Archives

31/10: Uranium wordt duurder en zo

Wie af en toe wat energiegerelateerde sites bezoekt, wist het al langer dan vandaag, maar nu staat het ook een keer in de nationale pers. Of toch minstens in De Tijd: Kernbrandstof uranium op recordprijs wordt er gekopt.

Uraniumoxide is, in navolging van andere grondstoffen, aan een flinke klim bezig. De koers van het nucleaire goud verzesvoudigde in vier jaar.

Een verdubbeling van de prijs zou nucleaire elektriciteit, en in BelgiŽ is dat meer dan de helft van de energiemix, 10 procent duurder maken. Niet zo'n grote ramp op zich, maar je mag niet vergeten dat er plots weer een verhoogde belangstelling is voor de bouw van nieuwe kerncentrales. Onlangs zag ik ergens een wereldkaart met daarop alle nieuwbouwprojecten voor reactoren. Jammer dat ik het adres niet meer ken...
Ook bij ons komt kernenergie weer op de politieke agenda te staan. Moet er doorgegaan worden met de uitstap of niet? Kernenergie wordt immers gezien als een manier om heel veel stroom, met een continue en voorspelbare hoeveelheid, op een redelijk milieuvriendelijke manier op het net te zetten. Jammer genoeg is kernenergie helemaal niet efficiŽnt: denk maar aan de dampende koeltorens in vergelijking met zuinige STEG's die zelfs resterende stoom nuttig gebruiken. En niet vergeten dat je met een restproduct zit dat duizenden jaren radioactief blijft en dat kernenergie handenvol geld kost...
Waar men echter helemaal blind voor lijkt te zijn, is de hoeveelheid uranium die nog rest om gebruikt te worden als kernbrandstof. Zowel de OESO als het Internationaal Agentschap voor Kernenergie schatten dat de aarde nog voor maximaal 65 jaar uranium bevat, gerekend met het huidige verbruiksregime. Let dus vooral op dat laatste en staar je niet blind op deze 65 jaar. Het belangrijkste is eigenlijk het aantal jaren dat er betaalbare brandstof beschikbaar is. Datzelfde geldt evenzeer voor aardolie als voor aardgas. Voor aardgas verwacht men trouwens ook dat er na 65 jaar niks meer overblijft. Echt niks meer, dus verwacht niet dat je tot in 2071 je aardgasvuurtje kan aansteken.
Voor de rest stond de krant trouwens (alweer) vol met milieunieuws. Als afsluiter enkele koppen uit De Tijd: Kernbrandstof uranium op recordprijs - Het klimaat is geschapen - Al Gore, goeroe van de groene boodschap - Fines: 'energiezuinige verlichting brengt op' (energystop.be, fines.be) - Opwarming kost tot 5.500 miljard (het volledige rapport) - 'Scenario' Planbureau voor post-Kyoto te optimistisch - Milieubewustzijn gaat via de portemonnee - Bedrijfsleven vermindert afvalberg - Gesprek over klimaatverandering hoognodig.
Dat ze maar opletten dat het monster der milieumoeheid niet weer de kop opsteekt. De uitdrukking met 'bla bla en boem boem' erin is nog steeds populair, dus zorg maar gauw voor wat 'boem boem' op milieugebied. De 'bla bla' is natuurlijk heel makkelijk als je net An Inconvenient Truth gezien hebt met een leger journalisten dat smeekt om reacties, maar ik hoop dat de politici nu ťcht iets gaan ondernemen. Ik moet de film in ieder geval nog gaan bekijken...

27/10: Reisagent van het jaar

M'n tante haar reisbureau is vorige week in de prijzen gevallen dankzij een mystery shopper van Travel Magazine die in de maand september verschillende Belgische reisagenten een bezoekje was gaan brengen. Volgens het artikel dat je hieronder kan nalezen is Nathalie, die in het hoofdkantoor van Reizen Van Laere in Sint-Niklaas werkt, een van de zeven Vlaamse genomineerden die meedingen naar de titel van Reisagent van het jaar! Als dat niet geweldig flink is van haar!
En vergeet vooral het laatste zinnetje van het artikel niet, want iedereen is welkom op de jaarlijkse vakantiehappening die op zondag 21 januari zal doorgaan in de Stadszalen te Sint-Niklaas! Als het zover is, dan lees je er wel iets over op hun website of hier...
Tussen haakjes: Als onderhoudsman van dienst moet ik dringend eens een update van hun website doen. Maar 't komt er niet echt van... Iemand geÔnteresseerd om de taak effe over te nemen? Nee? Niemand...?
(...)
*zucht*

