Reacties

14/06: A sense of urgency, pleaseAfgelopen donderdag publiceerde De Tijd op bladzijde drie een paginagroot artikel over de huidige olievoorraden. Lang geleden dat ik er nog iets over schreef.
Voor aardolie is alvast de conclusie dat er nog voor 42 jaar reserves in de grond zitten. Sinds 1998 zijn de olievoorraden voor het eerst iets teruggevallen in vergelijking met het jaar ervoor. Een belangrijke kanttekening bij die 42 jaar is dat er wordt uitgegaan van het huidige verbruik en de huidige voorraden. Als je weet dat het we net uit een crisis aan het kruipen zijn die de vraag gedrukt heeft, dan ziet het er alvast niet goed uit voor de toekomst. Het andere deel van de vergelijking, de huidige voorraden, is ook iets riskants. In het afgelopen jaar zijn de voorraden geslonken, maar wat brengt de toekomst? Er wordt al jaren gesproken over intensievere boormethodes om toch nog meer te kunnen ontginnen uit een oliebron, maar momenteel liggen de investeringen wel op apegapen door de te lage olieprijs. De industrie heeft zich het record van bijna 150 dollar voor een vat blijkbaar snel gewoon gemaakt.
We kunnen misschien eens vergelijken met steenkool. Daarvan hebben we nog de grootste voorraden in de grond steken, hoewel het de meest vervuilende fossiele brandstof is. Momenteel (opnieuw aan het huidige tempo van ontginnen/verbuiken) komen we er nog 122 jaar mee toe. Comfortabel, zou je denken, maar vorig jaar was het nog 133 jaar. Vijf jaar geleden zelfs 200 jaar. Think about it.
Met aardgas zingen we het trouwens nog een theoretische 60 jaar uit.
De 42 jaar voor aardolie vind ik dus al behoorlijk dramatisch worden. Nog dramatischer is misschien het feit dat ik de enige lijk te zijn die er zo over denkt. 35% van het totale primaire energieverbruik wordt gedekt door aardolie. Da's maar een derde, maar daarin zit wel de volledige transportsector vervat. En is er eigenlijk al iemand die een valabel alternatief kan aanbieden (zelfs in onderzoeksfase) voor het vervangen van benzine of diesel? Aardgas is niet echt een optie, want dan zie je die 60 jaar ook gauw vallen naar 40 of minder.
Het belangrijkste echter, en daar heb ik nog maar weinigen weten over berichten en al zeker geen doordeweekse economen of politici, is dat niemand zich afvraagt of je tijdens dat 42e jaar nog steeds gewoon aardolie zal oppompen en afrekenen aan een 60 euro per vat. Beeld je in dat de berichtgeving niet 42 jaar was, maar 15 jaar. In 2024 is het afgelopen. Geloof je dan ťcht dat we een liter diesel voor 1 euro uit de pomp zouden krijgen? Think again... Om nog maar te zwijgen van de geopolitische toestand, want zou je zelf je laatste opgepompte vaatje zomaar te koop aanbieden aan het westen? Of liever zelf bijhouden? Of trek je als westerse staat nog een keer met een leger naar het oosten om het dan maar zelf te gaan ophalen?
En mannekes, ook al was het geen 42 jaar, maar 142 jaar, het is een eindige bron. Toon een beetje respect en slurp het niet allemaal leeg. En stort ons niet in een nooit-geziene economische crisis, maar doe er voor de verandering eens wat aan. Bedankt.

P.S.: al goed dat ik het voor de verandering eens niet gehad heb over de milieuproblematiek :)

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.