Archives

27/10: Stommenollander!

Ok, de titel drukt het nogal fel uit, maar 'k vond hem wel grappig :) Jeroen Van Der Boom heeft me een beetje teleurgesteld, want ik heb nu pas ontdekt dat z'n populair hitlijstnummer Jij bent zo een... cover is! Het blijkt af te stammen van Silencio van David Bisbal die dankzij Star Academy -Operación Triunfo- bekend geworden is in Spanje. In 2002 werd hij vierde in de liedjeswedstrijd en op z'n derde cd inmiddels staat Silencio te blinken op de tweede plaats. En zoals vaak is het originele nummer toch net iets beter dan de bewerking. Wel een complimentje aan Jeroen: jouw tekst bevat meer variatie dan die van David. Goed zo. En David blijkt nogal hyperactief te zijn en zichzelf geweldig cool en sexy te vinden, afgaand op z'n moves in het bijhorende clipje.
Als afsluiter vind je de schone woordjes hieronder:

Lees verder!

25/10: Goed nieuws!

'k Moet ook niet altijd kritiek spuien en me ergeren aan vanalles en nog wat (hoewel ik nog voldoende ideeën heb :)), want soms gebeurt er ook nog wel iets spectaculairs dat écht het vermelden waard is. Zoals het onderzoeksresultaat dat door professor Jean-Jacques Delaey van het UZ Gent werd voorgesteld: De Gentenaars zijn er immers in geslaagd om de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid -maculadegeneratie- niet alleen tegen te gaan, maar zelfs omkeerbaar te maken. Da's toch echt nobelprijsmateriaal waar we fier op mogen zijn! Hopelijk kunnen ze er nu ook stevig munt uitslaan en wordt er al gauw een of andere spin-off gelanceerd om het product wereldwijd op de markt te krijgen...
Dat was gisteren. Maar wacht, vandaag nog meer goed nieuws! Jo Vally was in Turkije een televisiespecial voor zijn nieuwste cd aan het opnemen en werd eergisteren prompt opgepakt en in Bodrum in een cel gestopt. Terwijl ik dit schrijf zou hij echter al opnieuw op vrije voeten moeten zijn, want het bleek om een vergissing te gaan. Inderdaad, dat hebben die Turken goed gezien! :)
Update: 't Bleek dus om een promotiestunt te gaan die hem nogal zuur gaat opbreken. Haha.

22/10: Flahaut

Minister Flahaut vliegt naar Congo, maar zijn collega's vinden dat jammer genoeg niet zo leuk. Terugkeren lukt nu echter niet meer, want z'n Airbus staat op de pechstrook met twee klapbanden. De Airbus is z'n air kwijt. Overgewicht bij de landing misschien? Maar geen nood, terwijl hij daar langs de kant staat in z'n fluovestje is men al naarstig op zoek naar een vervangtoestel bij een "bevriende natie"! Dat 300 militairen graag uit Afghanistan zouden terugkeren met datzelfde vliegtuig dat hij net om zeep heeft gevlogen, is even bijzaak. En dat zijn ministerie onder curatele staat, is eveneens tijdelijk niet aan de orde.
Maar oef, ben ik effe blij dat ik net een spaarlampje heb ingedraaid in plaats van een gloeilamp! Nu heb ik ongetwijfeld de planeet gered. Overmorgen moet ik voor 't werk nog een keer naar Brussel. Niet met de bedrijfswagen, maar met een zelfbetaald treinkaartje. Kwestie niet teveel CO2 in de lucht te blazen. Jaja, mijn kindjes mogen me later bedanken voor al dat goeds dat ik gedaan heb, ben ik even fier zeg! Toppie!
Laat daarentegen die vetbal van een Flahaut twee seconden leven in z'n functie, en half Kyoto is om zeep. En 't geld van België is op. En zijn onderdanen kunnen niet naar huis. En Al Gore krijgt een hartaanval.

