Weblog

26/08: M'n indruk van de BMW 2 Gran Tourer

Van zodra BMW zijn allereerste monovolume aankondigde, was ik al meteen enthousiast om er eentje te bestellen. Gelukkig verviel het leasingcontract van m'n BMW X1 en kon ik in maart als een van de eersten de bestelknop aanklikken. En meer dan dat was het eigenlijk niet, want brochures waren er nog niet, ook geen deftige configurator op de Belgische BMW-site, laat staan een wagen die ik eens van dichtbij kon gaan bekijken. Behoorlijk blind besteld dus, maar gelukkig kon ik wel gedeeltelijk vertrouwen op de kleinere BMW 2 Active Tourer, die wel reeds in het wild rondreed. En 't heeft me nu een wagen opgeleverd met serienummer 00085, wat toch wel redelijk cool is.

Ondertussen heb ik een 8.000 kilometer afgelegd sinds z'n levering in de maand juni en wil ik er wel enkele zaken over kwijt.

Samengevat: het is echt wat BMW wou maken. Geen grote sleur, maar een mooie, compacte, premium monovolume. Ze gooiden zelfs hun achterwielaandrijving overboord, om de binnenruimte zo ruim mogelijk te kunnen maken. De kritieken van de echte BMW-liefhebbers zijn navenant, maar 't is niet dat BMW er zijn sportiefste M-modellen voor opgeofferd hebben. Ze hebben gewoon hun werkingsveld verbreed, wat ook niet anders kon in deze tijden waarin meer en meer grote gezinswagens gevraagd worden.

't Is ook best fijn dat ze een wagen aanbieden met heel wat toeters en bellen in hun standaardpakket, zoals de automatische koffer.
Oh en ik vind hem ook gewoon heel mooi, er bleef immers nog voldoende leasingbudget over om hem in sportuitvoering te bestellen, met nog een hoopje opties erbij. Dat was bij m'n X1 alvast niet het geval en dat zou al zeker niet het geval zijn bij de nieuwe, pas gelanceerde X1, die nog een pakje duurder geworden is.
Jammer genoeg is 't ook niet allemaal rozengeur en maneschijn, want hij kampt wel met enkele kinderziektes… En da's ook de reden dat ik hem niet meteen wou beoordelen, maar dat ik hem eerst wat beter wou leren kennen.

Als je objectieve statistieken zoekt over prestaties, grootte van de koffer, verstelbaarheid van de achterbank, enz. dan ben je helaas aan het foute adres. Wat volgt, is 100% subjectief…

Lees verder!

03/11: Ik win Euromillions!

Volgens de National air traffic controllers association, de Amerikaanse vereniging van luchtverkeersleiders, zoeven er op een willekeurige dag zo'n 87.000 vliegtuigen door het luchtruim. Afgaand op dit gemiddelde zijn dat er 31.755.000 op jaarbasis. Het zijn Amerikaanse cijfers, want die waren het snelst te vinden.
Van die 32 miljoen vliegtuigen vallen er volgens aviation-safety.net zo'n 47 uit de lucht. De kans dat je in Amerika een vliegtuigongeluk meemaakt is dus 1 op 675.638. Je moet bijna 700.000 vluchten boeken om er zeker van te zijn dat je een degelijk ongeval meemaakt. Dat gebeurt nooit!

Volgens de Nederlandse overheid hebben jaarlijks ongeveer 820.000 Nederlanders de griep. Tijdens een gemiddelde epidemie gaan er daarvan zo'n 250 tot 2.000 dood, of een kans van 1 op 410 tot 1 op 3.280. 90% van die sterfgevallen zijn ouder dan 65, dus voor de bevolkingsgroep jonger dan 65 komt het ongeveer op een kans van 1 op 4.100 tot 1 op 32.800. Maar wat denk je zelf? Dat gebeurt nooit! Komaan, wie sterft er nu van een griepje?!

