Archives

28/02: The Guide

Enkele maanden geleden deed ik m'n eerste aankoop via iTunes. 'k Ben nooit echt een voorstander geweest van digitale muziek, maar geef toe, als je een liedje voor 1 euro en een album voor 10 euro kan kopen, dan is het toch misschien het overwegen waard. De beperkingen (DRM) vallen trouwens heel goed mee. Je mag de liedjes volop branden en kopiŽren op een iPod en er mogen tegelijkertijd 5 computers over hetzelfde liedje beschikken, hetgeen eigenlijk nooit voorvalt. Het nadeel: je kan ze alleen afspelen in iTunes, met een iPod, of met een gewone geluidsinstallatie wanneer je ze op een audio-cd bakt.
Het grootste nadeel: je krijgt heel regelmatig een mooi vormgegeven e-mail met daarin de nieuwste albums en singles. En dan koop je die natuurlijk ook: een van de liedjes vond ik echt wel heel sfeervol: The Guide, gezongen door een zekere Borne.
Aangezien ik de (eenvoudige) songtekst nergens kon vinden, heb ik zelf even de moeite gedaan om hem te vereeuwigen op internet:

Lees verder!

28/02: De Verdenking

Tijdens m'n laatste bezoek aan de boekhandel zag ik enkele exemplaren liggen van De Verdenking van Michael Robotham. Volgens de sticker kostten ze slechts § 4,95... Normaal gezien heb ik dan het vermoeden dat er iets grondigs mis moet zijn met het boek, maar de achterflap deed me toch het tegenovergestelde vermoeden. En zo liep ik dus buiten met De Verdenking (en Alibi van Pieter Aspe). Over het boek van Aspe valt trouwens weinig te zeggen: 'k heb tot nu toe nog geen uitschieters ontdekt in zijn werk, dus ook dit was gewoon een aangenaam verhaaltje dat ik met plezier heb uitgelezen.
De Verdenking kon me echter heel erg boeien. Jammer genoeg is het geven van een samenvatting niet m'n sterkste kant, dus laat ik effe de achterflap citeren:

Joseph O'Loughlin is gelukkig getrouwd, heeft een leuke dochter en een aardige carriŤre als psycholoog. Maar zelfs een volmaakt leven kan aan een zijden draadje hangen. Een vermoorde vrouw, een gefrustreerde patiŽnt en een uit de hand gelopen leugen om bestwil betekenen Josephs ondergang. Uiteindelijk moet hij alles riskeren om de moordenaar te ontmaskeren en zijn familie te redden.

Toen de problemen voor het hoofdpersonage zich begonnen op te stapelen heb ik me wel enkele keren geŽrgerd aan deze psycholoog die blijkbaar zelf helemaal in een knoop gedraaid zit. Soms had ik moeite om me in te leven en me voor te stellen waarom hij precies die beslissingen nam, maar uiteindelijk kregen andere elementen de bovenhand, zodat de lichte ergernis kon wegebben.
Het is terecht een literaire thriller, maar het verhaal leest niettemin als een echte pageturner: je blijft qua spanning niet bepaald op je honger zitten. En de superheldallures die het hoofdpersonage soms lijkt de hebben, gaan hem eigenlijk prima af, hetgeen niet altijd het geval is in de boekjes van Aspe. Het feit dat alle moordintriges daarenboven nog perfect verweven zijn met de persoonlijke ondergang van het hoofdpersonage maakt het alleen maar beter. Naarmate het einde nadert, merk je ook dat alles op een natuurlijk manier weer op zijn pootjes zal vallen en dat gevoel is helemaal correct. Gelukkig maar, want ik vind het een teken van zwakte als een auteur beroep moet doen op een of andere flauwe en onverwachte wending om een verhaal toch nog op een bijzondere manier te laten eindigen. Dit verhaal blijft je echt wel even bij en da's ook helemaal terecht.
Het was ongetwijfeld de best bestede § 4,95 in een boekhandel tot nu toe en tussen het schrijven van dit tekstje door heb ik zijn andere boek, Het Verlies, al besteld.

