Archives

20/01: The pig mobile

't Is al een paar weken geleden, maar hier moťst ik gewoon een foto van hebben. Probeer je de situatie zo levendig mogelijk in te beelden: je hebt nog een goeie tien kilometer af te leggen op een baan waar je waarschijnlijk niks anders kan doen dan gewoon je voorganger blijven volgen, en dat blijkt die er zo uit te zien. Fouter kan gewoon niet: kijk naar de auto -zo'n bolhoedje-, de kleur, de nummerplaat, de VTM-stickers en die bende varkens achter het raam. En dan vraag je je toch ťcht wel af wie er in 's hemelsnaam achter het stuur kan zitten... Het oppervarken? Weer zo'n vriendje van Harry Potter dat er niet in slaagt zich succesvol in te burgeren onder de dreuzels? Doortje Coppens? Corrupte politieagenten die de nummerplaat effe door hun systeem willen jagen kunnen me altijd contacteren :)

18/01: Bonnekes

Elke zaterdag doe ik nog steeds m'n studentenjob in de Marktshop op de Grote Markt van Sint-Niklaas: tot 15u sta ik er kranten, sigaretten en snoepspullen en zo te verkopen. En vooral met die krantenverkoop is 't nogal bergaf gegaan de laatste jaren. Niet echt qua verkoop zelf, maar over alles wat erbij komt kijken. Vroeger nam iemand een krant van het rek, betaalde, en was weer weg. Tegenwoordig kopen ze De Morgen en vragen ze er voor 5,90 euro het wekelijkse kunstboek bij. Tot voor kort wou elke Nieuwsbladlezer z'n wekelijkse strip kopen voor 1 euro. Ah die is al uitverkocht? Geen probleem, kan je die dan bestellen? Ah dat kan maar je weet niet wanneer die zal binnenkomen? Ok, dan doe ik nu alsof het me toch interesseert en ik niet kan verderleven zonder die strip en ik laat je de bestelling noteren, om daarna nooit meer terug te komen en je met al je bestellingen te laten zitten. En idem voor Het Laatste Nieuws dat nu voor 1,95 euro een DVD uitdeelt. Probeer je even in te leven in de hel: de omvang van zo'n levering Laatste Nieuws bedraagt ongeveer 50 ŗ 60 stuks, het aantal DVD's 6 ŗ 9. En wie vangt alle irritaties van de klanten op? Het manneke achter de kassa natuurlijk! En ook al is het frutske van de week wťl nog in voorraad, dan nog is het niet helemaal stressloos, want terwijl de winkel staat vol te lopen met wachtende klanten, sta ik nog m'n schaar te zoeken om het bijhorende bonneke uit de krant te knippen. Want oh ja, voor alles wat ze bij de krant leveren moet je bonnetjes uitknippen. 'k Heb al vaker gedacht om eens een brief te schrijven naar de respectieve uitgevers met een iets langere versie van de uitdrukking "Schoenmaker, blijf bij je leest" erin, maar 't komt er natuurlijk niet echt van. Waarom dan plots wel dit tekstje? Wat was de trigger? Wel...
Vandaag op pagina 2 van De Tijd, links onderaan op de pagina, in een gekleurde kader, het portret van Koen Clement. Leerde krantenlezers bonnetjes knippen. Nu heb ik dat h**renjong ineens op foto! Ik ken de schuldige! Ik weet wie ervoor heeft gezorgd dat alle krantenverkopers een plotse daling van hun gemiddelde leeftijd zullen laten optekenen in de nationale statistieken! In de tekst wordt natuurlijk enkel uitgepakt met het succes van het verhaal: de krantenverkoop is opnieuw gestegen, althans wat de titels van De Persgroep betreft. 'k Ben blij voor Koen, maar 'k wil toch vooral een hart onder de riem steken van de honderden slachtoffers die dagelijks de zeurende klanten over hun vloer krijgen. Hou vol!! Of organiseer een busreis naar Koen z'n kantoor om daar met rieken en brandende fakkels in de hand jullie standpunt effe te gaan verhelderen! Op voorwaarde dat jullie er net zo over denken als ik natuurlijk... Oeps... :)

