Weblog

15/06: Ik sta (al een jaar) op tinternet!

't Is jandorie al dertien maanden geleden dat ik met geschaafde knieŽn en ellebogen achter m'n bureau zat bij SD Worx voor een casting en daaruitvolgende opnames, en ik heb er nog nooit iets over geweblogd! Dan heb ik al eens m'n fifteen minutes of fame...
Beter laat dan nooit, dus hierbij zet ik mezelf even volop in de schijnwerpers! :)
Vorig jaar werkten SD Worx en These Days samen voor een Employer Branding project. Een onderdeel daarvan was een reeks filmpjes met personeelsleden in de hoofdrol. Toen ik hiervan hoorde ben ik dadelijk naar de casting gegaan in ons bedrijfsrestaurant, om voor de eerste keer al terug te komen met enkele schaafwonden. Effe later was het dan echt aan mij en na een halve dag draaien was het filmpje ingeblikt: ik als mislukte basketbalspeler die z'n "jury", de interviewers van SD Worx, kwam imponeren met papierpropjes en een prullenmand. The war for het verkeerde talent dus.
Hoe lang de reeks nog online gaat staan, inclusief making of, weet ik niet, maar zolang het nog kan: ga kijken! "Time-Out" is het mijne...
Gelukkig heb ik me ook wat serieuzer ten dienste gesteld van m'n werkgever en heb ik al een paar keer in Vacature en een paar flyers gefigureerd als IT consultant. Wel jammer dat ze m'n voornaamste kenmerk, m'n kraakbeendopje bovenop m'n rechter oorschelp, hebben weggephotoshopt! Oh, en zie je toevallig zo'n foto in Vacature, maar dan niet met mezelf, maar met m'n collega Katrien Hesters: ze heeft MIJN laptop vast! De mijne! :)

PS: Als je het filmpje gezien hebt mag je natuurlijk ineens ook een vacature invullen. Als je er dan toch bent...

27/12: The server returned an error. Would you like to retry?

Als je op de website van Garmin net een update van de kaartensoftware hebt gekocht, is dit wel het laatste wat je wil zien verschijnen. Vlak na de betaling met Visa werd ik trouwens automatisch doorverwezen naar een onbestaande webpagina, waardoor ik dus zo'n 404-melding zag verschijnen in m'n browser.
Via de bevestigingsmail kwam ik wel op de goeie locatie terecht, maar het downloaden zelf ging telkens de mist in. Garmin stelt immers voor om eerst hun eigen download manager te installeren en via die weg het 2,6 GB grote bestand te downloaden.
Telkens de download op 99% kwam, verscheen de foutmelding uit de titel. Twee dagen en drie pogingen verder had ik nog steeds niks meer dan corrupte bestanden gedownload. Google bood ook niet veel hulp, vandaar dit berichtje op m'n weblog, zodat ik hopelijk nog een paar andere slachtoffers kan helpen. Garmin heeft in ieder geval al een e-mail van mij ontvangen met de klacht erin...
De oplossing: download the Light-versie van deze gratis downloadmanager en kies er vervolgens voor om via my.Garmin.com het bestand manueel te downloaden. Die link kan je verslepen op het icoon van deze nieuwe downloadmanager en die zal de file wel correct binnenslepen.
Veel succes ermee!

Or in English: When you see this error while trying to download a map update from Garmin, try installing the Light version of the Free Download Manager instead of the Garmin Download Manager. Drag and drop the URL to the download location of the map update on op of the FDM icon, and the download will succeed without errors! Good luck!

