Archives

25/07: Dodentocht 2005

Het begon in 2002 als een stomme bevlieging. M'n te grote ego dacht even zonder voorbereiding de Dodentocht te kunnen uitwandelen zonder voorbereiding. Hoewel sommigen hier probleemloos in slagen, lag ik al in puin op zo'n 37 km, ter hoogte van de Duvelbrouwerij.
Het jaar erna ging het al heel wat beter: ik was lid geworden van een wandelclub -De Lachende Klomp- en had een mooie portie kilometers in m'n benen. Jammergenoeg werd ik enkele weken voor de DoTo geveld door een ontstoken pees in m'n rechterknie en kon ik m'n been niet meer strekken. Ondanks 't feit dat ik dus een beetje scheef liep hield ik het vol tot in Merchtem, op zo'n 64 km. Als ik dan nog een wandelpartner had gehad, was ik waarschijnlijk doorgegaan: m'n karakter was niet sterk genoeg, m'n lijf en been waren dat echter wel. Van die opgave heb ik dus wel een beetje spijt.
Vorig jaar was een regelrechte hel voor mij. Het regende de hele nacht en na een goeie 22 km was ik drijfnat, hing zoals iedereen vol modder en raakte onderkoeld... De rest was blijkbaar iets beter voorzien op het slechte weer. Ik kon dus niets anders doen dan opgeven, want ik kon niet stoppen met bibberen, wat ik ook probeerde. Zelfs toen ik thuis was had ik nog steeds kou en alle dekens die we konden vinden moesten dus uit de kast gehaald worden.
Dit jaar ben ik er echter helemaal klaar voor. Misschien sluit ik me nog aan bij een van de groepjes die stappen voor een goed doel, dat geeft nog wat extra motivatie om door te gaan tot het bittere einde: de finish op 100 kilometer waar een medaille, diploma, ananas en gladiool op je wachten. En een massa toeschouwers, en applaus, en tranen in de ogen,...
Ondertussen gaat het zenuwachtige aftellen door... Op vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus is het zover. Als je naast de officiŽle site van de Dodentocht nog wat meer wil lezen, neem dan eens een kijkje op de Yahoo-groep door en voor de fans.
En zouden ze dit keer alweer een recordaantal deelnemers hebben? Vorig jaar waren het er al meer dan 9.000!

update 2008: Dit jaar doe ik uiteraard opnieuw mee! Klik hier voor de recentste post.

25/07: Vergrijzing en verkleuring

Op vakantie las ik Yves Leterme z'n boekje over de vergrijzing en de huidige immigratie in ons land. Ik sta heel vaak voor de volle 100% achter zijn ideeŽn en heb er zelf ook wat inspiratie uitgehaald, maar tegelijkertijd betwijfel ik heel sterk de haalbaarheid ervan en vrees dat het toch grotendeels een ideaalbeeld zal blijven. Voornamelijk zijn opinie over de immigratie en het bijhorende (subjectieve) onveiligheidsgevoel valt nogal zwaar. Een voorbeeldje: probeer eens aan Jan met de pet die net het bolletje van het Vlaams Belang roodgekleurd heeft de volgende zin uit te leggen: "We hebben behoefte aan een kritische zelfintegratie en zelfinculturatie om de integratie en de inculturatie van de allochtonen te verwezenlijken". Daarnaast vind ik het wel een heel goed idee om enkele bekende soaps (Familie, Thuis,...) een handje te laten helpen bij het aanvaarden van andere culturen. De invloed van de media (dus ook het journaal dat een zekere xenofobie zeker in de hand werkt) op de massa is niet te onderschatten.
De vergrijzing vind ik echter iets moeilijkers om te bevatten. Het belangrijkste vond ik echter wel dat we niet moeten vrezen voor een afname van de algemene welvaart in het land, ondanks de grijze massa die staat te trappelen om binnenkort van hun pensioenen, medische zorgen, e.d. te genieten, maar eerder van een afname van de jaarlijkse groei van die welvaart. Dat klinkt al heel wat minder beangstigend.
Over 't algemeen is 't zeker een goed initiatief geweest om zo'n boekje te schrijven. Ik vond Leterme reeds een zeer integer man (hoewel ik op hun kartelpartner gestemd heb), maar nu je wat meer weet over hoe hij denkt over deze hedendaagse thema's leer je hem alleen maar beter kennen. Elke politicus zou van zo'n opinieboekje vergezeld moeten gaan, dan leer ik sommige andere politici misschien wat beter kennen of meer appreciŽren.

02/07: vakantie!

Morgenvroeg vertrek ik voor drie weekjes op reis... Kwestie van even te ontstressen om daarna aan m'n twee herexamens te beginnen. *zucht* :)