Archives

31/05:

Enkele weken geleden las je in de pers hoe de autoindustrie ten strijde trok tegen de door Europa geplande verstrenging van de uitstootnormen. Hun argument: het zou de kosten opdrijven en banen kosten.
Deze week kan je lezen dat het protest tegen de hoge brandstofprijzen toeneemt. De overheden moeten ingrijpen... Frankrijk had alvast het idee om de belastingen stelselmatig te verlagen wanneer de prijzen blijven stijgen. Zo lijkt het alvast alsof de consument evenveel betaalt als vroeger, terwijl de olieprijzen wel blijven stijgen. Dit wil dus zeggen dat de consumenten inderdaad minder uitgeven, maar ook dat in verhouding een groter deel van het gespendeerde geld verdwijnt naar de olieproducerende landen en dus niet meer beschikbaar is in de Europese economie. Gelukkig vindt Europa het alvast helemaal geen goed idee en ik mag alleen hopen dat het zo blijft.
Ons gedrag en ons verbruik moeten gewoon aangepast worden en dat wil dus ook zeggen dat de producenten van de energieverbruikende apparaten (zoals auto's), stevige inspanningen moeten leveren om dit te verwezenlijken! Dit kan inderdaad handenvol geld kosten, maar dit geld blijft dan op z'n minst in de Westerse economie ronddraaien en verdwijnt niet in de richting van de oliesjeiks! Ik hoop dat iedereen toch al begrepen heeft dat de olieprijs misschien wel nog een beetje gaat dalen, maar zeker niet meer echt goedkoop zal worden! Het is in ieder geval een uitgelezen periode om de handen uit de mouwen te steken en onze gewoontes drastisch te veranderen. Maar de industrie moet uiteraard ook z'n rol opnemen... Wordt vervolgd...

27/05: Toeval bestaat niet

Ik zette me net aan m'n pc om nog iets te bloggen over Electrabel, toen plots de deurbel ging. Onze huisbaas. Sinds half februari wonen we in een appartement van hem en nu, een dikke drie maand verder, kreeg hij plots een gas- en stroomfactuur van Electrabel voor ongeveer 1.600 euro!
Toen we hier pas woonden, hadden we onmiddellijk contact opgenomen met Electrabel om de meters op onze naam te laten overdragen en om te benadrukken dat we geen contract wilden. Vervolgens tekenden we een contract bij Ecopower. Nooit heeft Electrabel een meterstand opgevraagd, en nu stonden plots volledig uit de lucht gegrepen meterstanden op deze factuur. Hoe kan zoiets nu gebeuren?! Je maakt me niet wijs dat er geen deftig elektronisch systeem draait dat netjes per meter bijhoudt hoeveel er werd verbruikt... Goed, dat ze 't nu maar oplossen.
De voorpagina van De Tijd wordt vandaag gesierd door de titel "Consument dreigt op te draaien voor energietaks". Ze beginnen er nu wel al hťťl vroeg mee! Is het doorrekenen van zo'n taks trouwens niet logisch? Hun centen komen toch van bij de klanten, dus als ze centen moeten uitgeven, moeten ze die eerst ergens vandaan gehaald hebben. Volgens SPE, dat ook moet betalen aan de overheid, "kan je niet aan iemand iets vragen zonder iets in ruil te geven". De overheid zou dus iets in ruil moeten doen voor deze extra taks, hoewel de overheid daar zelf niet al te veel over kwijt wil. Je moet het maar durven zeggen, want enkele jaren terug rekenden SPE en Electrabel onterecht de prijs van hun uitstootrechten door aan hun industriŽle klanten, terwijl ze deze rechten zelf gratis gekregen hadden. In dit geval konden zij dus wťl honderden miljoenen aanrekenen zonder er zelf kosten voor te hoeven maken.
Laat me eindigen zoals ik ondertussen al gewoon ben: Stap. Over.