Weblog

18/05: Ik ben geswitcht

Als je op google.be zoekt op 'Vista sucks', dan staat mijn bericht nog altijd bovenaan als eerste resultaat. Om de haverklap krijg ik wel een mailtje dat er weer een nieuwe reactie is verschenen, dus de negatieve commentaren op Windows Vista blijven helaas aanhouden.
Ik heb alvast woord gehouden en ik ben sinds vorige week overgestapt op Mac OS X. Voor me staat nu een 24 inch iMac met het zogenaamd Leopard erop, de laatste versie van het besturingssysteem van Apple. Voor m'n plechtige communie kreeg ik ooit een Apple cadeau, m'n eerste computer, en tijdens m'n hogeschoolstudies kocht ik me een compacte iBook G4 om mee te nemen. Maar nu was ik dus weer een tijdje Windowsklant, tot Vista plots verscheen en ferm op m'n zenuwen begon te werken. Een operating system mag mooi en flitsend zijn, maar moet zo onzichtbaar mogelijk blijven als het op het neerhalen van je systeemprestaties aankomt. Da's alvast mijn mening... En oh ja, er zaten ook echt wel veel irritante fouten in.
Tot nu toe ben ik -alweer- behoorlijk tevreden over zowel de iMac als Mac OS X. Het heeft natuurlijk ook z'n eigen manier van werken die ik weer wat onder de knie moet krijgen, maar dat lukt me wel. 90% van de tijd gebruik ik mijn computer toch voor internet, maar om m'n foto's een veilige plaats te kunnen geven en om een systeem uit te dokteren om ze vlot te kunnen bewerken zoals ik het met Corel Photo Paint deed onder Windows, zal nog wat denkwerk vergen.
'k Heb voor alle veiligheid (en misschien uit noodzaak?) ook een kleine partitie voorzien waarop nu een Vista Home Premium draait. Geen Ultimate meer, maar toch wel weer Vista. Op deze Core 2 Duo 3,06 GHz met 4 GB RAM draait het trouwens prima, 't zou verdorie eens anders moeten proberen...
Je zou trouwens allemaal het moment eens moeten meemaken waarop je voor het eerst je Mac opstart. Alles werkt gewoon zoals het zou moeten, en de vragen die je gesteld worden zijn zo simpel en helder dat je je gewoon onmogelijk kan vergissen. Ook de eventuele extra configuratie die je nadien nog wil doen werkt gewoon zo intuïtief als maar zijn kan. Daar kunnen ze bij Microsoft nog een puntje aan zuigen, maar dit is nu ook eenmaal een punt waarvoor Apple zo populair is geworden. Ik raad het bijgevolg iedereen voor de volle honderd procent aan om over te stappen naar Apple. Voorlopig althans... Laat ons hopen dat het zo blijft :)

14/04: Distributed power

Afgelopen zaterdag wist Eandis ons te vertellen dat hun distributienetwerk voor elektriciteit zo goed als verzadigd is. In drie jaar tijd is de groenestroomproductie verdrievoudigd en dat begint problemen op te leveren, zeker met het oog op de toekomst, want tegen 2010 zou dit nog een keer moeten verdubbelen. Je gaat me niet vertellen dat men dit niet zag aankomen bij Eandis. Ze gaan uiteraard naar een oplossing zoeken, maar dit zal de prijzen van stroom ongetwijfeld de hoogte injagen. Of hoe men de onwil om te moderniseren nu plots wil ombuigen tot een terechtwijzing van al die groene hippies.
Hoe moet de toekomst er dan idealiter uitzien? Dat wist Jeremy Rifkin ons een paar weken geleden te vertellen in een bijlage van De Tijd. Enkele jaren geleden las ik al zijn boek "De Waterstofeconomie" en hij kon me meteen overtuigen als visionair met een stevige wetenschappelijke achtergrond. Hoewel de echte waterstofeconomie nog wel even op zich zal laten wachten, liet hij in De Tijd zijn licht schijnen over een iets nabijere toekomst: die van de gedistribueerde stroomopwekking. Hij richt z'n pijlen nu trouwens op Europa en niet meer op Amerika, want hij heeft blijkbaar ook ingezien dat we aan deze kant van de oceaan wel nog een reële kans maken op een duurzame economie, terwijl de VS volhardt in een voortreffelijk absoluut nietsdoen. (Akkoord, dat was een beetje overdreven.)
In het interview stelt hij dat alle veranderingen in energieregimes samenvielen met een revolutie in de communicatie:

Waar we geavanceerde hydraulische landbouw zien bijvoorbeeld - in het oude Soemerië, in China, India of Mexico - ging dat gepaard met het uitvinden van het schrift. (...)
De geletterdheid van de massa in Europa en de VS tussen 1820 en 1870 viel samen met de stoom-, steenkool- en spoorrevolutie. (...)
Aan het begin van de 20ste eeuw was het de telegrafie en telefoon die samenviel met de tweede revolutie: die van de verbrandingsmotoren en olie. We zijn nu in de nadagen van die tweede industriële revolutie.(...)
De laatste 10, 15 jaar zitten we in een grote en machtige communicatierevolutie, met de doorbraak van het internet. Het sleutelwoord voor de derde industriële revolutie is het distributieve karakter. De eerste communicatierevolutie was top-down. Deze revolutie is vlak. Iedereen is gelijk. Iedereen communiceert met elkaar tegen de snelheid van het licht. Deze IT-softwarerevolutie draaide tot nog toe op de infrastructuur van de tweede industriële revolutie. Maar ik suggereer dat die culturele IT-revolutie zal convergeren met een regime van distributieve energie.

Het komt erop neer dat de toekomst niet in gigantische centrales zit, die hun energie met grote verliezen distribueren over hoogspanningskabels die het hele land doorkruisen, en waarvan de stroom door ondoordringbare giganten duur wordt verkocht aan de machteloze bevolking. Zo denkt mijn generatie en de volgende (hopelijk) niet. Ik zie het alvast als een van de boeiendste en interessantste uitspraken die ik sinds lang gehoord heb, en volgens mij is het helemaal de waarheid. De industrie, die andere vereisten heeft dan particuliere stroomverbruikers, zal zijn eigen centrales bouwen, of centrales delen met de naburige bedrijven in de industriezone. En alle particuliere verbruikers zullen in een internetachtig grid aaneengekoppeld zijn en samen zorgen voor een evenwichtige stroomvoorziening. Wat je zelf teveel hebt geproduceerd kan op het net, of kan opgeslagen worden. Kom je zelf tekort, dan tap je af van het elektranet (tja, 'k wou het al even een naam geven) of verbruik je uit je eigen opgeslagen voorraad, of de voorraad van je lokale stroomlus. En dit is volgens mij een systeem dat op zeer korte tijd perfect stabiel kan werken, op voorwaarde dat elk lever- en afnamepunt van voldoende intelligentie voorzien is. En dit is dan zoals ik het zie: distributed computing, maar dan met elektriciteit.
Hij doet trouwens ook een belangrijke uitspraak over het peak oil scenario: de optimisten zeggen dat we nog enkele tientallen jaren te gaan hebben voor de piek in de klokcurve van de olieproductie wordt bereikt, terwijl de pessimisten het al tussen 2010 en 2020 leggen. Maar hij benadrukt waar het hier precies over gaat: een verschil van niet meer dan enkele tientallen jaren! Immers, eens de top van de klokcurve bereikt is, nemen de kosten (en de paniek) exponentieel toe. En daar zijn we momenteel nog niet klaar voor, want hoewel we in principe wel een oplossing hebben om (als het écht moet) relatief snel om te schakelen op groene stroom, is het vervangen van de meestgebruikte brandstof en grondstof voor allerlei plastics (enz.) zo goed als onmogelijk. Spannende tijden...

15/02: spaarlamp ≠ spaarlamp

Dit begrijp ik toch niet helemaal: de spaarlampjes die je in Ikea vindt (van Chinese makelij), hebben een B-label wat energie-efficiëntie betreft, terwijl een spaarlamp van Philips bijvoorbeeld een A-label draagt. Een spaarlamp is toch een spaarlamp? Blijkbaar kan er dus toch nog een verschil in techniek zijn... Iemand die hier meer over weet?

02/03: Vista sucks!

