Weblog

02/07: Sint-Niklaas kermis

Sinds een tijdje is de stad Sint-Niklaas op zoek naar een nieuwe identiteit. Een van de stappen is het zoeken naar een nieuwe slogan, om Sint-Niklaas terug op de Vlaamse kaarten te zetten en het centrum weer onder de aandacht te brengen. Een heel goed initiatief, want Sint-Niklaas moet qua reputatie de naam "stad" terug waard worden.
Vandaag lees ik in de nieuwsbrief van het stadsbestuur het programma voor de jaarlijkse Sint-Niklaas kermis. Alweer Sandrine die komt optreden. Ah ja, want zij is toch van Sint-Niklaas... (ondertussen woont ze in Beveren, maar da's niet belangrijk.) Dat dit argument al elke keer werd gebruikt en dat ze telkens opnieuw van de partij is, lijkt geen probleem te zijn. Het houdt daar echter niet op, want het gaat verder met de Koninklijke Socialistische Harmonie De Toekomst, Garry Hagger, Willy Sommers, "nonkel Jan uit Familie", Paul Severs, enz... Elke dag valt er wel iets superbanaals te beleven.
Da's nog erger dan de gemiddelde setlist op een marginaal podium in Blankenberge!
Waar denkt Sint-Niklaas te komen als het nooit eens ontsnapt uit die dorpsmentaliteit? We hebben een peperduur nieuw centrum rond het grootste marktplein van het land met daarrond ongeveer 70.000 inwoners. Er stijgen elke zomer een massa luchtballonnen op tijdens het bekende ballonevenement op de markt, maar ook hier loop je op zondag de hele dag tussen de marcherende brandweerkorpsen en hun blaaskapellen. Om horendol te worden.
Sint-Niklaas, 't is dringend tijd voor wat beter werk!

15/03: The Paris Hitch

Vorig jaar in april, 'k weet niet meer precies wanneer, vertrok ik op een vrijdag na 't werk richting Disneyland. Onderweg, net na de eerste pťage, stopte ik in een van de tankstations en zag vier jongens en meisjes staan met een groot kartonnen bord vast, en felgekleurde t-shirts aan. Ikke geÔntrigeerd natuurlijk. Op het bord stond "PARIS - for charity". Blijkbaar waren ze van de University of Bath en waren ze in teams van twee op weg naar Parijs: The Paris Hitch dus. "Hitch", want alhoewel het de bedoeling is om zo snel mogelijk vanuit Bath aan de Eiffeltoren te geraken, mag het geen geld kosten.
Ik had dus twee teams in m'n auto zitten en liet hen de keuze tussen uitstappen aan het laatste tankstation aan de luchthaven van Parijs, of om mee te rijden naar Disneyland. Disneyland ligt wel een goeie 30 km van Parijs af, maar daar konden ze rechtstreeks de RER nemen richting centrum. Het andere team moest proberen om van aan de luchthaven in het centrum te geraken, hetgeen me niet zo vanzelfsprekend leek, want wie maakt er nog een stop op enkele kilometers van z'n bestemming?
'k Had hun nog m'n e-mailadres meegegeven, zodat ze me konden laten weten hoe het was afgelopen. Wat het ene team gedaan had weet ik niet meer precies, maar het team dat aan de luchthaven was uitgestapt, was als tweede gearriveerd. TrŤs bien! Blijkbaar hadden ze iemand gevonden die hen rechtstreeks naar de voet van de Eiffeltoren wou brengen.
De afgelopen maanden Googlede ik af en toe een keer, op zoek naar de volgende datum voor The Paris Hitch en gisteren had ik plots prijs! Van 11 tot 13 april, en wegens de grote interesse misschien ook tijdens het weekend daarna, trekken de studenten van Bath weer richting Parijs!
'k Heb dus wel zin om me weer richting Disneyland te begeven... En als ik ga, dan stop ik in elk benzinestation!