16/02: ... home of the stupid

Die Amerikanen kunnen soms echt wel beangstigend zijn... Ben ik de enige wiens blik op de Amerikanen echt helemaal veranderd is sinds Bush het opperhoofd is geworden? In 1999 kreeg ik de kans om 16 dagen naar Florida te trekken en toen had ik er helemaal zin in. Nu zou ik echt eens goed moeten nadenken, want 'k heb het echt niet meer begrepen op dat land.
Doe er dan nog een filmpje bij zoals die hieronder, en m'n goesting is helemaal over:


(via)

13/02: Atomium in Full Circle

Gisteren trok onze divisie van SD WORX naar het Atomium voor een groots lanceringsevenement. Met Danny Wuyts 's avonds aan de piano en Walter Baele 's middags zowel op groot scherm als live in een van de bollen, was het entertainmentgehalte in ieder geval meer dan op peil!
Maar het leukste was echter het einde: ik ging als een van de eersten naar huis, omdat ik nog een lange reis met de metro, trein en fiets voor de boeg had. De afdaling uit de bovenste bol naar beneden heb ik helemaal in m'n eentje gedaan: het eerste stukje met de lift en vervolgens met een hele reeks trappen. Helemaal alleen dus, zonder ook maar iemand te ontmoeten. Geen scholen meer, geen massa's toeristen die tijdens de afgelopen maanden veel talrijker bleken dan vroeger,... Echt een wondermooie ervaring. M'n kuiten deden op het einde van de dag wel pijn, want tijdens de verschillende activiteiten was gebleken dat je oriŽntatievermogen in een gebouw als het Atomium plots niks meer voorstelt. Volgens mij telde het 22 bollen. Zeker weten.

11/02: Onze nucleaire reactor aan de hemel

De volledige versie van dit artikel, van de hand van Kris De Decker, vind je hier terug op lowtechmagazine.be. Als je een helder en goed beargumenteerd verhaal zoekt ter ondersteuning van alternatieve energie, dan vind je er alles wat je zoekt.

De vooroordelen over "nieuwe" duurzame energiebronnen zijn inmiddels wel bekend: hun potentieel zou te beperkt zijn, de kostprijs te hoog, ze nemen te veel plaats in, zijn te wispelturig,... Maar geen enkel argument lijkt echt steek te houden met de moderne oplossingen die voorhanden zijn. Over tien tot twintig jaar moet het mogelijk zijn om de hele wereldeconomie te laten draaien op slechts ťťn duurzame energievorm: de zon. Op een jaar tijd bereikt ongeveer 140.000 TW van de grote bol ons aardoppervlak. Daarmee levert de zon in ťťn uur tijd evenveel energie als alle mensen samen in een heel jaar verbruiken, nl. 16 TW.
Als we 0,11% van het aardoppervlak zouden bedekken met zonnepanelen die een rendement halen van 15% -wat momenteel de norm is-, dan levert dat 20 TW aan energie op. Dit zou een centrale zijn van 160.000 vierkante kilometer groot, of vijf keer de oppervlakte van BelgiŽ. En dat komt overeen met een marginaal percentage van de Sahara, waar een rendement kan gehaald worden waarvan we hier enkel kunnen dromen.
Zelfs het druilerige BelgiŽ kan al zijn energie uit de zon halen: het gemiddelde rendement van een zonnecel is in West-Europa slechts twee keer kleiner dan in het zuiden van Spanje, en 2,5 keer kleinder dan in de Sahara. Hiervoor moeten we een 500 vierkante kilometer vrijmaken, afgerond zo'n 2% van het grondgebied.
Een belangrijk argument tegen zonne-energie is echter de kostprijs. Onze oosterburen hebben vijf jaar geleden als steun een wetgeving opgezet die de elektriciteitsmaatschappijen verplicht om elektriciteit afkomstig van duurzame energiebronnen aan te kopen tegen een vast tarief, gegarandeerd voor twintig jaar. Als gevolg van dit initiatief explodeerde de vraag naar zonnepanelen: alleen al in 2005 werd in Duitsland voor 600 MW aan zonnecellen geplaatst. Ter vergelijking: in ons land was het slechts 0,5 MW. Zo stonden er eind 2005 voldoende cellen geÔnstalleerd om vier kerncentrales van Doel te vervangen. Spanje en ItaliŽ hebben in 2004 soortgelijke programma's opgezet en zagen hun aandeel zonne-energie eveneens spectaculair stijgen. Vlaanderen heeft het systeem in 2006 overgenomen en mag wellicht ook een forse groei verwachten. De acties van enkele coŲperatieven (PV-privť van Ecopower leverde 950 dossiers op, de ledenactie van Groenkracht, en het initiatief van Beauvent) zijn hier een mooi voorbeeld van.
Als we ťcht zouden willen, dan kan zonne-energie zelfs vandaag al goedkoper zijn dan kernenergie of fossiele energie: jaarlijks vloeit er nl. 68 miljard euro aan Europese subsidies naar fossiele brandstoffen en 10 miljard euro naar kernenergie. In BelgiŽ gaat het jaarlijks om 450 miljoen euro nucleair belastinggeld. Wie durft nog zeggen dat kernenergie goedkoop is? Deze Belgische miljoenen zouden jaarlijks goed zijn voor een zonnecentrale van 500 MW: zo leven we over 11 jaar helemaal van de zon.
In 2005 werd meer dan een miljard euro geÔnvesteerd en de markt tekent groeicijfers op van 35% per jaar. Slimme investeerders weten dus waar ze hun geld moeten parkeren. Mag ik mezelf bij dit clubje rekenen als ik zeg dat ik reeds beleg in het New Energy fonds van Merrill Lynch via Rabobank.be? :)
Ook De Tijd schreef hier vorige week een artikel over: 'Opwarming aarde biedt opportuniteiten voor beleggers'. Ook op hun forum is hieraan een rubriek gewijd, zodat je je eigen reactie kan publiceren.

