Archives

27/07: Ozon

Gisteren werd overal in het land (met uitzondering van twee gemeenten) de alarmdrempel van 180 microgram overschreden. Op zes plaatsen werd zelfs de drempel van 240 microgram gehaald: voldoende om vrtnieuws.net "De ozonvervuiling bereikt een alarmpeil" te laten koppen.
Staat er eigenlijk nog iemand stil bij deze waarschuwingen? Nu zelfs de drempel van 240 mg overschreden werd, is het misschien de moeite waard om wat meer over ozongas te vertellen. Vanaf 240 mg merkt trouwens iedereen de gevolgen van het giftige gas, en niet alleen ouderen of personen met ademhalingsproblemen.
Ozon, of O3, is een bijtend en giftig blauwgekleurd gas met een doordringende geur. In de stratosfeer ontstaat het uit zuurstof (O2) door elektrische ontladingen (bliksem) en onder invloed van UV-stralen. Aan de grond zijn het UV-stralen die inwerken op VOS, CO en CH4, met NOx als katalysator. Ozon is o.a. een sterke oxidator die metalen kan aantasten. Jammer genoeg heeft het gas ook effecten op ons.
Ozon is irriterend voor de ogen en de luchtwegen en inademing kan zelfs longoedeem veroorzaken en op astma lijkende reacties teweegbrengen. Ook ons centrale zenuwstelsel heeft er onder te lijden met hoofdpijn en verminderde waakzaamheid en prestaties als resultaat. De symptomen van longoedeem worden door lichamelijke inspanningen alleen maar versterkt.
In de Belgische wetgeving staat ozon in de lijst van chemische agentia die vergiftigingen kunnen veroorzaken...

Ga dus niet te lichtzinnig om met zulke ozonwaarschuwingen. En nog beter: probeer er wat aan te doen! We maken onszelf ziek en de kosten die dit nationaal met zich meebrengt worden vaak vergeten.

Ter aanvulling vind je hier wat meer informatie over de vorming van ozon in de stratosfeer en de effecten die het gas kan hebben, en hier lees je wat meer over hoe ozongas aan het aardoppervlak ontstaat. Tenslotte kan je hier een landkaart bekijken met een animatie van de laatst opgemeten ozonconcentraties.

25/07: De Kolonisten van Catan

of kortweg "Kolonisten"...
Wie kent dit spelletje? Waarschijnlijk iedereen? Enkele maanden geleden kreeg ik een sms van een vriendin met op het einde de mysterieuze vraag of ik kolonisten kende. Volgens Google bleek het een gezelschapsspel te zijn...
Effe later vroeg m'n stagepartner net hetzelfde.
Vorige week las ik op vakantie een heel artikel over hoe goed het spel wel is en welke prijzen het al gewonnen heeft. Het bleek al meer dan twee miljoen keer verkocht te zijn in BelgiŽ en Nederland!
Blijkbaar was ik de enige persoon op de planeet die er nog nooit van gehoord had...
Maar gisteren ben ik het dus eindelijk gaan kopen! Een onbekende kerel die m'n doos zag begon ook plots een lofrede af te steken over hoe schitterend het wel in mekaar zat en dat ik ook zeker de uitbreidingspakketten voor het bordspel moest aanschaffen. Gisterenavond heb ik het dan voor de eerste keer gespeeld (met z'n vieren) en het is inderdaad SUPERLEUK!!!!

Mocht je het nog niet kennen, en mocht je geÔnteresseerd zijn in een mix tussen Monopoly (echter zonder de irritante geluksfactor waarbij een speler met de Meir en de Nieuwstraat sowieso wint) en Risk (ken ik eigenlijk ook niet), haal dan maar snel § 35 boven en spurt naar de winkel! Let wel op dat je je niet verslikt in de handleiding, want die ziet er vreselijk intimiderend uit. Als je ze echter een keer leest en daarna gewoon begint te spelen met de handleiding erbij, dan wordt het echter heel snel duidelijk. De richttijd van 75 minuten hebben we echter fel overschreden.