Artikel

25/10: M'n eigen Disneyland

Mocht het mij overkomen, ik zou helemaal gek worden. Enkele weken geleden, op woensdag 4 oktober, werd het gezin Spangler uitgenodigd in het Magic Kingdom in Walt Disney World als winnaars van de wedstrijd die werd gehouden als opening van The year of a million dreams. Wat hun overkwam kan je hier bekijken. Gelukkig moet ik m'n jaarpaspoort van Disneyland Parijs niet inruilen voor een ticket naar Florida, want ook Parijs verwacht volgend jaar heel wat nieuws. Disneyland Resort Paris viert nl. zijn 15e verjaardag en kon enkele maandjes geleden eindelijk weer wat positiefs melden over de omzet- en bezoekerscijfers. Het veel te bescheiden Walt Disney Studios Park heeft met zijn vijf jaren ook iets te vieren en wordt voor een goed deel helemaal in het nieuw gestoken. De place making heet dat dan. Daarnaast opent volgend jaar ook het nieuwe Toon Studios-land met Crush's Turtle Twister en Cars Race Rally als nieuwe attracties. Vooral de eerste, een rollercoaster, wordt echt iets om naar uit te kijken. Meer nieuws op 1 juni, of enkele weken ervoor tijdens de previews die ongetwijfeld zullen gehouden worden voor aandeelhouders en jaarpaspoorthouders. Eind 2007, of in de loop van 2008, opent dan hťt meesterwerk: The Twilight Zone - Tower of Terror. De originele versie staat al een tijdje in The Disney-MGM Studios in Walt Disney World en heb ik in 1999 eens mogen uittesten. Ronduit subliem... De versie die sinds vorig jaar in Disney's California Adventure staat, het tweede park naast het originele Disneyland in Anaheim, is een afgeslankte en vernieuwde versie die eigenlijk speciaal voor Parijs getekend werd. Door de enorme verliescijfers na de opening van het tweede park in Parijs werd de bouw ervan echter op de lange baan geschoven en kwam CaliforniŽ dus als eerste aan de beurt. De nieuwe versie mist echter een onderdeel dat de originele Tower net zo bijzonder maakt, maar laat ons hopen dat de update ook wat nieuwe verrassingen in petto heeft. Thematisch gezien wordt het echter sowieso een pareltje, zoals we van Disney's Imagineers mogen verwachten.
Het eerste wat ons te wachten staat, is de premiŤre op 1 april van een gloednieuwe parade in het Disneyland Park. En dat werd tijd, want de oude parade (dezelfde wagens die regelmatig reden onder een nieuwe naam) was echt wel bejaard geworden. Momenteel worden de acht wagens in de vier uithoeken van Europa gebouwd en mogen we uitkijken naar een grootse parade die niet alleen uit nieuwe wagens, nieuwe kostuums en nieuwe muziek zal bestaan, maar zich ook zal bedienen van kunstmatige geuren die de omstaanders nog meer moeten prikkelen en doen opgaan in het uitgebeelde verhaal.
Het wordt echt een jaar om naar uit te kijken, en hopelijk ook hťt jaar waarin nog eens zwarte cijfers in de boeken geschreven zullen worden. Mijn vertrouwen hebben ze in ieder geval weten terugwinnen, dus ik teken alvast present voor een paar premiŤres!

25/10: Minder fijn stof

Ik heb er al een paar keer over geschreven, maar het dodelijke stof haalt opnieuw de actualiteit. De EU-lidstaten gaan zich engageren om de uitstoot ervan terug te schroeven. De beslissing komt geen moment te vroeg, want jaarlijks zouden zo'n 350.000 Europeanen vroegtijdig overlijden aan de gevolgen van het ingeademde stof, dat niet kan tegengehouden worden door onze slijmvliezen of longblaasjes.
Bij het zien van zulke artikels kan ik al onmiddellijk voorspellen dat het woord "haalbaar" of "haalbaarheid" minstens een keer moet vallen... En inderdaad...

