Archives

24/03: Moord op Doel

Met plezier publiceer ik hier het e-mailtje dat vanmorgen in m'n mailbox belandde:

Beste,

Gewoonlijk krijgt u van ons "Nieuws uit Doel" toegestuurd. Deze mededeling maakt hierop een uitzondering. Gezien de belangrijkheid willen we ons niet alleen beperken tot de pers maar vonden wij het onze plicht dit ruimer te verdelen. Tevens vragen wij u, hiermee rekening te houden bij de komende verkiezingen. Geef uw stem niet aan mensen die een dorp vernietigen zonder reden.
Stuur uw reacties aan kabinet.peeters@vlaanderen.be en kabinet.keulen@vlaanderen.be

Met vriendelijke groeten,
R. Van Buel

Lees verder!

21/03: Sint-Niklaas gaat vreemd

Vandaag is het dan zover. Na massa's media-aandacht van onder andere VRT, VTM, allerhande Belgische kranten, NOS, CNN en Al-Jazeera -die allemaal in Sint-Niklaas hun kamp hebben opgeslagen- is het vandaag het grootse evenement op ons marktplein: Sint-Niklaas gaat vreemd. Op dit moment zijn er al meer dan 600 koppels die zich symbolisch willen laten hertrouwen door onze inmiddels wereldberoemde schepen Wouter Van Bellingen en inschrijven is nog steeds mogelijk op de website, of vanaf vanmiddag op onze Grote Markt. Dimitri Leue komt presenteren, en er is naast de trouwpartij ook een groepsknuffel, een gigantische openingsdans en een multicultureel dessertenbuffet gepland, dat alles ingekaderd met een paar mooie muziekjes. Het programma is eigenlijk te veel om op te noemen, dus je kan het hier even nalezen.
Volgens de internationale media hebben we er in Sint-Niklaas nog geen idee van hoe groots dit evenement wel is. Afgaand op de klinkende namen die al om interviews zijn komen vragen op en rond het marktplein, begint er toch wel iets te dagen. Ik zal er vanmiddag dus ook bijzijn! Mét fotocamera.

WEBCAM:
Live beeld webcam

17/03: Pirates of the Caribbean - At World's End

Lijkt me zeker iets om naar uit te kijken...


17/03: Even Apeldoorn bellen

Het is lang geleden dat ik nog zo'n spotje gezien heb, maar het is dan ook al lang geleden dat ik nog gewoon TV heb gekeken. Laat staan een Nederlandse zender. Maar geen nood: een zekere zowietje heeft op GarageTV.be alle reclamespots online gezet!
Als je even een middagje niet weet wat te doen: 't zijn er 43!

Lees verder!

14/03: Kartonnen Dozen

Dankzij de boekencollectie die je momenteel bij Humo vindt ("Humo's klassiekers van nu"), heb ik eindelijk Kartonnen Dozen van Tom Lanoye gelezen. Het verhaal is al 16 jaar oud, maar ik kende het dus nog niet. Sinds deze avond heb ik het dunne boekje uit en 'k vond het echt héél aangenaam om lezen! Gewoon echt leuk en gezellig en mooi en zo. Alleen begrijp ik niet goed waarom hij werkt met de afkorting A******** wanneer hij wil zeggen dat hij met het ziekenfonds naar Amberloup is gegaan. En waarom hij Sint-Niklaas, waar zijn jeugd zich heeft afgespeeld, steeds afkort als P. is me helemaal een raadsel. Zou hij zich schamen? Onlangs zei hij in een interview dat Sint-Niklaas niks meer voor hem was en dat hij nooit nog zou terugkeren, zonder dat er evenwel van een haatgevoel sprake was. Het was in ieder geval leuk om zoveel herkenbaars te lezen, op zijn schoolcarrière na, want ik zat op de Broeders, en hij op 't College. Het feit dat hij 23 jaar ouder is dan ik vergeten we even.

Kartonnen Dozen is het relaas van een banale jeugdliefde en haar allesverterende kracht. In zijn beste roman neemt Tom Lanoye de lezer mee naar het Vlaanderen van de jaren zeventig van de vorige eeuw voor een even nostalgisch als universeel verhaal, een ontroerende en geestige vertelling over een gelukkige jeugd en een turbulente puberteit. Zijn kartonnen dozen herbergen de fantoompijn van een kalverliefde, de herinnering aan een bijzondere moeder én de troost van de literatuur.

