Archives

27/05: Zonder Jihad Straat

Geef toe, het Vlaams Belang heeft hiermee een schitterende parodie in de verkiezingsstrijd geworpen, maar het Vlaams Belang staat nu niet echt in m'n lijstje van partijen waarop ik zou willen stemmen. Dit wil echter niet zeggen dat ik 100% anti-Blok ben, want ik vind wel dat ze hun plaatsje in het landschap verdienen, alleen al omdat er zoveel mensen voor kiezen. Het enige waar ik de kriebels van krijg, is het feit dat je soms hard moet zoeken om de Blokkers te vinden: waarom komen er zo weinigen gewoon voor uit?
Sinds een jaar of drie ben ik overtuigd lid van de N-VA: een onafhankelijk Vlaanderen, een redelijk groen partijprogramma, integere mensen aan de top,... het spreekt me allemaal aan.
Tijdens de laatste verkiezingen, voor de gemeenteraad, ben ik echter niet echt trouw geweest: 'k heb toen enkele bolletjes bij de sp.a ingekleurd, maar ik vind dan ook dat er een groot onderscheid is met de komende federale verkiezingen. Vorig jaar koos je voor mensen, nu kies je ook meer voor een partij... En daar wringt het schoentje alweer, want deze campagne (klik en klik) springt ook wel in het oog. Het wordt dus eens tijd dat ik m'n prioriteiten ga bepalen: ofwel voor het Vlaamse ideaalbeeld gaan, ofwel voor het drastische klimaatbeleid van Groen!. Jammer genoeg is dat dan ook het enige dat me aanstaat in het programma van Groen!, hoewel ik het nog niet echt helemaal gelezen heb. Eender hoe, ik zal nooit op een 'gewone' partij stemmen: geef mij maar de underdogs, de (politieke) vechters met echte idealen die een duidelijk project naar voren schuiven. Het Kieskompas van De Standaard plaatste me anderzijds wel het dichtste bij Open Vld en Groen! lag het verste van mij verwijderd. Waarschijnlijk heeft dit ook wel iets te maken met de categorie van vragen waarbij je enkele mensen moet beoordelen op hun potentiŽle premierschap, want daar heb ik Groen! niet bepaald hoog ingeschat.
Ook de sp.a benadrukt meer en meer hun ecologische programma en hoewel het er wel mooi uitziet, zou ik dus liever voor de specialisten op dat vlak kiezen. De sp.a heeft echter wel een knappe website opgezet waarop je kan zien hoe zij het vervangingsscenario van de kerncentrales zien: onderaan op de pagina kan je doorklikken naar de drie te sluiten reactoren.
Maar uiteindelijk... wat zal het uitmaken? Zoveel twijfelen en nadenken en programma's lezen en testjes doen... 't Gaat over slechts 1 stem! En toch zal 't wel nog effe duren eer ik weet welke bolletjes ik ga aantikken op 10 juni. Ik hoop dat jullie er toch ook even bij stilstaan, want uiteindelijk is het wel een denkoefeningetje waard.

update: Ik was nog iets vergeten toe te voegen: De Standaard heeft niet alleen het Kieskompas online, maar ook De Wetstraat Gecovered. De blabla errond interesseert me niet, maar de foto's -door rockfotograaf Koen Bauters- zijn wel de moeite waard. Maar laat je stem op 10 juni er niet van afhangen...

