Weblog

30/03: Gent onafhankelijk

Op initiatief van de N-GA, de Nieuw-Gentse Alliantie, heeft Gent zich vandaag onafhankelijk verklaard. Affiches met de mededeling "Zonder West-Vlamingen Straat" moesten helpen bij het maken van hun punt: de West-Vlamingen konden zich aanpassen aan de Gentse regels, of ophoepelen. DaniŽl Termont, de Gentse burgemeester, laat op deredactie.be nog optekenen: "Het is een heel verstandige actie, die een spiegel is voor Vlaanderen. Vervang Gent door Vlaanderen en West-Vlaanderen door allochtonen of Walen en je hebt een perfecte spiegel van de huidige Vlaamse situatie."
WOW! Wordt hier even een potje veralgemeend zeg!
Ten eerste worden het Vlaams Belang en de N-VA over ťťn kam geschoren. Qua separatisme gaat de vlieger wel deels op, maar daar eindigt het dan ook. De N-VA zal alvast niet staan brullen dat alle vreemdelingen buiten moeten! 'k Durf de N-VA gelukkig nog altijd intelligent-rechts te noemen. En dat rechts per definitie extreem-rechts is, begrijp ik ook al niet. Het ergste van al vind ik tenslotte dat allochtonen en Walen ook nog in ťťn zin genoemd worden. 't Is toch niet zo dat de Walen hier buiten moeten? Waarop slaat dit nu weer... Voor mij blijft het doel van separatisme een efficiŽnt bestuur te creŽren, op maat van de bevolking, want het is wel zo dat WalloniŽ en Vlaanderen behoorlijk van elkaar verschillen en dat de Belgische overheid hiervoor geen aangepast management kan bieden. Het misbaksel BelgiŽ moet dringend een keer grondig herzien worden, het veel te dure en volstrekt overbodige koningshuis inbegrepen. Uch, ik heb gesproken.

