Archives

31/12: Non Stop 1000

Waren jullie ook niet erg verbaasd toen Radio Donna aankondigde dat ze een top 2000 gingen organiseren en geen top 2007? Uiteindelijk bleek dat ze het concept hadden veranderd en liever de luisteraars met hun muziek wilden vergezellen tijdens het shoppen, i.p.v. tijdens de echte kerst- en nieuwjaarsweek. Maar Q-Music heeft de luisteraars blijkbaar perfect aangevoeld, want zij houden onze oren nu onledig met hun eigen Non Stop 1000. Q, dat heb je geweldig goed gedaan en Donna, dat was heel dom van jullie. Maar 'k heb muziek bij het aftellen naar 2008, dus ik ben alvast tevreden! Nog veel aftelplezier voor iedereen, zowel naar nummer 1 als naar middernacht en tot in 2008!

28/12: Geen kolencentrale in Antwerpen

Eind november las je in de pers dat de Duitse groep E.ON 1,5 miljard euro wil investeren in een nieuwe steenkoolgestookte elektriciteitscentrale in de Antwerpse haven. Hoewel deze centrale 25% minder CO2 zou uitstoten dan de meer bejaarde versies van o.a. Electrabel, blijft steenkool -net na bruinkool- de meest vervuilende brandstof.
Even later gaf Groen! al een persbericht uit dat ze niet terugwillen naar het steenkooltijdperk en ik vind het verzet helemaal terecht. Voor elektriciteitsproductie zijn er momenteel al voldoende alternatieven zoals efficiënte gasgestookte centrales, of (decentrale) groenestroomproductie.
Gelukkig hebben ze bij het Gemeentelijk Havenbedrijf een heel andere koers gekozen, en komt er dus ook van hogerhand voldoende tegenwind. Zij denken immers aan massa's zonnepanelen op bedrijven, de HST-koker, de hangars langs de Schelde, enz. Het nieuws komt uit De Morgen en kan je op de site van Ode Vlaanderen nalezen. Het ziet er een ambitieus project uit, maar in de tekst gaat het wel over "vergevorderde plannen". Laat ons hopen dat ook daarop geen tegenwind komt van de overheid...

26/12: EurobillTracker.eu, en niks anders

EurobillTracker is nog steeds een (bizarre) hobby van mij, dus 'k voel me dan ook verplicht om dit belangrijke nieuws effe te verspreiden:
Philippe Girolami, de oorspronkelijke eigenaar van de .com-versie, is met de site en alle code aan de haal gegaan en wil er een commercieel project van maken. En da's uiteraard niet de bedoeling... De vrijwilligers zijn dus doorgestart met een .eu-site, waarop alle data van de vroegere .com te vinden is. Er is dus niks verloren gegaan, maar er bestaan nu wel twee instanties van EurobillTracker... de .eu is echter the way to go!
Maar 't hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn, want de site groeit nog steeds heel sterk! Enkele statistiekjes:
  • Momenteel zijn er 38.843.946 biljetten geregistreerd,
  • ter waarde van ¤ 804.740.505,
  • door 118.358 geregistreerde gebruikers.
  • Dit heeft tot nu toe 159.736 interessante hits opgeleverd.
  • Elk jaar vond een internationale meeting plaats, vanaf 2008 worden dit er twee, wegens te druk.
De originele nieuwsbrief die de kaping aankondigde kan je hieronder lezen...
update 13/01/2008: Ondertussen zijn de twee sites weer samengevoegd en is het beheer in handen gekomen van een pas opgericht VZW naar Belgisch recht. Geen aparte databanken meer, verdeeld over .com en .eu, maar opnieuw 1 site: eurobilltracker.eu!

Lees verder!