04/08: Mob Wars

Al geruime tijd had ik een profiel op Facebook, maar veel viel er niet te lezen. Blijkbaar had ik me ooit een keer ingeschreven uit nieuwsgierigheid.
Vorige week ontdekte ik echter via een collega dat je allerlei (voor Facebook op maat gemaakte) applicaties kan toevoegen aan je profiel, en Mob Wars is er zo eentje van. Je hebt het op twee seconden beet, maar 't is echt wel leuk. In het begin dan toch, want na een tijdje geraak je er wel een beetje op uitgekeken.
De bedoeling is dat je als maffioso jobs uitvoert, andere mobsters aanvalt, geld verzamelt, wapens en vastgoed koopt,... en op die manier opklimt van level naar level. Helaas heb je niet alleen meer geld nodig om wapens of wagens e.d. te kunnen aankopen, maar ook vrienden die willen meespelen in je mob. Momenteel zijn we met z'n drieŽn, maar het zouden er vijf of idealiter vijftien of meer moeten zijn. Aiai... Nog een lange weg te gaan dus, want je kan enkel uitnodigingen opsturen naar je vrienden op Facebook en dan hangt het er nog vanaf wie zich effectief engageert voor Mob Wars. Vandaar dus deze reclame op m'n weblog, want 'k zou graag nog wat opklimmen in de familie. :) Het draait trouwens volledig op internet via een doodgewone website: je hoeft er dus niks voor te installeren.

21/05: Limieten

Vandaag in de pers: Telenet verhoogt zijn verbruikslimieten voor de twee populairste abonnementen: ExpressNet en TurboNet. In het eerste geval gaat het van 12 naar 20 GB, en TurboNet-surfers mogen nu 60 GB binnenhalen.
Telkens er iets nieuws te lezen verschijnt over de internetabonnementen van onze grootste internetproviders kan je er prat op gaan dat er massa's reacties volgen van lezers die hun ongenoegen uiten over de prijzen, de supportdesk, de limieten, de snelheid, en hoeveel beter het wel is bij de concurrentie.
Op de site van De Tijd staat momenteel 1 reactie onder het artikel: "Het is nog steeds aan de lage kant, maar het is al een mooi begin", maar wacht tot je gaat kijken op IT-sites zoals ZDNet. Momenteel is het er nog kalm, maar 'k durf wedden dat het volume aan reacties snel zal aanzwellen. Ook ik heb al eens gefoeterd op Telenet, maar met de limieten had ik niet zo'n probleem. Wťl met de reacties van anderen...
Hoe kan je nu in 's hemelsnaam vinden dat 20 GB (of 60) per maand niet genoeg is? Dat eerste komt overeen met 700 MB per dag, ongeveer een volledige CD qua capaciteit. Hoe kan je nu als gezonde mens zoveel data op een zinnige manier verwerken? Da's toch onmogelijk? Tot in 2006 zat ik zelf nog in een IT-richting op school en meestal zag je niet per se een internetverslaving, maar eerder een downloadverslaving. Downloaden als kick. En dat maakt volgens mij heel wat slachtoffers... Ik zag hoe massaal films, demo's van spellen, muziek, e.d. werden binnengesleept, maar ik heb nooit echt kunnen geloven dat al deze data ook effectief verwerkt werd. Misschien is het nog wel mogelijk -in theorie-, maar hoeveel tijd blijft er dan nog over voor andere zaken?
Samengevat: ja ik erger me nu al op de reacties die straks massaal op internet gaan verschijnen :) Denk eens goed na waarmee je bezig bent... En misschien zijn er in de buurlanden wel abonnementen die je toelaten om veel meer of onbeperkt te downloaden, maar heb je dit ťcht nodig??