20/10: Iedereen gelijk

Waarom moet iedereen gelijk behandeld worden? En waarom zouden alle mensen gelijk moeten zijn aan mekaar?
Volgens voormalig nobelprijswinnaar James Watson zouden zwarten per definitie minder intelligent zijn dan blanken. En de hele wetenschappelijke wereld, nee, de hele wereld, stond op z'n kop. Is dit dan zo'n gekke stelling? Als zelfs iemand i.p.v. een bleke huid, een donkere huid kan hebben, waarom zouden de hersenen dan niet een tikje anders samengesteld kunnen zijn? Het is zelfs bewezen dat Afrikanen een gen hebben dat ervoor zorgt dat zij gemiddeld sterker zijn dan blanken. Ik verwijs hier met plezier naar hun topsportprestaties... Ik begrijp dus echt niet goed waarom iedereen zo in shock lijkt te zijn over deze stelling. Eén probleem: de kerel heeft nul komma nul aan bewijsmateriaal. Maar 'k heb het dan ook enkel over het idee dat al onmiddellijk wordt afgeschoten, zonder het ook maar één keer ernstig te beschouwen.
Gisteren las ik dat verschillende Belgische verzekeringsmaatschappijen vrezen dat ze klanten gaan verliezen. Belgische verzekeraars zijn nu verplicht om zowel voor mannen als vrouwen hetzelfde tarief aan te rekenen, ook al blijken vrouwen minder grote risicogevallen te zijn en leven ze gemiddeld langer. Maar de wet laat deze discriminatie van de man dus niet meer toe en vrouwen moeten vanaf nu meer betalen.
Eigenlijk kan je het zelfs op nog een andere schaal zien: de splitsing van België. Waarom moeten Vlamingen en Walen volgens sommigen per se samenblijven? Waarom moeten ze als gelijken behandeld worden? Als er een verschil in wensen en noden blijkt te zijn, waarom dan niet elk een eigen parcours uitstippelen, desnoods door gewoon heel wat meer bevoegdheden over te hevelen naar Vlaanderen en Wallonië? Waarom is ook dit zo onbespreekbaar?
En nog één voorbeeld, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer: waarom wordt er zoveel geld uitgegeven aan ontwikkelingshulp? Ik moet dit wel even nuanceren, want ik heb het niet over alle hulp, maar wel over de hulp die ervoor zorgt dat arme Afrikaantjes toch kunstmatig in leven gehouden kunnen worden in een woestijnlandschap waar per jaar slechts één marginale druppel regen valt? Waarom kan niemand gewoon besluiten dat er op sommige plaatsen gewoon geen menselijk leven hoort te zijn, omdat de aarde er op die plek niet voor voorzien is en dus onvoldoende draagkracht biedt? Of samengevat: waarom is het het doel om ook die mensen uiteindelijk dezelfde levensstandaard als westerlingen te proberen geven? Waarom zijn zij gelijk aan ons?
En zo zijn er ongetwijfeld nog meer gelijkaardige situaties die aansluiten bij dit verhaal. Ik begrijp echt niet waarom men steeds die grote gelijkheid probeert na te streven, op zoveel vlakken. Durf eens in te zien dat er verschillen zijn in deze wereld!

14/10: Verpakkingen

Elke zaterdag doe ik nog steeds m'n studentenjob: tot 15u vind je me terug in de krantenwinkel op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Vandaag vond ik er alweer een nieuw product terug en ik wil er toch effe m'n mening over kwijt.
Het gaat nl. om nieuwe kauwgom van Mentos: ze bestaan ook gewoon in die klassieke verpakkingen, maar nu zijn ze ook in een lekker trendy plastic doosje te krijgen. De prijs ligt uiteraard heel wat hoger dan de klassieke snoep, want de verpakking betaal je erbij. En daar gaat het net om: het handvol snoep zit in een rechtopstaand plastic doosje dat je nog niet eens een centimeter krijgt samengeknepen. Zo dik is het. Je kan er gewoon bovenop gaan staan, met de voet op de brede kant, en het blijft intact. De verpakking is zwaarder dan de inhoud. Het is gewoon ongelooflijk... Het deed me trouwens denken aan een gelijkaardig verhaal, maar dan op een andere schaal.
Hier zit je met de situatie waarin er enerzijds goed nieuws te melden is van bijvoorbeeld grootwarenhuizen die geen plastic zakjes meer uitdelen, terwijl het op andere gebieden gewoon veel erger wordt. Zo ook met de sigarettenverpakkingen: enkele grote merken, waaronder Pall Mall, L&M, Belga,...gebruiken geen papier meer om hun pakjes te verpakken, maar plastic. Bij L&M zelfs heel dik plastic: het is steviger dan de meeste verpakkingen die je ooit gezien hebt. En daar zitten dan nog eens in plastic, papier en aluminium verpakte sigaretten in. Het doet de overige inspanningen gewoon teniet.
Het andere verhaal -van Thomas L. Friedman- ging over Doha en Dalian en komt uit de New York times, maar werd al op verschillende plaatsen, ook in De Tijd, gekopieerd. Het is echt de moeite waard om de column eens te lezen. In het kort gaat het hierover: al onze inspanningen, "hoera, we hebben 3,6% hernieuwbare energie in ons land!" "We hebben een gloeilamp van 60 Watt vervangen door een spaarlamp van 12!" "Ik heb een dure Toyota Prius gekocht i.p.v. mijn vorige die 1,9 liter per 100km meer verbruikte!", worden gewoon met een vingerknip teniet gedaan door de groei in de ontwikkelingslanden die volop op snelheid aan het komen zijn om Amerika voorbij te steken als grootste energieslokoppen.