07/02: Achterstand windenergie groeit

De groei van de Belgische windmolencapaciteit blijft achter bij het Europees gemiddelde. Alweer een feit dat me helemaal niet verbaasd doet opkijken.
Volgens een inventarisatie van de EWEA nam de totale windmolencapaciteit in de EU vorig jaar toe met 7.588 MW tot 48.000 MW, een stijging van 19%.

BelgiŽ vergroot daarmee zijn achterstand ten opzichte van de rest van Europa. Op Luxemburg en Finland na heeft BelgiŽ de kleinste windmolencapaciteit van de EU-15. Oostenrijk heeft een vijfmaal grotere capaciteit dan BelgiŽ en Denemarken overtreft ons land zelfs met een factor vijftien. Duitsland is het land met verreweg de meeste windmolens: zij hebben een opgesteld vermogen van ruim 20.000 MW. Vorig jaar alleen al kwam er 2.200 MW bij, ruim 84 maal zoveel als in BelgiŽ. Spanje komt met een geÔnstalleerd vermogen van 11.000 MW op de tweede plaats. Spanje en Duitsland waren vorig jaar goed voor de helft van de Europese markt.

Het geÔnstalleerd vermogen aan windmolens bedraagt nu 3,3% van de Europese energieconsumptie. In de nieuwe EU-lidstaten staan nog nauwelijks windmolens, maar daar komt snel verandering in: het geÔnstalleerd vermogen verdubbelde er vorig jaar.

... hetgeen me overtuigt dat ik eens iets moet schrijven over mijn grote droom: m'n eigen windturbine(s)!

04/02: Ook Ternat lust geen biogas

Na dit artikeltje heb ik nu ook een concreet voorbeeld gevonden: een zekere Werkgroep Terlinden ziet de milieuvergunning die boer Rudy Bayens kreeg niet zitten. Hij zou zijn gemengd veeteeltbedrijf in Ternat willen voorzien van een biogasinstallatie om 500 woningen te voorzien van groene stroom. De bewuste werkgroep vreest echter de stank en het ontploffingsgevaar. Ontploffingsgevaar?! De geurhinder is in ieder geval ook weer van de partij: van de geplande sensibilisering is dus nog niet veel in huis gekomen, want van geurhinder is geen sprake bij het verbranden van biogas.
Denk hierbij aan de tante-Kaat-achtige tip om een lucifer of theelichtje mee te nemen naar het toilet wanneer je niet wil dat de volgende je zelfgeproduceerde biogas nog kan ruiken...
Wel leuk dat de straatnaam erbij staat: het gaat om de Pangaardenstraat in Ternat. Misschien moet ik maar eens een beleefd briefje schrijven naar die lieve, onwetende mensen.
Het beroep op de milieuvergunning wordt in de komende weken behandeld op het kabinet van Kris Peeters. De bouwvergunning heeft trouwens ook vertraging opgelopen, want de vorige aanvraag ervan werd ingetrokken wegens procedurefouten.
Kortom: als ik zulke zaken lees, denk ik eerder aan m'n eigen ontploffingsgevaar :)

02/02: Rijden op aardgas

Vorige week kreeg ik dit e-mailtje:

wij staan voor de aankoop van een nieuwe auto: een VW Caddy TDI. Graag hadden wij de VW Caddy EcoFuel (rijdt op aardgas) aangekocht, maar na een lange zoektocht merk ik dat aardgastankstations totaal niet ingeburgerd zijn in BelgiŽ in tegenstelling tot Duitsland, Frankijk en Nederland. Spijtig, want mijn zoektocht heeft mij ook geleerd dat aardgas ťťn van de meest ecologisch verantwoorde brandstoffen is... Weet jij eventueel nog een uitweg?