De Standaard schrijft dat Oostende blijkbaar het hoogste percentage aan spijbelaars kent: in het schooljaar 2007-2008 was 2,6% van de leerlingen uit het middelbaar onderwijs regelmatig op stap tijdens de lesuren. 1 op 38 ouders mag zich daar dus zorgen maken. Maar de kans dat uw kind niet op school zit? Onbestaand, want 't is toch zo nen brave.

...

Komende vrijdag is er weer zo'n 100 miljoen euro te winnen met Euromillions. De kans dat je met een rooster wint is zomaar eventjes 1 op 76.275.360. Ik kan het iets bevattelijker maken door te schrijven dat dit overeenkomt met het kunnen aanwijzen van 1 "winnende" millimeter op een afstand van 76 kilometer: bijvoorbeeld de afstand tussen het centrum van Antwerpen en Deinze voorbij Gent. Die miserabele kans kost je dan nog twee euro.

Maar mijn Euromillions van 12 euro ligt alvast klaar, want ik ga zeker winnen!!!!
En hopelijk mag ik even zeker zijn van een subtiel gefronste wenkbrauw bij u, beste lezer.

23/11: Winkelen...

... in China.
'k Vraag me af... zou het aan hun spleetogen liggen? :)

20/10: Iedereen gelijk

Waarom moet iedereen gelijk behandeld worden? En waarom zouden alle mensen gelijk moeten zijn aan mekaar?
Volgens voormalig nobelprijswinnaar James Watson zouden zwarten per definitie minder intelligent zijn dan blanken. En de hele wetenschappelijke wereld, nee, de hele wereld, stond op z'n kop. Is dit dan zo'n gekke stelling? Als zelfs iemand i.p.v. een bleke huid, een donkere huid kan hebben, waarom zouden de hersenen dan niet een tikje anders samengesteld kunnen zijn? Het is zelfs bewezen dat Afrikanen een gen hebben dat ervoor zorgt dat zij gemiddeld sterker zijn dan blanken. Ik verwijs hier met plezier naar hun topsportprestaties... Ik begrijp dus echt niet goed waarom iedereen zo in shock lijkt te zijn over deze stelling. Eén probleem: de kerel heeft nul komma nul aan bewijsmateriaal. Maar 'k heb het dan ook enkel over het idee dat al onmiddellijk wordt afgeschoten, zonder het ook maar één keer ernstig te beschouwen.
Gisteren las ik dat verschillende Belgische verzekeringsmaatschappijen vrezen dat ze klanten gaan verliezen. Belgische verzekeraars zijn nu verplicht om zowel voor mannen als vrouwen hetzelfde tarief aan te rekenen, ook al blijken vrouwen minder grote risicogevallen te zijn en leven ze gemiddeld langer. Maar de wet laat deze discriminatie van de man dus niet meer toe en vrouwen moeten vanaf nu meer betalen.
Eigenlijk kan je het zelfs op nog een andere schaal zien: de splitsing van België. Waarom moeten Vlamingen en Walen volgens sommigen per se samenblijven? Waarom moeten ze als gelijken behandeld worden? Als er een verschil in wensen en noden blijkt te zijn, waarom dan niet elk een eigen parcours uitstippelen, desnoods door gewoon heel wat meer bevoegdheden over te hevelen naar Vlaanderen en Wallonië? Waarom is ook dit zo onbespreekbaar?
En nog één voorbeeld, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer: waarom wordt er zoveel geld uitgegeven aan ontwikkelingshulp? Ik moet dit wel even nuanceren, want ik heb het niet over alle hulp, maar wel over de hulp die ervoor zorgt dat arme Afrikaantjes toch kunstmatig in leven gehouden kunnen worden in een woestijnlandschap waar per jaar slechts één marginale druppel regen valt? Waarom kan niemand gewoon besluiten dat er op sommige plaatsen gewoon geen menselijk leven hoort te zijn, omdat de aarde er op die plek niet voor voorzien is en dus onvoldoende draagkracht biedt? Of samengevat: waarom is het het doel om ook die mensen uiteindelijk dezelfde levensstandaard als westerlingen te proberen geven? Waarom zijn zij gelijk aan ons?
En zo zijn er ongetwijfeld nog meer gelijkaardige situaties die aansluiten bij dit verhaal. Ik begrijp echt niet waarom men steeds die grote gelijkheid probeert na te streven, op zoveel vlakken. Durf eens in te zien dat er verschillen zijn in deze wereld!

