Reacties

18/06: In perspectief (2)'t Is tijd om nog een keer iets in perspectief te plaatsen. De Tijd, 14 juni 2011, bladzijde 8: "Chinezen versnellen 'sojasering' van PatagoniŽ". Dat China al een tijdje bezig is met het massaal opkopen of huren van enorme stukken grond in ontwikkelingslanden verschijnt al een tijdje in de actualiteit. Dit keer gaat het om een lapje van 230.000 hectare dat zal worden volgeplant met soja. Het hele land krijgt meer en meer te lijden onder een strikte monocultuur van soja. Volgens mij wil je niet weten hoeveel sloten water, pesticiden en kunstmatige meststoffen nodig zijn om deze monocultuur in stand te houden. Maar China groeit als kool en China heeft honger en China zal eten.
Op diezelfde pagina in De Tijd lees je het artikel "FAO gaat voor dubbele groene revolutie". FAO, da's de landbouworganisatie van de Verenigde Naties, geen vzw van om de hoek dus. En "dubbele groene revolutie" klinkt toch als dť oplossing om de hele planeet te redden, niet? Mooi zo.

De wereldbevolking groeit tegen 2050 tot 9,2 miljard mensen. Om die te kunnen voeden, moet de landbouwproductie op wereldschaal 70 procent toenemen, in de ontwikkelingslanden is een verdubbeling nodig. Dat stelt de VN-landbouworganisatie FAO, in een rapport waarin wordt aangedrongen op meer milieuvriendelijke landbouwmethodes.

Even later kan je je optimisme alweer in de kast stoppen, want de oplossing is als het verzegelen van Fukusjima met een stukje vershoudfolie:

De FAO mikt vooral op kleine boeren in de ontwikkelingslanden (...). Hun kosten moeten naar omlaag en hun opbrengsten naar omhoog.

En daarmee gaan we de wereld dus redden. Dit verkondigen de Unicef's van deze wereld al jarenlang. Telkens hetzelfde liedje. Die kleine boer die nu drie in plaats van twee maÔskolven kan oogsten van z'n stoffige Afrikaanse akker wordt op dezelfde krantenpagina opgeslokt door China dat alle zwarte boerkes met huid en haar opvreet en ze voor een hongerloon laat werken op een akker zo groot als BelgiŽ die ze voor een habbekrats huren van een corrupte politicus.
Verbaast het dan dat ik nog steeds fan ben van die ene column van Thomas Friedman, Doha and Dalian? Hey, I’m really glad you switched to long-lasting compact fluorescent light bulbs in your house. But the growth in Doha and Dalian ate all your energy savings for breakfast.
't Spijt me dat ik in een regenachtig juni-weekend er nog een pessimistische visie bovenop gooi, maar we komen er niet. We komen er ťcht niet.

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.