Archives

10/01: deredactie.be

Vroeger ging ik quasi dagelijks een keer de headlines lezen op vrtnieuws.net en 's avonds, wanneer er meer video's beschikbaar waren, keerde ik nog eens terug om te bijhorende beelden te zien. 't Is jammer dat de opvolger van de site, deredactie.be, geen poll op de homepage heeft staan om even de mening van het publiek te vragen, want ik zou alvast graag m'n mening geven. De kleuren zijn ronduit afschuwelijk, de structuur is zo onoverzichtelijk als maar zijn kan en de layout maakt het er ook al niet veel beter op. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwsitems in het midden van de pagina: bovenaan is het een grote foto met een gekleurde tekstbalk over de foto heen, daaronder zijn het foto's met een gekleurde balk erboven, soms met een zwarte balk erboven, soms is de foto wazig gemaakt en staat er tekst over, en deze verschillende layouts staan dan nog eens door mekaar, want onderaan staan er weer met een gekleurde balk boven de foto. Ook links en rechts staan nog andere items in nog meer verschillende kleuren en bovenaan flikkert constant zo'n irritante balk die steeds dezelfde 3 seconden beeldmateriaal laat zien. En dit leidt je blik ťcht wel af als je vlak eronder iets aan het lezen bent.
Kortom, ik vraag me heel erg af of het concept van deze site ooit uitgetest is geweest door enkele doordeweekse lezers, of enkel en alleen gemaakt is op basis van de ideeŽn van enkele ontwerpers/IT'ers die geloven dat enkel meer overbodige opmaak en opgedrongen multimedia de criteria zijn om tot een goeie en moderne website te komen die het hedendaagse surferspubliek aanspreekt.
update 11/01/08: Op de-red-actie.be blijkt dat ik inderdaad niet de enige ben die denkt dat er iets grondig mis is met de nieuwe site... Ook ZDNet.be heeft er een artikel aan gewijd.

04/01: Open up broadband fast

Volgens een persbericht van Reuters heeft de Europese Commissie BelgiŽ gewaarschuwd om zo snel mogelijk concrete plannen te maken voor het openbreken van de breedbandmarkt. Het is echter voornamelijk Belgacom dat wordt geviseerd voor het niet willen openstellen van het snelle VDSL-netwerk, maar de EC vermeldt ook dat in BelgiŽ eerder hoge internettarieven worden gehanteerd, in vergelijking met de buurlanden. BelgiŽ heeft nochtans een breedbandpenetratie van 23,9%, tegenover het Europese gemiddelde van 18,2%, maar van die Belgische markt heeft Belgacom wel 46,8% in handen. Geen gezonde situatie dus...
Gerechtelijke stappen zijn enkel nog te vermijden if it is done fully and quickly, en ze zullen nauwkeurig toekijken hoe het probleem wordt opgelost.
Jammer dat er niks over Telenet wordt geschreven, dat nu als enige operator het kabelnetwerk mag uitbaten, zonder enige concurrentie. Maar misschien is het toch de moeite waard om het resultaat van deze gevraagde vernieuwingen af te wachten, hoewel ik vrees dat BelgiŽ alweer niks zal doen en dat het proces van de EC onvermijdelijk zal zijn. Misschien heeft de Dag van de download toch iets uitgehaald? Laat het ons hopen.