Archives

31/10: Joepie en AUW!

Afgelopen zaterdag was ik dus een van de lesgevers in de Antwerpse Digipolis in het kader van de Peeceefobie-actie van de overheid.
Normaalgezien ben ik ťťn brok stress, zenuwen en faalangst, maar dit ging gewoon geweldig goed! Ik was nauwelijks voorbereid (ik presenteerde nl. met Ben z'n Powerpointje i.p.v. het mijne), had geen tekst voorbereid, en had nog nooit echt les gegeven, maar het improviseren ging me geweldig goed af.
Normaalgezien gingen Ben en ik enkel om 11u een klasje opvoeden over correct computer- en internetgebruik, maar er kwam al snel een tweede groep om 14u bij, en ook een om 15u. Deze laatsten hadden niet gereserveerd, maar aangezien de hal van Digipolis overbevolkt raakte, vulden we snel een klasje. Ook de andere lesgevers/vrijwilligers uit onze hogeschoolklas hebben er wel van genoten denk ik.
De rest van de dag heb ik met een brede glimlach rondgelopen, want dit succesnummer was een echte opsteker voor m'n zelfvertrouwen. Hopelijk kan ik de opgedane ervaringen meedragen naar de volgende keer dat ik voor onze klas moet staan voor een of andere presentatie.
Jammer genoeg was gisteren de feestvreugde al om zeep, want ik heb voor de eerste keer in m'n leven een migraine-aanval meegemaakt. 's Morgens stond ik nog fris als een hoentje in de krantenwinkel m'n studentenjob te doen, maar het kon plots niet snel genoeg 12u worden, want ik kon elk moment gaan flauwvallen. De hele dag was ik misselijk, had ik barstende hoofdpijn waar een pijnstiller niks aan kon verhelpen, en voelde ik me gewoon helemaal miserabel. Ik doe m'n hoedje af voor diegenen die dit regelmatig meemaken, want het is niks minder dan de hel.
Vandaag ben ik echter weer alive and kicking en kijk ik uit naar... een nieuwe bende peeceefoben die in februari misschien een tweede kans krijgen om zo'n cursus te volgen! Hoera!

31/10: Twofifty.org

Een tijdje geleden heb ik een lijstje gemaakt op twofifty.org. Het doel van de site is heel eenvoudig: je krijgt alle films uit de top 250 van imdb.com voorgeschoteld, en je kan de films die je al gezien hebt wegstrepen met een simpele muisklik. Daarna heb je dus een mooi overzicht van de "beste" films die je nog zou moeten bekijken. En je kan je lijstje natuurlijk ook delen:

twofifty.org

En misschien word je ooit een BV en wordt jouw lijstje nog een vraag in De Slimste Mens. :)

25/10: Peeceefobie.be

Ik heb me vandaag op school opgegeven als vrijwillier voor het Peeceefobie-project van de Belgische overheid en Fedict.
Het project heeft alles te maken met de ambitieuze "internet voor iedereen"-campagne van de overheid. De bedoeling is om aan de hand van zeven puntjes iedereen veilig op internet te laten surfen. Want geef toe, wie vandaag z'n eerste stappen op internet zet, zeker als volwassene of zelfs als gepensioneerde, krijgt met heel wat onbekende risico's te maken.
Daarom ga ik deze zaterdag een korte opleiding geven in de Antwerpse Digipolisvestiging. De twee zaterdagen daarna, op 5 en 12 november, word ik een RYSA of "Responsible Young Security Agent" om bij de mensen thuis hun computer aan een grondig onderzoek te onderwerpen, en om hen eventueel door te verwijzen naar de juiste experts. De peeceefoben die we moeten gaan bijstaan dienen wel eerst naar het centrale callcenter te bellen. Daarna krijgen wij de lijst met patiŽnten.
Voor die patiŽten hebben we trouwens een muismat/notitieblok en een boekje met de zeven tips van Ginette erin als cadeautje. De RYSA's hebben ook een geheugenstick gekregen waarop we een programmaatje moeten kopiŽren om de pc te onderzoeken, en waarmee we eventueel nog extra software mogen meenemen om de boel wat grondiger te bekijken.
En 't is natuurlijk ook leuk dat voor de vrijwilligers van onze school een opdracht voor datacommunicatie en systeembeheer wegvalt. :)

24/10: Wie is het?

