Archives

31/05:

Enkele weken geleden las je in de pers hoe de autoindustrie ten strijde trok tegen de door Europa geplande verstrenging van de uitstootnormen. Hun argument: het zou de kosten opdrijven en banen kosten.
Deze week kan je lezen dat het protest tegen de hoge brandstofprijzen toeneemt. De overheden moeten ingrijpen... Frankrijk had alvast het idee om de belastingen stelselmatig te verlagen wanneer de prijzen blijven stijgen. Zo lijkt het alvast alsof de consument evenveel betaalt als vroeger, terwijl de olieprijzen wel blijven stijgen. Dit wil dus zeggen dat de consumenten inderdaad minder uitgeven, maar ook dat in verhouding een groter deel van het gespendeerde geld verdwijnt naar de olieproducerende landen en dus niet meer beschikbaar is in de Europese economie. Gelukkig vindt Europa het alvast helemaal geen goed idee en ik mag alleen hopen dat het zo blijft.
Ons gedrag en ons verbruik moeten gewoon aangepast worden en dat wil dus ook zeggen dat de producenten van de energieverbruikende apparaten (zoals auto's), stevige inspanningen moeten leveren om dit te verwezenlijken! Dit kan inderdaad handenvol geld kosten, maar dit geld blijft dan op z'n minst in de Westerse economie ronddraaien en verdwijnt niet in de richting van de oliesjeiks! Ik hoop dat iedereen toch al begrepen heeft dat de olieprijs misschien wel nog een beetje gaat dalen, maar zeker niet meer echt goedkoop zal worden! Het is in ieder geval een uitgelezen periode om de handen uit de mouwen te steken en onze gewoontes drastisch te veranderen. Maar de industrie moet uiteraard ook z'n rol opnemen... Wordt vervolgd...

27/05: Toeval bestaat niet

Ik zette me net aan m'n pc om nog iets te bloggen over Electrabel, toen plots de deurbel ging. Onze huisbaas. Sinds half februari wonen we in een appartement van hem en nu, een dikke drie maand verder, kreeg hij plots een gas- en stroomfactuur van Electrabel voor ongeveer 1.600 euro!
Toen we hier pas woonden, hadden we onmiddellijk contact opgenomen met Electrabel om de meters op onze naam te laten overdragen en om te benadrukken dat we geen contract wilden. Vervolgens tekenden we een contract bij Ecopower. Nooit heeft Electrabel een meterstand opgevraagd, en nu stonden plots volledig uit de lucht gegrepen meterstanden op deze factuur. Hoe kan zoiets nu gebeuren?! Je maakt me niet wijs dat er geen deftig elektronisch systeem draait dat netjes per meter bijhoudt hoeveel er werd verbruikt... Goed, dat ze 't nu maar oplossen.
De voorpagina van De Tijd wordt vandaag gesierd door de titel "Consument dreigt op te draaien voor energietaks". Ze beginnen er nu wel al hťťl vroeg mee! Is het doorrekenen van zo'n taks trouwens niet logisch? Hun centen komen toch van bij de klanten, dus als ze centen moeten uitgeven, moeten ze die eerst ergens vandaan gehaald hebben. Volgens SPE, dat ook moet betalen aan de overheid, "kan je niet aan iemand iets vragen zonder iets in ruil te geven". De overheid zou dus iets in ruil moeten doen voor deze extra taks, hoewel de overheid daar zelf niet al te veel over kwijt wil. Je moet het maar durven zeggen, want enkele jaren terug rekenden SPE en Electrabel onterecht de prijs van hun uitstootrechten door aan hun industriŽle klanten, terwijl ze deze rechten zelf gratis gekregen hadden. In dit geval konden zij dus wťl honderden miljoenen aanrekenen zonder er zelf kosten voor te hoeven maken.
Laat me eindigen zoals ik ondertussen al gewoon ben: Stap. Over.