Hey, I'm really glad you switched to long-lasting compact fluorescent light bulbs in your house. But the growth in Doha and Dalian ate all your energy savings for breakfast. I'm glad you bought a hybrid car. But Doha and Dalian devoured that before noon. I am glad that the U.S. Congress is debating whether to bring U.S. auto mileage requirements up to European levels by 2020. Doha and Dalian will have those gains for lunch - maybe just the first course. I'm glad that solar and wind power are "soaring" toward 2 percent of U.S. energy generation, but Doha and Dalian will devour all those gains for dinner. I am thrilled that you are now doing the "20 green things" suggested by your favorite American magazine. Doha and Dalian will snack on them all, like popcorn before bedtime.

Nochtans is er zoveel meer mogelijk, maar niemand ziet het, niemand doet het, of niemand wil het. En da's heel erg jammer en laat zoveel kansen onbenut. Zelfs voor onze economie, want ecologie en economie kunnen perfect hand in hand gaan, ook al staat er op de voorpagina van De Tijd van dit weekend een schrikwekkende kop dat de Belgische economie gefnuikt zou worden door de emissiequota die ons werden opgelegd. Er moet een drastische economische verschuiving komen, maar ons land staat wat dat betreft nergens in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken. Het wordt nog een heel lange weg...

14/10: Energietarieven

Binnenkort staan de eerste windmolens op zee, over enkele jaren staan er heuse windparken voor onze kust, Eneco liet gisteren optekenen dat ze over vijf jaar 1,5 miljard euro investeren in hernieuwbare energieopwekking, er komen nog heel regelmatig nieuwe windmolens online, er worden biomassaprojecten aangekondigd, enz. Maar vanaf 2008 hebben we wel te kampen met een potentieel elektriciteitstekort. We importeren reeds veel (vooral nucleaire) Franse stroom en volgend jaar kan dit nog meer worden, terwijl daarnaast ook verschillende 40-jaar oude, inefficiënte steenkoolcentrales overuren zullen moeten kloppen om aan onze vraag te voldoen. Daarnaast kan je dit weekend in de pers lezen dat de aardgas- en elektriciteitsfactuur sowieso al stevig zal stijgen dit jaar o.w.v. verhoogde tarieven die de intercommunales doorrekenen aan de leveranciers. Misschien komt er door de krappe stroomvooraad nog wat bij...
'k Vind het wel jammer dat deze tariefaanpassingen alweer negatieve reacties uitlokken en zelfs de vraag doen stellen of de overheid geen maximumprijzen zou moeten vastleggen. Daar ben ik dus vierkant tegen... Hogere prijzen zijn nl. de beste trigger om mensen tot intelligenter energieverbruik aan te zetten. De voorbeelden van hoe het niet moet zijn immers legio: ik fietste gisterenavond door de Stationstraat in Sint-Niklaas en zag zowel donkere etalages, sfeervol verlichte etalages, paspoppen onder stevige spotlights, als volledig verlichte winkels. Monitoren van computers en kassasystemen blijven gewoon aan staan, een kapper heeft verschillende armaturen hangen vol gloeilampen, enz. En bij particulieren zie je naast verouderde gloeilampen ook nog voorbeelden van een hete droogkast vlak naast een koelkast, digiboxen en -corders die constant blijven aanstaan, computers die niet worden uitgeschakeld, verlichting die brandt waar het niet nodig is, enz.
Let op, ikzelf doe ook niet alles juist hoor, dit is geen verwijt aan de rest, terwijl ik mezelf de oppergod zou vinden. Maar er liggen zoveel kansen voor het grijpen om niet alleen deze prijsaanpassing niet te merken, maar zelfs om er nog voordeel uit te halen. Het wordt op deze manier trouwens steeds voordeliger en voordeliger om te investeren in zonnepanelen of zelfs een passiefhuis. De mensen die al een passiefhuis gebouwd hebben en daar een stevige som voor hebben neergeteld, lachen waarschijnlijk alweer in hun vuistje, omdat ze weer een extra kost aan zich voorbij zien gaan.
Ik hoop gewoon dat de prijsverhogingen een extra zetje zullen geven aan de creativiteit waaraan het ons soms ontbreekt. Blijf niet bij de pakken zitten, maar doe er iets aan, het is echt heel eenvoudig. Je moet het gewoon durven...
(en even tussen haakjes, maar ik wil het wel kwijt: HOERA! Fientje is weg!)