Vergeet maar wat hieronder staat, ik heb het juiste antwoord geraden! Het is de geest van Aladdin! Het cinematicket blijft dus bij mij.

Op roeni.be (het beursspelleke van m'n klasgenoot) loopt al een hele tijd een quizje waarin je de juiste persoon moet raden a.d.h.v. ja/nee-vragen. Maar niemand kent het antwoord! En ik wil het weten, want dan win ik twee miljoen roeni's! :)

UPDATE: Wie me het juiste antwoord e-mailt zodat ik de wedstrijd kan winnen, krijgt van mij een bioscoopcheque van de Kinepolisgroep! (geldig tot 30 november 2005)

Lees verder!

24/10: An Intimate Evening of Grand Illusion

Vier jaar geleden ging ik in Vorst Nationaal naar David Copperfields nieuwste show (Portal) kijken, en was enorm onder de indruk van zijn kunsten. Toen ik hoorde dat hij op 23 oktober van dit jaar ons land nog eens zou aandoen tijdens zijn wereldtournee, reserveerde ik me dus weer een plaatsje.
Maar 't is gisteren toch een beetje tegengevallen... Eigenlijk was het niks meer dan een kopie van Portal met exact dezelfde hoofdacts op het einde. Er waren wel enkele nieuwigheden, maar om daarvoor zo'n "nieuwe" tournee op poten te zetten... 'k Weet het toch niet. Hij had immers vier jaar de tijd om heel wat meer nieuws te maken.

Lees verder!

21/10: Valid XHTML 1.0 Strict

Helemaal onderaan op de voorpagina staat een link met als titel "XHTML 1.0 Strict". Wanneer je erop klikt ga je naar de validator van het World Wide Web Consortium (W3C). Deze validator heeft als doel het nalezen van je code op fouten die meestal geen zichtbare storingen opleveren, maar dat in principe wel kunnen doen. Dankzij de robuustheid van de meeste browsers merk je hier echter weinig of niks van. Tot enkele minuten geleden leverde deze validator me steevast een hoop fouten op, maar 'k heb dankzij wat hulp van het Nucleus-forum alles weten op te ruimen!
Met enige fierheid kan ik dus zeggen dat enige fouten in de weergave van mijn voorpagina volledig te wijten zijn aan de browser waarmee je deze pagina bekijkt! Want ik mag eindelijk uitpakken met valid XHTML 1.0 Strict code.
In principe moet ik ook in de oudere artikels nog fouten rechtzetten, maar zover reikt mijn motivatie echter niet. Ik beloof gewoon dat ik alle nieuwe artikels wťl naar behoren zal invoeren :)

18/10: Scouts vs. Hells Angels

In de Gazet van Antwerpen van vandaag:

- "Scouts riskeren faillissement":
Een arrest van het Brusselse hof van beroep bedreigt het voortbestaan van scoutsvereniging FOS, de 7.000 leden tellende Federatie voor Open Scoutisme. De FOS is voor de helft aansprakelijk gesteld voor een ongeval in 1994 waarbij twee leiders verlamd geraakten.

- "Grote schoonmaak vij Hells Angels":
(...) Aanleiding was de nachtelijke actie waarbij liefst 45 leden van de beruchte motorbende werden gearresteerd.

Enkele bladzijden verder stond als reactie deze cartoon van Quirit. Gewoonweg briljant:

Lees verder!

18/10: Treinabonnement (2)

Het lijkt wel alsof Vande Lanotte mijn berichtje van 16 september gelezen heeft:
"Studenten die ouder zijn dan 18 jaar betalen vanaf 1 februari 2006 40% minder voor hun treinabonnement." Da's wel mooi te laat voor mij, maar kom... :)