10/01: deredactie.be

Vroeger ging ik quasi dagelijks een keer de headlines lezen op vrtnieuws.net en 's avonds, wanneer er meer video's beschikbaar waren, keerde ik nog eens terug om te bijhorende beelden te zien. 't Is jammer dat de opvolger van de site, deredactie.be, geen poll op de homepage heeft staan om even de mening van het publiek te vragen, want ik zou alvast graag m'n mening geven. De kleuren zijn ronduit afschuwelijk, de structuur is zo onoverzichtelijk als maar zijn kan en de layout maakt het er ook al niet veel beter op. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwsitems in het midden van de pagina: bovenaan is het een grote foto met een gekleurde tekstbalk over de foto heen, daaronder zijn het foto's met een gekleurde balk erboven, soms met een zwarte balk erboven, soms is de foto wazig gemaakt en staat er tekst over, en deze verschillende layouts staan dan nog eens door mekaar, want onderaan staan er weer met een gekleurde balk boven de foto. Ook links en rechts staan nog andere items in nog meer verschillende kleuren en bovenaan flikkert constant zo'n irritante balk die steeds dezelfde 3 seconden beeldmateriaal laat zien. En dit leidt je blik ťcht wel af als je vlak eronder iets aan het lezen bent.
Kortom, ik vraag me heel erg af of het concept van deze site ooit uitgetest is geweest door enkele doordeweekse lezers, of enkel en alleen gemaakt is op basis van de ideeŽn van enkele ontwerpers/IT'ers die geloven dat enkel meer overbodige opmaak en opgedrongen multimedia de criteria zijn om tot een goeie en moderne website te komen die het hedendaagse surferspubliek aanspreekt.
update 11/01/08: Op de-red-actie.be blijkt dat ik inderdaad niet de enige ben die denkt dat er iets grondig mis is met de nieuwe site... Ook ZDNet.be heeft er een artikel aan gewijd.

04/01: Open up broadband fast

Volgens een persbericht van Reuters heeft de Europese Commissie BelgiŽ gewaarschuwd om zo snel mogelijk concrete plannen te maken voor het openbreken van de breedbandmarkt. Het is echter voornamelijk Belgacom dat wordt geviseerd voor het niet willen openstellen van het snelle VDSL-netwerk, maar de EC vermeldt ook dat in BelgiŽ eerder hoge internettarieven worden gehanteerd, in vergelijking met de buurlanden. BelgiŽ heeft nochtans een breedbandpenetratie van 23,9%, tegenover het Europese gemiddelde van 18,2%, maar van die Belgische markt heeft Belgacom wel 46,8% in handen. Geen gezonde situatie dus...
Gerechtelijke stappen zijn enkel nog te vermijden if it is done fully and quickly, en ze zullen nauwkeurig toekijken hoe het probleem wordt opgelost.
Jammer dat er niks over Telenet wordt geschreven, dat nu als enige operator het kabelnetwerk mag uitbaten, zonder enige concurrentie. Maar misschien is het toch de moeite waard om het resultaat van deze gevraagde vernieuwingen af te wachten, hoewel ik vrees dat BelgiŽ alweer niks zal doen en dat het proces van de EC onvermijdelijk zal zijn. Misschien heeft de Dag van de download toch iets uitgehaald? Laat het ons hopen.

26/12: EurobillTracker.eu, en niks anders

EurobillTracker is nog steeds een (bizarre) hobby van mij, dus 'k voel me dan ook verplicht om dit belangrijke nieuws effe te verspreiden:
Philippe Girolami, de oorspronkelijke eigenaar van de .com-versie, is met de site en alle code aan de haal gegaan en wil er een commercieel project van maken. En da's uiteraard niet de bedoeling... De vrijwilligers zijn dus doorgestart met een .eu-site, waarop alle data van de vroegere .com te vinden is. Er is dus niks verloren gegaan, maar er bestaan nu wel twee instanties van EurobillTracker... de .eu is echter the way to go!
Maar 't hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn, want de site groeit nog steeds heel sterk! Enkele statistiekjes:
  • Momenteel zijn er 38.843.946 biljetten geregistreerd,
  • ter waarde van § 804.740.505,
  • door 118.358 geregistreerde gebruikers.
  • Dit heeft tot nu toe 159.736 interessante hits opgeleverd.
  • Elk jaar vond een internationale meeting plaats, vanaf 2008 worden dit er twee, wegens te druk.
De originele nieuwsbrief die de kaping aankondigde kan je hieronder lezen...
update 13/01/2008: Ondertussen zijn de twee sites weer samengevoegd en is het beheer in handen gekomen van een pas opgericht VZW naar Belgisch recht. Geen aparte databanken meer, verdeeld over .com en .eu, maar opnieuw 1 site: eurobilltracker.eu!

Lees verder!