01/01: Gezond Rechts

Afgelopen weekend stond er in Het Laatste Nieuws een dubbelinterview met Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever, uitgesmeerd over twee pagina's. De wonden van het mislukte inlijven van Dedecker bij de N-VA zijn blijkbaar helemaal geheeld en ze komen weer goed overeen met mekaar. Maar zouden ze dan niet even goed samen een partij kunnen vormen, of een kartel? Een recente peiling van De Standaard en de VRT toonde aan dat, in het geval dat het nu nieuwe verkiezingen zouden zijn, alles ongewijzigd zou blijven, behalve dat het Vlaams Belang ongeveer 3,5% zou verliezen aan Lijst Dedecker. Het kartel CD&V/N-VA zou ongewijzigd blijven, maar intern zou er wel een verschuiving richting N-VA gebeuren.
LDD is dus een stevige groeier, maar heeft nog wat tijd nodig om een stabiele partij te worden, aangezien LDD nu alleen maar voor Dedecker zťlf lijkt te staan en te weinig concrete fundamenten heeft. Een zeepbel die gemakkelijk kan springen dus. Met de N-VA erbij zou het geheel al een stevige basis krijgen en klaar zijn voor het echte werk. En dat echte werk bestaat dan uit een partij die staat voor een stevig no-nonsense beleid en een die kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen. LDD krijgt een garantie op stabiliteit, en als geheel sowieso ook meer stemmen en de N-VA krijgt meer slagkracht dan nu als klein aanhangsel van CD&V, dat openlijk een onafhankelijkheidsscenario afzweert en alleen voor een deftige staatshervorming wil gaan, maar die -zoals iedereen weet- er pas zal komen when hell freezes over.
En het beste van al: hiermee zou het Vlaams Belang ineens van de kaart geveegd worden. Wie zou dan nog op een partij willen stemmen die niks kan betekenen o.w.v. de racistische verwijten en het cordon sanitaire dat hun compleet verlamt? De proteststemmers kunnen terecht bij Dedecker, die misschien concreet iets kan betekenen voor hen, en de Vlamingen kunnen terecht bij De Wever, die als enige nog echt zou kunnen slagen in een project van onafhankelijkheid. Alleen zullen zij het aanpakken zoals het hoort, en daarom heb ik als titel ook een kort citaat uit het interview genomen. Het stelde in de tekst helemaal niks voor, maar zou dit geen perfecte slogan kunnen zijn voor deze Nieuw-Vlaamse Lijst - of hoe je 't ook wil noemen? Gezond Rechts, als effectief en nuttig alternatief voor extreem rechts.
Tussen haakjes, van mij hoeft er nu onmiddellijk zelfs geen splitsing meer te komen. "BelgiŽ" is verre van een ideaal framework om dit bedrijf met tien miljoen medewerkers te laten draaien, maar het allerergste vind ik de besluiteloosheid. Deze 200 verloren dagen zijn volgens mij heel wat nadeliger dan je zou vermoeden. Neem het voorbeeld van de mechanische Turk: een variant hierop was een machine die bedrijven succes zou garanderen op basis van zijn intelligente beslissingen. Een druk op de knop en het ding zou je bedrijf de goeie kant opsturen. Uiteindelijk bleek het om een hoax te gaan, maar uiteindelijk hadden de bedrijven wel een stevige vooruitgang geboekt door deze mirakelmachine. De verklaring? Ook al spuwde het apparaat willekeurige antwoorden uit, het feit dat er zo snel beslissingen werden genomen, ook al waren het niet de juiste, zorgde voor de vooruitgang. En hier zie ik net hetzelfde gebeuren: er wordt al veel te lang ter plaatse getrappeld om toch maar het juiste, meest evenwichtige, meest rechtvaardige,... scenario te vinden om ons land mee te regisseren. Gewoon de knoop doorhakken en kiezen voor 1 scenario om uit te voeren, zou zoveel beter zijn. Op voorwaarde dat dit scenario dan ook door iedereen onmiddellijk wordt aanvaard en als positief project wordt uitgevoerd, met alle schouders eronder, alle hens aan dek, enz. Maar ja, ook dit gebeurt waarschijnlijk when hell freezes over. Ik hou het weeerbericht alvast in de gaten.

19/12: 90 km ŗ l'heure, s'il vous plaÓt?

Deze avond gehoord op Radio 1, in een interview met een agente van de federale politie:
Toen in maart deze maatregel tegen fijn stof voor de eerste keer werd ingevoerd, was er nogal slecht over gecommuniceerd, maar werd er toch geflitst en beboet door de politie. Ongeveer 3.000 foto's werden er gemaakt, hetgeen zes keer meer zou zijn dan normaal.
Morgen is het nu voor de tweede keer zover: in Vlaanderen zal er opnieuw volop gecontroleerd en geflitst worden. Er komen weliswaar geen extra manschappen voor op de baan, maar andere controles moeten even wachten en iedereen moet z'n camera bovenhalen. Ook in Brussel zal goed opgelet worden en is er een nultolerantie in voege tegen snelheidsduivels.
In WalloniŽ... rekent men op de goodwill van de bestuurders. Zij zullen niet gecontroleerd, noch beboet worden.
De maatregel op zich lijkt me om te beginnen al een maat voor niets, en als er dan nog zulke onrechtvaardigheden in het spel zijn, dan word ik al helemaal opstandig. Hier gaan we weer helemaal de planeet mee redden! Hoera!
(Doet me trouwens denken aan Flits... uw geld zit in WalloniŽ!)

11/10: De Belgometer

De Standaard heeft gisteren een kleine enquÍte online gezet: De Belgometer. Je hebt er slechts een minuutje vrije tijd voor nodig en je weet onmiddellijk hoe Vlaams- of Belgischgezind je bent! Wetenschappelijk vreselijk onverantwoord, maar toch effe leuk.
Mijn score: 86% separatist!

24/08: BelgiŽ barst!