06/10: Ballonnen, twee fietsers en de toeristentram

Deze namiddag, onder een stralend zonnetje, kwam ik buiten, zag een hoopje ballonnen in de lucht hangen, en besloot om gauw m'n camera te nemen, op m'n fiets te springen en erachteraan te gaan.
Een jaar of vier geleden was ik nog balloncrew voor de inmiddels afgedankte Profi-ballon en in die periode ging ik ook regelmatig ballonjagen: kijken of er ballonnen in de lucht hangen, de fiets nemen, en proberen om op tijd bij de landingsplaats te geraken, liefst nog voor de volgwagens er zijn. Dit laatste lukte wel vaak, maar het ging ook wel om het fietsen zelf en om de foto's. Helaas staan die foto's niet meer online, want om een of andere onverklaarbare reden ben ik m'n fotoalbum op jorisvandael.be kwijtgespeeld. In principe zou ik het kunnen reconstrueren, want de geselecteerde foto's staan nog in een aparte map op m'n schijf, maar het hele ding was ook wel aan een update toe. Ooit komt dit er wel eens van :)
Uiteindelijk ben ik op een wei in Doorselaar terechtgekomen bij de Aliplastballon. Jean-Marie Pfaff heb ik in ieder geval niet gezien. Het hele tochtje heeft ongeveer 38km aan m'n fietsbenen toegevoegd en was behoorlijk succesvol. Maar m'n conditie is door m'n bureaujob echt niet meer op peil, want ik was behoorlijk bekaf na al het remmen, opnieuw vertrekken en racen om de ballon niet uit het zicht te verliezen.
Op de terugweg passeerden me tussen Lokeren en Belsele twee toeristentrams aan ongeveer 30km/u: eentje met drie beschilderde wagens van Aquatopia, een andere met ridders erop en een wegwijzer waarop ik Henegouwen kon lezen. Even later was het mijn beurt om hen voorbij te steken want de laatste was tegengehouden door een politiepatrouille. De Aquatopiatram was dan ook maar gestopt. En daar begint het gekke deel van het verhaal: een goeie honderd meter verder passeer ik twee fietsers, een moeder en een dochter, op weg naar Waasmunster (hoewel ze uiteindelijk door het centrum van Belsele reden... Vreemd, als je de streek een beetje kent) zoals ze me wisten te vertellen. Ze spraken me aan alsof ze me al lang kenden en blij waren om me terug te zien: "heb je ons in die tram zien zitten?? We komen van bij de Volvo en vroegen of we met onze fietsen konden meerijden in zo'n tram: zij moesten immers toch naar Lier. Maar hier moesten ze dus stoppen en moeten wij verder met onze fietsen..." En zo verder. 'k Heb dan ook maar uitgelegd waar ik vandaan kwam en de moeder en haar dochter bleven even vriendelijk en enthousiast meebabbelen, tot enkele minuutjes later onze wegen al scheidden. 'k Heb dus geen flauw, maar dan ook geen flauw idee wie zij waren, maar 't was wel aangenaam om in het donker, eenzaam op de fiets, even een babbeltje te slaan met euhm... oude bekenden. Dus mochten jullie dit lezen: 't was leuk, bedankt, en misschien tot nog eens op de fiets! En in plaats van in marginale trammetjes te kruipen bij zo'n mooi weer, kan je misschien beter ook eens achter een ballon aan gaan: 't is echt boeiend en behoorlijk stevig benenwerk! Voor een beginnersopleiding ballonjagen ben ik steeds beschikbaar! :) En nu ga 'k eens naar m'n foto's kijken...

update: hieronder een selectie! Klik er eentje open en blader dan verder door op de linker- of rechterhelft van de foto te klikken.
aliplast1 aliplast2 aliplast3
aliplast4 aliplast5 aliplast6

24/08: Postcrossing.com

Ziedaar m'n nieuwste minihobby. Ik heb blijkbaar echt iets met het volgen van dingen... Het begon met eurobilltracker.eu, daarna heel even bookcrossing.com (maar dat was niet echt een succes te noemen, want geen enkel boek werd teruggevonden), en nu dus postcrossing.com. Eigenlijk heb ik het leren kennen via Mr Euro tijdens de internationale meeting van eurobilltracker.eu in Berlijn van afgelopen weekend.
Effe uitleggen: nadat je geregistreerd bent op de site, kan je maximaal vijf adressen van andere gebruikers opvragen. Daarbij krijg je ook telkens een unieke postcard id. Vervolgens stuur je een kaartje (liefst van je eigen gemeente of streek) naar die mensjes en wacht je tot wanneer zij die unieke code op hun beurt invullen op de site. Van zodra dat is gebeurt kan je zelf weer een nieuw adres opvragen en zal iemand anders ook jouw adres kunnen krijgen wanneer hij of zij op de site een nieuw aanvraagt. En zo zijn er ondertussen al bijna 700.000 postkaarten de wereld rondgegaan! Mijn eerste vijf postkaarten, met de Grote Markt van Sint-Niklaas en enkele warme luchtballonnen erop, zijn -met prior- vertrokken naar Finland, Zweden, Nederland, Duitsland en Kentucky in de VS.
En nu is het dus wachten tot wanneer ze aankomen! Djeez, ik zit hier echt met de kriebels zoals een klein kind... I like it! :)

