28/03: Ik bank mee.be!

Sinds 2005 investeer ik in een handvol groene energie-co÷peraties. Op enkele jaren tijd zijn er zo al verschillende co÷peratieven gestart, met Ecopower als bekendste voorbeeld. Iedere elektriciteitsklant is er verplicht om minstens een aandeel van Ą250 aan te schaffen. Dat lijkt een barriŔre te zijn, maar ik zie het als een ouderwetse nieuwe manier van zakendoen. Eind 2012 hadden ze op deze manier al een kapitaal van 46,6 miljoen euro opgebouwd.
Ik weet dat m'n inleg gewoon gebruikt wordt om windmolens (en andere projecten) te realiseren, niks meer of niks minder. De co÷peranten worden goed ge´nformeerd over wat er met hun geld zal gebeuren en inzage in de dagelijkse werking kan je krijgen door naar de open bestuursvergaderingen te trekken.
Ondertussen zijn ook BeauVent, Groenkracht en Limburg Wind aan m'n lijstje toegevoegd. Tot nu toe konden de meesten ieder jaar het wettelijke maximum van 6% dividend uitkeren aan hun aandeelhouders, de waarde van de co÷peratieve aandelen blijft immers ongewijzigd.
De term "co÷peratie" is de laatste tijd weer niet weg te branden uit de actualiteit. Het Arco-fiasco heeft het imago ervan alvast geen goed gedaan, maar laat Arco nu ook net een slecht voorbeeld geweest zijn in vergelijking met de co÷peraties die ik hier aanhaal.
Vandaag gaat het echter om een nieuwe co÷peratieve bank, New B. Ik stelde me al de vraag waarom er in het landschap van duurzame banken nu al versnippering moet optreden, terwijl een samenwerking met Triodos misschien meer impact had kunnen teweegbrengen. Dezelfde vraag werd op Radio 1 echter ook voorgelegd aan New B en blijkbaar zouden de verschillen toch onoverbrugbaar zijn. Ergens wel jammer, maar goed. Wat mij betreft is het zeker een waardevol initiatief, dus deze ochtend kocht ik een eerder symbolisch startaandeel van Ą20.
Blijkbaar was ik alvast niet de enige met dat idee, want terwijl we vanochtend nog met zo'n 19.000 co÷peranten waren, zijn het er momenteel 20.800. Op enkele dagen tijd hebben dus al meer dan twintigduizend landgenoten met 20 euro hun steun uitgesproken voor dit bankproject. Da's toch fenomenaal! De vraag naar zo'n eerlijke, open en eenvoudige bank blijkt dus behoorlijk groot te zijn in ons land.
Steven Samyn van De Morgen bekijkt het spijtig genoeg op een eerder cynische manier:

Wellicht is dat succes (hij verwijst naar andere degelijke banken zoals Landbouwkrediet en VDK) niet zozeer te danken aan het co÷peratieve karakter, maar aan gezond verstand.

Wat als dat gezond verstand nu eens onlosmakelijk verbonden is met dit co÷peratieve model? Enkele regels later wordt wel duidelijk waarom deze toon in zijn opinie is gesukkeld:

Met mooie woorden een alternatief willen bieden voor de 'ieder voor zich'-maatschappij klinkt sympathiek, maar het volstaat niet. Daarvoor heeft het Arco-debacle de Belg iets te hard met de neus op de feiten gedrukt.

Bedankt, Arco.