24/12: Radio 1 en Kerst

Volgens mij heeft Radio 1 iets tegen Kerstmis, of op z'n minst tegen het vieren ervan. Gisteren ging het in Bromberen over alle overbodige muziek, het verplichte feesten en de melige Kersttoestanden. Vanmorgen twee intellectuele stemmen die het tussendoor hadden over het nog niet geplaatst hebben van een kerstboom. Oh God, nee ik heb er geen, of wat had je anders gedacht!
Waarom toch dat altijd dat verplichte verzet tegen de eindejaarsperiode? Of algemener: waarom moet er steevast -vanuit bepaalde hoek- steeds verzet opduiken tegen alles wat misschien wel eens leuk en gezellig kan zijn?
Ik ga alvast m'n haar kammen, de laatste cadeautjes inpakken en m'n eurocentjes tellen om na de middernachtmis een deftig nachtje illegaal gokken te organiseren. De citroenjenever ligt al koud!
'k Vraag me trouwens af wat de mensen van Radio 1 écht zouden doen op kerst- of oudejaarsavond. Na de uitzendingen. Comazuipen bij een goed boek?

22/12: Dag van de download

Een tijdje geleden drukte Telenet op de knop. Een hele promotiecampagne die voor mij enkel uitdraaide op een snellere uploadsnelheid vanaf april 2008: de 512 Kbit/s worden 1 Mbit/s. Sinds ik TurboNet heb, heb ik geen last meer van een te krappe downloadlimiet. 35 GB per maand krijg ik er nooit van m'n leven door. Maar 't gaat om het principe... Er zijn blijkbaar slechts een beperkt aantal klanten die effectief door de geluidsmuur gaan en ofwel op smalband komen, ofwel bijbetalen om meer te mogen consumeren. Als je echter de berichten van Tik vzw (de klantenvereniging van o.a. Telenet) hoort, dan blijkt er toch iets anders aan de hand te zijn: Telenet houdt immers geen rekening met de gebruikers die zich bewust inhouden om toch maar enkele megabytes onder de limiet te blijven zodat hun strot niet wordt dichtgeknepen. En dat dichtknijpen kan al na 33 minuten, want zo lang doet een ComfortNet-klant erover om zijn maandlimiet op te souperen. En die 33 minuten kosten je een dikke ¤ 30 per maand.
Maar eerlijk gezegd, waarover gaat het hier eigenlijk? Een normale ExpressNetklant mag 12 GB opgebruiken. Ongelooflijk marginaal, als je weet dat je daarvoor ¤ 43 moet neertellen en dat het over glasvezelnetwerken gaat die niet tellen in gigabytes, maar in terabytes. Voor die ¤ 43 krijg je ook een mailbox van 50 MB, een fractie van wat de Gmails van tegenwoordig aanbieden aan exact nul euro, inclusief ondersteuning van anti-spam en zelfs IMAP indien nodig. 'k Had bijvoorbeeld net een nieuw nummer gekocht via iTunes, wou dit gauw delen met m'n vriendin -want die 8,5 MB vliegen zo naar de overkant met een TurboNetabonnement-, maar de mail raakte niet op zijn bestemming, wegens te groot. Ik rijd met een Bugatti Veyron in een zone dertig mét asverschuivingen en verkeersdrempels.
Dit marginale boeltje internet kost me ¤ 61,32 per maand en ik kan nog niets eens een legaal gedownload nummer bij m'n vriendin krijgen. Wraakroepend.
Tijd dus om naar het buitenland te verhuizen, waar de markt al lang eens deftig door mekaar werd geschud en waar je heel wat meer waar voor je geld krijgt.
Maar wacht! Er is een goed potje cyberactivisme op komst. Op 30 december is het de Dag van de download!
Telenet- en Belgacomklanten (maar iedereen is welkom!) worden opgeroepen om zoveel mogelijk te downloaden op 30 december. En ook al zie je dit niet zitten, maar wil je wel je steentje bijdragen, dan kan je je toch registreren op de site. In de hoop dat we de markt eindelijk eens deftig kunnen openbreken!
Update: Tik heeft nog een interessant artikel geschreven, naar aanleiding van een item in Peeters & Pichal op Radio 1.

19/12: 90 km à l'heure, s'il vous plaît?

