Weblog

06/07: Brief aan TV OOST

Beste redactielid,

Vorige week verbleef ik voor de 57e keer in Disneyland Parijs. Het weekend ervoor mochten ze mij ook al verwelkomen. Ik durf de som niet te maken van het bedrag dat het me tot nu toe gekost heeft, maar ik ga nog steeds met veel plezier terug. M'n volgende bezoek vindt waarschijnlijk begin augustus plaats. Sinds augustus 1996 is het, eerst stilletjes aan, begonnen en ik ben de microbe nog niet kwijtgeraakt. In tegendeel: ik heb in totaal al een 30-tal personen weten te overhalen om een keer mee te gaan en hun mening over het reisje was tot nu toe steeds unaniem positief. Maar ondertussen vraag je je uiteraard al af waarom ik dit verhaaltje aan jullie richt...
Tot voor augustus 1996, ik was toen 15 jaar, had ik geen plannen om naar Disneyland te gaan. Ik was niet bepaald een echte fan van Disney te noemen, dus ooit zou ik er wel eens geraken, maar het stond niet op m'n agenda. Tot wanneer ik ergens in de eerste helft van 1996 deelnam aan een telefoonspelletje van het toenmalige Kanaal 3: Werther Van Der Sarren toonde een filmpje van een telefoon waartegen een telefoonboek werd gegooid: de vraag luidde wat er daarna zou gebeuren. Ik belde, gaf het juiste antwoord en kreeg even later een telefoontje dat ik gewonnen had! In augustus van dat jaar mochten ik en m'n ouders voor een dagje naar Disneyland en een dagje naar Parijs. Na de eerste dag werd ook al gauw een inkomkaartje voor de tweede dag aangeschaft, want het beviel ons daar wel. Een jaar later ging ik terug, een jaar later opnieuw, maar dan met een paar schoolkameraden, en daarna is het helemaal losgebarsten. Er zijn inmiddels al enkele passeports annuels gepasseerd, ik ben lid van hun aandeelhoudersclub en heb een getrouwheidskaart van Thalys en Holiday Inn. M'n tv-kamer is zelfs volledig in het teken van Disney ingericht en ik bezit een van de grootste muziekcollecties van nummers die gedraaid worden in de Disneyparken wereldwijd. Ook Disneyworld heb ik al gezien, en de overige resorts komen zeker ooit nog aan bod.

... Denk dus niet dat elk telefoonspelletje even onschuldig is, dat wou ik hiermee even illustreren... Maar ik wil jullie in ieder geval een keer heel erg bedanken voor de drastische, maar wel heel leuke gevolgen die jullie hiermee veroorzaakt hebben! Zonder het team van Kanaal 3 (dat inmiddels waarschijnlijk niet veel gelijkenis meer vertoont met dat van TV OOST?) had ik deze verborgen hobby waarschijnlijk nooit boven water weten komen.

Met vriendelijke groeten,

Joris Van Dael

02/05: Pin Trading

Het is enkele jaren geleden ontstaan in de Amerikaanse Disneyparken, maar inmiddels is het ook al heel populair op de andere continenten. In Tokyo Disneyland werd het een tijd geleden zelfs afgevoerd omdat de cast members het er veel te druk mee hadden. Maar het is dan ook wel algemeen bekend dat die Jappen helemaal gaga worden van al die Disneyprullaria: in Tokyo ligt immers het best renderende Disneyresort. Wel jammer dat het in handen is van de Oriental Land Company en niet van Disney zelf: die fout zullen ze nooit meer maken...
Tijdens m'n bezoekje van afgelopen weekend kwam in Parijs weer een nieuwe limited edition pin uit en 'k wou er zo ook wel eens eentje kopen. Ze kosten een goeie 10 euro en zijn echt prachtig afgewerkt, maar uiteindelijk... wat doe je er dan mee? Rondlopen met zo'n lanyard rond m'n nek en pins gaan traden zie ik niet echt zitten. Maar blijkbaar zijn ze ook behoorlijk populair op eBay, dus..... Je vindt ze hier, hier en hier terug! :)

