Reacties

27/11: De EcochequesOnze overheid geeft me weer de kriebels... De Ecocheques zijn uitgedeeld geworden: in een envelopje zit een folder met uitleg, een kartonnetje met reclame, en vervolgens 25 cheques van 5 euro. Leg me even uit waar de "eco-" naartoe is... Het papier bevat, net zoals maaltijdcheques (nog zo'n draak), een lijntje aluminium langs de rand, dus hoe recycleerbaar zijn ze?
Volgend jaar kan het dus alleen maar nog erger worden, want dan verdubbelt het bedrag nog. Waarom staat het bedrag niet gewoon netto, elektronisch, op onze zichtrekening? Waarom niet hetzelfde met maaltijdcheques? Waarom al die omwegen?

Eergisteren in De Tijd: "Belastingdruk in BelgiŽ stijgt". De gemiddelde belastingdruk in de OESO-landen is in 2008 met een half procentpunt gedaald, maar in BelgiŽ is de druk toegenomen. Op het hitlijstje van de belastingdruk van de OESO-landen staan we zelfs op de derde plaats!
Een dagje later, opnieuw in De Tijd: "VS investeren fors minder in ons land". De voornaamste reden? De torenhoge fiscale druk en de weinig flexibele arbeidsmarkt.

Je hoeft eigenlijk nooit ver te zoeken om alweer te lezen dat BelgiŽ het kneusje is.
De laatste tijd heb ik het al vaker gedacht: elk Westers land moest af en toe heel even China kunnen zijn. De Amerikaanse econoom Thomas Friedman heeft me hiervan overtuigd in z'n Hot, Flat, and Crowded. Hun omgang met de mensenrechten mogen ze houden, maar hun efficiŽnte manier van beslissingen nemen (of opleggen?) pakt soms heel voordelig uit. Beleidsveranderingen (of Lange Wappers, enz.) die hier jaren kunnen aanslepen, of gewoon onbespreekbaar zijn, zouden misschien met lichte dwang toch moeten doorgevoerd worden. Want het is bewezen: of het eindresultaat nu het ideale is of niet, het feit dat je snel beslist en een mogelijke oplossing snel implementeert, is op het einde van de rit altijd beter.
En nu ik toch al aan het freewheelen ben: het eindresultaat wordt volgens mij een Westerse wereld die zal overspoeld worden door het Oosten. De ontwikkelingslanden, de groeimarkten, de BRIC-landen,... Het enige verweer dat we hebben is een grondige revolutie in ons politieke, ecologische en economische beleid, want met een volledige natie in "rustige vastheid" zet je in de huidige wereld eigenlijk elke dag een stap achteruit.

Reacties geplaatst

Wederom een interessante post, maar over dat van die ecocheques moet ik toch iets kwijt hoor Joris. Volgens mij hebben zij wel degelijk een ecologische meerwaarde en wel om de volgende redenen:
1) de ecologisch positieve impact bij gebruik van de cheques zal, indien ze correct worden aangewend, zeker opwegen tegen de ecologisch negatieve impact van de productie & verdeling van de cheques. Het gaat hier om slechts enkele blaadjes A4 papier per persoon. Indien men er bv spaarlampen mee koopt om gloeilampen te vervangen, zal er zeker een lange termijn energiewinst worden geboekt. Zo ook wanneer je ze zou gebruiken voor bv milieuvriendelijke verf, aankoop van hout met FSC label enz. Dit uiteraard slechts wanneer de koper deze ecologisch verantwoorde producten eerder nog niet aanschafte of anders ook niet zou aanschaffen.
Men wil met deze vorm van "koopkrachtverhoging" gewoon vermijden dat de 125§ die anders zou worden gestort op je rekening, zou worden gebruikt om de tank van je wagen vol te gooien, om speelgoed te kopen wat na een halfjaar terugkeert naar China om daar op een vuilnisbelt terecht te komen of wat dan ook.
2) het feit dat deze cheques moeten worden uitgegeven aan ecologisch verantwoorde producten zal de gebruiker allicht bekend maken met de gangbare 'groene' labels die er nu zijn (vandaar het foldertje). Bovendien zal hij enigszins worden verplicht na te denken over hoe hij deze nuttig kan besteden en zo zal er een zeker bewustzijn worden gecreŽerd; of zou kunnen worden gecreŽerd afhankelijk van het individu.
3) men geeft deze cheques uit in schijven van 5§ omdat men anders met 125§ ťťn spaarlamp zou kunnen kopen en de rest alsnog aan niet-milieuvriendelijke producten zou kunnen besteden. Jammer dat het zo moet zijn maar da's gewoon de aard van het beestje waar ze rekening mee willen houden... niet onterecht in mijn ogen.

O ja en betreft maaltijdcheques: men is bezig aan een systeem rond elektronische maaltijdcheques, een systeem ŗ la proton. Da's alleen maar aan te moedigen uiteraard!

Keep bloggin' ;-)
27/11 09:49:17
Bedankt voor de reactie!
't Is inderdaad te hopen dat het zijn doel niet voorbijschiet en dat de consumenten inderdaad nu getriggerd zullen worden om wat meer na te denken bij iedere aankoop.
Het blijft echter een druppel op een hete plaat. Ook hier citeer ik graag Thomas Friedman en z'n beroemd geworden column "Doha and Dalian" in The New York Times. Doha heeft tijdens het typen van deze reactie al onze ecocheques opgeslokt als morning snack...
http://www.nytimes.com/2007...
27/11 10:02:11

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.