16/10: AMD vs. Intel

Blijkbaar zijn er wel heel eenvoudige manieren om te besparen op je stroomverbruik. Op enkele gespecialiseerde hardwaresites verschijnen regelmatig prestatievergelijkingen tussen de nieuwste processoren van Intel en AMD, maar je vindt niet altijd een vergelijking van de prijs en hun respectieve stroomverbruik. Wat prijs/kwaliteit betreft zit je volgens mij altijd goed met een AMD Athlon 64 processor, de meest gangbare CPU van AMD. Intel kan met zijn Pentiums AMD wel verslaan op verschillende vlakken, maar om een vergelijkbare processor te hebben, moet je wel meer centjes neertellen. De vergelijkingen gaan dus niet altijd even goed op.
Een paar dagen geleden vond ik echter twee grafiekjes die het stroomverbruik illustreren van enkele budgetprocessoren van AMD en Intel. Het eerste toont de processoren "in rust", het tweede toont hun verbruik onder volle belasting. Het verschil gaat van meer dan het dubbele, tot het driedubbele aantal Watt! Met een klikje hieronder krijg je ze te zien:

Lees verder!

14/10: Nummer 1!

Sinds gisteren zijn m'n bezoekersaantallen significant gestegen, dus dat moesten we even uitpluizen...
En zopas heb ik de oorzaak gevonden! Blijkbaar sta ik op nummer 1 in Club Nokia's Blog Top-10!!

Dit zijn de lovende woordjes die ze over m'n weblog schrijven:
Joris doet het elke dag. Soms zelfs meerdere keren. En hij doet dat goed. Want deze fijne Vandael heeft zijn naam niet verdiend.

Is het nog nodig om aan te vullen dat ik enorm fier ben?? Hoera!
Als bedankje kan ik misschien nog vermelden dat ik gisteren de laatste ronde van Nokia's 20Lives heb gespeeld en dat het online spelletje echt wel de moeite waard was. Ook technisch gezien zat het heel goed in mekaar. Als ik me niet vergis kan je je vanaf vandaag opnieuw inschrijven om deel te nemen.

06/10: Oliedollars

Indien iemand zich zou afvragen wat ze daar in het oosten aanvangen met alle olie-inkomsten... Hier is het antwoord:
-> http://ibukomandan.multiply.com/photos/album/44

04/10: Steenkoolcentrales

Af en toe steekt de discussie over het al dan niet doorgaan met het sluiten van de Belgische kerncentrales weer de kop op. Enerzijds leveren ze heel propere energie (wat uitstoot van schadelijke gassen betreft), maar anderzijds zijn kerncentrales zeer inefficiŽnt (er is een enorm verlies aan warmte-energie dat je duidelijk kan zien onder de vorm van de gigantische wolken die opstijgen uit de koeltorens, en er gaat ook heel wat energie verloren bij het transporteren van de elektriciteit over het hoogspanningsnet), en zit je met een hele hoop afval die meer dan 200.000 jaar dodelijk gevaarlijk blijft.
In mijn ogen houden ze de centrales beter nog een tijdje open, want de alternatieve energiebronnen zijn nog helemaal niet klaar om hun rol over te nemen. En ze vervangen door efficiŽnte WKK-centrales op aardgas lijkt me maar een tijdelijk lapmiddel aangezien aardgas binnen afzienbare tijd wel eens een schaars goed zou kunnen worden. In de VS komen er nl. ook heel wat aardgascentrales bij in de nabije toekomst. En laat de prijs van fossiele brandstoffen nu ook niet echt de meest betrouwbare factor in het energieverhaal zijn...
In het meest recente nummer van het magazine van Greenpeace las ik dat de zeven Belgische steenkoolcentrales -oude knarren die veel te veel verbruiken- zomaar eventjes voor 10% van de nationale CO≤-uitstoot zorgen.
Mijn logische en eenvoudige conclusie: dump ze op het containerpark en Kyoto is al binnen...
Er moet dan wel voor 11% van onze elektriciteitsproductie (8.684 GWh in 2004) een alternatief gezocht worden. Maar met de offshore windmolenparken van C-Power en het Eldepasco-consortium zijn we toch al op de goede weg. C-Power tekent voor 710 ŗ 1.000 GWh en Eldepasco neemt ongeveer 495 GWh voor z'n rekening.
En als de overheden nog wat willen meewerken, dan ziet het er toch al wat rooskleuriger uit. Ik volg het uiteraard op de voet :)