Archives

26/06: Stap voor stap

"Stap voor stap" is de naam van de UNICEF-campagne waaraan ik deze zomer ga deelnemen. Om wat reclame te maken voor dit initiatief heb ik een kleine flyer ontworpen.

Meer informatie vind je op dodentocht.be en unicef.be.
P.S.: Als je op de link naar de site van UNICEF klikt moet je eerst je taal kiezen. Daarna moet je de link van hierboven nogmaals aanklikken om op de juiste pagina terecht te komen.

Vorig jaar schreef ik ook een berichtje over de Dodentocht. Mocht je nog wat informatie zoeken dan kan je ook daar terecht. Vooral de link naar de Yahoo-groep met een rijk gevuld archief kan van pas komen.

De tekst van de flyer vind je ook hieronder:

Lees verder!

20/06: NMBS gijzelt opnieuw feestvierders

Via het forum op roeni.be las ik een bericht over de op til zijnde stakingsactie van de NMBS. Op 29 juni leggen de werknemers immers weer het hele bedrijf lam: opnieuw tijdens Rock Werchter wanneer een massa mensen gebruik wil maken van de trein.
Net zoals de vorige keer werd een petitie opgestart om er wat aan te proberen doen. Wat meer uitleg vind je hieronder in het originele bericht van Bart:
3 jaar na de vorige staking van de NMBS tijdens het drukke Rock Werchter weekend, heeft men daar blijkbaar nog niets geleerd. Toen had men er niet bij stilgestaan dat de staking tijdens de uittocht van Rock Werchter viel. Het spreekwoord "een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen" kent men blijkbaar niet bij de NMBS. Opnieuw kiest men voor dit weekend...
Een slimme zet van de NMBS. Vermoedelijk krijgen ze wel de inkomsten van de kaarten, maar hoeft men niet op te draaien voor de kosten van het vervoer, aangezien er totaal geen vervoer zal zijn.
Daarom heb ik ook dit jaar (ik was toen ook de organisator van de laatste petitie) opnieuw een petitie opgezet, zodat men toch kan afzien van een eventuele staking: www.stakingnmbs.tk
Hopelijk komt er terug een overweldigende respons op deze petitie (3 jaar geleden hadden wij rond de 10.000 ondertekenaars)."

Mijn naam staat uiteraard al in het lijstje, ook al ben ik geen Rock Werchtermens. Ik ben echter wťl heel erg gekant tegen zulke stakingsacties. Het is gewoon onverantwoord dat iemand de mogelijkheid krijgt om een grote organisatie zoals de NMBS, waarvan zoveel mensen afhankelijk zijn, lam te leggen. De brouwers zullen in ieder geval wel tevreden zijn als ze de 29e al die wandelende, gekleurde plastic zakjes van bier kunnen gaan voorzien... Laat het dus duidelijk zijn dat ik het niet al te hoog op heb met zulke hersenloze stakers :)
update: Hier vind je nog een leuk vakbondsnieuwtje van vandaag, 21-06-2006.

15/06: Milieumoeheid

Onlangs schreven de Vlaamse kranten dat we milieumoe zijn. De meesten onder ons willen wel milieuvriendelijker leven, maar zijn niet meer echt bereid om er zelf iets voor te ondernemen, laat staan te investeren.
Ik kan die milieumoeheid zeker begrijpen. De berichtgeving over milieuonderwerpen lijkt elke maand wel toe te nemen, maar het zijn veel te veel woorden, en te weinig actie.
Zo kwam bijvoorbeeld milieuminister Peeters met een nieuwtje over de maatregelen tegen zijn stof. Roetfilters op dieselmotoren zou hij niet willen verplichten, en enkele maatregel die voorgesteld werden door Europa wou hij afzwakken "om het haalbaar te maken". Valt het alleen mij op dat het woord "haalbaar" heel vaak valt in zulke kwesties? Zeker als het over iets als de Kyotonormen gaat.
Ooit was Vlaanderen een Europese pionier met de allereerste windturbines. Weliswaar niet te vergelijken met de huidige, gangbare modellen die 2 MW uit de wind weten te trekken, maar toch. Toen de EWEA bekendmaakte dat het geÔnstalleerde windvermogen in Europa in 2005 alweer spectaculair was gestegen, bleek ook dat BelgiŽ nu plots aan het staartje bengelt. Hoe vernieuwend we toen waren, er blijft niet veel meer van over.
In maart organiseerde Ecopower een infovergadering voor de omwonenden rond een op te starten project voor de bouw van twee windturbines in Oosterzele. Twee citaten uit hun verslag: "De mensen in de omgeving reageerden ongerust." "Ecopower heeft daarom beslist om de aanvraag van vergunningen uit te stellen (...)".
Daarnaast wil Nortech (dezelfde mensen als achter Fortech, die de drie turbines naast de E17 in Kruibeke hebben opgetrokken) drie turbines oprichten aan de andere kant van de E17. Ook hierover een citaat: "Het schepencollege van Beveren heeft maandag een negatief advies gegeven voor de bouw van een windmolen nabij de wijk Den Es. De windturbine zou te dicht bij de woonwijk staan en de leefkwaliteit sterk verstoren." De afstand bedraagt nl. 350m, terwijl de wettelijke norm 250m is.
En zo zijn er nog wel meer voorbeelden uit de persberichten te halen. Op heel wat gebieden zijn we een volk van veel woorden, maar zeer weinig daden (geworden). En dan wordt men er nog moe van...