Het Europees parlement stemde eind september over de ontwerprichtlijn van de Europese Commissie. Tot grote woede van commissaris voor milieu Stavros Dimas zwakte het parlement de tekst af, via bijkomende soepelheid en overgangstermijnen. Wat de lidstaten nu hebben goedgekeurd, ligt echter dichter bij het standpunt van de Commissie. Dat betekent wel dat het parlement en de lidstaten nog een moeilijke onderlinge discussie voor de boeg hebben. De onenigheid draait vooral rond de haalbaarheid.

Die Stavros Dimas vind ik plots wel een toffe kerel, want hij durfde ook te stellen dat de Kyotoplannen van de lidstaten niet voldoen. Zo staat bijvoorbeeld de handel in emissierechten hem niet aan, en daarin treed ik hem volledig bij. BelgiŽ schrijft nl. meer dan 400 miljoen euro bij op enkele buitenlandse bankrekeningen om propere lucht te kopen. Wat een afgrijselijke maffiapraktijken... Heb je enig idee wat je met 17 miljard Belgische franken voor het milieu kan doen in eigen land?? Behoorlijk wat... Iets doen aan de erg vervuilende steenkoolcentrales zou al een stap in de goeie richting zijn. Gisteren demonstreerde Greenpeace tegen de centrale in Ruien. Volgens Greenpeace moeten de zeven Belgische steenkoolcentrales die niet bepaald uitblinken qua efficiŽntie zo snel mogelijk gesloten worden. In 2005 was de centrale in Ruien goed voor 2,7 miljoen ton aan CO2-uitstoot, terwijl ze slechts instaat voor 4% van onze elektriciteitsproductie. Waar andere Europese landen vaak veel beter in slagen, lukt ons nog steeds niet: wat lef tonen en het aandurven om iets grondig te wijzigen blijkt toch zo moeilijk te zijn in BelgiŽ.

update 27-10-06: Blijkbaar heeft Greenpeace het niet bij die ene actie gelaten...

23/10: Het verzuim van de dood

Da's de titel van het boek dat ik momenteel nog aan het lezen ben. Volgens de auteur, Josť Saramago, een voormalig Nobelprijswinnaar, zal deze roman menige schaterlach aan de lezer ontlokken. Mijn mening is toch enigszins anders... Het boek is helemŗŗl niet zo grappig als hij laat uitschijnen, op enkele passages na die ongetwijfeld een mooie glimlach zullen veroorzaken, maar ook niks meer dan dat.
Het uitgangspunt is echter subliem, en alleen al daarom kocht ik het boek:

'De volgende dag ging er niemand dood.' Zo luidt de openingszin van Het verzuim van de dood, de nieuwe roman van Josť Saramago. In de nacht van 31 december op 1 januari van een niet nader bepaald jaar in een fictief land sterft er ineens niemand. Wanneer in de dagen en weken erna blijkt dat het structureel is, leidt dan aanvankelijk tot grote vreugde. (...)


Eens ik begon te lezen struikelde ik echter onmiddellijk over Saramago's stijl: zinnen zijn soms verschillende regels lang en aanhalingen worden nooit aangeduid met dubbelpunten of aanhalingstekens, maar slechts met een komma en een nieuwe hoofdletter temidden van een zin.

Hoewel het woord crisis zeker niet het voor de hand liggendste is om de uitzonderlijke gebeurtenissen te typeren waarover we hierboven vertelden, daar het absurd, irrationeel en strijdig met de elementairste logica zou zijn in een existentiŽle situatie die zich nu net onderscheidt door de afwezigheid van de dood te spreken van een crisis, valt te begrijpen dat bepaalde burgers die veel waarde hechtten aan hun recht op betrouwbare informatie zich intussen afvroegen, bij zichzelf of hardop, wat er in hemelsnaam aan de hand was met de regering, die nog helemaal niets van zich had laten horen.