22/12: Dag van de download

Een tijdje geleden drukte Telenet op de knop. Een hele promotiecampagne die voor mij enkel uitdraaide op een snellere uploadsnelheid vanaf april 2008: de 512 Kbit/s worden 1 Mbit/s. Sinds ik TurboNet heb, heb ik geen last meer van een te krappe downloadlimiet. 35 GB per maand krijg ik er nooit van m'n leven door. Maar 't gaat om het principe... Er zijn blijkbaar slechts een beperkt aantal klanten die effectief door de geluidsmuur gaan en ofwel op smalband komen, ofwel bijbetalen om meer te mogen consumeren. Als je echter de berichten van Tik vzw (de klantenvereniging van o.a. Telenet) hoort, dan blijkt er toch iets anders aan de hand te zijn: Telenet houdt immers geen rekening met de gebruikers die zich bewust inhouden om toch maar enkele megabytes onder de limiet te blijven zodat hun strot niet wordt dichtgeknepen. En dat dichtknijpen kan al na 33 minuten, want zo lang doet een ComfortNet-klant erover om zijn maandlimiet op te souperen. En die 33 minuten kosten je een dikke § 30 per maand.
Maar eerlijk gezegd, waarover gaat het hier eigenlijk? Een normale ExpressNetklant mag 12 GB opgebruiken. Ongelooflijk marginaal, als je weet dat je daarvoor § 43 moet neertellen en dat het over glasvezelnetwerken gaat die niet tellen in gigabytes, maar in terabytes. Voor die § 43 krijg je ook een mailbox van 50 MB, een fractie van wat de Gmails van tegenwoordig aanbieden aan exact nul euro, inclusief ondersteuning van anti-spam en zelfs IMAP indien nodig. 'k Had bijvoorbeeld net een nieuw nummer gekocht via iTunes, wou dit gauw delen met m'n vriendin -want die 8,5 MB vliegen zo naar de overkant met een TurboNetabonnement-, maar de mail raakte niet op zijn bestemming, wegens te groot. Ik rijd met een Bugatti Veyron in een zone dertig mťt asverschuivingen en verkeersdrempels.
Dit marginale boeltje internet kost me § 61,32 per maand en ik kan nog niets eens een legaal gedownload nummer bij m'n vriendin krijgen. Wraakroepend.
Tijd dus om naar het buitenland te verhuizen, waar de markt al lang eens deftig door mekaar werd geschud en waar je heel wat meer waar voor je geld krijgt.
Maar wacht! Er is een goed potje cyberactivisme op komst. Op 30 december is het de Dag van de download!
Telenet- en Belgacomklanten (maar iedereen is welkom!) worden opgeroepen om zoveel mogelijk te downloaden op 30 december. En ook al zie je dit niet zitten, maar wil je wel je steentje bijdragen, dan kan je je toch registreren op de site. In de hoop dat we de markt eindelijk eens deftig kunnen openbreken!
Update: Tik heeft nog een interessant artikel geschreven, naar aanleiding van een item in Peeters & Pichal op Radio 1.

09/12: Thuis in je huis

Om de online supportpagina's van Telenet wat meer bekendheid te geven, en om de telefonische helpdeskers wat te ontlasten van steeds terugkerende vragen, heeft Telenet een wedstrijd gelanceerd waarbij je elke dag een fictief gezin moet helpen met het oplossen van hun problemen. Er vallen natuurlijk prijzen te winnen. 'k Heb tot nu toe twee keer meegespeeld: de allereerste keer en ook vandaag. Toen het eerste mailtje binnenvloog, met de melding dat de wedstrijd van start ging, ging de support-site al onmiddellijk ten onder aan de toevloed van bezoekers. Heel goed voor het imago van een bedrijf als Telenet, waarvoor internet en breedband net een van de core activities zijn.
Vandaag heb ik me blauw geŽrgerd aan een van de vragen: Hoe lang worden e-mails bewaard op de servers van Telenet? Drie maanden, zes maanden, of tot wanneer ik ze zelf verwijder?
Nu moet je weten dat de Windows Live Mails en Google Gmails van deze wereld ettelijke gigabytes aan data-opslag bieden voor exact nul euro. Je krijgt er enkele moderne features bij, IMAP-ondersteuning als dit nodig is, enz. Wat krijg je in ruil voor je extreem dure Belgische abonnement? 50 MB en het correcte antwoord op de vraag: e-mails worden vanzelf gewist na zes maanden. Alsof ze er fier op zijn en het via deze wedstrijd nog eens in de verf willen zetten! De argumenten om de Belgische internetmarkt eens deftig open te breken zijn al talloos, maar de situatie lijkt nooit te zullen veranderen. Laat ons toch hopen...

