Reacties

17/11: Ode, Ecochic en de mijnsite van Heusden-ZolderEen tijdje geleden las ik in DiOde, de e-nieuwsbrief van de vzw Ode Vlaanderen, dat er nood is aan sprekers over duurzame energie om gemeentelijke infoavonden te organiseren. Vrije tijd heb ik sowieso al niet, dus dit kon er nog wel ergens tussen... Ode Vlaanderen bood via de nieuwsbrief twee gratis opleidingsdagen aan, en zo bevond ik me vandaag in het Centrum Duurzaam Bouwen op de verlaten (en vervallen en enorm indrukwekkende en sfeervolle) mijnsite van Heusden-Zolder. We werden door enkele degelijke slideshows gegidst, werden voorbereid op zgn. frequently asked questions, enz.
Tussendoor bezochten we de gigantische fotovoltaÔsche zonneschans van het op wandelafstand gelegen Glas Ceyssens, die zomaar eventjes 2760 m2 beslaat, en mochten we gratis rondwandelen in het meer dan boeiende Ecochic, een originelere variant van een ecologische bouwbeurs. Je zag er o.a. een gazon van micro-klaver i.p.v gras dat met een zeer vervuilende maaier regelmatig moet getrimd worden, een elektrische boot, allerhande gerecycleerde stoffen, marmerachtige tegels van yoghurtpotjes en geperste illegale cd's, doorschijnende plastics van cellulose, windmolens voor in de eigen tuin, naast klassieke demonstraties van passiefhuisconcepten, zonneboilers en fotovoltaÔsche systemen, alternatieve bouwmaterialen op basis van natuurproducten en kunststoffen, en nog veel meer. Meer dan de moeite waard, want hier werd duidelijk tijd in creativiteit en originaliteit geÔnvesteerd. En dat alles zonder het publiek ook maar een moment te confronteren met een soms storend hippie-imago dat soms nog samengaat met ecologie. Als de gelegenheid zich dus nog eens voordoet om een dergelijke beurs/tentoonstelling te bezoeken: zeker doen!
's Ochtends, bij de opening van Ecochic, liep ik trouwens minister-president Kris Peeters tegen het lijf. God, wat had ik graag iets over Doel gezegd... Helaas was een vriendelijk knikje het beste wat deze mossel op het moment zelf kon bedenken. Goe bezig...
Maar goed, we waren dus gegaan om opgeleid te worden tot spreker over duurzame energieoplossingen, en alleen al wat dat betreft was de dag meer dan geslaagd. Misschien tot binnenkort, in een gemeentehuis of parochiezaaltje in uw buurt!

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.