Volgens de commentaren op Radio 1 ontbrak tot nu toe een revolutionair gevoel onder de bevolking om tot een splitsing van BelgiŽ te komen, maar volgens mij gaan we toch de goeie kant op:
VRTNieuws.net poll
Zo ziet de poll op VRTNieuws.net eruit. 'k Had niet verwacht dat de balans zo fel uit evenwicht zou zijn...
De titel van dit berichtje komt wel nogal krachtig over, maar als het aan mij ligt mag BelgiŽ elke dag uit mekaar vallen. En hoewel de bevolking er tijdens de verkiezingen niet echt zo over dacht (als we de verschillende enquÍtes van de geschreven pers mochten geloven), zou het volgens mij wel eens gauw kunnen veranderen als de Franstalige partijen elke dag zo positief in het nieuws blijven komen. Of de media zelf nog 100% objectief is na zoveel dagen formatieberaad begin ik toch wel te betwijfelen. Misschien is het wel eens interessant om ook eens wat Franstalige kranten (of sites van...) te lezen, want volgens mij zie je 't Belgische leven dan door een heel andere bril. 'k Ben in ieder geval echt benieuwd hoe 't sprookje nog gaat aflopen. Waarschijnlijk gaat het leven met onze zuiderburen gewoon nog lang en gelukkig door.

27/05: Zonder Jihad Straat

Geef toe, het Vlaams Belang heeft hiermee een schitterende parodie in de verkiezingsstrijd geworpen, maar het Vlaams Belang staat nu niet echt in m'n lijstje van partijen waarop ik zou willen stemmen. Dit wil echter niet zeggen dat ik 100% anti-Blok ben, want ik vind wel dat ze hun plaatsje in het landschap verdienen, alleen al omdat er zoveel mensen voor kiezen. Het enige waar ik de kriebels van krijg, is het feit dat je soms hard moet zoeken om de Blokkers te vinden: waarom komen er zo weinigen gewoon voor uit?
Sinds een jaar of drie ben ik overtuigd lid van de N-VA: een onafhankelijk Vlaanderen, een redelijk groen partijprogramma, integere mensen aan de top,... het spreekt me allemaal aan.
Tijdens de laatste verkiezingen, voor de gemeenteraad, ben ik echter niet echt trouw geweest: 'k heb toen enkele bolletjes bij de sp.a ingekleurd, maar ik vind dan ook dat er een groot onderscheid is met de komende federale verkiezingen. Vorig jaar koos je voor mensen, nu kies je ook meer voor een partij... En daar wringt het schoentje alweer, want deze campagne (klik en klik) springt ook wel in het oog. Het wordt dus eens tijd dat ik m'n prioriteiten ga bepalen: ofwel voor het Vlaamse ideaalbeeld gaan, ofwel voor het drastische klimaatbeleid van Groen!. Jammer genoeg is dat dan ook het enige dat me aanstaat in het programma van Groen!, hoewel ik het nog niet echt helemaal gelezen heb. Eender hoe, ik zal nooit op een 'gewone' partij stemmen: geef mij maar de underdogs, de (politieke) vechters met echte idealen die een duidelijk project naar voren schuiven. Het Kieskompas van De Standaard plaatste me anderzijds wel het dichtste bij Open Vld en Groen! lag het verste van mij verwijderd. Waarschijnlijk heeft dit ook wel iets te maken met de categorie van vragen waarbij je enkele mensen moet beoordelen op hun potentiŽle premierschap, want daar heb ik Groen! niet bepaald hoog ingeschat.
Ook de sp.a benadrukt meer en meer hun ecologische programma en hoewel het er wel mooi uitziet, zou ik dus liever voor de specialisten op dat vlak kiezen. De sp.a heeft echter wel een knappe website opgezet waarop je kan zien hoe zij het vervangingsscenario van de kerncentrales zien: onderaan op de pagina kan je doorklikken naar de drie te sluiten reactoren.
Maar uiteindelijk... wat zal het uitmaken? Zoveel twijfelen en nadenken en programma's lezen en testjes doen... 't Gaat over slechts 1 stem! En toch zal 't wel nog effe duren eer ik weet welke bolletjes ik ga aantikken op 10 juni. Ik hoop dat jullie er toch ook even bij stilstaan, want uiteindelijk is het wel een denkoefeningetje waard.

update: Ik was nog iets vergeten toe te voegen: De Standaard heeft niet alleen het Kieskompas online, maar ook De Wetstraat Gecovered. De blabla errond interesseert me niet, maar de foto's -door rockfotograaf Koen Bauters- zijn wel de moeite waard. Maar laat je stem op 10 juni er niet van afhangen...

