Archives

30/03: Gent onafhankelijk

Op initiatief van de N-GA, de Nieuw-Gentse Alliantie, heeft Gent zich vandaag onafhankelijk verklaard. Affiches met de mededeling "Zonder West-Vlamingen Straat" moesten helpen bij het maken van hun punt: de West-Vlamingen konden zich aanpassen aan de Gentse regels, of ophoepelen. Daniël Termont, de Gentse burgemeester, laat op deredactie.be nog optekenen: "Het is een heel verstandige actie, die een spiegel is voor Vlaanderen. Vervang Gent door Vlaanderen en West-Vlaanderen door allochtonen of Walen en je hebt een perfecte spiegel van de huidige Vlaamse situatie."
WOW! Wordt hier even een potje veralgemeend zeg!
Ten eerste worden het Vlaams Belang en de N-VA over één kam geschoren. Qua separatisme gaat de vlieger wel deels op, maar daar eindigt het dan ook. De N-VA zal alvast niet staan brullen dat alle vreemdelingen buiten moeten! 'k Durf de N-VA gelukkig nog altijd intelligent-rechts te noemen. En dat rechts per definitie extreem-rechts is, begrijp ik ook al niet. Het ergste van al vind ik tenslotte dat allochtonen en Walen ook nog in één zin genoemd worden. 't Is toch niet zo dat de Walen hier buiten moeten? Waarop slaat dit nu weer... Voor mij blijft het doel van separatisme een efficiënt bestuur te creëren, op maat van de bevolking, want het is wel zo dat Wallonië en Vlaanderen behoorlijk van elkaar verschillen en dat de Belgische overheid hiervoor geen aangepast management kan bieden. Het misbaksel België moet dringend een keer grondig herzien worden, het veel te dure en volstrekt overbodige koningshuis inbegrepen. Uch, ik heb gesproken.

22/03: 23.870

Vorige maand zijn 23.870 klanten overgestapt naar een andere energieleverancier. Da's meer dan het dubbele dan in 2007 en een absoluut record. Goed zo! 'k Wist niet dat m'n weblog zoveel lezers had :)

17/03: The Kite Runner

'k Ben net terug van The Kite Runner. Het boek had ik een tijdje geleden al gelezen en was op z'n minst aangrijpend te noemen. De film verbaasde misschien nog méér. Uiteraard blijft een boek altijd meer details bieden dan de compacte filmversie, maar Dreamworks heeft een prachtprent gedraaid. Vooral de jonge Hassan en de vader van Amir hebben getoond dat ze heel wat talent in huis hebben. Maar Dreamworks verdient dus ook zeker een pluim, want om een grote Hollywoodstudio zo'n bijna alternatieve film te zien afspelen is bijna even indrukwekkend als het verhaal zelf. Het is echt degelijke, pretentieloze en heel mooie cinema: het boek helemaal waardig. Naast De Schaduw van de Wind blijft De Vliegeraar een van de beste verhalen die ik ooit heb gelezen.

16/03: Eurosong, Ishtar en Sandrine

'k Heb de preselecties helemaal niet gevolgd, hoewel Sint-Niklaas storm liep om iedereen aan te zetten om toch maar voor Sandrine te stemmen (die nota bene niet meer in Sint-Niklaas woont). 't Was zelfs zo erg dat ik de nummers van de deelnemers nog niet had gehoord. Tot vandaag. Ik viel haast van m'n stoel.
Wat sturen we nu weer in 's hemelsnaam naar het festival?! 'k Had dus toch een keer op Sandrine moeten stemmen... Weliswaar ook niet echt m'n stijl, maar toch al aangenamer dan het volksdansdeuntje van Ishtar! Mijn voorspelling: een voorlaatste plaats. Ocharme die laatste!

15/03: The Paris Hitch

Vorig jaar in april, 'k weet niet meer precies wanneer, vertrok ik op een vrijdag na 't werk richting Disneyland. Onderweg, net na de eerste péage, stopte ik in een van de tankstations en zag vier jongens en meisjes staan met een groot kartonnen bord vast, en felgekleurde t-shirts aan. Ikke geïntrigeerd natuurlijk. Op het bord stond "PARIS - for charity". Blijkbaar waren ze van de University of Bath en waren ze in teams van twee op weg naar Parijs: The Paris Hitch dus. "Hitch", want alhoewel het de bedoeling is om zo snel mogelijk vanuit Bath aan de Eiffeltoren te geraken, mag het geen geld kosten.
Ik had dus twee teams in m'n auto zitten en liet hen de keuze tussen uitstappen aan het laatste tankstation aan de luchthaven van Parijs, of om mee te rijden naar Disneyland. Disneyland ligt wel een goeie 30 km van Parijs af, maar daar konden ze rechtstreeks de RER nemen richting centrum. Het andere team moest proberen om van aan de luchthaven in het centrum te geraken, hetgeen me niet zo vanzelfsprekend leek, want wie maakt er nog een stop op enkele kilometers van z'n bestemming?
'k Had hun nog m'n e-mailadres meegegeven, zodat ze me konden laten weten hoe het was afgelopen. Wat het ene team gedaan had weet ik niet meer precies, maar het team dat aan de luchthaven was uitgestapt, was als tweede gearriveerd. Très bien! Blijkbaar hadden ze iemand gevonden die hen rechtstreeks naar de voet van de Eiffeltoren wou brengen.
De afgelopen maanden Googlede ik af en toe een keer, op zoek naar de volgende datum voor The Paris Hitch en gisteren had ik plots prijs! Van 11 tot 13 april, en wegens de grote interesse misschien ook tijdens het weekend daarna, trekken de studenten van Bath weer richting Parijs!
'k Heb dus wel zin om me weer richting Disneyland te begeven... En als ik ga, dan stop ik in elk benzinestation!

