Archives

16/09: Treinabonnement

Een nieuw schooljaar betekent ook een nieuw treinabonnement om tussen Sint-Niklaas en Antwerpen te pendelen.
Maar wat merk ik hier net op de site van de NMBS... Een jaarabonnement kost ¤ 524, of ¤ 69 méér dan vorig jaar! Dat is pas een prijsverhoging!!

16/09: 10.000.000 eurobriefjes!

Ik was van plan om vlak na het heuglijke nieuws een berichtje te schrijven, maar 'k was het helemaal vergeten. 't Is echter beter laat dan nooit, dus hier gaan we:
Op 13 september vierde eurobilltracker.eu, waar ik dus ook aan meedoe, zijn 10 miljoenste ingevoerde biljet! Inmiddels zijn er reeds 10.057.314 biljetten ingevoerd door 65.582 gebruikers. In totaal gaat het om ¤ 222.175.290! En al het intikken van short codes en serienummers heeft tot nu toe geleid tot 26.111 interessante hits. (Ik neem de term 'interessante hits' over, want alle nep-hits en zo zijn hieruit gefilterd.)
Meer info over eurobilltracker.eu vind je hier in m'n vorige bericht.

14/09: Fijne stofdeeltjes

Ze zijn fijn en tegelijkertijd ook niet zo fijn, afhankelijk van wat je onder fijn verstaat. Het zou nl. jaarlijks het leven kosten aan 13.000 Belgen.
Op vrtnieuws.net staat vandaag een knap artikel over deze onzichtbare vervuiler die in België prominent aanwezig is. Kris Peeters wil als milieuminister z'n steentje bijdragen door de verkeerslichten beter op mekaar af te stellen....... Waarmee hij z'n reputatie weer alle eer aandoet. Hoe is 't toch mogelijk.
Volgens het artikel kost een roetfilter 500 à 600 euro, met daarbij nog de kosten voor ongeveer 1 werkuur om het ding te installeren in een wagen. In Duitsland (waar ze op verschillende vlakken een voorsprong hebben op ons land. Kijk maar naar windenergie, zonnecellen op daken,...) wordt zo'n roetfilter uiteraard gesubsidieerd, maar wij hinken weer achterop. Het wegverkeer is immers de belangrijkste bron van dit stof.
Waarom maakt er nooit eens iemand de vergelijking tussen de verborgen kosten die het stof met zich meebrengt en de kosten om het probleem aan te pakken? Dat geldt trouwens op meerdere domeinen...

14/09: Europese waterstofeconomie

Tot nu toe had ik vooral Amerikaanse berichtgeving gelezen over bijvoorbeeld Californië en Gov. Schwarzenegger's Hydrogen Highway. Vandaag vond ik echter een artikel waarin de Europese plannen voor een waterstofeconomie worden beschreven.

Enkele fragmentjes:

The cross party group of MEPS said on Monday that they wanted to see the creation of a fully integrated EU hydrogen economy, "in the shortest possible time."

Unberto Guidoni MEP said that not only could hydrogen become a very important resource, but it could also create jobs which would enhance the objectives of the Lisbon strategy.

The MEPs said they are planning discussions on floating a European wide hydrogen bond which could raise billions of euros for building a hydrogen economy infrastructure.

A ‘roadmap’ will be presented by October 2005 which the MEPs said would represent the backbone of a totally new energy system across the EU.


't Klinkt allemaal heel erg veelbelovend!

13/09: Geslaagd!

Hoera! Het derde en hopelijk laatste schooljaar begint maandag! 'k Ben vandaag m'n rapport gaan afhalen en 'k heb mijn twee herexamens overleefd. Misschien probeer ik het volgend jaar eens zonder herexamens. :)

12/09: Statistieken

Ik bekijk af en toe eens de statistieken van m'n website en het valt me telkens op hoeveel mensen m'n weblog bereiken via een zoekopdracht op mijn naam! De woorden Joris, Van, Dael staan altijd bovenaan in 't lijstje van keywords die via Google zijn ingevoerd. 't Zou leuk zijn mochten die mensen zich hieronder eens bekend maken door een commentaarlijntje te schrijven!

12/09: Vlaanderen vecht tegen windmolens

Dit las ik in de weekendkrant van De Morgen. 'k Vind het gewoon erg... De Decker zal nog gelijk krijgen als hij zegt dat we terug gaan moeten leven bij een petroleumlampje als ze echt de kerncentrales willen sluiten.