... Een van de zinnen die ons blijkbaar moeten doen schaterlachen...
Daarnaast staat het beleven op zich me ook helemaal niet aan: de verschillende facetten van de verwarde en ontwrichte maatschappij worden wel eens kort bezocht, maar 'k heb me tot nu toe nooit ondergedompeld gevoeld in de sfeer van het land waar niet meer gestorven wordt. Het voelt aan alsof je samen met de verteller in een ballon hoog boven het land en de gebeurtenissen zweeft en af en toe even daalt om wat flarden van het leven aldaar op te vangen. Mocht mijn mening nog wijzigen -ik nader het driekwartmoment- dan laat ik het nog weten, maar ik betwijfel het.
Neem hier nog bij dat er blijkbaar een ongelooflijke os is die in Knack het nodig achtte om in een bespreking de hele pointe van het vervolg van het verhaal te verklappen, en je mag er zeker van zijn dat ik niet veel zin heb om nog verder te lezen. Maar 'k ga het toch doen.

update (25-10-06): Een deel van de breuk van het verhaal werd inderdaad verklapt, maar er komt in het boek ook nog een opvallende cellist op de proppen die voor nog wat variatie zorgt. Blijkbaar wist ik dus nog niet alles. Ook lijkt het alsof de auteur nog wat moest wennen aan zijn eigen verhaal: naar het einde toe wordt de stijl wel wat losser en grappiger, hoewel het nog niet in de buurt komt van dat schaterlachen. M'n mening pas ik dus toch maar aan: het is geen echt slecht en onleesbaar boek meer, maar laat je toch niet misleiden door de achterflap. Je moet echt wel wat moeite doen om het uitgelezen te krijgen, maar naar het einde wordt het dus effectief aangenamer om lezen.
M'n volgende boek is inmiddels besteld: Yves Leterme uitgedaagd.

22/10: Limburgs mijngas

Veel energienieuws deze week... Onder andere vanuit de Limburgse mijnstreek waar de Limburgse Reconversiemaatschappij laat weten dat er erg concrete interesse getoond werd voor het ontginnen van mijngas. Drie niet nader genoemde bedrijven hebben zich gemeld om kleine gasonttrekkingsinstallaties te bouwen.
In theorie zou 1 ton Limburgse steenkool 10m≥ gas bevatten en er liggen blijkbaar nog miljarden tonnen aan steenkoolreserves onder de grond, hetgeen voldoende gas zou opleveren om zeven keer de jaarconsumptie van Vlaanderen te dekken. Door het VITO moet echter eerst nog een studie afgerond worden om een correcte prijs voor deze gasmijn te kunnen bedingen.
Voor de economie lijkt het me alvast een mooi vooruitzicht. Eveneens voor onze afhankelijkheid van het buitenland die toch een beetje zal kunnen teruggeschroefd worden. Wat ik echter niet begrijp is het feit dat er gesproken wordt over "het omzetten van mijngas in groene energie". Groen?! Dat mag wel even nader verklaard worden...

18/10: Duurzaam winkelen

Volgens een studie zou zes op de tien Belgen tijdens het winkelen rekening willen houden met het milieu, eerlijke handel of dierenwelzijn. In de praktijk doet echter slechts een op de tien het systematisch. Om hier iets aan te doen heeft staatssecretaris Els Van Weert het startschot gegeven voor de week van de duurzame ontwikkeling. Ruim 300 'duurzame' bedrijven zetten dit weekend hun deuren open voor het grote publiek. Samen met een campagne en de website debeterekoop.be moet dit de consumenten aanzetten hun winkelgedrag te wijzigen.
De regering geeft vandaag jammer genoeg ook een ietwat fout signaal: de taks op drankverpakkingen wordt uitgebreid naar alle plastic en aluminium verpakkingen. Niet om met dat geld iets milieuvriendelijks te doen, maar wťl om gewoon de kas te spijzen. Het perverse resultaat: men wil het gebruik van milieuvriendelijke (of gewoon minder) verpakkingen dus niet tegengaan, want dan zit hun volgende begroting weer onder nul.
Wat iedereen al sowieso zou kunnen doen als het op duurzaam winkelen aankomt, is opletten met het aannemen van alle plastic zakjes die je aangeboden krijgt. Ik ben meestal op stap met mijn rugzak en vraag dus nooit een zakje, of weiger het zelfs wanneer het toch wordt aangeboden. Krijg je in een kledingwinkel een stevige draagtas? Gebruik die dan om alle andere spulletjes van die dag ook in te stoppen, in plaats van 's avonds met tientallen tassen thuis te komen. Een heel eenvoudige gedragswijziging zonder geitenwollensokkenimago, maar toch lijkt het voor veel mensen een moeilijke stap.

