Archives

27/11: De Ecocheques

Onze overheid geeft me weer de kriebels... De Ecocheques zijn uitgedeeld geworden: in een envelopje zit een folder met uitleg, een kartonnetje met reclame, en vervolgens 25 cheques van 5 euro. Leg me even uit waar de "eco-" naartoe is... Het papier bevat, net zoals maaltijdcheques (nog zo'n draak), een lijntje aluminium langs de rand, dus hoe recycleerbaar zijn ze?
Volgend jaar kan het dus alleen maar nog erger worden, want dan verdubbelt het bedrag nog. Waarom staat het bedrag niet gewoon netto, elektronisch, op onze zichtrekening? Waarom niet hetzelfde met maaltijdcheques? Waarom al die omwegen?

Eergisteren in De Tijd: "Belastingdruk in BelgiŽ stijgt". De gemiddelde belastingdruk in de OESO-landen is in 2008 met een half procentpunt gedaald, maar in BelgiŽ is de druk toegenomen. Op het hitlijstje van de belastingdruk van de OESO-landen staan we zelfs op de derde plaats!
Een dagje later, opnieuw in De Tijd: "VS investeren fors minder in ons land". De voornaamste reden? De torenhoge fiscale druk en de weinig flexibele arbeidsmarkt.

Je hoeft eigenlijk nooit ver te zoeken om alweer te lezen dat BelgiŽ het kneusje is.
De laatste tijd heb ik het al vaker gedacht: elk Westers land moest af en toe heel even China kunnen zijn. De Amerikaanse econoom Thomas Friedman heeft me hiervan overtuigd in z'n Hot, Flat, and Crowded. Hun omgang met de mensenrechten mogen ze houden, maar hun efficiŽnte manier van beslissingen nemen (of opleggen?) pakt soms heel voordelig uit. Beleidsveranderingen (of Lange Wappers, enz.) die hier jaren kunnen aanslepen, of gewoon onbespreekbaar zijn, zouden misschien met lichte dwang toch moeten doorgevoerd worden. Want het is bewezen: of het eindresultaat nu het ideale is of niet, het feit dat je snel beslist en een mogelijke oplossing snel implementeert, is op het einde van de rit altijd beter.
En nu ik toch al aan het freewheelen ben: het eindresultaat wordt volgens mij een Westerse wereld die zal overspoeld worden door het Oosten. De ontwikkelingslanden, de groeimarkten, de BRIC-landen,... Het enige verweer dat we hebben is een grondige revolutie in ons politieke, ecologische en economische beleid, want met een volledige natie in "rustige vastheid" zet je in de huidige wereld eigenlijk elke dag een stap achteruit.

03/11: Ik win Euromillions!

Volgens de National air traffic controllers association, de Amerikaanse vereniging van luchtverkeersleiders, zoeven er op een willekeurige dag zo'n 87.000 vliegtuigen door het luchtruim. Afgaand op dit gemiddelde zijn dat er 31.755.000 op jaarbasis. Het zijn Amerikaanse cijfers, want die waren het snelst te vinden.
Van die 32 miljoen vliegtuigen vallen er volgens aviation-safety.net zo'n 47 uit de lucht. De kans dat je in Amerika een vliegtuigongeluk meemaakt is dus 1 op 675.638. Je moet bijna 700.000 vluchten boeken om er zeker van te zijn dat je een degelijk ongeval meemaakt. Dat gebeurt nooit!

Volgens de Nederlandse overheid hebben jaarlijks ongeveer 820.000 Nederlanders de griep. Tijdens een gemiddelde epidemie gaan er daarvan zo'n 250 tot 2.000 dood, of een kans van 1 op 410 tot 1 op 3.280. 90% van die sterfgevallen zijn ouder dan 65, dus voor de bevolkingsgroep jonger dan 65 komt het ongeveer op een kans van 1 op 4.100 tot 1 op 32.800. Maar wat denk je zelf? Dat gebeurt nooit! Komaan, wie sterft er nu van een griepje?!

De Standaard schrijft dat Oostende blijkbaar het hoogste percentage aan spijbelaars kent: in het schooljaar 2007-2008 was 2,6% van de leerlingen uit het middelbaar onderwijs regelmatig op stap tijdens de lesuren. 1 op 38 ouders mag zich daar dus zorgen maken. Maar de kans dat uw kind niet op school zit? Onbestaand, want 't is toch zo nen brave.

...

Komende vrijdag is er weer zo'n 100 miljoen euro te winnen met Euromillions. De kans dat je met een rooster wint is zomaar eventjes 1 op 76.275.360. Ik kan het iets bevattelijker maken door te schrijven dat dit overeenkomt met het kunnen aanwijzen van 1 "winnende" millimeter op een afstand van 76 kilometer: bijvoorbeeld de afstand tussen het centrum van Antwerpen en Deinze voorbij Gent. Die miserabele kans kost je dan nog twee euro.

Maar mijn Euromillions van 12 euro ligt alvast klaar, want ik ga zeker winnen!!!!
En hopelijk mag ik even zeker zijn van een subtiel gefronste wenkbrauw bij u, beste lezer.