(De Morgen, 10/09/2005, eigen berichtgeving door Vanessa Debruyne)
Terwijl de olieprijzen de hoogte in blijven gaan en de regering initiatieven moet nemen om de energiefactuur te temperen, krijgen plannen om alternatieve windenergie in te schakelen nog altijd de volle wind van voren. Nadat eerst de kustbewoners erin geslaagd zijn om enkele windmolenparken in zee te torpederen, ondervindt groene-energieleverancier Ecopower de grootste tegenstand in Oost-Vlaanderen, meer bepaald van de provincie. De meeste dossiers zijn jaren hangende en worden daarna afgeschoten, zo blijkt uit een overzicht. Of het nu om een of om tientallen turbines gaat, windmolens zijn blijkbaar ongewenst.

Lees verder!

11/09: Simyo

update: Blijkbaar komen heel wat mensen hier terecht via de zoekterm "Base klantendienst". Mocht je het telefoonnummer zoeken, da's 1999. Gratis vanaf een Base-gsm.

Gisteren schreef ik nog dat ik blij was met m'n nieuwe Base Voordeelbundels, maar hun nieuwe dochteronderneming Simyo doet het nog beter:
¤ 0,19/min van Simyo naar een mobiel netwerk
¤ 0,05/min (!) van Simyo naar een vast netwerk
¤ 0,10 per sms

Bij Base betaal ik nu ¤ 0,20/min voor alle gesprekken en eveneens ¤ 0,10 per sms. Maar dan heb je ook wel de zekerheid van bij een degelijke firma te zijn: bij Simyo heb je geen abonnementsformules, je kan enkel via internet herladen. Ook hebben ze geen gratis helpdesknummer: ofwel e-mail je, ofwel betaal je een telefoongesprek.
In ieder geval geeft Base Proximus opnieuw het nakijken. Hun Ugly Duck kan hier niet aan tippen!
Wat er de laatste tijd aan het gebeuren is met de tarieven in telecomland gaat in elk geval m'n petje te boven: onlangs hebben we ook ons telefonieabonnement van Telenet laten omschakelen naar het nieuwe FreePhone Anytime. Vanaf volgend jaar kost ons dat maandelijks ¤ 21,90 en dan zijn alle telefoontjes, de hele dag door, naar vaste lijnen gratis. Tot 31 december kost het slechts ¤ 16,95.
Nu wacht ik echter met veel ongeduld op dezelfde revolutie in de internetwereld: in die tarieven mag ook eens grondig gesnoeid worden!

11/09: waterstofpilletje

Ik volg al geruime tijd de ontwikkelingen op het gebied van waterstof als toekomstige brandstof voor onze auto's. Een van de grootste problemen tot nu toe was het opslaan van die waterstof. De motoren of brandstofcellen zijn wel nog zeer duur, maar de technieken om ze te maken waren al ver gevorderd. De vereiste waterstof opslaan, daarentegen, was een ander paar mouwen: ofwel moest dit onder vloeibare vorm gebeuren (maar dan moet het gas tot -250°C gekoeld worden), ofwel in z'n originele gasvormige toestand, maar dan onder immens hoge druk. En dan nog was heel wat ruimte nodig.
Deense onderzoekers zijn er nu in geslaagd om waterstof op te slaan als een soort tablet. Een enorme vooruitgang dus! Het brengt de waterstofeconomie weer wat dichterbij, maar er zijn echt nog heel wat meer barrières te overwinnen dan deze. Denk maar aan het (milieuvriendelijk) produceren, opslaan, transporteren en verdelen van waterstofgas...

10/09: spam spam spam & Base

Regelmatig valt er op naam geadresseerde reclame in de brievenbus: eergisteren kon ik nog lid worden van Test Aankoop en een autoverzekering of zoiets krijgen. Reclame via e-mail kennen we ondertussen ook allemaal al, maar daar zijn gelukkig goeie filters voor. Na het opstarten van m'n weblog leerde ik plots commentspam kennen: ongewenste reclame (en soms gewoon rotzooi zonder betekenis) als commentaar onder m'n berichten.
Vandaag ben ik weer wat wijzer geworden: het allereerste reclame-sms'je is binnen! En weet je wat er zo leuk aan is?? Net zoals e-mailreclame en commentspam valt er NIET te achterhalen waar het bericht vandaan komt, want er is geen telefoonnummer meegestuurd! Schitterend toch he... Zelfs sms is zo lek als een zeef... Hoe is het nou in godsnaam mogelijk om een sms te sturen zonder afzender? Of anders: welke provider laat zulke troep gewoon over z'n netwerk passeren? Het mailtje naar Base is al onderweg.

