Archives

18/06: De stakingen

Vanmorgen vertelde Radio 1 dat de politie geprobeerd had een hoopje boeren tegen te houden om de E411 op te rijden richting Brussel. Tevergeefs, want ze wisten via een akker de berm over te rijden en zo toch op de snelweg te parkeren. Vervolgens werd er onderhandeld of er al dan niet mocht doorgereden worden met de tractor op de snelweg. Twee keer raden wie z'n gelijk heeft gehaald... Het stakingsrecht is ťťn ding, maar hier had de arm der wet diezelfde wet toch volledig onder de arm? :) Ik had die boerkes al lang van de snelweg geflikkerd...
De Vlaamse boeren pakken het net iets anders aan: in drie provincies gaan ze in de buurt van enkele grote supermarkten hun producten verkopen aan boerenprijzen om zo te illustreren hoe dramatisch laag de prijzen liggen die de sterke spelers in de keten betalen aan de producenten. Wat tegen 13u nog niet verkocht is, wordt o.a. gratis weggegeven aan Poverello.
Da's dan vergelijkbaar met een betaalstaking bij De Lijn, waarbij alles wel stipt rijdt, maar er niet moet betaald worden: zo doe je wel je werkgever pijn en niet de pendelaar. Klein verschil: het verlies van inkomsten is in dit geval wťl nog voor de boeren zelf en niet hun onbestaande werkgever. Maar ze hebben groot gelijk, want ze worden inderdaad uitgemolken. Jammer dat zij niet kunnen profiteren van de hoge voedselprijzen, hetgeen het vermoeden alleen maar sterkt dat de prijsstijgingen van energie, voeding, e.d. een niet zo voor de hand liggende oorsprong hebben. Ik denk bijvoorbeeld aan het verwijt dat de biobrandstoffen aan de oorsprong zouden liggen van de hoge prijs voor voedselgewassen. Lulkoek natuurlijk, want de teelt van energiegewassen in BelgiŽ was sowieso nog marginaal. En er werd hiervoor ook extra ruimte ingezaaid die anders braak had blijven liggen... Hetzelfde met de olieprijs. Er is inderdaad heel weinig marge tussen productie en consumptie, maar is die al voldoende om nu al zo'n hoge prijs te verantwoorden?
Uiteindelijk komt het er natuurlijk op neer of deze situatie van oplopende prijzen op relatief korte termijn zal stabiliseren. 'k Vrees alvast van niet...

17/06: de laatste schooldag

't Is ondertussen al een paar keer in 't nieuws geweest: heel wat kinderen geven er blijkbaar op de laatste schooldag al de brui aan om op vakantie te vertrekken. Op deredactie.be staat vandaag een poll die de mensen vraagt of zij het zouden tolereren dat hun kind de laatste dag mist. Het voorlopige resultaat is 63% van de 3.600 stemmers dit ontoelaatbaar vindt! Normaal gezien vind ik de resultaten redelijk voorspelbaar, maar dit? Wat is er nu zo speciaal aan die laatste schooldag? Misschien wordt de klas nog opgeruimd, afscheid genomen, enz., maar voor de rest is deze dag toch volledig overschat? Misschien zelfs het hele schooljaar, maar dat is misschien stof voor een andere en langere discussie :)