Archives

21/11: Koe(-weit) bijna uitgemolken

Een tijd geleden las ik "Twilight in the Desert, the coming Saudi Oil Shock and the World Economy" van Matthew Simmons. Het boek gaat o.a. over het feit dat Saoedi-ArabiŽ, de grootste producent van aardolie, quasi volledig afhankelijk is van slechts enkele supergiants, die reeds heel wat decennia in productie zijn. Wanneer je het productieprofiel van zulke bronnen, verspreid over de rest van de wereld, bekijkt, dan merk je overal een grote gelijkenis wat productiecijfers betreft na het bereiken van hun zogenaamde piek. Pas dit toe op Saoedi-ArabiŽ, dat trouwens geen onafhankelijke controle van hun optimistische beloftes toelaat, en je beseft hoeveel risico de markt loopt door zo afhankelijk te zijn van de Saoedi's.
In Koeweit, de noorderbuur van Soaedi-ArabiŽ, is het plots zover: hun grootste Burganveld, dat op de wereldranglijst enkel Ghawar in Saoedi-ArabiŽ moet laten voorgaan, heeft volgens de Kuwait Oil Company zijn piek bereikt. Deze supergiant was ook reeds 60 jaar in productie en heeft tot nu toe 29,1 miljard barrels uitgespuwd.
Koeweit is echter van plan om zijn productie nog op te drijven: buitenlandse oliebedrijven zouden voor het eerst sinds 1975 weer toegelaten worden op de nationale upstreammarkt. Het zal zowiezo duurder worden om de laatste olie nog uit de grond te persen, en de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen (eveneens besproken in het boek van Simmons) zullen toegepast moeten worden.
Waarmee ik nogmaals duidelijk wil maken dat het onverantwoord is om zo sterk afhankelijk te zijn van het Midden-Oosten. Niet alleen het klimaat heeft dringend hulp nodig, ook de economie die zo sterk afhankelijk is van aardolie in al z'n vormen. Net zoals je niet je hele kapitaal mag beleggen in ťťn sector of ťťn bedrijf, net zoals ieder bedrijf met kritische systemen voortdurend backups heeft van zijn data, en net zoals de filmhelden altijd een plan B hebben,... zo mag de moderne wereld ook niet afhangen van aardolie alleen.
Hier meer info.

18/11: De zak van Base

Van Base, want met Sinterklaas zit ik nog volop in nachtelijke onderhandelingen of ik al dan niet braaf geweest ben het afgelopen jaar.
Maar... Ondertussen deelt Base wel al cadeautjes uit: klik hier en hier.
Hun vorige vriendenactie heeft me een gratis televisie van Philips opgeleverd, maar nu weet 'k zo niet onmiddellijk wie ik nog kan overtuigen om naar Base over te stappen.
Want ze zijn dus ťcht wel goedkoop...
Daarom dat ik hier m'n schaamteloze oproep zet om onmiddellijk naar Base over te stappen en dat dan nog liefst via mij te doen :) Overstappen van een herlaadkaartformule naar een abonnement (van prepaid naar postpaid) telt ook mee.
Om mij als peter te nemen, moet je binnen de zeven dagen na je overstap een gratis sms sturen naar 1912 met als inhoud:
MGM 0486509161 Van Dael

De actie loopt nog tot 15 januari.
En als bedankje wil ik uiteraard wel iets terugdoen voor m'n petekind!

18/11: Monsterwinst

Dexia heeft bekend gemaakt dat ze in het derde kwartaal, op drie maanden tijd dus, een winst van § 502.000.000 -een half miljard euro- gemaakt heeft. Per dag is dat meer dan 55 miljoen euro, weekends meegerekend!
Om de haverklap verschijnen er zulke persberichten in de kranten en ik word er gewoonweg razend van. Zeker als je tussen deze winstberichten leest dat er alweer zoveel mensen moeten afvloeien bij bank Y omdat ze niet aan het opgelegde rendement per werknemer komen of zoiets.
'k Heb er even de tarievenlijst van Dexia bijgehaald...
Voor een (Classic) zichtrekening betaal je blijkbaar § 6,20 per jaar. Een papieren overschrijving voor een vijfentachtigjarige die nog niet eens weet hoe selfbanking moet uitgesproken worden maakt haar § 0,15 armer per transactie. Je eigen centen uit de muur halen, om de handelaar te betalen die de forfaits van Banksys om een Bancontactterminal in z'n zaak te gebruiken veel te hoog vindt, kost § 0,10. En oh ja, voor de eerste 48 verrichtingen betaal je een forfaitair bedrag van § 3,77 per jaar. Maar daarmee houdt het niet op: je bankkaart kost § 2,50 per jaar, verhoogd met § 7 voor Bancontact/Mistercash, § 5 voor Proton en § 7 om in het buitenland te kunnen betalen.
En sla je aan het beleggen, dan betaal je per transactie § 20 makelaarsloon, bovenop de jaarlijkse kosten voor je effectendossier. Een gewone aan- en verkoop kost dus § 40...

Lees verder!