16/02: ... home of the stupid

Die Amerikanen kunnen soms echt wel beangstigend zijn... Ben ik de enige wiens blik op de Amerikanen echt helemaal veranderd is sinds Bush het opperhoofd is geworden? In 1999 kreeg ik de kans om 16 dagen naar Florida te trekken en toen had ik er helemaal zin in. Nu zou ik echt eens goed moeten nadenken, want 'k heb het echt niet meer begrepen op dat land.
Doe er dan nog een filmpje bij zoals die hieronder, en m'n goesting is helemaal over:


(via)

09/10: Verkiezingen 06

Naar aloude gewoonte heb ik gisteren de hele namiddag de verkiezingsuitzending op Een gevolgd. Hoewel deze verkiezingen me niet echt erg kunnen boeien, was ik toch best geÔnteresseerd om de evoluties in de grote steden te zien en vooral in m'n eigen stad Sint-Niklaas. En wat Sint-Niklaas betreft was ik echt wel een beetje verrast... Het Vlaams Belang kent de grootste groei met 7,1% tot 26,6% van de stemmen! CD&V/N-VA is met 27,7 nog een klein beetje groter, en sp.a/Spirit/Groen blijft op kop met 35,4% van de kiezers achter zich. De volledige uitslag voor Sint-Niklaas kan je hier nalezen.
Ik woon al m'n hele leven in deze stad en werk al meer dan drie jaar elk weekend in een krantenwinkel op de Grote Markt. Als het centrum grote overlast zou hebben van allochtonen, dan had ik het wel geweten. Alhoewel... De spreekwoordelijke rotte appels kennen we ondertussen heel goed: er zijn inderdaad problemen. De vechtpartijen die tijdens de afgelopen zomer alweer plaatsvonden in ons recreatieoord De Ster zijn ook niet zomaar weg te cijferen. En burgemeester Willockx heeft weliswaar maandenlang het centrum in een Antwerpenwaardige bouwwerf veranderd en tegelijkertijd het Waasland Shopping Center ingehuldigd om de middenstand uit het stadshart helemŗŗl te nekken, maar om daarvoor massaal op het Vlaams Belang te stemmen? Wat kunnen zij nu in 's hemelsnaam veranderen...
Normaalgezien ben ik een overtuigd aanhanger van de N-VA, hun programma spreekt me heel erg aan, maar voor de gemeente heb ik toch voor enkele personen van de sp.a gestemd. Enkel en alleen o.w.v. de stadsvernieuwing en voor het feit dat Willockx wil doorgaan met het redden van de handelaars in het centrum. Voor de provincie -die me helemaal siberisch laat-, koos ik dan weer wel voor het kartel CD&V/N-VA.
Trouwens, ik vind het raar dat zoveel mensen hun stem per se geheim willen houden. Het lijkt echt een stevig taboe te zijn dat van mij gerust mag doorbroken worden. Zelfs mensen die stemmen voor het Vlaams Belang mogen dit van mij gerust toegeven, want soms lijkt het alsof de mensen die het Vlaams Belang liever dood dan levend zouden zien meer haat uitdragen dan het Vlaams Belang zelf.
De overwinning van het Vlaams Belang (mag ik Antwerpen even vergeten? De euforie in de stem van Patrick Janssens vond ik trouwens echt mooi, alleen jammer dat ik het niet echt op hem begrepen heb...) vind ik op ťťn vlak echter een heel goede zaak: het toont aan dat heel wat mensen lak hebben aan het oneindige geleuter over verdraagzaamheid en over hoe kwaadaardig het kankergezwel van een Vlaams Belang wel is. Ja, ik doel ook op die 0110-concerten. Tijdens de interviews op Een werd wel duidelijk dat er een bewustwording komt van de problemen, en dat is volgens mij ook dť oplossing: luisteren naar de proteststemmers. Het uitsluiten en discrimineren van tientallen procenten van de bevolking is ook een grote misdaad. Hopelijk houden de burgemeesters hun woord en wordt op deze vreedzame manier de reden om op 't Blok te stemmen helemaal weggenomen.

