Weblog

02/11: Loft

Net zoals half Vlaanderen -ze spelen de film immers in vier zalen tegelijkertijd in Metropolis Antwerpen- ben ook ik dus al naar Loft gaan kijken. Als je al vertrekt met hoge verwachtingen eindigt het meestal in een teleurstelling, maar dat was hier zeker niet het geval! 't Is echter moeilijk om bij dit genre van films te zeggen dat je hem graag nog een keer zou zien, want het whodunnit-gehalte is nu natuurlijk om zeep. En de grappen van Den Dikke ken je ondertussen ook al.
Op voorhand had ik al ergens gelezen dat de film een goeie middelmaat zou zijn, hetgeen eigenlijk kon geïnterpreteerd worden als een compliment volgens de auteur. Met wat hij dan precies heeft vergeleken weet ik niet, maar Loft is in mijn ogen meer dan een goeie middelmaat. Ik schrijf dit tekstje trouwens anderhalve week nadat ik ben gaan kijken, dus 't is niet dat ik nog verblind word door de animo van de premièrevoorstelling.
Ergens anders las ik dan weer dat de vrouwelijke karakters in de film te dun waren, te weinig uitgewerkt. Ook hier wil ik even op reageren, want hoewel de auteur gelijk heeft, is dit helemaal geen punt van belang. De film draait in eerste instantie om de vijf vrienden die de bewuste loft delen en als je de aandacht in een scenario al moet verdelen over vijf hoofdrolspelers, dan krijg je er nooit een deftig verhaal naast als ook nog de edelfiguratie moet uitgediept worden. Volgens mij heeft niemand dit als een gemis ervaren.
En ligt het nu enkel aan mij of is de Vlaamse film duidelijk beter bezig dan vroeger? Je leest bijvoorbeeld nog steeds regelmatig iets over Aanrijding in Moscou die maar blijft scoren op internationale filmfestivals. In ieder geval is het imago van onze eigen films verbeterd, daar ben ik zeker van. 'k Meen me te herinneren dat er vroeger al vaak een aangeleerde afkeer opdook als het ging om een eigen productie. Volledig onterecht.
Mocht je dus nog twijfelen over Loft: ga maar gewoon kijken! Zoveel tijd verlies je er immers niet mee. En breng achteraf je stem uit op imdb.com!

update: een paar uur later kan ik al een vervolg breien aan m'n verhaal, want op deredactie.be staat nu te lezen dat gisterenavond alle Vlaamse filmzalen waar Loft draaide waren uitverkocht. Ondertussen zijn al 300.000 tickets verkocht. Dat heeft Schalkse Ruiter, Buiten De Zone-broekventje-en-wat-nog-allemaal Bart De Pauw héél goe gedaan!

update 03/11/2008: Je kan ook al fan worden van de film op Facebook. 't Begint hier veel weg te hebben van een hype! Momenteel zijn er toch al zo'n 5.407 Facebookers die fan geworden zijn... Netjes...

17/03: The Kite Runner

'k Ben net terug van The Kite Runner. Het boek had ik een tijdje geleden al gelezen en was op z'n minst aangrijpend te noemen. De film verbaasde misschien nog méér. Uiteraard blijft een boek altijd meer details bieden dan de compacte filmversie, maar Dreamworks heeft een prachtprent gedraaid. Vooral de jonge Hassan en de vader van Amir hebben getoond dat ze heel wat talent in huis hebben. Maar Dreamworks verdient dus ook zeker een pluim, want om een grote Hollywoodstudio zo'n bijna alternatieve film te zien afspelen is bijna even indrukwekkend als het verhaal zelf. Het is echt degelijke, pretentieloze en heel mooie cinema: het boek helemaal waardig. Naast De Schaduw van de Wind blijft De Vliegeraar een van de beste verhalen die ik ooit heb gelezen.

01/03: Valsspelen op TV

Iedereen heeft waarschijnlijk wel al iets horen zeggen over het al dan niet valsspelen in realityshows en dergelijke. 'k Heb vandaag niet het ultieme bewijs meegemaakt, maar toch... Op zaterdag sta ik dus wat bij te klussen in een krantenwinkel en vandaag viel er plots een meisje binnen dat me in vijf haasten uitlegde dat ze een nieuw spelprogramma aan het inblikken waren en dat het team wat hulp nodig had omdat ze het zelf niet vonden. Ze zouden zo dadelijk binnenvallen en vragen naar "iets met Sinterklaas erop". Ik zou moeten antwoorden dat ik hun niet kon helpen, maar dat ze hiernaast naar de apotheker konden gaan.
Haar uitleg was nog niet afgerond of er viel inderdaad een man met een schatkaart binnen, gevolgd door een legertje cameramensen en technici. Het productiemeisje kon nog snel wegvluchten achter het chipsrek. En inderdaad, ze zochten dus een Sinterklaas. 'k Heb m'n best gedaan om ze naar de buren te sturen, maar toen plots ook nog de vraag kwam of die apotheker wel open was op zaterdag stond ik effe met m'n mond vol tanden. 'k Zei dat ik het hoopte voor hem, maar hij had toch nog een extra zetje nodig. Toen ik voor een derde keer herhaalde dat ze hem daar wel degelijk zouden kunnen helpen stormde de ploeg weer naar buiten. Wat er daarna nog gebeurde kunnen we hopelijk binnenkort op tv zien...
Spannend he :)

