Archives

30/11: Buurt lust geen biogas

Na het artikel over Vlaanderen dat vecht tegen windmolens, is er alweer heisa rond het tegenhouden van groenestroomprojecten. Dit keer zijn het de boeren die blijkbaar nergens welkom zijn met hun biogasinstallaties.
De Morgen schrijft vandaag:

Almaar meer landbouwers zijn vragende partij om een biogas- of mestverwerkingsinstallatie te plaatsen in hun bedrijf. Daarmee wordt uit de vergisting van mest en andere stoffen 'biomassa' of groene energie opgewekt. Hoewel de Vlaamse overheid enthousiast is over dergelijke installaties wordt het overgrote deel van de aanvragen afgekeurd.
De lokale overheden, die de landbouwers een vergunning moeten verlenen, wijken voor het almaar luidere protest van buurtbewoners. Die zien het bij voorbaat niet zitten dat zo'n installatie geur- en lawaaihinder met zich meebrengt, al is dat niet zo. De Boerenbond pleit voor een dringende sensibilisering, Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) belooft tegen volgend voorjaar acties te ondernemen.


Of misschien valt het ook te catalogeren onder m'n tekstje over De Inertie der Belgen: men wordt geconfronteerd met iets nieuws en men moet er bijgevolg niks van weten. "Nieuw" geldt dan, zoals vaak, enkel voor ons eigenlijk bekrompen stukje Belgenland, want wat over de grenzen al bekend is, moet hier uiteraard weer eerst uitgevonden worden.

25/11: Degoutant

Wat m'n ogen tegenwoordig geserveerd krijgen staat me niet bepaald aan. Zo zag ik onlangs, net zoals 99% van de wereldbevolking, de film Borat. Iedereen was zo vol van deze karikatuur, dat ook ik de film moest zien. Jammer genoeg vond ik het het vreselijkste wat ik ooit gezien heb ik een cinema. Platte humor krijg je tegenwoordig al genoeg te zien als je effe rondzapt tussen de commerciële zenders, maar Borat sloeg echt alles. Vooral de degoutante naaktscène tegen het einde van het verhaal (welk verhaal?) was er toch net ietsje over. Het feit dat blijkbaar heel wat scènes met een verborgen camera gefilmd werden, en dat de ongevraagde medespelers nu prompt een rechtszaak willen aanspannen tegen de makers, wil toch wat zeggen...
Alleen voor Borat wou ik geen nieuw blogberichtje schrijven, maar wat ik donderdag te zien kreeg op VT4 sloeg ook weer alles. 'k Heb nl. een groot deel van De Jeugd van Tegenwoordig door m'n netvlies laten passeren. Enkele jongeren worden er opgesloten in een nagebootste kostschool uit de jaren '50 en hun miserie wordt ons ter vermaak aangeboden. Ze toonden een dertienjarig meisje dat zich in 't weekend met haar vrienden en vriendinnen ladderzat gaat zuipen om in de vroege uurtjes thuis te komen,... lieten een jongen een hele dag met een aardappelmesje de oprit van de school onkruidvrij maken, tot 's avonds wanneer hij in z'n hemdje drijfnat in de regen stond, verplichtten een diepgelovige kerel van de Pinksterbeweging om in een Roomskatholieke eucharistie de hostie op te eten, kleineerden erop los en deelden vlotjes straffen uit aan iemand die zich bijvoorbeeld niet als tigste persoon in hetzelfde gore badwater wou wassen, enz.
Is dit nu entertainment??
Maar waarschijnlijk ligt het wel aan mij en kan ik met m'n 25 levensjaren al lang niet meer mee met De Jeugd van Tegenwoordig.


23/11: Weekendtarief

Op 9 maart gepubliceerd op ecopower.be:

Toch uitbreiding van het nachttarief
De regering heeft opnieuw beslist om het nachttarief ook in het weekend toe te passen (dit werd al twee maal beslist en weer ingetrokken). Dit zou ingaan vanaf 2007. Voor de klanten van Ecopower verandert er niets. Ecopower rekent immers slechts met één tarief: 15 ct. per kilowattuur, zowel voor het verbruik overdag, als voor het verbruik 's nachts. Maar ook voor klanten van andere leveranciers zal er in de praktijk niet veel veranderen. De meeste kosten, die in de prijs van de elektriciteit vervat zitten, blijven immers gelijk. Als de prijs van elektriciteit in het weekend lager wordt, zal dit hoogstwaarschijnlijk tot gevolg hebben dat de elektriciteit op andere ogenblikken duurder wordt.