09/03: Patrick Van Duyse, je verdient beter

Tussen de stapel brievenbusreclame zit altijd een Regio-Uit: een klein krantje dat verdeeld wordt in de regio's Sint-Niklaas en Beveren met, uiteraard, meer reclame dan interessante informatie. Vandaag besloot ik het toch eens vast te nemen. Op bladzijde drie staat rechts bovenaan telkens een korte column van de uitgever, Patrick Van Duyse, dit keer met de titel "Kim Clijsters bevalt... en fait-divers: in Oost-Congo verkracht men erop los".
Z'n column bleek echt wel een leuk tekstje te zijn over de nieuwswaarde die VTM toekende aan de geboorte van Jada, de dochter van Kim Clijsters en Bryan Lynch. Jammer genoeg kan hij zelf op z'n kleine televisie Een niet ontvangen en is hij gedwongen om eerst naar het nieuws op VTM te kijken en daarna naar Terzake op Canvas. Z'n betoog begint met het feit dat VTM de geboorte zelfs als header gebruikte van het nieuws. Op nogal agressieve wijze zouden de journalisten alles geprobeerd hebben om zo rechtstreeks mogelijk verslag uit te brengen over de bevalling in het Tongerse Vesaliusziekenhuis. Hij besluit met de vraag om deze en gelijkaardige nieuwtjes te laten voor de 'boekskes' en het shownieuws. Helemaal terecht en heel goed gezegd van Patrick. Hij maakt verder nog enkele vergelijkingen met het talent dat de VRT in z'n doos heeft (Martin Heylen, Rudi Vranckx, Johan Depoortere,...) en de programma's waarmee VTM de kijkers tracht te bekoren. Of hersendood te maken, als je 't mij zou vragen.
'k Vind het dus terecht jammer dat de televisie, die zo'n enorme impact heeft op het leven van Jan met de pet, zulke rommel kan uitzenden. Alles is entertainment. En dit wordt elke dag uitgespuwd over miljoenen mensen, want probeer je maar eens een beeld te vormen van het aantal kijker-uren (zoiets als het begrip reizigerskilometer bij de NMBS) per dag: aantal beeldbuismensen x aantal uur dat er gekeken wordt.
Helaas... zijn column verliest al snel aan geloofwaardigheid, want hij staat in een gratis krantje dat leeft van de advertenties. Buiten dit valt er niet veel te rapen, buiten een paginagroot artikel over KSK Beveren, maar dit staat voor mij dan toch bijna op het niveau van een paginagroot artikel over Jada Lynch. Een pagina verder staat een artikel over de cover babe van de maand: Kelly Hofkens die er in vijf maand in slaagde om 20 kg te vermageren. Heel flink van haar, maar naast het feit dat dit me geen barst kan schelen, staat er ook bijvermeld dat de foto's werden gemaakt door Fotostudio Dirk Van Dosselaer en wordt de rest van de pagina, ongeveer een derde, opgevuld door een advertentie van InfraLigne, toch wel net de mensen die ervoor gezorgd hebben dat ze zoveel kon afvallen op zo'n korte tijd.
Voor de rest: een overzicht van de komende evenementen in de streek en uit-tips, en reclame. Heel veel reclame. Daar eindigt dus de geloofwaardigheid van de uitgever z'n betoog. Of misschien is dit de enige manier waarop hij z'n mening kan spuien en verdient hij gewoon beter dan dit. Patrick, start een weblog!

02/03: Bye bye Electrabel

Vandaag op deredactie.be: "Electrabel-voorschotten fors de hoogte in".
Heeft iemand al eens bijgehouden op welke dagen er in de pers eens niét wordt gereageerd op Electrabel?
Beste mensen, reageer nu toch eindelijk eens in daden i.p.v. persartikels! STAP OVER! Zo lost het probleem zich vanzelf op.
De Vlaamse regulator voor gas en elektrcititeit (VREG) maakt het je nog supergemakkelijk met deze vergelijkingsmodule...

01/03: Valsspelen op TV

Iedereen heeft waarschijnlijk wel al iets horen zeggen over het al dan niet valsspelen in realityshows en dergelijke. 'k Heb vandaag niet het ultieme bewijs meegemaakt, maar toch... Op zaterdag sta ik dus wat bij te klussen in een krantenwinkel en vandaag viel er plots een meisje binnen dat me in vijf haasten uitlegde dat ze een nieuw spelprogramma aan het inblikken waren en dat het team wat hulp nodig had omdat ze het zelf niet vonden. Ze zouden zo dadelijk binnenvallen en vragen naar "iets met Sinterklaas erop". Ik zou moeten antwoorden dat ik hun niet kon helpen, maar dat ze hiernaast naar de apotheker konden gaan.
Haar uitleg was nog niet afgerond of er viel inderdaad een man met een schatkaart binnen, gevolgd door een legertje cameramensen en technici. Het productiemeisje kon nog snel wegvluchten achter het chipsrek. En inderdaad, ze zochten dus een Sinterklaas. 'k Heb m'n best gedaan om ze naar de buren te sturen, maar toen plots ook nog de vraag kwam of die apotheker wel open was op zaterdag stond ik effe met m'n mond vol tanden. 'k Zei dat ik het hoopte voor hem, maar hij had toch nog een extra zetje nodig. Toen ik voor een derde keer herhaalde dat ze hem daar wel degelijk zouden kunnen helpen stormde de ploeg weer naar buiten. Wat er daarna nog gebeurde kunnen we hopelijk binnenkort op tv zien...
Spannend he :)