13/09: Digg.com

Blijkbaar is het nieuws over Michael Jacksons plagiaat nog niet echt bekend geraakt in Amerika. Op de geweldig populaire portaalsite digg.com is er in ieder geval nog niks over terug te vinden... Hetgeen me aan het denken zette: als ik nu eens in 't kort het verhaal uitschrijf -in het Engels- en de link op digg.com zet. Zou ik dan de beroemde frontpage kunnen halen?? Weliswaar in de categorie Entertainment, maar toch.
Indien je de site niet zou kennen: ze is zo bekend dat artikels die de voorpagina halen (en dat wordt volledig door de lezers bepaald!) zo vaak worden aangeklikt dat de meeste websites gewoon compleet bezwijken onder de volkstoeloop. In de categorie Entertainment is het gelukkig niet zo erg, maar het zorgt niettemin voor een enorme boost. De meeste bezoekers zal ik uiteraard niet kunnen behouden, aangezien alles hier in 't schoon Vlaams geschreven is, maar toch... 'k Wil het eens proberen!
Wish me luck! (En pak ondertussen m'n idee niet af!! :) )
update: Ziezo, het staat er! En nu allemaal op m'n artikeltje gaan stemmen! Dankjewel! :)

07/03: SchoolBORD.be

De Amerikaanse sites rond social networking zijn inmiddels ook in Europa bekend, maar echt succesvolle Europese varianten zijn nog niet zo talrijk. Een van de (Vlaamse!) sites die de laatste maanden heel wat populariteit heeft weten te verwerven is SchoolBORD.be.
Het doel is dat je je registreert, eventueel wat informatie over jezelf invult in je profiel, en aangeeft in welke scholen je zoal gezeten hebt. Zelfs je lagere school staat zeker in het lijstje. Vervolgens kan je opzoeken wie hier nog school heeft gelopen en kan je je eventueel abonneren op een automatische nieuwsbrief die je verwittigt wanneer er in jouw scholen een nieuwe (ex-)schoolgenoot is bijgekomen. Op basis van de mailtjes en de media-aandacht die er ondertussen al geweest is, kan je echt wel zeggen dat het een behoorlijk succesvolle site is geworden. Volgens mij hebben de looks er zeker wat mee te maken, want de layout is heel helder en modern. Helemaal Web 2.0, om mee te zijn met deze hippe trend.
De ultieme droom is natuurlijk dat iedereen zich zou inschrijven op de site... Laat dit berichtje alvast een extra bijdrage zijn aan hun succes!

10/10: Dancing

Blijkbaar is deze kerel al wereldberoemd geworden toen hij in 2005 zijn eerste "Dancing" filmpje online zette, maar ik kende hem in ieder geval nog niet. De kerel over wie ik het heb heet Matt Harding en is bekend geworden met wherethehellismatt.com. Het meest recente filmpje, van zijn wereldreis van dit jaar, vind ik echt zo geweldig dat ik het al grijsgedraaid heb en telkens weer word ik er vrolijk van. Voor deze reis werd hij wel stevig gesponsord door een kauwgommerk, de vorige reis had hij helemaal zelf bekostigd en was dus net iets minder spectaculair. Alhoewel: zomaar je werk voor 6 maanden opgeven om met al je spaarcenten de reis van je leven te maken door 39 landen op de 7 continenten... je moet het maar durven! Hier kan je de bewuste filmpjes downloaden, bekijk ze echter liefst op een computer die ook geluid afspeelt:
(Quicktime is vereist om de filmpjes te kunnen afspelen.)