04/01: I Am Legend

Laat ons zeggen dat deze film een nogal euhm... stevige indruk heeft achtergelaten. 'k Had gehoopt om een actiefilm met actieheld Will Smith te zien, maar 't bleek eerder om een horrorachtige prent te gaan waartegen ondergetekende niet echt goed bestand is. Het concept van een gemuteerd virus -dat eigenlijk het ultieme kankervaccin had moeten worden- dat de planeet om zeep helpt is verre van origineel, samen met de gedragingen van de monsters/mensen, maar de beelden van het volledig verlaten en verwaarloosde New York zijn echt subliem. 'k Denk dat iedereen het zo wel een keer zou willen meemaken.
De film zelf heb ik ondertussen al een paar weken geleden gezien, maar plots slaat de paniek me weer om het hart. Het kan gewoon geen toeval zijn. Er worden immers testen gedaan met een supergriepvaccin en dokter Herman Le Compte is plots doodgevallen. En volgens mij was het gisteren helemaal geen begin van de koopjesperiode, zoals de media ons wilden doen geloven, maar ging het gewoon om een golf van mensen die net zoals ik het nieuws correct geïnterpreteerd hebben en volop aan het hamsteren zijn geslagen om de nakende quarantaine te kunnen overleven. Jaja, het einde is nabij! Goed dat ik jullie op tijd heb kunnen waarschuwen!

04/12: Topmodel Hanne

Ja, ik heb dus elke aflevering van Topmodel gevolgd. Commentaar hierop is NIET toegelaten. :)
Maar nu vraag ik me toch echt wel af waarom die alien gewonnen heeft... Dit keer ging het eens niet om een cash cow-programma en hoefde het publiek niet telkens dure sms'jes te sturen om een favoriet te kiezen, dus misschien lag het daar wel aan. Het komt er dus op neer dat een nogal apart uitziend en veel te slank meisje gewonnen heeft. Haar grote ogen rollen bijna uit haar quasi-anorexia hoofd en terwijl ze tijdens de finale bekendmaking werd geprezen om de kracht die ze in zich zou hebben om te overleven in de harde modellenwereld, komt ze al pratend heel verlegen over met die vingerdikke West-Vlaamse laag dialect die over haar taal gesmeerd is.
Haar prijzenpakket bestaat uit een modellencontract van 25.000 euro, een campagne van L'Oréal en een covershoot voor Glam-it. Vooral die campagne voor L'Oréal vind ik vreemd, want ik verwacht eerder een "gezonde" uitstraling van een L'Oréalmodel. En geef nu toe, hoelang kan je overleven met een contract van 25.000 euro? Is dit eenmalig? Zal ze daarna écht gelanceerd worden als topmodel als de energie van dit programma is overgewaaid, of zal ze in een scenario van Idoolwinnaar belanden?
Michèle toch, waarom heb je de finale net niet gehaald??

13/11: Jeff Dunham

Volgens mij is het filmpje op korte tijd al de hele wereld rondgegaan en da's helemaal terecht, want 't is ook echt wel grappig. Je ziet een fragment van A Spark of Insanity, de tweede zaalshow van buikspreker Jeff Dunham. Na z'n eerste show, Arguing with Myself, en de daaropvolgende massale DVD-verkoop, was z'n reputatie eigenlijk al gemaakt, maar nu wordt hij dus plots ook wereldberoemd. Als je op z'n site naar tour dates gaat zoeken, dan zie je echter dat je ofwel op het vliegtuig naar Amerika moet, ofwel gewoon de DVD's moet kopen.
Maar goed, 't ging dus over het filmpje: je ziet een sketch van Jeff samen met Achmed, the dead terrorist. Het duurt een goeie tien minuten en probeer maar eens om niet te lachen... Veel succes!
Twee versies: in hoge kwaliteit als je de DivX-player hebt geïnstalleerd, of in YouTube-kwaliteit.
...
I KILL YOU!!