Gisteren in de krant:

Weekendtarief is maat voor niets
De elektriciteitsleveranciers gaan de voordelen van het goedkope weekendtarief afnemen van de klanten door het weektarief te verhogen. Daarmee is het weekendtarief van energieminister Marc Verwilghen een maat voor niets. Volgens dat plan zou iedereen die over een tweevoudige elektriciteitsmeter beschikt vanaf 1 januari 2007 in het weekend van het nachttarief genieten. De leveranciers spreken echter van een eenzijdig opgelegde maatregel die hen ¤ 100 miljoen per jaar kost. Ze beslisten dan ook om voor mensen met een tweevoudige elektriciteitsmeter de tarieven op te trekken, zodat de voorspelde financiële meevaller oplost.

En te weten dat Electrabel nog trots reclame voerde met het nieuwe weekendtarief in hun laatste nummer van Energiek...
Nog maar eens een reden om effe goed na te denken over je elektriciteitsleverancier... Ook Test Aankoop bevestigde trouwens in de pers dat Ecopower de goedkoopste speler is voor kleine particuliere verbruikers. Je krijgt 100% groene stroom en je participeert ineens in hun projecten samen met zo'n 8.000 Vlaamse coöperanten die in ruil voor hun gekochte aande(e)l(en) nog eens 6% dividend daarop ontvangen. Van een constructieve, duurzame en voordelige samenwerking gesproken...

22/11: Geen Volk(swagen)

Ondertussen besef ik maar al te goed hoe onnozel m'n berichtje over Volkswagen hieronder wel geworden is... De wereld kan soms snel een draaike maken.
'k Zat gisteren trouwens helemaal vast op de terreinen van Volkswagen. Om bij een klant in Anderlecht te geraken, moest ik afstappen in het station Vorst-Zuid, temidden van de Volkswagenfabriek. Hoewel het op een boogscheut van Brussel-Zuid ligt, stopt er zelfs in de spits maar één trein per uur richting Brussel. Het perron biedt geen schuilhuisjes, noch banken en het stationsgebouw zelf is helemaal vervallen en ontoegankelijk. De uitgang van het station is nergens aangeduid, maar er is wel een rechtstreekse weg vanaf het perron richting Volkswagen. En daar liep ik dan, samen met een Waalse pendelaar die ook voor 't eerst in Vorst moest zijn. Helemaal de weg kwijt en omgeven door Volkswagentjes.
In principe hadden we de weg kunnen vragen, maar ja, aan wie? Haha.
(Op zoek naar een voorbeeld van ongepaste humor? Zie hierboven!)

14/11: Speelpotje voor Euromillions

Ook zin om mee te spelen met onze groep?? 't Kost 12 euro, maar euhm... Je moet er wel voor naar de Grote Markt van Sint-Niklaas komen, naar de Marktshop: de krantenwinkel waar ik nog steeds elke zaterdag m'n weekendjobke doe...

update: We hebben 55 spelers weten te verzamelen en de winst per persoon was... 3,96 euro. Wat een succes...

13/11: Polo BlueMotion & Die Gläserne Manufaktur

Enkele weken geleden verscheen in de pers een overzicht van de automerken die de afgelopen jaren al dan niet iets gedaan hadden aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van hun modellen. Fiat scoorde bijvoorbeeld heel goed, terwijl Volkswagen de wind van voren kreeg.
Waarschijnlijk is de evolutie in uitstoot van de gemiddelde Golf of Passat er niet op verbeterd, maar er werd wel heel hard gezwegen over hun nieuwste telg, de Polo BlueMotion, waarvan tegenwoordig verschillende bill boards langs de weg hangen. Het is een van de zuinigste wagens die momenteel op deze aarde rondrijden en Volkswagen is van plan om de technologie ook toe te passen in andere modellen. De CO2-uitstoot van de Polo BlueMotion bedraagt slechts 102 tot 108 g/km, met een verbruik van 3,9 tot 4,1 l/100 km, wat hem ook in het lijstje zet van wagens waarvoor je een belastingaftrek van 15% kan krijgen. Flink zo.
Maar niet alleen de nieuwe Polo is geweldig proper, ook deze Volkswagenfabriek in het Duitse Dresden is meer dan een vermelding waard. De fabriek staat steeds open voor bezoekers die er een rondleiding kunnen volgen om de ontwikkeling van het topmodel, de Volkswagen Phaeton, van dichtbij mee te maken.
Een heleboel foto's van deze Gläserne Manufaktur, ofte glazen fabriek, kan je vinden op vwvortex.com. En glaesernemanufaktur.de is de officiële site. Misschien een leuk idee als eenmalige internationale Open Bedrijvendag?