14/08: De Vlinder, Sudbury school Gent

Een tijd terug kreeg ik een kettingmail in m'n inbox, maar die verdient op een keer wel eens z'n eigen tekstje op m'n weblog. Een van de e-mailadressen die erin voorkwamen, eindigde op devlinder-sudbury.be, dus ik ging eens een kijkje nemen uit nieuwsgierigheid. Het bleek te gaan om een wel heel apart schoolconcept: je bent er welkom vanaf ongeveer vierjarige leeftijd en je vertrekt wanneer je het zelf kiest, rond je 18e of 19e levensjaar. Er zijn geen leerkrachten, geen lessen, geen leerplannen, geen eindtermen,... enkel je eigen inzet en interesses en die van je medeleerlingen en de drie begeleiders. Er is slechts één constante, en dat is de (niet verplichte!) wekelijkse meeting op dinsdagmorgen, voor de rest ben je helemaal vrij.
Op hun site kan je een interessante documentaire bekijken die het allemaal wat verduidelijkt.
Of dit concept de juiste manier van onderwijs geven is betwijfel ik wel, maar ik ben anderzijds ook 100% zeker dat het normale schoolsysteem dit ook niet is. Ik vond het idee in ieder geval echt heel origineel en aangezien ze geen subsidies krijgen en dus alle steun kunnen gebruiken, heb ik hun ¤ 125 geschonken in de vorm van een cheque van SD WORX: elke medewerker kreeg in het begin van de zomer twee cheques van ¤ 125 om aan een goed doel of vereniging te schenken. Uiteindelijk bleek dat zij met hun ene personeelslid ook klant zijn van onze divisie Sociaal Secretariaat, dus ik heb tegelijkertijd nog een klant blijgemaakt! 'k Zal nu ook maar eens gaan denken aan wie ik die andere cheque nog ga geven, want voor het einde van het jaar moet hij uitbetaald zijn...

03/08: Elektronische loonbrieven

Gisteren verscheen SD WORX (alweer) in de pers, dit keer i.v.m. de nieuwe wet op elektronische loonbrieven: wanneer de werkgever en werknemer instemmen met het systeem, kunnen zij vanaf nu alle loonbrieven opvraagbaar maken via internet. En laat dit net een van de modules zijn die wij met ons SD-ploegje aanbieden in HR Webworx! Sinds september van vorig jaar werk ik immers bij SD WORX, in een team van een tiental consultants die HR Webworx in de markt proberen te zetten. En dit was dus uiteraard heel leuk nieuws voor ons, want dit maakt ons product plots weer heel wat waardevoller. Op een spreekwoordelijke vingerknip kunnen we deze module opzetten zodat onze klanten onmiddellijk de tonnen papier tot de prehistorie kunnen verwijzen. Laat de medewerkers dus maar vragen naar e-lo's! Wij zijn er klaar voor...
En achteraf gezien is dit gewoon schandalige reclame op m'n weblog, maar de buzz die dit bericht creëerde werkte echt wel aanstekelijk...