Het leek me wel een goed idee om deze vraag een plaatsje te geven op m'n weblog, omdat ik zelf ook nog weinig afweet over rijden op aardgas. Dat het milieuvriendelijk(-er) is, wist ik wel al. En dat er al Europese landen zijn waar bussen rondrijden op aardgas (op commerciŽle basis, niet als test!), wist ik ook. Maar particulieren die met aardgas rondrijden, zijn nieuw voor mij. Reacties zijn dus meer dan welkom, ik zal ze ook naar de schrijver van het mailtje doorsturen.
Oh, en misschien heb ik zijn mail ook wel gepubliceerd omdat hij begon met "met veel interesse heb ik je site gelezen. boeiend!" :)
(Toch nog even een opmerking toevoegen: enkele maanden geleden schreef De Lijn dat ze bussen op koolzaadolie wou laten rijden. Heb jij er zo al een gezien? Ik niet. Nog maar eens een voorbeeld dat we mooie verhaaltjes kunnen schrijven, maar dat we in de praktijk gewoon nergens staan in vergelijking met onze buren. Vandaag kon je in de pers ook lezen dat BelgiŽ in 2006 alweer achterliep in vergelijking met het Europese gemiddelde als het aankwam op milieuvriendelijke energie. Goe bezig...)

01/02: En het licht was uit!

'k Ben eens benieuwd of ze het ergens gevoeld hebben in een of andere distributiekast. Het uitschakelen leek me nog het minste, maar het quasi tegelijkertijd weer aanvuren van alle lampjes en toestellen zal toch wel ergens voor problemen gezorgd hebben? Ik ben altijd wel te vinden voor een beetje chaos :)
Ondertussen heb ik ook onderstaande e-mail gekregen en waarschijnlijk was ik niet de enige. Als je ook wil deelnemen, dan kan je Sara Vissers bereiken op Sara.Vissers @ soc.kuleuven.be.

Dag Joris,

Ik heb gezien dat je op je blog een bericht ivm met de actie "alle lichten uit" hebt geplaatst.
Momenteel zijn we (KUL, centrum voor democracy en citizenship) bezig met het onderzoeken van het internet als mobilisatie-instrument. Deze campagne is hier een heel mooi voorbeeld van. Ik zou dan ook graag trachten (in de mate van het mogelijke) het netwerk in kaart te brengen, te beginnen bij de verschillende blogs en fora. En daarom zou ik je graag een aantaal vraagjes willen stellen.
Hoe vaak (aantal uren) surf je gemiddeld per dag/week op het internet?
Op welke manier ben je in contact gekomen met het "alle lichten uit"-bericht (via e-mail, andere blog, forum, krant,...)? Heb je het bericht ook verder doorgestuurd via mail naar vrienden, kennissen,...?
Volg je nog andere blogs, fora? Bezoek je ook af en toe politiek gerelateerde websites (overheid, partijen, andere politieke organisaties,...)? Ben je, los van deze actie meer speciaal met het milieu begaan (heb je al aan andere acties deelgenomen, bewuste keuzes in energieverbruik, surfen naar bepaalde milieugerelateerde sites?
Indien je dit bericht hebt gekregen via email, zou het dan mogelijk zijn dit bericht naar mij te forwarden (inclusief het adres van de eerste verzender, opdat ik die kan contacteren en zo een netwerk in kaart brengen)?
Met deze info zou je ons al een heel eind verder opweg kunnen helpen!

Alvast heel erg bedankt!

Vriendelijke groeten,
Sara01/02: Doe het licht maar uit

Je mag het liedje vanavond in het donker neuriŽn, want op 1 februari gunnen we de planeet 5 minuutjes rust. Symbolisch, uiteraard, maar ik doe alvast mee.
Het wordt omschreven als de grootste mobilisatie van burgers tegen de klimaatverandering: tussen 19u55 en 20u doet iedereen alle verlichting (en tv, computer,...) uit.
Deze oproep zou het idee zijn van L'Alliance pour la PlanŤte, een Franse groepering van milieuverenigingen.
Het zijn maar vijf minuutjes, dus ik vind dat iedereen wel wat moeite kan doen om even mee te spelen. In de gratis krant Metro stond trouwens een paginagrote advertentie van Electrabel in het kader van deze actie. En laat Electrabel nu net de leverancier zijn die bedroevend slecht scoort als het op milieubewustheid aankomt... Maar als reclame op zich is het natuurlijk wel geslaagd!
Veel plezier in het donker vanavond!