17/08: Eurobilltracker.eu, the meeting

Sinds enkele jaren heeft eurobilltracker.eu de gewoonte om jaarlijks een internationale meeting te organiseren voor alle leden van de site. De vorige jaren kon ik nooit deelnemen, omdat het telkens middenin m'n herexamens viel. Dit jaar kon het dus eindelijk wel, dus ik zit nu drie dagen in Berlijn! 'k Vond het niet echt de meest aantrekkelijke stad om naartoe te trekken, maar de eerste dag is al geweldig goed meegevallen. De typische beige- en bruingekleurde buurten van Berlijn kunnen me echter nog steeds niet bekoren. Twee jaar geleden ging de meeting door in Helsinki en dat sprak me al heel wat meer aan, maar ja... Het is toch al gezellig geweest tijdens de eerste dag. We hebben er net een barbecue opzitten en half beschonken met de metro de weg naar het hotel vinden was eigenlijk best wel leuk. Morgen gaan we nog bootje varen en genieten van het uitzicht vanuit de televisietoren. Zondag is er ook nog iets te doen, maar 'k weet niet of ik dan nog bij de groep blijf, dat zien we dan wel.
De enige tegenvaller: ik ben blijkbaar m'n tandenborstel en tandpasta vergeten... Volgens mij een van de meest gemaakte toeristenfouten die mij dus ook net is overkomen.
Oh en nog een leuke anecdote: ik ontmoet deze morgen de groep en een van de Vlamingen spreekt me aan om te vragen wie ik ben. Zijn eerste reactie: "ik ken je van enkele Disneylandfora!"... Tot daar mijn anonimiteit wat reputatie betreft... Daarna bleek nog dat hij werkt voor Luminus en dus ook klant is van SD WORX en zelfs van ons consultantsploegje voor HR Webworx! It's a small world after all... Nergens ben ik nog veilig!

13/05: Dodentocht 2007

Op het jaarlijkse evenement is het nog even wachten tot vrijdagavond 10 augustus, maar stilaan begint er weer leven te komen in de brouwerij: vandaag wordt als try-out een goeie 20 km van het Dodentochtparcours afgewandeld door de organisatie. Ze zullen zich o.a. verschillende keren laten scannen (ze hebben meerdere badges bij per persoon) om de problemen die zich bijna elk jaar voordeden de kop in te drukken: de scanning bleek namelijk niet altijd overeind te blijven bij een grote toeloop van wandelaars... Mijn inside source die me dit gisteren vertelde, zei er ook bij dat de organisatie uiteraard handenvol geld kost, maar wat ik niet wist, is dat de factuur van het Rode Kruis een van de grootste happen uit het budget vormt! En ik dacht dat die altijd alles gratis deden en moesten leven van de stickertjes die ze in weer en wind gingen verkopen! Wat een ontgoocheling, want ik kocht dus elk jaar stickers als bedankje voor de goeie zorgen die ze me elk jaar (moeten) geven.
Maar nu heb ik echter andere dingen aan m'n hoofd: gewoon al in vorm proberen te geraken! Mijn training loopt hopeloos achterop... Het komt er echt niet meer van om nog eens een deftige (>35 km) wandeling te doen, maar 't zal binnenkort toch moeten. M'n inschrijvingsgeld is al betaald, dus ik kan maar beter maken dat ik weer in volle glorie aan de start sta! En ooit, ooit haal ik eens de finish! :)

21/03: Sint-Niklaas gaat vreemd

Vandaag is het dan zover. Na massa's media-aandacht van onder andere VRT, VTM, allerhande Belgische kranten, NOS, CNN en Al-Jazeera -die allemaal in Sint-Niklaas hun kamp hebben opgeslagen- is het vandaag het grootse evenement op ons marktplein: Sint-Niklaas gaat vreemd. Op dit moment zijn er al meer dan 600 koppels die zich symbolisch willen laten hertrouwen door onze inmiddels wereldberoemde schepen Wouter Van Bellingen en inschrijven is nog steeds mogelijk op de website, of vanaf vanmiddag op onze Grote Markt. Dimitri Leue komt presenteren, en er is naast de trouwpartij ook een groepsknuffel, een gigantische openingsdans en een multicultureel dessertenbuffet gepland, dat alles ingekaderd met een paar mooie muziekjes. Het programma is eigenlijk te veel om op te noemen, dus je kan het hier even nalezen.
Volgens de internationale media hebben we er in Sint-Niklaas nog geen idee van hoe groots dit evenement wel is. Afgaand op de klinkende namen die al om interviews zijn komen vragen op en rond het marktplein, begint er toch wel iets te dagen. Ik zal er vanmiddag dus ook bijzijn! Mťt fotocamera.

