Weblog

12/02: Gigapan was er ook

'k Moet nog altijd eens werk maken van een fotoselectie om online te gooien, maar ondertussen kan je wel al enkele Gigapans uit Florida bekijken!
Een tijdje terug zette ik er al een paar van de Parijse versie van de Tower of Terror online, nu kan je ook de versie van Walt Disney World, in Disney's Hollywood Studios, eens verkennen.
Daarnaast staat er ook een foto bij van de Tree of Life, het landmark van Disney's Animal Kingdom. Het exacte aantal afgebeelde dieren op de volledige boom ken ik niet meer, maar 't zijn er echt wel veel. Hier alvast een zijde van het gigantische ding.
Tenslotte staat er ook een panorama online van de World Showcase in Epcot. Onder elke foto vind je ook een link terug om een full screen viewer op te starten en da's echt wel een aanrader.

10/11: Disneyland op GigaPan.org

Tijdens Halloween was ik weer enkele dagen in Disneyland en 'k heb m'n camera nogal stevig aan het werk gezet voor m'n nieuwste hobby. Ondertussen sta ik nog altijd bij de top users op GigaPan.org en dat zou ik graag nog een tijdje zo houden! De panorama's variŽren tussen de 200 en 500+ Megapixel, dus je kan er behoorlijk ver op inzoomen met het scrollwieltje van je muis, of dat navigatieding in de linkerbovenhoek van de pagina. Maak gerust een snapshot bij, of laat wat commentaar achter, of switch eens naar de Full Screen Viewer, want die is echt de moeite waard!

- Le Ch‚teau de la Belle au Bois Dormant, side view
- Le Ch‚teau de la Belle au Bois Dormant, front view
- L'Auberge de Cendrillon
- Phantom Manor
- Tower of Terror, front view
- Tower of Terror, side view

Tussen haakjes: is het een van je eerste bezoekjes -of het allereerste- aan Disneyland? Ga dan NIET op Halloween zelf, tenzij je voldoende stressbestendig bent om de drukte te overleven en er vrede mee kan nemen dat je niet zomaar elke attractie kan doen en dat je op tijd moet reserveren om een plaatsje in een restaurant te kunnen bemachtigen. Anders zou het wel eens een grote teleurstelling kunnen worden.

27/09: GigaPan.org

'k Heb net een leuk speeltje ontdekt om m'n talrijke panoramafoto's eindelijk eens te delen met euhm... de hele wereld! Je moet echter wel internet en liefst ook Google Earth hebben...
GigaPan laat je toe van je eigen panorama's (van minstens 0,05 gigapixel) te uploaden, tags toe te kennen zodat ze via een zoekmachine gevonden kunnen worden, en te publiceren in Google Earth! Op die manier kan iedereen die deze zogenaamde layer geactiveerd heeft de verschillende GigaPans als een icoontje terugvinden op onze planeet en erin duiken om ze te verkennen. Echt een geweldige samenwerking met Google Earth, dat ondertussen al heel wat interessante layers telt en niet alleen meer populair hoeft te zijn voor z'n kaarten en satellietfoto's.
Ik was alvast de allereerste om het grootste marktplein, dat van m'n eigenste Sint-Niklaas, in 360 graden beschikbaar te maken! Je vindt de foto hier terug: als je zo'n scrollmuis hebt, dan hoef je dat zoom-ding aan de linkerkant niet te gebruiken en kan je gewoon rollen. Verplaatsen doe je door de foto te verslepen met de linkermuisknop ingedrukt. Een fullscreen-versie is ook altijd beschikbaar. Tijdens de komende dagen ga 'k dus verderdoen met het uitvlooien van m'n fotocollectie om alles in Google Earth te rammen! Van een schitterende web app gesproken!

26/08: Stem voor mij!

Via zomerfotofestival.be speel ik mee met de fotowedstrijd van Dixons. De prijzen zijn echt wel de moeite waard, dus ik zou heel graag winnen! Maar daarvoor moet er wel op mijn foto gestemd worden. Vandaar dit berichtje! De foto vind je hier.
Als je de foto graag op een wat groter formaat wil bekijken, dan kan dat hier in mijn fotoalbum.
Alvast heel erg bedankt voor de stemmen!