21/05: Limieten

Vandaag in de pers: Telenet verhoogt zijn verbruikslimieten voor de twee populairste abonnementen: ExpressNet en TurboNet. In het eerste geval gaat het van 12 naar 20 GB, en TurboNet-surfers mogen nu 60 GB binnenhalen.
Telkens er iets nieuws te lezen verschijnt over de internetabonnementen van onze grootste internetproviders kan je er prat op gaan dat er massa's reacties volgen van lezers die hun ongenoegen uiten over de prijzen, de supportdesk, de limieten, de snelheid, en hoeveel beter het wel is bij de concurrentie.
Op de site van De Tijd staat momenteel 1 reactie onder het artikel: "Het is nog steeds aan de lage kant, maar het is al een mooi begin", maar wacht tot je gaat kijken op IT-sites zoals ZDNet. Momenteel is het er nog kalm, maar 'k durf wedden dat het volume aan reacties snel zal aanzwellen. Ook ik heb al eens gefoeterd op Telenet, maar met de limieten had ik niet zo'n probleem. Wťl met de reacties van anderen...
Hoe kan je nu in 's hemelsnaam vinden dat 20 GB (of 60) per maand niet genoeg is? Dat eerste komt overeen met 700 MB per dag, ongeveer een volledige CD qua capaciteit. Hoe kan je nu als gezonde mens zoveel data op een zinnige manier verwerken? Da's toch onmogelijk? Tot in 2006 zat ik zelf nog in een IT-richting op school en meestal zag je niet per se een internetverslaving, maar eerder een downloadverslaving. Downloaden als kick. En dat maakt volgens mij heel wat slachtoffers... Ik zag hoe massaal films, demo's van spellen, muziek, e.d. werden binnengesleept, maar ik heb nooit echt kunnen geloven dat al deze data ook effectief verwerkt werd. Misschien is het nog wel mogelijk -in theorie-, maar hoeveel tijd blijft er dan nog over voor andere zaken?
Samengevat: ja ik erger me nu al op de reacties die straks massaal op internet gaan verschijnen :) Denk eens goed na waarmee je bezig bent... En misschien zijn er in de buurlanden wel abonnementen die je toelaten om veel meer of onbeperkt te downloaden, maar heb je dit ťcht nodig??

18/05: Muziek van de Fiat Bravo

Na wat zoekwerk (bedankt, Google) heb ik eindelijk gevonden welk nummer precies gebruikt wordt in die reclamespot van Fiat. Het nummer is van Gianni Nannini en heet Meravigliosa Creatura, maar wel in een specifieke versie: volgens een van de websites die ik vond zou het van de cd "Perle" of zoiets komen, maar op iTunes vond ik het in het album GiannaBest (Tour Edition) [New version].
Nu nog effe naar de tekst gaan zoeken en zien of ik er iets van snap.

18/05: Ik ben geswitcht

Als je op google.be zoekt op 'Vista sucks', dan staat mijn bericht nog altijd bovenaan als eerste resultaat. Om de haverklap krijg ik wel een mailtje dat er weer een nieuwe reactie is verschenen, dus de negatieve commentaren op Windows Vista blijven helaas aanhouden.
Ik heb alvast woord gehouden en ik ben sinds vorige week overgestapt op Mac OS X. Voor me staat nu een 24 inch iMac met het zogenaamd Leopard erop, de laatste versie van het besturingssysteem van Apple. Voor m'n plechtige communie kreeg ik ooit een Apple cadeau, m'n eerste computer, en tijdens m'n hogeschoolstudies kocht ik me een compacte iBook G4 om mee te nemen. Maar nu was ik dus weer een tijdje Windowsklant, tot Vista plots verscheen en ferm op m'n zenuwen begon te werken. Een operating system mag mooi en flitsend zijn, maar moet zo onzichtbaar mogelijk blijven als het op het neerhalen van je systeemprestaties aankomt. Da's alvast mijn mening... En oh ja, er zaten ook echt wel veel irritante fouten in.
Tot nu toe ben ik -alweer- behoorlijk tevreden over zowel de iMac als Mac OS X. Het heeft natuurlijk ook z'n eigen manier van werken die ik weer wat onder de knie moet krijgen, maar dat lukt me wel. 90% van de tijd gebruik ik mijn computer toch voor internet, maar om m'n foto's een veilige plaats te kunnen geven en om een systeem uit te dokteren om ze vlot te kunnen bewerken zoals ik het met Corel Photo Paint deed onder Windows, zal nog wat denkwerk vergen.
'k Heb voor alle veiligheid (en misschien uit noodzaak?) ook een kleine partitie voorzien waarop nu een Vista Home Premium draait. Geen Ultimate meer, maar toch wel weer Vista. Op deze Core 2 Duo 3,06 GHz met 4 GB RAM draait het trouwens prima, 't zou verdorie eens anders moeten proberen...
Je zou trouwens allemaal het moment eens moeten meemaken waarop je voor het eerst je Mac opstart. Alles werkt gewoon zoals het zou moeten, en de vragen die je gesteld worden zijn zo simpel en helder dat je je gewoon onmogelijk kan vergissen. Ook de eventuele extra configuratie die je nadien nog wil doen werkt gewoon zo intuÔtief als maar zijn kan. Daar kunnen ze bij Microsoft nog een puntje aan zuigen, maar dit is nu ook eenmaal een punt waarvoor Apple zo populair is geworden. Ik raad het bijgevolg iedereen voor de volle honderd procent aan om over te stappen naar Apple. Voorlopig althans... Laat ons hopen dat het zo blijft :)