18/05: Nee, toch niet

Is het jullie ook al opgevallen dat mensen, die voor een of ander telefoonspelletje door een radiozender worden opgebeld, heel vaak "nee, toch niet" zeggen? Ik bedoel dan in een scenario zoals dit hier:

-luisteraar: Ik ben/doe/heb/...
-presentator: Ha, en ben/doe/heb je dan ook...??
-luisteraar: Haha, nee toch niet! (...en lacht ondertussen verder om deze zin, samen met de eventuele reactie en het einde van het grapje, zo vlot mogelijk te doen overkomen op de radio.)

Je moet er maar eens op letten: het scenario, de "nee, toch niet" en de door de luisteraar verwachte indruk die dit nalaat, komen echt heel regelmatig terug!
Jaja, waar een mens al niet op let... Wel jammer dat ik nog steeds niet weet wat Het Geluid is, misschien moest ik dààr maar eens naar luisteren :)

25/04: Rain down on me

Met die tropische temperaturen die alweer in 't vooruitzicht liggen, vroeg ik me vandaag plots af wanneer het voor de laatste keer geregend heeft. Ik kan het me echt niet meer herinneren. Heeft iemand enig idee? Volgens mij zitten we hier binnenkort met een Saharantwerpen (met de Groenplaats als kunstmatige oase) en trekken we in 't weekend naar Woestijnde om op de vlakte van de opgedroogde Noordzee zoutkasteeltjes te gaan bouwen. En mensen uit Zandmaal-Cactusvoorde zullen ook niet echt tevreden zijn met de nieuwe naam van hun gemeente...

06/04: Breek de stilte

'k Heb al een tijdje niks meer geschreven, maar da's zeker niet te wijten aan een gebrek aan inspiratie, wel aan tijd... 't Gebeurt echt heel vaak dat ik iets lees en dan opzij leg om er iets over te schrijven, maar meestal blijft het dan liggen tot ik het uiteindelijk weggooi. Zo las ik bijvoorbeeld dat het totale energieverbruik van alle pc's, servers en netwerkapparatuur die gebruikt worden voor internetverkeer tegen 2010 of 2012 evenveel zullen verbruiken als de huidige wereldconsumptie aan elektriciteit. Het net groeit nog steeds pijlsnel en de energiehonger neemt dus ook toe. Een nieuw datacenter naar Amerikaanse normen slurpt tegenwoordig al zo'n 200 MW van het stroomnet. Da's al een ferme energiecentrale die je daarvoor nodig hebt... De meeste mensen staan immers niet stil dat het internet veel meer is dan de plaatjes die je op je eigen scherm ziet. Maar hoewel je veel vervuilende gewoonten in ons leven kan vervangen door betere alternatieven, ligt dat voor internet en elektronische data toch net iets moeilijker... Zo worden processoren wel steeds koeler en zuiniger, maar er worden er ook meer en meer samengeklikt in een klein serverdoosje, waardoor de nood aan stroom en koeling eigenlijk nog toeneemt. Dit is echt wel iets om in de gaten te houden, want hierover zal nog wel wat geschreven worden in de toekomst.
(Daarnaast is ook gebleken dat de toename van het e-mailverkeer tegelijk ook zorgt voor een toename in afgedrukte A4'tjes. Dat was duidelijk niet de bedoeling.)
Vervolgens wou ik ook wel eens iets schrijven over mijn droom. Sinds ik nu m'n eigen tijdelijke bedrijfswagen heb en langs de drie windmolens van Wase Wind passeer die langs de E17 in Kruibeke staan, begint het echt nog meer te kriebelen om ooit m'n eigen windcoöperatie op te richten. Iedereen die 3 miljoen euro in z'n schuif heeft liggen en deze graag nuttig zou besteden aan een molentje, mag hieronder een reactie achterlaten. Alvast bedankt. Mochten er ooit concrete plannen ontstaan -met de nadruk op "ooit" en de voorwaardelijkheid die uitgaat van een zinsconstructie met "mochten"- dan zal ik zeker wat tijd maken om er iets over te schrijven. Beloofd :)
Wat evenmin zeker is, is het feit of ik over twee weken wel de finish zal halen tijdens de 60 km van Merchtem. Normaal gezien stond ik in m'n wandeltraining voor de Dodentocht al heel wat verder, maar de vrije tijd die 'k had tijdens m'n schoolcarrière is nu wel mooi verdwenen. Deze zondag mag ik trouwens een initiatievlucht met een helikopter van Crown Heli gaan doen: eerst een korte theoretische les, en dan een half uur de lucht in, waarbij ikzelf aan het stuur zal zitten. Echt iets om superhard naar uit te kijken, hoewel ik m'n fotocamera wel zal missen! Waar verjaren en een vriendin al niet goed voor kunnen zijn :)
Maar goed, de blogmotivatie is er dus nog. En voor tijd moeten we dan maar zorgen. Misschien geef ik het bloggen wel eens een vaste plaats in m'n agenda, want 'k heb dringend nood aan wat meer structuur in m'n dagen. Ik stel veel te veel uit en vergeet nog veel meer.
En ik zal proberen om zondag niet te veel paasklokken te vermalen zodat iedereen veel paaseitjes kan rapen. Leuk he?