Voor de rest ben ik echter zéér tevreden over Base! De andere providers passen de gekste truukjes toe om kortingen te geven, bij Base is het echt no-nonsense: sms aan 10 cent, bellen aan 20 cent/minuut naar elk netwerk, op eender wel moment van de dag, en ik betaal geen abonnementskosten. Op het einde van de maand krijg ik gewoon een factuur en zowel sms- als telefoonverkeer worden dus betaald vanuit dezelfde pot. Dag Mobistar :)

10/09: Sky News

Ik hoop écht dat het hun bedoeling was om een "fout" als deze te maken. :)

07/09: Kaartjes voor Amber

Dit las ik vandaag in Het Nieuwsblad:

VERRASSING - Amber Vanhee, UZ Gent, Dienst Oncologie, De Pintelaan 185, 9000 Gent is in behandeling voor leukemie. Op 21 september wordt ze 6 jaar. Wie schrijft haar een kaartje om haar te verrassen? Een vraag van haar moeder Linda Leleu uit Beselare.

't Is slechts 1 kindje van de zovelen, maar de oproep raakte me eigenlijk wel. En och god, 't is maar een kaartje en een postzegel...

update - 15 dec '05: Ik merk dat er plots heel wat mensen op m'n weblog terecht komen via Google met "Amber Vanhee" als zoekwoorden. Kan je hieronder effe neerpennen waarom er plots zoveel op haar naam gezocht wordt? Bedankt!

06/09: Twilight in the desert...

... The coming Saudi oil shock and the world economy.

Via een of andere site kwam ik bij dit boek, geschreven door een Texaanse oliebankier Matthew Simmons, terecht. De reviews op amazon.co.uk zagen er veelbelovend uit en ze bleken terecht te zijn! Eindelijk eens een goed en kritisch boek over de olieproblematiek dat niet geschreven is vanuit een 'groen' standpunt. Misschien dat het deze keer wél eens aanslaat bij het publiek, nu het geschreven is vanuit economisch standpunt. (Misschien heb ik het toen over het hoofd gezien, maar het is ook te koop bij Proxis.)

Gisteren vond ik toevallig een paginagroot artikel over dit boek in Het Nieuwsblad: Simmons had in Nederland een interview gegeven, en dankzij Het Nieuwsblad is het nu ook in Vlaanderen te lezen.

Simmons heeft zich jarenlang beziggehouden met het doorworstelen van stapels SPE papers: verslagen van de Society of Petroleum Engineers. Hoewel Saoedi-Arabië steeds beweert over massa's olievoorraden te beschikken en dat ze steeds de productie kunnen verhogen mocht het nodig zijn, schetsen deze verslagen een heel ander beeld.

Lees verder!

05/09: Katrina and the waves

Net zoals na de tsunami zijn er ook nu gedetailleerde satellietfoto's verschenen (sommige met een resolutie van 60 cm per pixel!) die de ravage van de overstromingen tonen:
http://www.digitalglobe.com/katrina_gallery.html
Dat het er spectaculair uitziet zal je zelf ook wel kunnen zien...
Er zijn de afgelopen dagen al voldoende opinies rond Amerika en deze natuurramp gepubliceerd, dus een heel verhaal moet ik er niet aan wijden. Ik wil wel nog aanvullen dat ik aan de kant sta die niet zo hoog oploopt met president Bush. Om het nog braafjes uit te drukken...

02/09: Ballon 2005

Zondag zit de prestigieuze feestweek van Sint-Niklaas, Stad op Sporen, erop. Maar voor het zo ver is, worden alle registers nog eens opengetrokken voor de Vredefeesten en Ballon 2005, dat vanavond begint met het bezoek van het koningspaar, het opstijgen van warme luchtballons vanop verschillende lokaties waaronder het marktplein, een spectaculair concert met Will Tura, en een groots vuurwerk. Het volledige programma vind je achter de link hierboven. Vergeet dus de zee, Bobbejaanland, of wat dan ook, en kom naar de Grote Markt van Sint-Niklaas!
Als je een mooi overzicht wil zien van wat er de afgelopen week al gebeurd is, dan kan je hier de uitzending van de Sint-Niklase stadstelevisie van onze regionale zender Kanaal 3 downloaden.

update: Je kan ook een kijkje nemen via de webcam op de Grote Markt.