17/10: Alles kapot

Volgens mij valt vrijdag de 13e deze maand op een dinsdag. Het begon deze morgen op het werk: ik moest een kleine ingreep uitvoeren op een server waarop ik eerst via de telefoonlijn moest inbellen. Een keer heeft het gewerkt, daarna niet meer. Er was geen leven meer in te krijgen. De supportafdeling had tegen vanavond nog steeds geen oplossing.
In de namiddag moest ik in een bepaalde databank gegevens opladen. Piece of cake. De upload faalde echter, want er verscheen een foutbestandje... dat helemaal leeg was. Nog nooit gezien... Ook hiervoor was tegen de avond nog geen oplossing gevonden.
Eens thuisgekomen wou ik effe nakijken hoeveel vrije ruimte ik nog had op mijn website. De configuratiepagina werkte niet. Via FTP wou ik een bestandje online zetten, maar ook de FTP-verbinding weigerde dienst. De site zelf draait echter prima, ziehier het bewijs.
Dan maar even kijken hoe het staat met mijn bankrekening: ik wacht al geruime tijd op een terugbetaling van Base. Maar wat blijkt: de site van Argenta is ook naar de haaien.
Kan iemand me laten weten wat er vandaag wťl nog werkt?

15/10: De tijd loopt

detijdloopt.be is een portaalsite, opgezet door 11.11.11, om de aandacht te vestigen op de Millenniumdoelstellingen van de VN.
In een deel van de actie kan ik me helemaal vinden: de landbouw in de wereld heeft het niet overal even gemakkelijk. Boeren kunnen er niet meer van leven, en het milieu heeft er soms flink onder te lijden. Het is dus deels een streven naar duurzame landbouw en duurzaamheid is volgens mij het enige wat nog zou mogen tellen, op alle vlakken.

Daarom bundelen we vanuit de Noord-Zuidbeweging en de milieuorganisaties onze krachten en voeren we twee jaar lang een gezamenlijke campagne voor een duurzame landbouw en voor het recht op voedsel.

Het recht op voedsel is echter een andere zaak... Het continu droppen van voedselpakketten in allerhande door droogte of wateroverlast of andere natuurrampen geteisterde gebieden is iets waar ik helemaal niet achter sta. Als tijdelijke oplossing wel, maar het wordt soms een structurele maatregel om mensen in leven te houden. Een belangrijke spelregel lijken alle liefdadigheidsinstellingen te vergeten: de draagkracht van onze planeet. Zo is er bijvoorbeeld de nood aan gigantische ontziltingsinstallaties in landen als Saoedi-ArabiŽ: de groeiende oliestaten hebben te weinig zoet water in voorraad om iedereen van drinkwater te voorzien, dus dient er heel wat geld en energie geÔnvesteerd te worden om zeewater proper, zoutvrij en drinkbaar te maken. Een veel extremer voorbeeld zijn de overbekende beelden van uitgedroogde kadavers die op een al even uitgedroogde wei liggen met stervende kindjes op de voorgrond. Interpreteer mijn manier van omschrijven niet zo, dat het lijkt alsof het me helemaal koud laat, maar waarom is het leven toch zo heilig? Waarom krijgen mensen steeds voorrang, zelfs als de initiatieven uitgaan van verenigingen die duurzaamheid en zorg voor onze planeet nastreven? De wereldbevolking zal blijven groeien en we zullen steeds meer lapmiddelen nodig hebben en alles wat erbij komt kijken: nog meer bevolkingsgroepen die in de problemen komen, nog meer energieverslindende 'reparaties' om een kudde mensen in leven te houden,...
Wanneer een plaats niet geschikt is om mensen op een duurzame manier in leven te houden, dan zouden er gewoon geen mensen mogen leven. Dit wil dus niet zeggen dat zij moeten afgeslacht worden, uiteraard niet. Maar misschien moet er wel nagedacht worden over het drastisch inperken van deze foute bevolkingsaanwas. Dit is naar mijn mening de enige manier om mensen een kwaliteitsvol bestaan te kunnen garanderen, want zoals de aarde nu draait zullen de mooie beloften die tegen 2015 moeten gerealiseerd zijn, NIKS uitgehaald hebben.

