Archives

26/02: Subsidies voor spaarlampen

'k Vind het raar dat er zo weinig furore rond wordt gemaakt, of nog beter: dat deze formulieren niet gewoon ter beschikking zijn in de winkel waar je de spaarlampen koopt! Blijkbaar krijg je van Eandis 2,50 euro teruggestort per spaarlamp die je installeert! Je moet gewoon je lampjes kopen, het kassaticket kopiŽren, dit formulier invullen en opsturen. Aan mij mogen ze alvast 8 lampen terugbetalen, want alle verlichting in ons gloednieuwe appartement gebeurt met spaarlampen, uitgezonderd het staafje dat boven onze badkamerspiegel hangt. 't Lijkt me haast te simpel om te lukken, dus ik wacht toch nog af tot het bedrag (20 euro) effectief op m'n rekening staat, maar 'k heb de voorwaarden alvast goed gelezen. Er zijn er immers bijna geen. Af en toe loont het dus wel om dus eens te gaan zoeken op energiesparen.be, want je vindt er schatten op zolder!

20/02: Het smogalarm en de kikker

Het stond gisteren op de voorpagina's: de snelheidsbeperking heeft slechts een meetbaar effect in een straal van 250 meter rond een autosnelweg. Het zou echter wel een belangrijk effect moeten hebben op de sensibilisering van de mensen. Onzin dus. Alweer is het enige wat me stoort het feit dat er alweer geen drastische oplossing wordt genomen in ons land. Lapmiddelen zijn weer het beste wat ze uit de mouw kunnen toveren. De oplossing is nochtans eenvoudig: al van bij de constructie een roetfilter laten opnemen in elke dieselwagen (auto of vrachtwagen) en deze zo nodig subsidiŽren. Achteraf een roetfilter laten toevoegen zou minder efficiŽnt zijn en weinig uithalen tegen het fijn stof dat ons tegenwoordig ziek maakt. Het doet me weer denken aan het gezegde dat een kikker die je in heet water laat vallen er onmiddellijk zal uitspringen, maar eentje die je in koud water zet en zachtjes laat opwarmen gewoon zal blijven zitten tot hij gaar is. En dood. De drempelwaarde voor fijn stof is 70 mg/m≥, terwijl op sommige plaatsen een piek van 400 of 500 mg werd gemeten. Da's toch onverantwoord? Gisterenavond vertelde men op Radio 1 dat het aantal patiŽnten met longproblemen enorm was gestegen en dat de ziekenhuizen er haast vol van lagen. Of kijk eens naar de cijfers van kinderen in het Brusselse die astma ontwikkelen: het gemiddelde is 1 op 7! In andere steden is het rond de 1 op 10. Elke tien jaar verdubbelt dit aantal. En wie heeft er tegenwoordig geen hooikoorts? Stel je even voor dat je niet was meegeŽvolueerd in deze maatschappij, maar dat je plots op dit moment op aarde zou verschijnen. Denk aan de kikker. Zou je deze situatie dan normaal vinden, of toch maar weer uit het water springen?
Gisteren heb ik alvast de bevestiging gekregen dat we vanaf 1 april worden overgeschakeld van de standaardleverancier Electrabel naar Ecopower. De steenkoolcentrales zullen voor mij dus al iets minder rommel uitblazen. Anderzijds rij ik ook met een Opel Astra diesel van m'n werk en daar is weinig aan te doen. Maar er zijn nog steeds factoren genoeg die je zelf in de hand hebt om het voor iedereen wat gezonder te maken.

15/02: spaarlamp ≠ spaarlamp

Dit begrijp ik toch niet helemaal: de spaarlampjes die je in Ikea vindt (van Chinese makelij), hebben een B-label wat energie-efficiŽntie betreft, terwijl een spaarlamp van Philips bijvoorbeeld een A-label draagt. Een spaarlamp is toch een spaarlamp? Blijkbaar kan er dus toch nog een verschil in techniek zijn... Iemand die hier meer over weet?

12/02: Gigapan was er ook

'k Moet nog altijd eens werk maken van een fotoselectie om online te gooien, maar ondertussen kan je wel al enkele Gigapans uit Florida bekijken!
Een tijdje terug zette ik er al een paar van de Parijse versie van de Tower of Terror online, nu kan je ook de versie van Walt Disney World, in Disney's Hollywood Studios, eens verkennen.
Daarnaast staat er ook een foto bij van de Tree of Life, het landmark van Disney's Animal Kingdom. Het exacte aantal afgebeelde dieren op de volledige boom ken ik niet meer, maar 't zijn er echt wel veel. Hier alvast een zijde van het gigantische ding.
Tenslotte staat er ook een panorama online van de World Showcase in Epcot. Onder elke foto vind je ook een link terug om een full screen viewer op te starten en da's echt wel een aanrader.

06/02: Wind waait hond

't Is weer een tijdje windstil geweest op m'n weblog, maar daar was natuurlijk een goeie reden voor, nl. een reisje naar Florida! 't Is de bedoeling om binnenkort wat foto's online te zetten, dus hopelijk kan ik jullie binnenkort wat laten meegenieten.
Terug thuis viel m'n oog als vanzelf op een klein artikeltje in Het Laatste Nieuws. Je zou er zo overgelezen hebben, maar magische krachten trekken m'n aandacht er uiteraard altijd naartoe: in 2007 is er in vergelijking met 2006 bijna 50% meer geÔnstalleerd windvermogen bijgekomen in ons land! Momenteel trekken we volgens de European Wind Energy Association theoretisch 287 MW uit de lucht. In de 27 lidstaten tellende Europese Unie staan we daarmee op de 13e plaats en in totaal kan Europa nu 3,7% van z'n stroomverbruik uit wind halen. 'k Vind natuurlijk altijd dat ons land nog beter moet doen, maar eens de off-shoreparken online zullen zijn, maken we gegarandeerd een grote sprong in de lijst. Nog even geduld dus...
Man Bijt Hond heeft trouwens een mooie reportage gemaakt over de Honderdbundermolen, een van de windmolens van Ecopower. YouTube laat je meekijken.