'k Vraag me nu toch een beetje af of de hele historie rond Z. voor honderd procent waar is. Ik zou me wel kunnen inbeelden dat hij niet helemaal tevreden was bij het verschijnen van dit boek. Zijn naam wordt weliswaar niet vernoemd en veel indentifieerbaars vind je niet terug, maar toch... Maar ach, 't is ondertussen al heel lang geleden.
Nu 'k eraan denk: als ik me Tom Lanoye z'n snoet voor de geest haal, vind ik hem eigenlijk niet zo'n sympathiek manneke. Eigenlijk ben ik wel blij verrast met Kartonnen Dozen... Misschien lees ik ooit nog wel iets van zijn hand. Aanraders??

14/03: Geloofwaardigheid

Gisteren kon je in de pers vanalles lezen over onze nog steeds groter wordende afstand wat betreft het gebruik van biobrandstoffen. Enkele grote merken mengen nog steeds geen biodiesel onder hun brandstof. Ook bio-ethanol, dat in Europa al door tienduizenden wagens wordt gebruikt, is in België gewoon nog niet te krijgen. Slechts één onafhankelijk station heeft een toelating als testproject en daar blijft het dan bij. Het station heeft trouwens exact één klant: een Europees politicus die uitzonderlijk de toelating heeft gekregen om daar z'n tank te gaan opvullen, voor de rest blijft het illegaal in ons land.
Er zijn ook al heel wat artikels verschenen over de nieuwe verpakkingstaks: de zogenaamde "Al Gore"-taks. De overheid misbruikt met graagte de populariteit van Al Gore om deze nieuwe belasting een milieuvriendelijk tintje te geven, want de belasting lost uiteraard alweer helemaal niks op. Ze brengt enkel extra geld in het laatje, maar het milieu heeft er geen enkel voordeel bij. Integendeel... Het geld wordt misschien gebruikt om voor de andere ministers ook een Audi Q7 aan te schaffen, of om Flahaut nog wat uitstapjes met de CO2-brakende helikopter te laten maken.
Fijn stof zal het ding ook wel uitstoten, en ik betwijfel of zo'n Agusta zich aan de vandaag ingevoerde snelheidsbeperking van 90km/u zal houden. Een test van Radio 1 wees alvast uit dat hun wagen vlotjes werd voorbijgesneld en ook m'n moeder wist me al te melden dat er deze morgen een glimmende Mercedes haar voorbijzoefde met een snelheid om heel wat "fijn stof" te doen opwaaien. De nummerplaat was P302. Een politicus. De geloofwaardigheid van de politici nadert het vriespunt.
Maar wat zou het ook uitmaken? Is gewoon wat trager rijden niet de tamste oplossing die je je kan inbeelden? "Oplossing" is dan eigenlijk nog een groot woord. De vraag naar verplichte roetfilters neemt dan ook toe, maar de overheid volgt voorlopig niet. Uiteraard.
En net vandaag trof je in Brussel een betoging aan van 600 buschauffeurs die met hun autocars door Brussel schuifelden. Ook wreed goed bezig...
Op geen enkel vlak kunnen we eens de voortrekkersrol nemen in Europa. Ik wou echt dat ik eens fier kon zijn op Vlaanderen of België. We hebben te duur internet, qua ecologie lopen we op alle vlakken meer en meer achter, onze concurrentiepositie verzwakt, op vlak van innovatie komen we ook niet echt heel ver, onze stroomtarieven gaan de foute kant op door de liberalisering van de markt, we zetten Europese richtlijnen te traag om in nationale wetten, en ga zo maar door. We horen bij de zwakste leerlingen in de klas en de passiviteit is zo hoog dat ik er geen verandering in zie komen.
De wereld is om zeep! ... zingt Urbanus

12/03: Degoutant (2)