Deze avond gehoord op Radio 1, in een interview met een agente van de federale politie:
Toen in maart deze maatregel tegen fijn stof voor de eerste keer werd ingevoerd, was er nogal slecht over gecommuniceerd, maar werd er toch geflitst en beboet door de politie. Ongeveer 3.000 foto's werden er gemaakt, hetgeen zes keer meer zou zijn dan normaal.
Morgen is het nu voor de tweede keer zover: in Vlaanderen zal er opnieuw volop gecontroleerd en geflitst worden. Er komen weliswaar geen extra manschappen voor op de baan, maar andere controles moeten even wachten en iedereen moet z'n camera bovenhalen. Ook in Brussel zal goed opgelet worden en is er een nultolerantie in voege tegen snelheidsduivels.
In Wallonië... rekent men op de goodwill van de bestuurders. Zij zullen niet gecontroleerd, noch beboet worden.
De maatregel op zich lijkt me om te beginnen al een maat voor niets, en als er dan nog zulke onrechtvaardigheden in het spel zijn, dan word ik al helemaal opstandig. Hier gaan we weer helemaal de planeet mee redden! Hoera!
(Doet me trouwens denken aan Flits... uw geld zit in Wallonië!)

15/12: Het Zwarte Goud

'k Heb dit boek al een tijdje geleden uitgelezen, maar nog niet de tijd gevonden om er iets over te schrijven, maar 't is wel zeker het vermelden waard. Het gaat om een uit het Duits vertaald werk van Thomas Seifert en Klaus Werner en draait, zoals de titel laat vermoeden, rond olie. Ik weet wel dat je tegenwoordig geen krant meer kan openslaan zonder iets te lezen over energie- of petroleumprijzen, over het klimaat, enz., maar de ondertitel van het boek doet het er wel uitspringen: "Olie als bron van hebzucht, oorlog, macht en geld". Het gaat dus een keer niet over de CO2-uitstoot en over hoe we de aardbol om zeep helpen, maar hoe de olie zélf voor miserie en ellende zorgt. Het boek is een sterk staaltje van doorgedreven research, getuige daarvan de vele bronvermeldingen en de interessante bedrijfsportretten achteraan: na het eigenlijke verhaal worden immers een twintigtal profielen geschetst van de belangrijkste oliemaatschappijen. En hun bijdrage aan deze miserie en ellende.
Voor een deel bevestigt het boek de tegenstrijdigheid die we eigenlijk allemaal kennen: hoe meer olie een land lijkt te hebben en hoe meer miljarden het binnenharkt met de verkoop ervan, hoe slechter het lijkt te gaan met het land zelf en vooral met de bevolking. Hier wordt het allemaal in detail uitgespit. Soms is het echt wel ontluisterend, om het eens met een woord te zeggen dat ik nog nooit eerder zelf gebruikt heb. Enkel landen die het sowieso al goed deden, zullen welvarender worden van oliedollars, de andere zijn hopeloos verloren, dat is de beknopte samenvatting.
En als het er nu al zo grimmig aan toe gaat, zie ik niet echt veel verbetering in het verschiet. Want, ook al geloof ik in milieuvriendelijk en duurzaam leven als enige goeie oplossing om nog ergens te geraken, de olie zal tot de allerlaatste druppel worden opgebruikt en er zal nog veel meer onrecht voor gedaan worden. En als je aan de hand van de bedrijfsportretten te weten tracht te komen bij welke maatschappij je wél nog je tank mag gaan vullen, dan zal al je moeite tevergeefs geweest zijn.
Tussen haakjes, misschien ken je de paginagrote advertenties van Total nog die onlangs in de pers verschenen: ze doen blijkbaar alle moeite om ook niet-conventionele bronnen te ontginnen om tegemoet te komen aan onze energienoden van de toekomst. Misschien is dit wel veiliger dan gewoon de bodem leegzuigen en een land in de verdoemenis te storten! De bekende Canadese teerzanden bijvoorbeeld... Zij zouden miljarden vaten bevatten en Canada staat nou niet bepaald bekend om zijn horden terroristen. Maar laat Google even los en je vindt al gauw de keerzijde van de medaille: per vat (van 159 liter) moet 2 ton teerzand worden afgegraven dat wordt afgevoerd in trucks (brochuurtje downloaden?) die 400 ton kunnen torsen en in vier scheppen gevuld zijn door al even gigantische graafmachines. En bij het produceren komt vier keer meer CO2 vrij dan bij het importeren vanuit het Midden-Oosten. Momenteel gaat het om een productie van 1 miljoen vaten per dag, terwijl we er dagelijks 84 miljoen opstoken. Da's dus 13,4 miljard liter. Per dag.
Maar dit alles even terzijde natuurlijk... :) Nu ben ik gewoon in de nieuwe Harry Potter aan het lezen en die is ook best leuk!

