11/12: In perspectief

De Britse politie had het over "het grootste incident in Europa sinds de tweede Wereldoorlog". En ongetwijfeld zal iedereen wel even staan kijken hebben van de gigantische rookpluim die ontstaan is uit de enorme brand na de explosie van een olieopslagplaats bij Hemel Hempstead. Op vrtnieuws.net kan je de beelden en de foto's nog eens herbekijken.
In totaal gingen op de site van Total en Texaco 20 tanks van 14 miljoen liter de lucht in: dat is maximaal 280 miljoen liter, of omgerekend zo'n 1,76 miljoen barrels olie. Een onvoorstelbare hoeveelheid dus... Of toch niet?
Denk nog eens aan de gigantische rookpluim die je zelfs op satellietbeelden kan zien als een grote donkere vlek boven Engeland, en bedenk dan dat de Verenigde Staten elke dag meer dan 20 miljoen vaten opbranden. 11,65 keer zoveel, elke dag, telkens opnieuw, en elk jaar weer een beetje meer. BelgiŽ heeft trouwens 595.000 barrels nodig om de dag door te komen, maar dat wil zeggen dat wij ook slechts drie dagen nodig hebben om dezelfde hoeveelheid schadelijke gassen de lucht in te blazen. Als je de hele wereldconsumptie per dag bekijkt, dan gaat het om meer dan 83 miljoen barrels per dag, of meer dan 47 keer zoveel als er vandaag bij die ene ramp de lucht ingegaan is.
Als je 't vanuit het juiste perspectief bekijkt, dan is onze onstilbare oliehonger het grootste incident sinds mensenheugnis, en niet deze ene Britse knal. Anderzijds is het heel jammer voor de gewonden die vandaag gevallen zijn, dat is wel een nieuwsbericht waard, want het was uiteindelijk een te vermijden ongeluk...