Archives

14/04: Weg met het telefoonboek!

Het is al heel lang geleden dat ik de papieren versie van de Witte Gids nog geraadpleegd heb, laat staan de Gouden Gids... Alle nummers of adressen die ik zoek vind ik wel op 1207.be, wittegids.be of goudengids.be.
Dankzij Freya Van den Bossche -af en toe doet ze wťl nog iets juist- kan iedereen die dit wenst zich nu uitschrijven van de distributielijsten om vanaf dit jaar geen telefoonboeken meer te ontvangen.
Hiervoor


10/04: Verslaafd aan de fles

Volgens het Earth Policy Institute werd in 2004 wereldwijd 154 miljard liter water uit flessen geconsumeerd. Dat is 57% meer dan vijf jaar ervoor. Zelfs in gebieden waar kraantjeswater perfect drinkbaar is, zoals bij ons, stijgt het verbruik van flessenwater: twee jaar geleden consumeerde elke Belg er gemiddeld 145 liter van.
Terwijl leidingwater niet ongezonder is, is het soms wel tot 10.000 keer goedkoper. Om het water in een fles in je koelkast te krijgen wordt bovendien heel wat dure energie en grondstoffen verbruikt: bijna een kwart van de flessen wordt immers geŽxporteerd. En aangezien de meeste flessen van PET gemaakt worden, verbruikt de flessenindustrie zo'n 2,7 miljoen ton plastic per jaar. Alleen al voor de Amerikaanse markt zijn hiervoor 1,5 miljoen vaten olie nodig: een hoeveelheid die overeenkomt met het jaarlijks verbruik van ongeveer 100.000 auto's.
Naast alle milieuoverwegingen zijn er jammergenoeg ook humanitaire: wereldwijd spendeerden we in 2004 82 miljard euro aan flessenwater, terwijl minder dan een derde van dat bedrag zou volstaan om de helft van de wereldbevolking die het tot nu toe moest ontberen tegen 2015 te voorzien van voldoende drinkbaar water.