Als IT'er was ik er uiteraard als de kippen bij om de nieuwe Windowsversie te gaan kopen. Sinds enkele weken draai ik hier Windows Vista Ultimate en tot nu toe is het niks dan pure ergernis geweest. Het mag dan wel heel mooi zijn, bruikbaar is het in geen geval.
Even opsommen:
  • De standaard mediaspeler voor video en muziek blijft Windows Media Player. Wat ik ook probeer.
  • M'n scanner (van Benq) werkt niet meer aangezien de drivers niet compatibel zijn.
  • Idem voor m'n geluidskaart van Creative: telkens wanneer na het opstarten mijn bureaublad verschijnt, floept er een melding open dat de installatie van de drivers wordt afgewerkt. Er komt nu wel geluid uit de kaart, maar steevast met een lastige echo erbij. De instellingen van de kaart kan ik niet wijzigen, want de bijhorende software werkt niet meer.
  • M'n gloednieuwe filmcamera van Sanyo wordt niet meer automatisch herkend. Dit is in principe een USB mass storage device dat onder Windows XP perfect herkend wordt en in de verkenner verschijnt als een nieuwe drive, bijvoorbeeld E:\. Op de laptop van m'n werk doet hij het wel, op mijn pc niet.
  • M'n FTP-programma (CuteFTP), Outlook 2007, en enkele andere tools of acties produceren bij elke klik een biep van de pc-speaker. De programma's werken wel, maar dat gebiep is vreselijk irritant. Uiteindelijk heb ik het kabeltje van de speaker gewoon uitgetrokken.
  • M'n iPod Shuffle kan ik niet meer synchroniseren met iTunes. Mijn poging is zelfs zo erg mislukt dat de iPod nu elke dienst weigert.
  • Daarnaast is mijn pc ook opmerkelijk trager geworden. In het doosje steken een AMD Athlon64 3500+ met 1 GB RAM en een degelijke videokaart met 256 MB geheugen. De harde schijf moet echt overuren kloppen, want het ding blijft maar ratelen en ratelen, ook al toont taakbeheer me dat er nog voldoende beschikbaar geheugen is. Geen idee waar Windows zich allemaal mee bezig houdt. Het gaat trouwens om een nieuwe, cleane, installatie zonder Windows XP te upgraden.
  • En niet echt een bug, maar wel een groot punt van ergernis: het wordt alweer aangeprezen als een nieuw besturingssysteem, maar daar is niks van waar. Voeg bijvoorbeeld eens een nieuw lettertype toe: je krijgt nog steeds de hopeloos verouderde interface te zien, die zelfs nog achterloopt op de navigatiestandaard van Windows XP! In het algemeen is navigeren over je harde schijf trouwens een echte pest geworden.

En zo zijn er nog wel enkele ergernissen die me dagelijks doen vloeken op Vista.

De oplossing: ik ga me binnenkort een iMac kopen! Vorige maand werden zomaar eventjes dubbel zoveel Apples verkocht als in januari 2006! Apple's reclamefilmpjes zitten er misschien voor iets tussen, want ze zijn ronduit subliem.

13/11: Polo BlueMotion & Die Gläserne Manufaktur

Enkele weken geleden verscheen in de pers een overzicht van de automerken die de afgelopen jaren al dan niet iets gedaan hadden aan het terugdringen van de CO2-uitstoot van hun modellen. Fiat scoorde bijvoorbeeld heel goed, terwijl Volkswagen de wind van voren kreeg.
Waarschijnlijk is de evolutie in uitstoot van de gemiddelde Golf of Passat er niet op verbeterd, maar er werd wel heel hard gezwegen over hun nieuwste telg, de Polo BlueMotion, waarvan tegenwoordig verschillende bill boards langs de weg hangen. Het is een van de zuinigste wagens die momenteel op deze aarde rondrijden en Volkswagen is van plan om de technologie ook toe te passen in andere modellen. De CO2-uitstoot van de Polo BlueMotion bedraagt slechts 102 tot 108 g/km, met een verbruik van 3,9 tot 4,1 l/100 km, wat hem ook in het lijstje zet van wagens waarvoor je een belastingaftrek van 15% kan krijgen. Flink zo.
Maar niet alleen de nieuwe Polo is geweldig proper, ook deze Volkswagenfabriek in het Duitse Dresden is meer dan een vermelding waard. De fabriek staat steeds open voor bezoekers die er een rondleiding kunnen volgen om de ontwikkeling van het topmodel, de Volkswagen Phaeton, van dichtbij mee te maken.
Een heleboel foto's van deze Gläserne Manufaktur, ofte glazen fabriek, kan je vinden op vwvortex.com. En glaesernemanufaktur.de is de officiële site. Misschien een leuk idee als eenmalige internationale Open Bedrijvendag?

Jaja, dit zijn transportbanden met een parketvloer erop
Die Gläserne Manufaktur Die Gläserne Manufaktur Die Gläserne Manufaktur

30/08: Een helder moment

De grootste warenhuisketen ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, is van plan om op een jaar tijd 100 miljoen spaarlampen te verkopen aan zijn klanten.
Als ze slagen in dit opzet, en elke verkochte spaarlamp zou een gloeilamp van 60 Watt vervangen, dan wordt het equivalent van het totale energieverbruik van 1,5 miljoen Amerikanen uitgespaard.
Een spaarlamp verbruikt 75 à 80% minder energie dan een gloeilamp en gaat 10 tot 15 keer langer mee: een gloeilamp geeft er na ongeveer 1.000 branduren de brui aan. Inmiddels bestaan ze reeds in alle vormen, dus zelfs kleine inbouwspotjes kunnen vervangen worden door spaarlampen. En terwijl ze vroeger een koud, wit licht uitstraalden, is de kleur ondertussen warm white geworden: hetzelfde aangename gloeilamplicht dus. En tenslotte zijn er ook reeds dimbare spaarlampen verkrijgbaar, iets wat vroeger helemaal onmogelijk was.

