04/10: Steenkoolcentrales

Af en toe steekt de discussie over het al dan niet doorgaan met het sluiten van de Belgische kerncentrales weer de kop op. Enerzijds leveren ze heel propere energie (wat uitstoot van schadelijke gassen betreft), maar anderzijds zijn kerncentrales zeer inefficiŽnt (er is een enorm verlies aan warmte-energie dat je duidelijk kan zien onder de vorm van de gigantische wolken die opstijgen uit de koeltorens, en er gaat ook heel wat energie verloren bij het transporteren van de elektriciteit over het hoogspanningsnet), en zit je met een hele hoop afval die meer dan 200.000 jaar dodelijk gevaarlijk blijft.
In mijn ogen houden ze de centrales beter nog een tijdje open, want de alternatieve energiebronnen zijn nog helemaal niet klaar om hun rol over te nemen. En ze vervangen door efficiŽnte WKK-centrales op aardgas lijkt me maar een tijdelijk lapmiddel aangezien aardgas binnen afzienbare tijd wel eens een schaars goed zou kunnen worden. In de VS komen er nl. ook heel wat aardgascentrales bij in de nabije toekomst. En laat de prijs van fossiele brandstoffen nu ook niet echt de meest betrouwbare factor in het energieverhaal zijn...
In het meest recente nummer van het magazine van Greenpeace las ik dat de zeven Belgische steenkoolcentrales -oude knarren die veel te veel verbruiken- zomaar eventjes voor 10% van de nationale CO≤-uitstoot zorgen.
Mijn logische en eenvoudige conclusie: dump ze op het containerpark en Kyoto is al binnen...
Er moet dan wel voor 11% van onze elektriciteitsproductie (8.684 GWh in 2004) een alternatief gezocht worden. Maar met de offshore windmolenparken van C-Power en het Eldepasco-consortium zijn we toch al op de goede weg. C-Power tekent voor 710 ŗ 1.000 GWh en Eldepasco neemt ongeveer 495 GWh voor z'n rekening.
En als de overheden nog wat willen meewerken, dan ziet het er toch al wat rooskleuriger uit. Ik volg het uiteraard op de voet :)