Zo heel af en toe zit ik toch nog eens op m'n luie krent voor televisie en dat was nu tot een paar seconden geleden weer het geval.
Big Brother is blijkbaar met een nieuw seizoen bezig en heeft me in deze flard van een uitzending al zo erg geschokt dat ik me echt afvraag what the fuck er aan de hand is met de mensen. Tot nu toe zag ik al iemand opgesloten zitten in een piepkleine kooi, iemand die schokkend en bevend van paniek opgesloten zat in een kamer, twee mannen die tot bloedens toe bekogeld werden met cactussen, een koppel dat acht uur in een bad met wormen moet zitten, enkele meisjes die op een metalen constructie moesten gaan hangen/staan in de brandende zon en die daarenboven regelmatig een electroshock door hun lijf kregen,...
Ik stond echt gewoon versteld van deze degoutante vertoning. En dat hier kijkers voor zijn! En deelnemers! En scenarioschrijvers! Het bewijst alleen maar dat je intellectueel minder begaafde en sociaal zwakkere mensen echt alles kan laten doen. Alles voor die fifteen minutes of fame.
Dat alles terwijl ik dacht dat het hyperdecadente De Brekers van VT4 wel het ergste was wat ons kon overkomen.
Allez, dit betekent alweer een grondige afkeer van televisie voor een paar weken.

07/03: SchoolBORD.be

De Amerikaanse sites rond social networking zijn inmiddels ook in Europa bekend, maar echt succesvolle Europese varianten zijn nog niet zo talrijk. Een van de (Vlaamse!) sites die de laatste maanden heel wat populariteit heeft weten te verwerven is SchoolBORD.be.
Het doel is dat je je registreert, eventueel wat informatie over jezelf invult in je profiel, en aangeeft in welke scholen je zoal gezeten hebt. Zelfs je lagere school staat zeker in het lijstje. Vervolgens kan je opzoeken wie hier nog school heeft gelopen en kan je je eventueel abonneren op een automatische nieuwsbrief die je verwittigt wanneer er in jouw scholen een nieuwe (ex-)schoolgenoot is bijgekomen. Op basis van de mailtjes en de media-aandacht die er ondertussen al geweest is, kan je echt wel zeggen dat het een behoorlijk succesvolle site is geworden. Volgens mij hebben de looks er zeker wat mee te maken, want de layout is heel helder en modern. Helemaal Web 2.0, om mee te zijn met deze hippe trend.
De ultieme droom is natuurlijk dat iedereen zich zou inschrijven op de site... Laat dit berichtje alvast een extra bijdrage zijn aan hun succes!

05/03: Albert betaalt

De koning betaalt het geld terug dat Laurent ten onrechte heeft gebruikt om verbouwingswerken aan zijn villa te financieren. Goed zo, want Laurent was immers gaan lopen met een deel van ons belastinggeld! En dat wordt nu dus rechtgezet door zijn papa met euh... belastinggeld.

05/03: Hoest, kuch

Deze namiddag komt eindelijk de dokter. Die "eindelijk" is niet zijn schuld, maar wel de mijne: ik was uiteraard weer te lui om het initiatief te nemen en het zou wel vanzelf overgaan. Niet dus.
Op 19 februari begon het met keelpijn en even later kwamen de hoestbuien en de snotspetters. 'k Heb in die eerste week een paar nachten echt last gehad van het felle gehoest, maar het leek te verbeteren. Tot vannacht, want ik lag weer wakker en volop de blaffen. Het wordt niet echt erger, maar het gaat ook niet over, en nu is m'n energie echt op.
Het is trouwens niet in België begonnen, maar net tijdens het weekje dat ik met m'n vriendin in Hurghada verbleef. Van timing gesproken... Eigenlijk was het een superfijne vakantie, maar 'k vond het zo jammer dat ik elke dag wel iets had.
In Hurghada valt eigenlijk bitter weinig te beleven, maar het was al een tijdje m'n droom om een keer in de zon te liggen tijdens de winter. En nu ik aan het werk ben, kon ik het me dus eindelijk permitteren, dus dat moesten we een keer gaan uittesten. Het strandliggen ging ons eigenlijk wel goed af, maar we sprongen toch een beetje uit de massa met al die dikke en gepensioneerde Duitsers rond ons. Op vrijdag zijn we dan toch wat calorieën gaan verbranden, samen met de (Vlaamse, Nederlandse, Franse en Egyptische) mensen van Blue Paradise: voor een goeie 60 euro kan je een hele dag mee op hun boot en in de voormiddag vinden de introductieduiken plaats: samen met een instructeur ga je na een korte cursus voor een kwartier de dieperik in naar een van de vijftig duiklocaties die je alleen al voor Hurghada vindt. In de namiddag kon je 20 euro bijbetalen om het nog een keer te gaan doen op een andere locatie en dat heb ik dan ook gedaan. Het was echt een onvergetelijke ervaring, maar dat zegt echt iedereen die het een keer heeft meegemaakt. Reken ons dus ook maar bij het clubje dat dit aan iedereen zal aanraden!
Voor de rest was het weekje nogal uneventful. Het is me wel opgevallen dat er weinig insecten rondvliegen, buiten enkele muggen die je uit je slaap kunnen houden en een paar moedjahedien-strontvliegen die het toch wagen van op m'n vel te komen kietelen, daarbij hun eigen leven nodeloos riskerend. Op zaterdag werd echter het hele strand overspoeld door een ware libellenplaag. Het moeten er duizenden geweest zijn. In tegenstelling tot hun broers en zussen op dit continent lieten zij de mensen helemaal met rust. 'k Heb geen enkele landing meegemaakt en ik zag dus niemand z'n roman, parasol, handdoek of wat dan ook in de lucht keilen. Ze hingen daar gewoon te hangen in de lucht.
De dag ervoor was het dan paniek in het water, want toen was het een heuse kwallenplaag die ons te beurt was gevallen. En die gekke kwallen haalden het dan nog in hun euh... hoofd om aan te spoelen. Door de zwaartekracht verliezen ze dan helemaal hun vorm, zodat er na enkele minuten nog slechts een dretske van overblijft dat ligt uit te drogen in de zon. Zoals die dikke Duitsers eigenlijk, maar dan doorschijnend.
Binnenkort zet ik wel enkele foto's van ons reisje online.