10/08: Die Hard & de Siniscoop

'k Heb al heel wat zomerblockbusters gemist omdat ik gewoon geen tijd had om eens naar de cinema te gaan... Een paar dagen geleden kon ik wel wat tijd vinden voor The Simpsons Movie (niks speciaals, maar wel heel leuk voor de fans) en gisteren voor Die Hard 4.0. Toen de film ongeveer voor drievierde gepasseerd was, ging echter plots het licht aan. Aangezien de Siniscoop de zeer irritante gewoonte heeft om pauzes in te lassen, reageerde niemand echt verbaasd, maar na een kwartier werd het toch behoorlijk irritant. Uiteindelijk stak iemand uit het projectiekamertje z'n kop in de zaal om ons te vertellen dat de filmband het had begeven. Die Hard had died. We mochten een gratis kaartje gaan afhalen. Terwijl de rest nog wat verbaasd achterbleef, was ik als eerste uit te zaal en als eerste bij de kassameneer om m'n kaartje in ontvangst te nemen en om m'n mening over de Siniscoop effe te ventileren. Technisch gezien is het eigenlijk een behoorlijk deftige cinema: de zalen zien er heel erg Metropolis uit, het geluidssysteem is eveneens van JBL, en de beenruimte is business class. Maar de kinderziektes zijn nooit verdwenen. Sinds kort hebben ze een GSM-nummer dat je kan sms'en of opbellen wanneer er problemen zijn in de zaal. En die waren er gisteren ook: tijdens de trailers voor de film viel het beeld plots een vijftigtal centimeter naar beneden: bovenaan zagen we een zwarte band en onderaan lag een stuk film op de vloer. Ik sms'te het door, maar zonder gevolg. Op een keer ben ik ook al eens naar het floor management gestapt om de airco eens te laten nazien, want het publiek van een bomvolle zaal 8 lag tijdens de pauze van een film al helemaal gesmolten onder de stoelen. Het geluidsvolume is naast het klimaat in de zaal ook niet echt een constante. En alle winkels en horeca in en rond het cinemacomplex is inmiddels failliet. Daar kan de Siniscoop zélf niks aan doen, maar het doet ook niet echt veel goeds aan de algemene ervaring. Deels daarom ben ik ook zo'n voorstander van een grote keten als de Media Markt die zich als buren van de bioscoop zou willen vestigen. Ook het centrum heeft iets nodig om weer op de kaarten van Vlaanderen te verschijnen: het Shopping Center aan de rand is alvast een succes, nu de stad zelf nog.
En om nog even terug te komen op Die Hard: er zat een schitterend verborgen stukje humor in! Tijdens de eerste vijf minuten van de film zie je meer (merkloze) LCD's en computers passeren dan in je hele leven samen, allemaal met die typische filmsoftware erop: zwarte schermen, letters die geluid maken wanneer ze over het scherm scrollen, programma's die de gekste biepgeluidjes maken,... Behalve 1 scherm: dat van een van de hoofdrolspelers, want toen ze inzoomden op zijn hoofd zag je heel duidelijk een monitor met onderaan een klein Apple logo erop! En laat deze Justin Long nu net ook de hoofdrolspeler zijn van de grappige reclamespots die Apple in Amerika vertoont... Kan volgens mij geen toeval zijn!

14/05: Eyeworks zocht mij!

Beste Joris,
ik werk voor het televisieproductiehuis Eyeworks.
Momenteel zijn we voor een televisieprogramma op zoek naar zeer intelligente mannen tussen 18 en 30 jaar.
Misschien behoor jij ook tot deze categorie?
Ik zou je graag wat meer uitleg hierover willen geven. Zou je eventueel je telefoonnummer kunnen doormailen, dan kan ik je persoonlijk uitleggen waar het om gaat.

Met vriendelijke groeten,
Vanessa Hick (vanessa.hick bij eyeworks.tv)

Ze had deze e-mail waarschijnlijk nog niet eens verzonden toen ik al aan het antwoorden was met mijn telefoonnummer... Voor een nieuw programma worden blijkbaar 9 duo's gezocht, bestaande uit een intelligente jongen en een dom meisje. Dat wordt ongetwijfeld weer kwaliteitstelevisie.
De uitleg bleef nogal vaag, maar het zou de bedoeling zijn om het meisje in een bepaald vakgebied, waarin de jongen specialist is, op te leiden. De opnames vinden plaats tussen eind juli en begin augustus. Wedden dat ze toch weer mensen vinden die tijd teveel hebben?
Als je je zou afvragen wat Eyeworks is: ze zijn o.a. de makers van De Pfaffs, Toast Kannibaal, Allez Allez Zimbabwe, Boer zoekt Vrouw, De Nieuwe Mama, Je Bent wat je Eet,...
Oh en ik lees hier net dat ze van plan zijn een nieuw seizoen van Beauty and the Nerd op te nemen. Miljaar, zou het dat geweest zijn?? Hmm, aan de telefoon klonk het toch net als iets anders... Ach ja...