23/05: C-Power begint eraan

Eindelijk is het zover: het is op de radio en op televisie te horen: C-Power heeft na meer dan 500 kg vergunningsdossiers eindelijk het officiŽle startschot gekregen om van start te gaan met het grootste windproject ter wereld. Enerzijds krijgt de politiek de wind fel van voren omwille van de jarenlange procedureslag om de Thorntonbank te mogen beplanten met molens, maar anderzijds heeft deze lange wachttijd wel een voordeel opgeleverd: in de originele plannen, en zo stond het ook op hun website, was er sprake van turbines van 3,6 tot 5 MW. Inmiddels zijn deze grote toestellen van 5 MW beschikbaar geworden, dus kan voor de hoogst mogelijke opbrengst gekozen worden. Ter vergelijking: in ons land vind je verschillende turbines van 2 MW en inmiddels ook een paar van 2,3 MW. In Nederland draaien de eerste turbines met een maximaal vermogen van 3 MW. Dit zal ervoor zorgen dat 600.000 landgenoten groene stroom kunnen krijgen, maar ik vraag me dan wel af of er gerekend wordt met de gemiddelde opbrengst, of enkel met de zogenaamde vollasturen: de uren waarop daadwerkelijk het maximale vermogen geproduceerd wordt. Op zee zal dit echter sowieso vaker voorkomen dan op land, maar toch. In ieder geval is 't wel een historische dag om toch een stukje van onze Europese achterstand goed te maken. Jammer genoeg duurt het wel nog vier tot vijf jaar eer het volledige project gerealiseerd zal zijn, maar ze zijn dan toch begonnen en niks kan hen nog stoppen!

18/05: Nee, toch niet

Is het jullie ook al opgevallen dat mensen, die voor een of ander telefoonspelletje door een radiozender worden opgebeld, heel vaak "nee, toch niet" zeggen? Ik bedoel dan in een scenario zoals dit hier:

-luisteraar: Ik ben/doe/heb/...
-presentator: Ha, en ben/doe/heb je dan ook...??
-luisteraar: Haha, nee toch niet! (...en lacht ondertussen verder om deze zin, samen met de eventuele reactie en het einde van het grapje, zo vlot mogelijk te doen overkomen op de radio.)

Je moet er maar eens op letten: het scenario, de "nee, toch niet" en de door de luisteraar verwachte indruk die dit nalaat, komen echt heel regelmatig terug!
Jaja, waar een mens al niet op let... Wel jammer dat ik nog steeds niet weet wat Het Geluid is, misschien moest ik dŗŗr maar eens naar luisteren :)

15/05: Vlaamse wereldprimeur

Gisteren kwam uit Koningshooikt het geweldige nieuws dat Van Hool een hybridebus heeft ontwikkeld die uniek is in de wereld. De term hybride duidde tot nu toe altijd op motoren die deels op batterijen en deels op fossiele brandstoffen draaien (zoals in de Toyota Prius), maar deze motor combineert batterijen met waterstof. 100% uniek dus, hoewel gewone motoren op waterstof wel al bestonden, bijvoorbeeld in enkele bussen in Amsterdam. Maar toch zijn we nog een stap verder geraakt, want dit nieuwe prototype is efficiŽnter en kan bijgevolg evenveel kilometers afleggen en evenveel personen vervoeren als een klassieke dieselbus. Het enige wat de bus achterlaat is waterdamp en heel, heel weinig motorgeluid.
Het grote nadeel blijft echter de productie van waterstof, want hoewel het het meest voorkomende element in het hele heelal is, vind je het op onze planeet niet in ongebonden vorm. De goedkoopste en meest gangbare manier om het te produceren is door aardgas te kraken met behulp van stoom. Niet echt proper dus, maar het zou toch beter zijn dan een klassieke motor die gewoon diesel verstookt. Op termijn zou het echter goedkoper moeten worden om uit gewoon water via elektrolyse de nodige waterstofatoompjes los te peuteren. Als hiervoor dan nog groene stroom wordt gebruikt, dan zitten we helemaal op koers, maar ik vrees dat we dan toch al enkele decennia verder zullen zijn: niet alleen de productie van waterstof is nog te duur, ook de motoren zijn nog niet helemaal productierijp: dit prototype kost Van Hool en de overheid zo'n 3 miljoen euro. Daar zal De Lijn veel kaartjes voor moeten verkopen, want vanaf 18 juni rijdt de bus op een gewone commerciŽle lijn tussen Lier en Antwerpen. Ik hoop dat ik een keer zal kunnen meerijden...