10/01: deredactie.be

Vroeger ging ik quasi dagelijks een keer de headlines lezen op vrtnieuws.net en 's avonds, wanneer er meer video's beschikbaar waren, keerde ik nog eens terug om te bijhorende beelden te zien. 't Is jammer dat de opvolger van de site, deredactie.be, geen poll op de homepage heeft staan om even de mening van het publiek te vragen, want ik zou alvast graag m'n mening geven. De kleuren zijn ronduit afschuwelijk, de structuur is zo onoverzichtelijk als maar zijn kan en de layout maakt het er ook al niet veel beter op. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwsitems in het midden van de pagina: bovenaan is het een grote foto met een gekleurde tekstbalk over de foto heen, daaronder zijn het foto's met een gekleurde balk erboven, soms met een zwarte balk erboven, soms is de foto wazig gemaakt en staat er tekst over, en deze verschillende layouts staan dan nog eens door mekaar, want onderaan staan er weer met een gekleurde balk boven de foto. Ook links en rechts staan nog andere items in nog meer verschillende kleuren en bovenaan flikkert constant zo'n irritante balk die steeds dezelfde 3 seconden beeldmateriaal laat zien. En dit leidt je blik ťcht wel af als je vlak eronder iets aan het lezen bent.
Kortom, ik vraag me heel erg af of het concept van deze site ooit uitgetest is geweest door enkele doordeweekse lezers, of enkel en alleen gemaakt is op basis van de ideeŽn van enkele ontwerpers/IT'ers die geloven dat enkel meer overbodige opmaak en opgedrongen multimedia de criteria zijn om tot een goeie en moderne website te komen die het hedendaagse surferspubliek aanspreekt.
update 11/01/08: Op de-red-actie.be blijkt dat ik inderdaad niet de enige ben die denkt dat er iets grondig mis is met de nieuwe site... Ook ZDNet.be heeft er een artikel aan gewijd.

04/01: Open up broadband fast

Volgens een persbericht van Reuters heeft de Europese Commissie BelgiŽ gewaarschuwd om zo snel mogelijk concrete plannen te maken voor het openbreken van de breedbandmarkt. Het is echter voornamelijk Belgacom dat wordt geviseerd voor het niet willen openstellen van het snelle VDSL-netwerk, maar de EC vermeldt ook dat in BelgiŽ eerder hoge internettarieven worden gehanteerd, in vergelijking met de buurlanden. BelgiŽ heeft nochtans een breedbandpenetratie van 23,9%, tegenover het Europese gemiddelde van 18,2%, maar van die Belgische markt heeft Belgacom wel 46,8% in handen. Geen gezonde situatie dus...
Gerechtelijke stappen zijn enkel nog te vermijden if it is done fully and quickly, en ze zullen nauwkeurig toekijken hoe het probleem wordt opgelost.
Jammer dat er niks over Telenet wordt geschreven, dat nu als enige operator het kabelnetwerk mag uitbaten, zonder enige concurrentie. Maar misschien is het toch de moeite waard om het resultaat van deze gevraagde vernieuwingen af te wachten, hoewel ik vrees dat BelgiŽ alweer niks zal doen en dat het proces van de EC onvermijdelijk zal zijn. Misschien heeft de Dag van de download toch iets uitgehaald? Laat het ons hopen.

04/01: I Am Legend

Laat ons zeggen dat deze film een nogal euhm... stevige indruk heeft achtergelaten. 'k Had gehoopt om een actiefilm met actieheld Will Smith te zien, maar 't bleek eerder om een horrorachtige prent te gaan waartegen ondergetekende niet echt goed bestand is. Het concept van een gemuteerd virus -dat eigenlijk het ultieme kankervaccin had moeten worden- dat de planeet om zeep helpt is verre van origineel, samen met de gedragingen van de monsters/mensen, maar de beelden van het volledig verlaten en verwaarloosde New York zijn echt subliem. 'k Denk dat iedereen het zo wel een keer zou willen meemaken.
De film zelf heb ik ondertussen al een paar weken geleden gezien, maar plots slaat de paniek me weer om het hart. Het kan gewoon geen toeval zijn. Er worden immers testen gedaan met een supergriepvaccin en dokter Herman Le Compte is plots doodgevallen. En volgens mij was het gisteren helemaal geen begin van de koopjesperiode, zoals de media ons wilden doen geloven, maar ging het gewoon om een golf van mensen die net zoals ik het nieuws correct geÔnterpreteerd hebben en volop aan het hamsteren zijn geslagen om de nakende quarantaine te kunnen overleven. Jaja, het einde is nabij! Goed dat ik jullie op tijd heb kunnen waarschuwen!