Lees verder!

16/10: AMD vs. Intel

Blijkbaar zijn er wel heel eenvoudige manieren om te besparen op je stroomverbruik. Op enkele gespecialiseerde hardwaresites verschijnen regelmatig prestatievergelijkingen tussen de nieuwste processoren van Intel en AMD, maar je vindt niet altijd een vergelijking van de prijs en hun respectieve stroomverbruik. Wat prijs/kwaliteit betreft zit je volgens mij altijd goed met een AMD Athlon 64 processor, de meest gangbare CPU van AMD. Intel kan met zijn Pentiums AMD wel verslaan op verschillende vlakken, maar om een vergelijkbare processor te hebben, moet je wel meer centjes neertellen. De vergelijkingen gaan dus niet altijd even goed op.
Een paar dagen geleden vond ik echter twee grafiekjes die het stroomverbruik illustreren van enkele budgetprocessoren van AMD en Intel. Het eerste toont de processoren "in rust", het tweede toont hun verbruik onder volle belasting. Het verschil gaat van meer dan het dubbele, tot het driedubbele aantal Watt! Met een klikje hieronder krijg je ze te zien:

Lees verder!

11/09: waterstofpilletje

Ik volg al geruime tijd de ontwikkelingen op het gebied van waterstof als toekomstige brandstof voor onze auto's. Een van de grootste problemen tot nu toe was het opslaan van die waterstof. De motoren of brandstofcellen zijn wel nog zeer duur, maar de technieken om ze te maken waren al ver gevorderd. De vereiste waterstof opslaan, daarentegen, was een ander paar mouwen: ofwel moest dit onder vloeibare vorm gebeuren (maar dan moet het gas tot -250°C gekoeld worden), ofwel in z'n originele gasvormige toestand, maar dan onder immens hoge druk. En dan nog was heel wat ruimte nodig.
Deense onderzoekers zijn er nu in geslaagd om waterstof op te slaan als een soort tablet. Een enorme vooruitgang dus! Het brengt de waterstofeconomie weer wat dichterbij, maar er zijn echt nog heel wat meer barrières te overwinnen dan deze. Denk maar aan het (milieuvriendelijk) produceren, opslaan, transporteren en verdelen van waterstofgas...

20/06: iDTV

Voor al wie geen regelmatige bezoeker van zdnet.be is, laat ik hier even de link achter naar het artikel van afgelopen donderdag over iDTV van Telenet Televisie.
Enerzijds bevat het een gewoon overzicht van wat (de overstap naar) iDTV precies zal gaan inhouden, maar ik raad het vooral aan o.w.v. de tonnen reacties die op het artikel zijn gekomen. Ikzelf ben een heel tevreden klant van Telenet en zal ook met plezier hun kwaliteiten in de verf zetten, en dat mogen de Belgacomfans ook doen. Maar de manier waarop is soms echt vreselijk... 't Is net hetzelfde geworden als de discussies over Mac OS/Windows/Linux/... om maar een bekend voorbeeld te noemen.
Is het nu zo moeilijk om je beweringen te staven met een paar feiten? Of om niet meteen mekaar in de haren te vliegen? Het doet me trouwens allemaal denken aan wat ik schreef ik een vorig berichtje: met een massa bereik je nooit vooruitgang, de conservativiteit neemt alleen toe: digitale televisie (van Belgacom of Telenet) is nu eenmaal de logische opvolger van de analoge televisie, en krijgt in de EU nog een extra duw in de rug. Maar het feit dat deze vooruitgang een kleine financiële bijdrage vraagt van de consument lokt soms hevigere reacties uit dan het binnenvallen in Irak.

13/03: 7 megapixel GSM

dpreview.com laat ons weten dat Samsung een GSM heeft voorgesteld met een ingebouwde fotocamera met een resolutie van maar liefst 7 megapixel. Daarnaast speelt het ding ook mp3'tjes af en kan het visitekaartjes lezen...
De laatste tijd regent het dergelijke nieuwtjes, maar ik begin stilletjes aan af te haken. Zit de wereld echt te wachten op al die toeters en bellen in een GSM? En wordt UMTS echt zo'n killerapp? 'k Vrees er toch een beetje voor... Volgens mij is er weer een nieuwe zeepbel in de maak, die ooit wel eens zal barsten. Of ben ik gewoon ouderwets?