01/05: A Free and Inconvenient dvd'ke

Bij de Humo van volgende week vind je een gratis exemplaar van An Inconvenient Truth! Echt wel een schitterende actie als je 't mij vraagt. Op één klein detail na... De sponsor is Electrabel... Net dé meest vervuilende stroomproducent die je je kan inbeelden: ze hebben kerncentrales, supervervuilende en verouderde steenkoolcentrales en "groene energie" die afkomstig is van een handvol windmolens en afval dat ze per boot aanvoeren naar diezelfde steenkoolovens. Ze werken blijkbaar liever aan hun imago dan aan een duurzame toekomst.
Uiteindelijk zorgt het er wel voor dat je voor ¤2,10 een Humo hebt met DVD... Da's toch ook al iets...

22/04: Endemol zoekt redacteurs

Afgelopen vrijdag kreeg ik dit mailtje van een vriend/trouwe webloglezer/Frederik :)

Bij Endemol zijn we (dringend) op zoek naar nieuwe, jonge redacteurs die hun eerste stappen in de tv-wereld willen zetten. Het gaat om basis-redactiewerk (kandidatenselectie, tekstjes schrijven,...) maar wel in een ploegensysteem. Het is dus niet altijd mogelijk om met het openbaar vervoer te komen werken. Rijbewijzen en auto's zijn dus aan te raden. De job is niet altijd even glamoureus, maar wel leerrijk en een ideaal opstapje naar een tv-carrière.
Mochten jullie in jullie omgeving zulke mensen kennen, mogen die hun CV en motivatie altijd naar mij doormailen, en wel op frederik punt braem@endemol punt be.

Toch wel jammer dat ik het niet echt begrepen heb op de producten van Endemol :) En 't is niet m'n bedoeling om m'n weblog om te bouwen tot jobsite, maar 't leek me wel iets origineels. Mocht je dus iemand kennen, of ben je zelf geïnteresseerd: knal dan maar een mailtje in Frederik zijn richting!

17/04: Het Geluid

Q-Music laat vanaf morgen z'n bekendste spelletje weer beginnen: een nieuw geluid, ¤ 2.500 -slechts als startbedrag- voor de persoon die het kan raden, en ¤ 0,50 per verstuurde sms.
Volgens mij is het niet alleen aan de Nationale Loterij om zijn spelers bewust te maken van overmatig gokken... Maar als 'k een idee heb, zal 'k waarschijnlijk wel een gokje wagen. Nu ja, de eerste barrière is dus dat sms'en, want je moet exact de 100e zijn om op de ether te mogen vertellen wat je gok is. En misschien moet ik dan ook maar stoppen met die kritiek over het feit dat het 50 cent per poging kost, want in het wedstrijdreglement lees je o.a.:
- De deelnemers aan de wedstrijd zullen zich onthouden van negatieve publieke communicatie mbt de wedstrijd en de organisatoren.
- Door deel te nemen aan de wedstrijd, aanvaarden de kandidaten het volledige wedstrijdreglement.

Lepe ventjes daar bij de VMMa!

update 27/05/2007: Momenteel is de zoekterm "Het Geluid" veruit de populairste zoekopdracht waarmee Googlers op m'n site terechtkomen. Misschien willen jullie wel effe laten weten wat jullie zouden gokken??

15/04: Blind

Elke donderdagavond kan je met een behoorlijk grote zekerheid, zelfs tot op de millimeter nauwkeurig, m'n vriendin localiseren. Voor de TV, kijkend naar Wittekerke.
Heel af en toe volg ik al eens een flard en inderdaad, het lijkt toch een van de betere soaps te zijn. Niet dat ik goed kan vergelijken, maar goed.
Een tijd geleden hebben ze de vormgeving wat opgefrist, met onder andere een nieuwe begintune (You've blinded me with your love!), ingezongen door de rising star Stan Van Samang. En 'k vond het eigenlijk wel een leuk en amusant liedje... Afgelopen vrijdag ben ik dan voor haar de eerste twee DVD-boxen gaan halen (want blijkbaar bestaat de serie al van in 1993!) en daarop staat... het liedje in z'n volledige versie! 't Is wel jammer dat de kwaliteit niet echt optimaal is en dat er wat geluidseffecten uit de begeleidende beeldfragmenten zijn bijgemixt. Hopelijk komt het ooit eens te goei op de markt... En om tot het punt van dit berichtje te komen: ik heb me effe beziggehouden met het uitschrijven van de tekst. Volgens mij hangt hij op sommige plaatsen wel met fonetische haken en ogen aan mekaar, maar daar kan iemand misschien wel iets aan doen? Laat maar weten dan... Hieronder kan je hem terugvinden:

Lees verder!