14/05: Eyeworks zocht mij!

Beste Joris,
ik werk voor het televisieproductiehuis Eyeworks.
Momenteel zijn we voor een televisieprogramma op zoek naar zeer intelligente mannen tussen 18 en 30 jaar.
Misschien behoor jij ook tot deze categorie?
Ik zou je graag wat meer uitleg hierover willen geven. Zou je eventueel je telefoonnummer kunnen doormailen, dan kan ik je persoonlijk uitleggen waar het om gaat.

Met vriendelijke groeten,
Vanessa Hick (vanessa.hick bij eyeworks.tv)

Ze had deze e-mail waarschijnlijk nog niet eens verzonden toen ik al aan het antwoorden was met mijn telefoonnummer... Voor een nieuw programma worden blijkbaar 9 duo's gezocht, bestaande uit een intelligente jongen en een dom meisje. Dat wordt ongetwijfeld weer kwaliteitstelevisie.
De uitleg bleef nogal vaag, maar het zou de bedoeling zijn om het meisje in een bepaald vakgebied, waarin de jongen specialist is, op te leiden. De opnames vinden plaats tussen eind juli en begin augustus. Wedden dat ze toch weer mensen vinden die tijd teveel hebben?
Als je je zou afvragen wat Eyeworks is: ze zijn o.a. de makers van De Pfaffs, Toast Kannibaal, Allez Allez Zimbabwe, Boer zoekt Vrouw, De Nieuwe Mama, Je Bent wat je Eet,...
Oh en ik lees hier net dat ze van plan zijn een nieuw seizoen van Beauty and the Nerd op te nemen. Miljaar, zou het dat geweest zijn?? Hmm, aan de telefoon klonk het toch net als iets anders... Ach ja...

13/05: Dodentocht 2007

Op het jaarlijkse evenement is het nog even wachten tot vrijdagavond 10 augustus, maar stilaan begint er weer leven te komen in de brouwerij: vandaag wordt als try-out een goeie 20 km van het Dodentochtparcours afgewandeld door de organisatie. Ze zullen zich o.a. verschillende keren laten scannen (ze hebben meerdere badges bij per persoon) om de problemen die zich bijna elk jaar voordeden de kop in te drukken: de scanning bleek namelijk niet altijd overeind te blijven bij een grote toeloop van wandelaars... Mijn inside source die me dit gisteren vertelde, zei er ook bij dat de organisatie uiteraard handenvol geld kost, maar wat ik niet wist, is dat de factuur van het Rode Kruis een van de grootste happen uit het budget vormt! En ik dacht dat die altijd alles gratis deden en moesten leven van de stickertjes die ze in weer en wind gingen verkopen! Wat een ontgoocheling, want ik kocht dus elk jaar stickers als bedankje voor de goeie zorgen die ze me elk jaar (moeten) geven.
Maar nu heb ik echter andere dingen aan m'n hoofd: gewoon al in vorm proberen te geraken! Mijn training loopt hopeloos achterop... Het komt er echt niet meer van om nog eens een deftige (>35 km) wandeling te doen, maar 't zal binnenkort toch moeten. M'n inschrijvingsgeld is al betaald, dus ik kan maar beter maken dat ik weer in volle glorie aan de start sta! En ooit, ooit haal ik eens de finish! :)