WEBCAM:
Live beeld webcam

10/12: Op bezoek bij Telenet

Afgelopen donderdag stond ik om 18u in de gebouwen van Telenet in Mechelen, waar ik dankzij PUB (of TIK), een unieke rondleiding van twee uur door het gebouw kon meevolgen. Zij doen immers niet zomaar mee met de openbedrijvendag, dus dit was echt een buitenkansje.
Alhoewel...
Het begon met een korte inleiding door een managerachtig type (zijn functie ken ik niet meer) en twee filmpjes. Ze dateerden echter van de zomer van 2005 en waren dus hopeloos gedateerd. En wat hebben PUB-leden, toch allemaal computeradepten en/of power users nu aan een voorstelling van de producten en diensten van Telenet?! De gegevens waren niet alleen gedateerd, maar soms ook regelrecht fout: wie heeft er bijvoorbeeld thuis een internetverbinding van 10 megabyte per seconde?
Daarna kwam een manager van het SOC, of service operations center, ons een powerpointje tonen over zijn afdeling.

Lees verder!

02/10: Open Bedrijvendag

Gisteren was het voor de 16e keer Open Bedrijvendag. Een paar jaar geleden hadden we voor de eerste keer deelgenomen, en dit jaar waren we eindelijk nog eens van de partij.

Lees verder!

25/07: De Kolonisten van Catan

of kortweg "Kolonisten"...
Wie kent dit spelletje? Waarschijnlijk iedereen? Enkele maanden geleden kreeg ik een sms van een vriendin met op het einde de mysterieuze vraag of ik kolonisten kende. Volgens Google bleek het een gezelschapsspel te zijn...
Effe later vroeg m'n stagepartner net hetzelfde.
Vorige week las ik op vakantie een heel artikel over hoe goed het spel wel is en welke prijzen het al gewonnen heeft. Het bleek al meer dan twee miljoen keer verkocht te zijn in BelgiŽ en Nederland!
Blijkbaar was ik de enige persoon op de planeet die er nog nooit van gehoord had...
Maar gisteren ben ik het dus eindelijk gaan kopen! Een onbekende kerel die m'n doos zag begon ook plots een lofrede af te steken over hoe schitterend het wel in mekaar zat en dat ik ook zeker de uitbreidingspakketten voor het bordspel moest aanschaffen. Gisterenavond heb ik het dan voor de eerste keer gespeeld (met z'n vieren) en het is inderdaad SUPERLEUK!!!!

Mocht je het nog niet kennen, en mocht je geÔnteresseerd zijn in een mix tussen Monopoly (echter zonder de irritante geluksfactor waarbij een speler met de Meir en de Nieuwstraat sowieso wint) en Risk (ken ik eigenlijk ook niet), haal dan maar snel § 35 boven en spurt naar de winkel! Let wel op dat je je niet verslikt in de handleiding, want die ziet er vreselijk intimiderend uit. Als je ze echter een keer leest en daarna gewoon begint te spelen met de handleiding erbij, dan wordt het echter heel snel duidelijk. De richttijd van 75 minuten hebben we echter fel overschreden.

12/01: 100 hits!

En plots was het dan zover: ik kreeg net een e-mail van eurobilltracker.eu met de melding dat ik alweer een hit had, en dat is inmiddels mijn honderdste!
Als je helemaal uit de lucht komt vallen: in dit berichtje vind je wat meer uitleg over eurobilltracker.eu. Inmiddels zijn de statistieken wel heel wat veranderd: 75.243 gebruikers voerden 13.054.706 biljetten in voor een totale waarde van § 285.842.875.

24/10: An Intimate Evening of Grand Illusion

Vier jaar geleden ging ik in Vorst Nationaal naar David Copperfields nieuwste show (Portal) kijken, en was enorm onder de indruk van zijn kunsten. Toen ik hoorde dat hij op 23 oktober van dit jaar ons land nog eens zou aandoen tijdens zijn wereldtournee, reserveerde ik me dus weer een plaatsje.
Maar 't is gisteren toch een beetje tegengevallen... Eigenlijk was het niks meer dan een kopie van Portal met exact dezelfde hoofdacts op het einde. Er waren wel enkele nieuwigheden, maar om daarvoor zo'n "nieuwe" tournee op poten te zetten... 'k Weet het toch niet. Hij had immers vier jaar de tijd om heel wat meer nieuws te maken.

Lees verder!