24/03: Doel moet blijven

Doel moet blijven

Vandaag staan er drie artikels over Doel in de Gazet van Antwerpen. Blijkbaar heb ik dus echt een goed moment uitgekozen voor mijn fotoreportage, want gisteren heb ik 60 kilometer gefietst om het Scheldedorp in beeld te brengen.
Een origineel idee is het alvast niet, want er zijn ondertussen al heel wat (ramp-)toeristen, persfotografen, cameralui en amateurs zoals ik gepasseerd, maar ook ik voelde er wel wat voor om de resten van het dorpje te vereeuwigen. Het feit dat het gisteren ook de eerste echte lentedag was maakte het alleen nog maar een beter idee.
Meer informatie over Doel vind je hier en hier.
De fietstocht naar Doel vanuit Sint-Niklaas is niet bepaald het boeiendste parcours, want het gaat quasi de hele tijd rechtdoor langs een nogal drukke weg. En eens je op de typische betonbaantjes komt wordt het wel heel wat kalmer, maar de eerste wagen die zich aan de snelheidsbeperking van 70 km/u houdt, moet ik daar nog zien. Ik kwam alvast niet aan die 70 per uur, want de strakke wind speelde m'n fietske nogal parten... Onderweg passeerde ik nog de (bekende?) Magnificent Tree van Hooverphonic.
Van zodra ik uiteindelijk het bord met "Doel" erop passeerde viel m'n mond al open. Ik lees wel elke keer de nieuwsbrief van Doel2020, en ik probeerde me wel een beeld vormen van de toestand van het dorp, maar het voor de eerste keer met eigen ogen zien is iets heel bevreemdends. Langs de Engelsesteenweg reed ik het dorp binnen en al vanaf daar zag ik de verlaten huizen, de gekraakte panden, het mysterieuze stil zijn. Bij 't naderen van de dijk passeerde ik het groenten- en fruitkraam aan het dorpscentrum De Doolen dat het dorp eens per week komt bevoorraden. Winkels zijn er immers niet meer. Inmiddels zijn er nog twee marktkramers bijgekomen.
En voor de rest: leegstand, verkrotting, heel veel stilte, een prachtig uitzicht aan de Schelde en toch nog een leuke sfeer, waarschijnlijk deels door het aangename weer en het gejoel van heel wat spelende allochtone kinderen. Voor hen is Doel natuurlijk een paradijs op aarde en ik kan hun geen ongelijk geven. De inwijkelingen en krakers houden het dorp echt nog in leven, zo beaamt ook de titel van het voorpagina-artikel van de recentste nieuwsbrief van Doel2020: "Nieuwe inwoners brengen Doel tot leven". En over leven gesproken: op 5 en 6 augustus vinden weer de Doelse Feesten met het Duimen-voor-Doel folkfestival en de Scheldewijding plaats.
Maar natuurlijk is er ook de gigantische dijk die het Deurganckdok moet afschermen van het dorp, het kon natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn... En de strijd met de overheid kent ook nog geen einde, maar daarvoor verwijs ik graag voor een laatste maal nog eens naar de site van Doel2020, want nu maak ik graag plaats voor...
... mijn foto's, verdeeld over vier pagina's.

17/08: M'n Ballonstad

klaar om op te stijgen

Sinds enkele maanden hebben we hier in Sint-Niklaas een gloednieuw marktplein. Samen met het nieuwe stationsplein en het nieuwe Waasland Shopping Center heeft ook dit project Sint-Niklaas weer op de kaart van Vlaanderen gezet.
Het leuke aan het nieuwe marktplein is echter dat onze burgemeester z'n voorstel om permanent ballons toe te laten goedgekeurd werd door de bevoegde diensten!
De jaarlijkse ballonmeeting tijdens de Vredefeesten (die dit jaar uitzonderlijk lopen van 26 augustus tot 4 september onder de naam "Stad op Sporen") is een van de redenen dat we het hier over de Ballonstad mogen hebben, maar dat er nu eender wanneer mag opgestegen worden vanop het marktplein vind ik echt geweldig. Gisteren kon het, en vandaag was het weer ook mooi genoeg. In m'n fotoalbum zijn er sinds vanavond weer drie ballonplaatjes bijgekomen.

07/06: woehoe!

Het was al sinds augustus vorig jaar geleden dat ik nog nieuwe foto's had toegevoegd aan m'n foto-album, maar daar is eindelijk verandering in gekomen!

-> jorisvandael.be

09/05: geflitst

Mocht je toevallig geÔnteresseerd zijn in fotografie en toevallig op zoek zijn naar een uitstapje dat daar iets mee te maken heeft, dan kan ik World Press Photo '05 heel warmpjes aanbevelen! Nog tot 29 mei hangen de foto's tentoongesteld in het cultuurcentrum Scharpoord te Knokke. Tegelijkertijd gaat op verschillende locaties het Internationaal Fotofestival door.
Daarnaast is het fotomuseum in Antwerpen ook wel een bezoek waard. Vorige week ben ik er naar de tentoonstelling 'Verboden schuin te schieten" gaan kijken: een historische fotoverzameling van de federale politie uit de jaren 30 tot 60 van de vorige eeuw. Heel sfeervol...
Blijkbaar kunnen oude foto's met antieke mensen erop me echt wel boeien: in het fotomuseum vind je ook een reeks oude zwart-witfoto's van de Antwerpse zoo, en als ik die mensen erop bekijk, kan ik me echt onmiddellijk inleven in hun tijd. Daar moeten we binnenkort toch wat meer van proberen proeven. Maar waar?