01/01: Gezond Rechts

Afgelopen weekend stond er in Het Laatste Nieuws een dubbelinterview met Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever, uitgesmeerd over twee pagina's. De wonden van het mislukte inlijven van Dedecker bij de N-VA zijn blijkbaar helemaal geheeld en ze komen weer goed overeen met mekaar. Maar zouden ze dan niet even goed samen een partij kunnen vormen, of een kartel? Een recente peiling van De Standaard en de VRT toonde aan dat, in het geval dat het nu nieuwe verkiezingen zouden zijn, alles ongewijzigd zou blijven, behalve dat het Vlaams Belang ongeveer 3,5% zou verliezen aan Lijst Dedecker. Het kartel CD&V/N-VA zou ongewijzigd blijven, maar intern zou er wel een verschuiving richting N-VA gebeuren.
LDD is dus een stevige groeier, maar heeft nog wat tijd nodig om een stabiele partij te worden, aangezien LDD nu alleen maar voor Dedecker zťlf lijkt te staan en te weinig concrete fundamenten heeft. Een zeepbel die gemakkelijk kan springen dus. Met de N-VA erbij zou het geheel al een stevige basis krijgen en klaar zijn voor het echte werk. En dat echte werk bestaat dan uit een partij die staat voor een stevig no-nonsense beleid en een die kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen. LDD krijgt een garantie op stabiliteit, en als geheel sowieso ook meer stemmen en de N-VA krijgt meer slagkracht dan nu als klein aanhangsel van CD&V, dat openlijk een onafhankelijkheidsscenario afzweert en alleen voor een deftige staatshervorming wil gaan, maar die -zoals iedereen weet- er pas zal komen when hell freezes over.
En het beste van al: hiermee zou het Vlaams Belang ineens van de kaart geveegd worden. Wie zou dan nog op een partij willen stemmen die niks kan betekenen o.w.v. de racistische verwijten en het cordon sanitaire dat hun compleet verlamt? De proteststemmers kunnen terecht bij Dedecker, die misschien concreet iets kan betekenen voor hen, en de Vlamingen kunnen terecht bij De Wever, die als enige nog echt zou kunnen slagen in een project van onafhankelijkheid. Alleen zullen zij het aanpakken zoals het hoort, en daarom heb ik als titel ook een kort citaat uit het interview genomen. Het stelde in de tekst helemaal niks voor, maar zou dit geen perfecte slogan kunnen zijn voor deze Nieuw-Vlaamse Lijst - of hoe je 't ook wil noemen? Gezond Rechts, als effectief en nuttig alternatief voor extreem rechts.
Tussen haakjes, van mij hoeft er nu onmiddellijk zelfs geen splitsing meer te komen. "BelgiŽ" is verre van een ideaal framework om dit bedrijf met tien miljoen medewerkers te laten draaien, maar het allerergste vind ik de besluiteloosheid. Deze 200 verloren dagen zijn volgens mij heel wat nadeliger dan je zou vermoeden. Neem het voorbeeld van de mechanische Turk: een variant hierop was een machine die bedrijven succes zou garanderen op basis van zijn intelligente beslissingen. Een druk op de knop en het ding zou je bedrijf de goeie kant opsturen. Uiteindelijk bleek het om een hoax te gaan, maar uiteindelijk hadden de bedrijven wel een stevige vooruitgang geboekt door deze mirakelmachine. De verklaring? Ook al spuwde het apparaat willekeurige antwoorden uit, het feit dat er zo snel beslissingen werden genomen, ook al waren het niet de juiste, zorgde voor de vooruitgang. En hier zie ik net hetzelfde gebeuren: er wordt al veel te lang ter plaatse getrappeld om toch maar het juiste, meest evenwichtige, meest rechtvaardige,... scenario te vinden om ons land mee te regisseren. Gewoon de knoop doorhakken en kiezen voor 1 scenario om uit te voeren, zou zoveel beter zijn. Op voorwaarde dat dit scenario dan ook door iedereen onmiddellijk wordt aanvaard en als positief project wordt uitgevoerd, met alle schouders eronder, alle hens aan dek, enz. Maar ja, ook dit gebeurt waarschijnlijk when hell freezes over. Ik hou het weeerbericht alvast in de gaten.