26/01: Lernout & Hauspie

Wat ik me al geruime tijd afvraag, is wat er gebeurd is met alle technologieën en producten die men destijds ontwikkeld heeft. Er is er eentje dat me toen heel erg intrigeerde, maar dat net zoals de rest een stille dood gestorven lijkt te zijn.
Het gaat om hun oplossing om geschreven tekst om te zetten in gesproken taal: op hun website kon je het product uittesten door in een tekstvak een paar zinnen te schrijven. Ik herinner me nog heel goed dat iedereen die het testte onmiddellijk onder de indruk was, want de zachte Vlaamse vrouwenstem was helemaal niet te onderscheiden van een menselijke stem. Sindsdien heb ik wel nog gelijkaardige programma's op internet gevonden, Engelstalig weliswaar, maar die gebruiken nog altijd diezelfde nasale, monotone computerstem van in de jaren tachtig of zo.
Dit was nu eens een echte revolutionaire vooruitgang in de spraaktechnologie, maar ik vind er niks meer over terug... Weet iemand wat er met hun producten gebeurd is?

26/12: Jingle bellekes!

Ik zou mijn lezertjes al bijna een zalige Kerst vergeten wensen! Aiai... In ieder geval nog een heel fijn eindejaar voor iedereen! Aan 't maken van goeie voornemens heb 'k nog nooit meegedaan, dus dat laat ik ook nu maar weer achterwege. Op kerstavond ben ik wel voor de eerste keer eens naar de middernachtmis gegaan, in de kerk van Stekene. De behoorlijk grote kerk zat echt afgeladen vol! Omdat we zo laat waren, hadden we echter niet meer het beste zicht op het altaar en het koor. Eigenlijk quasi geen enkel uitzicht, maar goed. 'k Vond het wel heel gezellig en 't koor met het orgel en de trompet erbij waren echt heel mooi. Volgend jaar nog een keer, maar dan wel een kwartiertje vroeger! Achteraf kwam de plaatselijke chiro nog fruitsap en glühwein uitdelen aan alle vrome aanwezigen, maar daar bedankten we wel voor: deel twee van het feestje was al op ons aan het wachten... Wat mij betreft is hier wel een nieuwe traditie geboren, want zo'n pauze door effe met z'n allen samen in de kerk te gaan zitten was echt heel sfeervol. (En over sfeervol gesproken...)

14/11: Speelpotje voor Euromillions

Ook zin om mee te spelen met onze groep?? 't Kost 12 euro, maar euhm... Je moet er wel voor naar de Grote Markt van Sint-Niklaas komen, naar de Marktshop: de krantenwinkel waar ik nog steeds elke zaterdag m'n weekendjobke doe...

update: We hebben 55 spelers weten te verzamelen en de winst per persoon was... 3,96 euro. Wat een succes...