12/10: Cartoons

Het is al een tijdje geleden en 'k had er weer een paar goeie verzameld, dus hier zijn ze!
Begroting

Lees verder!

11/10: Boete zonder schuld & De schaduw van de wind

If everything seems to be going well, you obviously don't know what the hell is going on.

... is een schitterend citaat uit Murphy's Law dat ik op mijn beurt citeer uit Boete zonder schuld - Rechter achter de tralies van Jan Beirens. 'k Heb er verschillende weken over gedaan om het boek uitgelezen te krijgen, maar onterecht eigenlijk, want het verhaal is meer dan de moeite waard. Een stukje van de achterflap:

Eind november 1996 wordt Jan Beirens, rechter aan het Gentse hof van beroep, opgepakt op verdenking van corruptie. Hij belandt voor 87 dagen in de gevangenis van Vorst. (...) Naarmate de dagen vorderen, blijkt dat zijn dossier ondraaglijk licht weegt.

Het interessantste is ongetwijfeld het waarom van deze hele farce. En Beirens houdt zich op geen enkel vlak in, zijn opgestapelde frustraties worden schitterend verwoord en uiteindelijk sta ik echt nog verbaasd van de kalmte en redelijkheid die hij heeft weten te bewaren. Echt een knap, spannend, grappig en soms angstaanjagend dagboek.

Lees verder!

10/10: Dancing

Blijkbaar is deze kerel al wereldberoemd geworden toen hij in 2005 zijn eerste "Dancing" filmpje online zette, maar ik kende hem in ieder geval nog niet. De kerel over wie ik het heb heet Matt Harding en is bekend geworden met wherethehellismatt.com. Het meest recente filmpje, van zijn wereldreis van dit jaar, vind ik echt zo geweldig dat ik het al grijsgedraaid heb en telkens weer word ik er vrolijk van. Voor deze reis werd hij wel stevig gesponsord door een kauwgommerk, de vorige reis had hij helemaal zelf bekostigd en was dus net iets minder spectaculair. Alhoewel: zomaar je werk voor 6 maanden opgeven om met al je spaarcenten de reis van je leven te maken door 39 landen op de 7 continenten... je moet het maar durven! Hier kan je de bewuste filmpjes downloaden, bekijk ze echter liefst op een computer die ook geluid afspeelt:
(Quicktime is vereist om de filmpjes te kunnen afspelen.)