12/05: Stroom in de pers

't Is haast te gek om waar te zijn: Electrabel durft het aan om in de pers te verschijnen met de mededeling dat ze in Nederland en Duitsland voor 3,5 miljard euro aan nieuwe elektriciteitscentrales gaan bouwen. In Nederland twee gascentrales (STEG's) die elk 400 MW op het net gooien en in Duitsland drie... steenkoolcentrales godbetert! Elk met een vermogen van 800 MW. Verzachtende omstandigheden: het zouden er van de nieuwe generatie zijn en bijgevolg veel efficiŽnter dan de rookbrakers uit ons land. En er zou ook biomassa worden bijgestookt... Dat laatste is wel nogal een vage belofte, want er worden geen cijfers genoemd. Het gaat trouwens onder meer om olijfpitten en koffiedroes, iets wat volgens mij niet onmiddellijk "om de hoek" leverbaar is en dus aangevoerd moet worden met vrachtwagens of schepen. Tot daar het ecologische voordeel...
Op termijn is er met steenkool wel weer heel wat mogelijk, want een aantal bedrijven heeft plannen gesmeed om rond zulke centrales grote algenvijvers aan te leggen. Algen vergen geen tractors, bemesting, wieden van onkruid,... maar nemen wel superveel CO2 op, hetgeen uiteindelijk weer heel wat bruikbare plantaardige olie oplevert als de algen weer "geoogst" worden. Ter vergelijking: een vijver van 1 hectare levert 15.000 tot 80.000 liter olie op. Palmolie daarentegen moet het stellen met zo'n 6.000 liter per hectare. Hopelijk horen we hier nog meer over...
Je kon gisteren trouwens ook lezen dat bosbranden wereldwijd verantwoordelijk zouden zijn voor maar liefst 50% van de totale CO2-uitstoot. Kwestie van ook dat een keer in perspectief te kunnen bekijken. Het blijft weliswaar moeilijk om een correcte schatting te doen van de milieuhinder door bosbranden, maar daar zou binnen afzienbare tijd verandering in komen als de resolutie van de satellietcamera's toeneemt.
En om toch af te sluiten met een positieve noot: Nuon heeft het wťl begrepen en investeert in ons land via dochter WEOM in 50 MW aan windmolens tegen 2010. Ook SPE/Luminus spendeert de komende twee jaar 80 ŗ 90 miljoen euro aan nieuwe productiesites waarbij de voorkeur zal uitgaan naar groene energie.
En tenslotte: biogasboer Rudy Bayens himself (zie hier en hier) heeft op een van m'n blogberichtjes gereageerd: hij heeft z'n milieuvergunning eindelijk binnen en eerstdaags komt er een nieuwe bouwaanvraag! 'k Wens hem alvast veel succes toe met zijn project!

02/05: Pin Trading

Het is enkele jaren geleden ontstaan in de Amerikaanse Disneyparken, maar inmiddels is het ook al heel populair op de andere continenten. In Tokyo Disneyland werd het een tijd geleden zelfs afgevoerd omdat de cast members het er veel te druk mee hadden. Maar het is dan ook wel algemeen bekend dat die Jappen helemaal gaga worden van al die Disneyprullaria: in Tokyo ligt immers het best renderende Disneyresort. Wel jammer dat het in handen is van de Oriental Land Company en niet van Disney zelf: die fout zullen ze nooit meer maken...
Tijdens m'n bezoekje van afgelopen weekend kwam in Parijs weer een nieuwe limited edition pin uit en 'k wou er zo ook wel eens eentje kopen. Ze kosten een goeie 10 euro en zijn echt prachtig afgewerkt, maar uiteindelijk... wat doe je er dan mee? Rondlopen met zo'n lanyard rond m'n nek en pins gaan traden zie ik niet echt zitten. Maar blijkbaar zijn ze ook behoorlijk populair op eBay, dus..... Je vindt ze hier, hier en hier terug! :)

01/05: A Free and Inconvenient dvd'ke

Bij de Humo van volgende week vind je een gratis exemplaar van An Inconvenient Truth! Echt wel een schitterende actie als je 't mij vraagt. Op ťťn klein detail na... De sponsor is Electrabel... Net dť meest vervuilende stroomproducent die je je kan inbeelden: ze hebben kerncentrales, supervervuilende en verouderde steenkoolcentrales en "groene energie" die afkomstig is van een handvol windmolens en afval dat ze per boot aanvoeren naar diezelfde steenkoolovens. Ze werken blijkbaar liever aan hun imago dan aan een duurzame toekomst.
Uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je voor §2,10 een Humo hebt met DVD... Da's toch ook al iets...