02/03: Vista sucks!

Als IT'er was ik er uiteraard als de kippen bij om de nieuwe Windowsversie te gaan kopen. Sinds enkele weken draai ik hier Windows Vista Ultimate en tot nu toe is het niks dan pure ergernis geweest. Het mag dan wel heel mooi zijn, bruikbaar is het in geen geval.
Even opsommen:
  • De standaard mediaspeler voor video en muziek blijft Windows Media Player. Wat ik ook probeer.
  • M'n scanner (van Benq) werkt niet meer aangezien de drivers niet compatibel zijn.
  • Idem voor m'n geluidskaart van Creative: telkens wanneer na het opstarten mijn bureaublad verschijnt, floept er een melding open dat de installatie van de drivers wordt afgewerkt. Er komt nu wel geluid uit de kaart, maar steevast met een lastige echo erbij. De instellingen van de kaart kan ik niet wijzigen, want de bijhorende software werkt niet meer.
  • M'n gloednieuwe filmcamera van Sanyo wordt niet meer automatisch herkend. Dit is in principe een USB mass storage device dat onder Windows XP perfect herkend wordt en in de verkenner verschijnt als een nieuwe drive, bijvoorbeeld E:\. Op de laptop van m'n werk doet hij het wel, op mijn pc niet.
  • M'n FTP-programma (CuteFTP), Outlook 2007, en enkele andere tools of acties produceren bij elke klik een biep van de pc-speaker. De programma's werken wel, maar dat gebiep is vreselijk irritant. Uiteindelijk heb ik het kabeltje van de speaker gewoon uitgetrokken.
  • M'n iPod Shuffle kan ik niet meer synchroniseren met iTunes. Mijn poging is zelfs zo erg mislukt dat de iPod nu elke dienst weigert.
  • Daarnaast is mijn pc ook opmerkelijk trager geworden. In het doosje steken een AMD Athlon64 3500+ met 1 GB RAM en een degelijke videokaart met 256 MB geheugen. De harde schijf moet echt overuren kloppen, want het ding blijft maar ratelen en ratelen, ook al toont taakbeheer me dat er nog voldoende beschikbaar geheugen is. Geen idee waar Windows zich allemaal mee bezig houdt. Het gaat trouwens om een nieuwe, cleane, installatie zonder Windows XP te upgraden.
  • En niet echt een bug, maar wel een groot punt van ergernis: het wordt alweer aangeprezen als een nieuw besturingssysteem, maar daar is niks van waar. Voeg bijvoorbeeld eens een nieuw lettertype toe: je krijgt nog steeds de hopeloos verouderde interface te zien, die zelfs nog achterloopt op de navigatiestandaard van Windows XP! In het algemeen is navigeren over je harde schijf trouwens een echte pest geworden.

En zo zijn er nog wel enkele ergernissen die me dagelijks doen vloeken op Vista.

De oplossing: ik ga me binnenkort een iMac kopen! Vorige maand werden zomaar eventjes dubbel zoveel Apples verkocht als in januari 2006! Apple's reclamefilmpjes zitten er misschien voor iets tussen, want ze zijn ronduit subliem.