25/07: Vergrijzing en verkleuring

Op vakantie las ik Yves Leterme z'n boekje over de vergrijzing en de huidige immigratie in ons land. Ik sta heel vaak voor de volle 100% achter zijn ideeŽn en heb er zelf ook wat inspiratie uitgehaald, maar tegelijkertijd betwijfel ik heel sterk de haalbaarheid ervan en vrees dat het toch grotendeels een ideaalbeeld zal blijven. Voornamelijk zijn opinie over de immigratie en het bijhorende (subjectieve) onveiligheidsgevoel valt nogal zwaar. Een voorbeeldje: probeer eens aan Jan met de pet die net het bolletje van het Vlaams Belang roodgekleurd heeft de volgende zin uit te leggen: "We hebben behoefte aan een kritische zelfintegratie en zelfinculturatie om de integratie en de inculturatie van de allochtonen te verwezenlijken". Daarnaast vind ik het wel een heel goed idee om enkele bekende soaps (Familie, Thuis,...) een handje te laten helpen bij het aanvaarden van andere culturen. De invloed van de media (dus ook het journaal dat een zekere xenofobie zeker in de hand werkt) op de massa is niet te onderschatten.
De vergrijzing vind ik echter iets moeilijkers om te bevatten. Het belangrijkste vond ik echter wel dat we niet moeten vrezen voor een afname van de algemene welvaart in het land, ondanks de grijze massa die staat te trappelen om binnenkort van hun pensioenen, medische zorgen, e.d. te genieten, maar eerder van een afname van de jaarlijkse groei van die welvaart. Dat klinkt al heel wat minder beangstigend.
Over 't algemeen is 't zeker een goed initiatief geweest om zo'n boekje te schrijven. Ik vond Leterme reeds een zeer integer man (hoewel ik op hun kartelpartner gestemd heb), maar nu je wat meer weet over hoe hij denkt over deze hedendaagse thema's leer je hem alleen maar beter kennen. Elke politicus zou van zo'n opinieboekje vergezeld moeten gaan, dan leer ik sommige andere politici misschien wat beter kennen of meer appreciŽren.