15/11: Datalimieten (2)

Zopas heeft geendatalimiet.be de kaap van de 25.000 handtekeningen overschreden. Ik vind wel dat deze actie reeds een succes mag genoemd worden!
Jammer genoeg zijn de reacties van Telenet en vooral van Belgacom niet bepaald positief te noemen. Maar gelukkig staat de teller op geendatalimiet.be nog niet stil... Als je ook vindt dat de huidige limieten te strikt zijn, laat dan zeker van je horen!

13/11: Anoniem solliciteren

Alweer een schitterende cartoon van Quirit in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen...

Lees verder!

12/11: Datalimieten

Op Tweakers.net is zopas een artikel verschenen over de Belgische situatie rond datalimieten bij de grote internetproviders.
Hoewel er tegenwoordig heel performante verbindingen worden aangeboden (bij Telenet gaat het bv. om 5; 6,6; of 10 Mbps voor hun verschillende abonnementen), zitten de gebruikers opgescheept met een datalimiet. Dit houdt in dat per maand slechts een beperkte hoeveelheid gegevens gedownload en geŁpload mag worden. Ga je over deze limiet, dan wordt je snelheid automatisch beperkt tot die van een oude inbelmodem. Ofwel koop je een zgn. volumeblok, maar dat kost je dan wel een euro per gigabyte. Als je je verbinding dan voornamelijk gebruikt om bestanden via internet te verzenden, zoals foto's uploaden naar je online foto-album, dan wordt het zeker duur: bij Telenet is slechts 15% van het volume toegelaten voor upstream verkeer: met die ene euro koop je dus slechts 154 MB. Als je dan ook weet hoe krachtig zo'n netwerk is, dan zijn deze limieten, bedragen en extra volumes ronduit belachelijk. Voor de § 52 die mijn abonnement maandelijks kost verwacht ik echt wel iets meer in ruil...
In Nederland zijn er al meerdere providers overgeschakeld naar een FUP, of fair use policy. Dit wil zeggen dat je veel meer vrijheid krijgt, zolang het maar "binnen de perken" blijft. Of ze daar nog steeds de hoge snelheden zoals we die hier in Vlaanderen kennen kunnen garanderen, laat ik even in het midden.
Dat het protest nu een goeie uitlaatklep gevonden heeft is al snel duidelijk geworden. Op geendatalimiet.be zijn na drie dagen reeds meer dan 8.000 "handtekeningen" verzameld! Als je akkoord gaat met de stelling -en lees ook maar eens het artikel dat ik hierboven heb aangehaald- steun dan zeker het verzet! :)

10/11: Verlengd Weekend

Is het grappig als ik zeg dat ik net vanavond naar die film gaan kijken ben? En 'k ben blij dat ik het gedaan heb, want hij is echt wel goed! Vlaanderen levert echt wel kwaliteit af, 'k vind het jammer dat ik niet vroeger naar zulke films ben beginnen kijken.
Meer ga 'k er echter niet over zeggen, er zijn waarschijnlijk al genoeg recensies verschenen. Onthou gewoon dat je zeker moet gaan kijken! (Ook naar Crash, trouwens.) En oh ja, 't beste van al: m'n fiets was (nog) niet in brand gestoken! Haha.

07/11: halfvollebussen.be

Deze domeinnaam bestaat weliswaar niet, maar met de huidige actie van gratis domeinnamen bij allerlei Belgische registrars zou er best wel eens verandering in kunnen komen.
Van legebussen.be heb je waarschijnlijk wel al gehoord. Het is een website gelanceerd door Annick De Ridder (Vlaams volksvertegenwoordiger voor de VLD) om het volgens haar veelvuldig "vervoer van lucht" tegen te gaan.
Wat ik echter niet wist, is dat er als reactie een vollebussen.be gelanceerd werd door Jan Peumans (Vlaams parlementslid voor de N-VA). Zijn motivatie kan je hier lezen. Ik heb alvast enkele suggesties/klachten doorgegeven, want van lege bussen of trams heb ik eerlijk gezegd zeer weinig last. Integendeel.

04/11: Beste boeren...

... ik vraag me iets af.
Gisteren reed ik weer voorbij twee gigantische oogstmachines, waar een huisjesmelker enkel de motor uit zou moeten halen om het ding als appartement te kunnen verhuren aan een familie illegalen met zeven kinderen. Ze variŽren wel in grootte, maar sommige toestellen zijn echt reusachtig, en hun prijskaartje is waarschijnlijk navenant. Nu vraag ik me af welke boer zich zoiets kan permitteren. Het wordt bovendien maar een keer per jaar gebruikt... Worden die gehuurd van een extern bedrijf? Of is er een landbouwer die zo'n dorser koopt en verhuurt aan collega's uit de streek?
En dan vraag ik me ook nog af hoe zo'n dingen werken. Neem nu zo'n pikdorser die over een maÔsveld rijdt: ernaast rijdt dan een tractor die alle afval opvangt. Hoe kan zo'n reus met een dergelijke snelheid een onderscheid maken tussen afval en een maÔskorreltje?! Het gaat m'n petje te boven...