11/10: De Belgometer

De Standaard heeft gisteren een kleine enquête online gezet: De Belgometer. Je hebt er slechts een minuutje vrije tijd voor nodig en je weet onmiddellijk hoe Vlaams- of Belgischgezind je bent! Wetenschappelijk vreselijk onverantwoord, maar toch effe leuk.
Mijn score: 86% separatist!

06/10: Ballonnen, twee fietsers en de toeristentram

Deze namiddag, onder een stralend zonnetje, kwam ik buiten, zag een hoopje ballonnen in de lucht hangen, en besloot om gauw m'n camera te nemen, op m'n fiets te springen en erachteraan te gaan.
Een jaar of vier geleden was ik nog balloncrew voor de inmiddels afgedankte Profi-ballon en in die periode ging ik ook regelmatig ballonjagen: kijken of er ballonnen in de lucht hangen, de fiets nemen, en proberen om op tijd bij de landingsplaats te geraken, liefst nog voor de volgwagens er zijn. Dit laatste lukte wel vaak, maar het ging ook wel om het fietsen zelf en om de foto's. Helaas staan die foto's niet meer online, want om een of andere onverklaarbare reden ben ik m'n fotoalbum op jorisvandael.be kwijtgespeeld. In principe zou ik het kunnen reconstrueren, want de geselecteerde foto's staan nog in een aparte map op m'n schijf, maar het hele ding was ook wel aan een update toe. Ooit komt dit er wel eens van :)
Uiteindelijk ben ik op een wei in Doorselaar terechtgekomen bij de Aliplastballon. Jean-Marie Pfaff heb ik in ieder geval niet gezien. Het hele tochtje heeft ongeveer 38km aan m'n fietsbenen toegevoegd en was behoorlijk succesvol. Maar m'n conditie is door m'n bureaujob echt niet meer op peil, want ik was behoorlijk bekaf na al het remmen, opnieuw vertrekken en racen om de ballon niet uit het zicht te verliezen.
Op de terugweg passeerden me tussen Lokeren en Belsele twee toeristentrams aan ongeveer 30km/u: eentje met drie beschilderde wagens van Aquatopia, een andere met ridders erop en een wegwijzer waarop ik Henegouwen kon lezen. Even later was het mijn beurt om hen voorbij te steken want de laatste was tegengehouden door een politiepatrouille. De Aquatopiatram was dan ook maar gestopt. En daar begint het gekke deel van het verhaal: een goeie honderd meter verder passeer ik twee fietsers, een moeder en een dochter, op weg naar Waasmunster (hoewel ze uiteindelijk door het centrum van Belsele reden... Vreemd, als je de streek een beetje kent) zoals ze me wisten te vertellen. Ze spraken me aan alsof ze me al lang kenden en blij waren om me terug te zien: "heb je ons in die tram zien zitten?? We komen van bij de Volvo en vroegen of we met onze fietsen konden meerijden in zo'n tram: zij moesten immers toch naar Lier. Maar hier moesten ze dus stoppen en moeten wij verder met onze fietsen..." En zo verder. 'k Heb dan ook maar uitgelegd waar ik vandaan kwam en de moeder en haar dochter bleven even vriendelijk en enthousiast meebabbelen, tot enkele minuutjes later onze wegen al scheidden. 'k Heb dus geen flauw, maar dan ook geen flauw idee wie zij waren, maar 't was wel aangenaam om in het donker, eenzaam op de fiets, even een babbeltje te slaan met euhm... oude bekenden. Dus mochten jullie dit lezen: 't was leuk, bedankt, en misschien tot nog eens op de fiets! En in plaats van in marginale trammetjes te kruipen bij zo'n mooi weer, kan je misschien beter ook eens achter een ballon aan gaan: 't is echt boeiend en behoorlijk stevig benenwerk! Voor een beginnersopleiding ballonjagen ben ik steeds beschikbaar! :) En nu ga 'k eens naar m'n foto's kijken...

update: hieronder een selectie! Klik er eentje open en blader dan verder door op de linker- of rechterhelft van de foto te klikken.
aliplast1 aliplast2 aliplast3
aliplast4 aliplast5 aliplast6

02/10: Donderdagnacht, Flip Kowlier

'k Denk niet dat ik me een ander nummer van Flip Kowlier kan indenken dat me echt aanstaat. Eigenlijk zou ik niet eens een titel kunnen opnoemen. 't Is eigenlijk nog erger, want ik zou zelfs niet kunnen gezegd hebben wat voor genre hij zoal zingt.
Maar toen was er dus plots Donderdagnacht op de radio! 'k Begreep er natuurlijk geen jota van en Google kon me toen nog niet helpen. Tot enkele dagen geleden! Eindelijk weet ik nu waarover hij zingt. En 't is niet echt deftig :) Moa loat da de leute ni bedeirven, want z'n vuoze klaps meuhn der zien!

Lees verder!