09/12: Thuis in je huis

Om de online supportpagina's van Telenet wat meer bekendheid te geven, en om de telefonische helpdeskers wat te ontlasten van steeds terugkerende vragen, heeft Telenet een wedstrijd gelanceerd waarbij je elke dag een fictief gezin moet helpen met het oplossen van hun problemen. Er vallen natuurlijk prijzen te winnen. 'k Heb tot nu toe twee keer meegespeeld: de allereerste keer en ook vandaag. Toen het eerste mailtje binnenvloog, met de melding dat de wedstrijd van start ging, ging de support-site al onmiddellijk ten onder aan de toevloed van bezoekers. Heel goed voor het imago van een bedrijf als Telenet, waarvoor internet en breedband net een van de core activities zijn.
Vandaag heb ik me blauw geërgerd aan een van de vragen: Hoe lang worden e-mails bewaard op de servers van Telenet? Drie maanden, zes maanden, of tot wanneer ik ze zelf verwijder?
Nu moet je weten dat de Windows Live Mails en Google Gmails van deze wereld ettelijke gigabytes aan data-opslag bieden voor exact nul euro. Je krijgt er enkele moderne features bij, IMAP-ondersteuning als dit nodig is, enz. Wat krijg je in ruil voor je extreem dure Belgische abonnement? 50 MB en het correcte antwoord op de vraag: e-mails worden vanzelf gewist na zes maanden. Alsof ze er fier op zijn en het via deze wedstrijd nog eens in de verf willen zetten! De argumenten om de Belgische internetmarkt eens deftig open te breken zijn al talloos, maar de situatie lijkt nooit te zullen veranderen. Laat ons toch hopen...

04/12: Topmodel Hanne

Ja, ik heb dus elke aflevering van Topmodel gevolgd. Commentaar hierop is NIET toegelaten. :)
Maar nu vraag ik me toch echt wel af waarom die alien gewonnen heeft... Dit keer ging het eens niet om een cash cow-programma en hoefde het publiek niet telkens dure sms'jes te sturen om een favoriet te kiezen, dus misschien lag het daar wel aan. Het komt er dus op neer dat een nogal apart uitziend en veel te slank meisje gewonnen heeft. Haar grote ogen rollen bijna uit haar quasi-anorexia hoofd en terwijl ze tijdens de finale bekendmaking werd geprezen om de kracht die ze in zich zou hebben om te overleven in de harde modellenwereld, komt ze al pratend heel verlegen over met die vingerdikke West-Vlaamse laag dialect die over haar taal gesmeerd is.
Haar prijzenpakket bestaat uit een modellencontract van 25.000 euro, een campagne van L'Oréal en een covershoot voor Glam-it. Vooral die campagne voor L'Oréal vind ik vreemd, want ik verwacht eerder een "gezonde" uitstraling van een L'Oréalmodel. En geef nu toe, hoelang kan je overleven met een contract van 25.000 euro? Is dit eenmalig? Zal ze daarna écht gelanceerd worden als topmodel als de energie van dit programma is overgewaaid, of zal ze in een scenario van Idoolwinnaar belanden?
Michèle toch, waarom heb je de finale net niet gehaald??