09/10: Verkiezingen 06

Naar aloude gewoonte heb ik gisteren de hele namiddag de verkiezingsuitzending op Een gevolgd. Hoewel deze verkiezingen me niet echt erg kunnen boeien, was ik toch best geÔnteresseerd om de evoluties in de grote steden te zien en vooral in m'n eigen stad Sint-Niklaas. En wat Sint-Niklaas betreft was ik echt wel een beetje verrast... Het Vlaams Belang kent de grootste groei met 7,1% tot 26,6% van de stemmen! CD&V/N-VA is met 27,7 nog een klein beetje groter, en sp.a/Spirit/Groen blijft op kop met 35,4% van de kiezers achter zich. De volledige uitslag voor Sint-Niklaas kan je hier nalezen.
Ik woon al m'n hele leven in deze stad en werk al meer dan drie jaar elk weekend in een krantenwinkel op de Grote Markt. Als het centrum grote overlast zou hebben van allochtonen, dan had ik het wel geweten. Alhoewel... De spreekwoordelijke rotte appels kennen we ondertussen heel goed: er zijn inderdaad problemen. De vechtpartijen die tijdens de afgelopen zomer alweer plaatsvonden in ons recreatieoord De Ster zijn ook niet zomaar weg te cijferen. En burgemeester Willockx heeft weliswaar maandenlang het centrum in een Antwerpenwaardige bouwwerf veranderd en tegelijkertijd het Waasland Shopping Center ingehuldigd om de middenstand uit het stadshart helemŗŗl te nekken, maar om daarvoor massaal op het Vlaams Belang te stemmen? Wat kunnen zij nu in 's hemelsnaam veranderen...
Normaalgezien ben ik een overtuigd aanhanger van de N-VA, hun programma spreekt me heel erg aan, maar voor de gemeente heb ik toch voor enkele personen van de sp.a gestemd. Enkel en alleen o.w.v. de stadsvernieuwing en voor het feit dat Willockx wil doorgaan met het redden van de handelaars in het centrum. Voor de provincie -die me helemaal siberisch laat-, koos ik dan weer wel voor het kartel CD&V/N-VA.
Trouwens, ik vind het raar dat zoveel mensen hun stem per se geheim willen houden. Het lijkt echt een stevig taboe te zijn dat van mij gerust mag doorbroken worden. Zelfs mensen die stemmen voor het Vlaams Belang mogen dit van mij gerust toegeven, want soms lijkt het alsof de mensen die het Vlaams Belang liever dood dan levend zouden zien meer haat uitdragen dan het Vlaams Belang zelf.
De overwinning van het Vlaams Belang (mag ik Antwerpen even vergeten? De euforie in de stem van Patrick Janssens vond ik trouwens echt mooi, alleen jammer dat ik het niet echt op hem begrepen heb...) vind ik op ťťn vlak echter een heel goede zaak: het toont aan dat heel wat mensen lak hebben aan het oneindige geleuter over verdraagzaamheid en over hoe kwaadaardig het kankergezwel van een Vlaams Belang wel is. Ja, ik doel ook op die 0110-concerten. Tijdens de interviews op Een werd wel duidelijk dat er een bewustwording komt van de problemen, en dat is volgens mij ook dť oplossing: luisteren naar de proteststemmers. Het uitsluiten en discrimineren van tientallen procenten van de bevolking is ook een grote misdaad. Hopelijk houden de burgemeesters hun woord en wordt op deze vreedzame manier de reden om op 't Blok te stemmen helemaal weggenomen.

update (12/10/2006): In de reactie van Erica hieronder gaat het meerbepaald over dit krantenartikel.

09/10: De Laatste Show

Vanavond begint het nieuwe seizoen van De Laatste Show op Een. Ligt het aan mij of straalt Frieda Van Wijck nu echt eens niks sympathieks uit? De laatste jaren keek ik eigenlijk helemaal geen tv meer, maar heel af en toe volgde ik nog wel een stuk van De Laatste Show. Zowel de Bruno- als de Markversie. Maar nu spreekt het me helemaal niet meer aan. Vandaar deze pessimistische voorspelling dat de kijkcijfers gestaag zullen kelderen in vergelijking met de vorige seizoenen... 'k Ben eens benieuwd of ze zal uitkomen.

06/10: De inertie der Belgen

Onze concurrentiepositie binnen de wereldeconomie neemt al verschillende jaren af. Niet veel, maar toch. Het is een van die zaken die me regelmatig doen geloven dat we een land zijn met een grote inertie: we zijn een stroperige, conservatieve massa die zich niet gauw aanpast aan veranderingen, niet graag risico's neemt en al zeker niet graag over de grenzen trekt om een stukje van de economische wereld te gaan veroveren.
Ons land scoort ook niet zo best wat Onderzoek & Ontwikkeling betreft. Er wordt wel heel wat bedacht en uitgevonden, maar we scoren behoorlijk slecht als het op praktische toepassingen aankomt. Cf. het niet graag nemen van risico's om iets gloednieuws op de markt de brengen.
Als we even over de taalgrens kijken, waar ze het tegenwoordig ook vaker hebben over de miljardentransfers vanuit Vlaanderen, merken we ook niet veel spannends. De plannen om de economie fors aan te zwengelen komen niet echt van de grond. Willekeurig denk ik nu bijvoorbeeld aan het persbericht i.v.m. sancties tegen werklozen die te weinig animo tonen om aan het werk te gaan: in WalloniŽ zijn de sancties quasi onbestaande, terwijl de werkloosheid in het zuiden net zo ernstig is.

Lees verder!

02/10: Open Bedrijvendag

Gisteren was het voor de 16e keer Open Bedrijvendag. Een paar jaar geleden hadden we voor de eerste keer deelgenomen, en dit jaar waren we eindelijk nog eens van de partij.

Lees verder!