Jaja, dit zijn transportbanden met een parketvloer erop
Die Gläserne Manufaktur Die Gläserne Manufaktur Die Gläserne Manufaktur

12/11: Wenskaartenactie

Blijkbaar heb ik me ooit eens lid gemaakt van het forum op teletet.org, want ik kreeg onlangs een mailtje over een actie die ze lanceren tijdens de komende eindejaarsdagen.

De TT crew (meer bepaald : brainiac) dacht eraan om in deze tijden eens een mooi gebaar te maken. Waarom niet gewoonweg eens iets aardigs doen om zoveel mogelijk eenzame zielen die in het ziekenhuis liggen tijdens de feestdagen op te beuren? Of voor de mensen die op hun oude dag in het bejaardentehuis zitten zonder al te veel sociaal contact? Daarom roepen we zoveel mogelijk TeleTet'ers op zoveel mogelijk wenskaartjes in te sturen voor de feestdagen, waarna deze overhandigd zullen worden aan ziekenhuizen en/of bejaardentehuizen. Zeg nu zelf, zou zo'n kaartje niet meer dan welkom zijn als jij in een soortgelijke situatie zou verkeren?

'k Vind het wel een fijn idee, maar dan moet er wel wat reactie komen op deze oproep, natuurlijk. De kaartjes moeten binnen zijn tegen 20 december, op dit adres:

CROQ-STUDIOS.com bvba
t.a.v. Teletet.org redactie
Heirstraat 14
9150 Bazel

Ik stuur alvast een kaartje op, want een kaart, envelop en postzegel kan iedereen toch missen?
Het enige nadeel aan de actie is dat je niks persoonlijks kunt doen: de kaartjes komen gewoon bij hen terecht en zij verdelen ze naar de oudjes die er hopelijk op zitten te wachten. In de lagere school ben ik wel eens een keertje gaan zingen in het rustoord aan de overkant van de straat, maar da's dan ook al een jaar of 14 geleden. En ik kan me er ook niet bijster veel van herinneren. Mja, misschien toch maar beter het kaartje dan.

06/11: Flits... uw geld zit in Wallonië!

Dit tekstje kreeg ik enkele dagen geleden in m'n mailbox. Blijkbaar is het wel lichtjes gedateerd, want Steve Stevaert wordt er nog in vernoemd. De cijfers zullen wel nog redelijk actueel zijn, vermoed ik. Het is een opiniestuk van Erwin Cassiman, medewerker aan de VUB. Geen idee waar het tekstje vandaan komt...

Een verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens. Los van het feit of u ze al dan niet terecht vond, vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de euro's van uw boete gebeurt.
Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het merendeel van uw geld naar het Wallonië van Elio's PS verdwijnt. De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan Walen... Best mogelijk, maar we merken toch graag even op dat flitspalen in Wallonië bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne. 14 flitspalen tegenover 501 (geteld op de site van Vlaamse Overheid), waarvan liefst 153 in Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. De pakkans is in Wallonië bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen.
Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds. Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3,26 euro per inwoner en de Waalse... 6,52 euro per inwoner.
Inderdaad, het dubbele!
Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolg is van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter. De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen, voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5% (!) uit Wallonië!
Welke lumineuze verantwoording Verhofstadt en Stevaert hiervoor hebben, is tot op vandaag niet bekend. Feit is dat ze zich waarschijnlijk weer eens in de doeken hebben laten doen door Louis Michel en Elio di Rupo.
Vlaams geld in Vlaamse handen? Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord.
Flits... uw geld zit in Wallonië!

Erwin Cassiman
Administratief Medewerker
Secretariaat Faculteit Letteren & Wijsbegeerte Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Brussel