25/10: M'n eigen Disneyland

Mocht het mij overkomen, ik zou helemaal gek worden. Enkele weken geleden, op woensdag 4 oktober, werd het gezin Spangler uitgenodigd in het Magic Kingdom in Walt Disney World als winnaars van de wedstrijd die werd gehouden als opening van The year of a million dreams. Wat hun overkwam kan je hier bekijken. Gelukkig moet ik m'n jaarpaspoort van Disneyland Parijs niet inruilen voor een ticket naar Florida, want ook Parijs verwacht volgend jaar heel wat nieuws. Disneyland Resort Paris viert nl. zijn 15e verjaardag en kon enkele maandjes geleden eindelijk weer wat positiefs melden over de omzet- en bezoekerscijfers. Het veel te bescheiden Walt Disney Studios Park heeft met zijn vijf jaren ook iets te vieren en wordt voor een goed deel helemaal in het nieuw gestoken. De place making heet dat dan. Daarnaast opent volgend jaar ook het nieuwe Toon Studios-land met Crush's Turtle Twister en Cars Race Rally als nieuwe attracties. Vooral de eerste, een rollercoaster, wordt echt iets om naar uit te kijken. Meer nieuws op 1 juni, of enkele weken ervoor tijdens de previews die ongetwijfeld zullen gehouden worden voor aandeelhouders en jaarpaspoorthouders. Eind 2007, of in de loop van 2008, opent dan hét meesterwerk: The Twilight Zone - Tower of Terror. De originele versie staat al een tijdje in The Disney-MGM Studios in Walt Disney World en heb ik in 1999 eens mogen uittesten. Ronduit subliem... De versie die sinds vorig jaar in Disney's California Adventure staat, het tweede park naast het originele Disneyland in Anaheim, is een afgeslankte en vernieuwde versie die eigenlijk speciaal voor Parijs getekend werd. Door de enorme verliescijfers na de opening van het tweede park in Parijs werd de bouw ervan echter op de lange baan geschoven en kwam Californië dus als eerste aan de beurt. De nieuwe versie mist echter een onderdeel dat de originele Tower net zo bijzonder maakt, maar laat ons hopen dat de update ook wat nieuwe verrassingen in petto heeft. Thematisch gezien wordt het echter sowieso een pareltje, zoals we van Disney's Imagineers mogen verwachten.
Het eerste wat ons te wachten staat, is de première op 1 april van een gloednieuwe parade in het Disneyland Park. En dat werd tijd, want de oude parade (dezelfde wagens die regelmatig reden onder een nieuwe naam) was echt wel bejaard geworden. Momenteel worden de acht wagens in de vier uithoeken van Europa gebouwd en mogen we uitkijken naar een grootse parade die niet alleen uit nieuwe wagens, nieuwe kostuums en nieuwe muziek zal bestaan, maar zich ook zal bedienen van kunstmatige geuren die de omstaanders nog meer moeten prikkelen en doen opgaan in het uitgebeelde verhaal.
Het wordt echt een jaar om naar uit te kijken, en hopelijk ook hét jaar waarin nog eens zwarte cijfers in de boeken geschreven zullen worden. Mijn vertrouwen hebben ze in ieder geval weten terugwinnen, dus ik teken alvast present voor een paar premières!

24/08: Disneybureaucratie

Iedereen zal onderhand wel al weten dat het Parijse Disneyland Resort het niet echt makkelijk heeft om te overleven: voor het afgelopen boekjaar (september 2004), noteerden ze ¤ 145 miljoen in rode cijfers. Een tijd geleden werd alweer een ambitieus reddingsplan opgesteld en werd er voor ¤ 250 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Hiermee hebben ze Space Mountain: Mission 2 gelanceerd, en volgen er de komende drie jaar nog drie gloednieuwe attracties die de bezoekersaantallen weer moeten opkrikken.
Maar dan lees je plots deze twee berichten op een forum: 1 en 2.
't Is echt wraakroepend hoe Parijs weer onder de knoet gehouden wordt door de grote Amerikaanse oppermuizen...

Lees verder!

08/04: Supernova!

Gisteren was het mijn beurt om de nieuwe Space Mountain: Mission 2 te gaan uitproberen in Disneyland Parijs. Tijdens de afgelopen week waren er enkele avant-premières gepland voor de jaarpaspoorthouders, aandeelhouders, sponsors, partners, enz. om de laatste bugs uit de vernieuwde attractie te halen. Want zaterdag volgt na drie maanden van werkzaamheden de heropening van de attractie.

Lees verder!