update (12/10/2006): In de reactie van Erica hieronder gaat het meerbepaald over dit krantenartikel.

05/12: Door de bommen de Bush niet meer zien

Vorige week werd een uit Iran afkomstige Canadese journalist de toegang tot de VS ontzegd op basis van de artikels op zijn (succesvolle) weblog. De douanebeambten baseerden hun oordeel helemaal op hetgeen ze vonden via Google, na het intikken van zijn naam in het zoekveldje. Hij moest antwoorden op vragen zoals wat hij vindt van de huidige Bush administration en waarom hij van zijn vrouw gescheiden is. Hoewel een Canadees zonder formaliteiten tot 6 maanden na elkaar in de VS mag verblijven, mocht hij dit keer het land dus niet in.
Vandaag komt de VS nogmaals in het nieuws i.v.m. meer dan 300 geheimzinnige CIA-vluchten naar Europa. Er zouden geheime Amerikaanse gevangenissen in enkele (Oost-)Europese landen gesitueerd zijn om daar met "speciale technieken" terreurverdachten te ondervragen. Deze technieken kennen we onderhand al uit het beruchte Abu Ghraib. En dan zijn er nog hoge piefen die durven zeggen dat "als het op mensenrechten aankomt, er geen grotere leider is dan de Verenigde Staten". Vorige week "vierde" de staat North Carolina trouwens zijn duizendste executie sinds 1976, het jaar van de herinvoering van de doodstraf in de VS.
Daarnaast komt Bush ook weer in het nieuws nu de vervolgonderhandelingen rond Kyoto aan de gang zijn in Montreal. Hoewel vorige week nog is aangetoond dat de golfstroom effectief begint te vertragen en dat Groenland al massa's ijs verloren is, enz... wil Bush nog steeds niks afweten van het Kyotoprotocol. Stel dat het de economie schaadt... ow jee...
En het lijstje met voorbeelden gaat uiteraard nog verder. Wie kan me nu eens uitleggen waarom Amerika het Land of the Free is? Waarom is Amerika zo rechtvaardig? Is dit ook allemaal een deeltje van die American dream?
Is Bush echt zoveel beter dan Saddam met de pet?

24/08: Jong N-VA doet het zelf

Ik kreeg zonet deze e-mail van de jongerenploeg van de N-VA:

Op maandag 29 augustus steekt Jong N-VA de handen uit de mouwen. Wij zullen die dag, in samenwerking met vzw Knok (de belangenbehartiger), de directie en het lerarenkorps, het Vlaams schooltje in Komen een grondige opknapbeurt geven. (...)
Terwijl Vlaanderen elk jaar om en bij de § 10 miljoen betaalt voor het Franstalig faciliteitenonderwijs in de Rand, weigert de Franstalige Gemeenschap al jaren het Vlaams Schooltje in Komen te erkennen en bijgevolg te subsidiŽren. De gevolgen hiervan zijn voelbaar: het leerlingenaantal stagneert, pesterijen zijn dagelijkse kost, het gemeentebestuur werkt volledig tegen, de school verkommert,...


En ik die dacht dat we met de jaarlijkse miljardentransfers naar WalloniŽ het ergste wel al gehad hadden. Als je het vervolg van de e-mail wil kennen, dan klik je hieronder:

Lees verder!