08/07: Hans Labohm, zelfs ik kan het beter

Vandaag in De Tijd: "Rituele eredienst van broeikaskerk wordt een maat voor niets". Daaronder een kwart van een pagina voor Hans Labohm, die, zoals zijn korte biografie zegt, econoom en 'expert reviewer' is van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Volgens mij wil iedereen die ook maar een beetje begaan is met de planeet onmiddellijk een andere 'expert reviewer', want hij lijkt enkel z'n eigen opinie te geloven. Typisch voor oude economen met dikke brillenglazen.

Zonder er al te diep op in te gaan:
  • (...) Maar in feite groeit het ijs op de Zuidpool en is het op de Noordpool betrekkelijk stabiel.
    Net vandaag staat op deredactie.be te lezen dat het noordpoolijs dunner wordt: de Ice, Cloud and Land Elevation Satellite van NASA stelt dat het ijs tussen 2004 en 2008 dramatisch dunner is geworden. Elk jaar ging van het drijfijs zo'n 18 centimeter verloren. Ondanks de dikke brillenglazen geloof ik eerder de ogen van NASA's ICESat.
  • (...) Maar in feite daalt de zeespiegel enigszins sinds 2006.
    Kan inderdaad kloppen, want het waterpeil stijgt niet elk jaar. Bekijk gerust even deze grafiek en focus niet op de jaarlijkse, maar wel op de gemiddelde wijziging. Misschien heeft ie toch nog nťt iets dikkere brillenglazen nodig.
  • (...) Maar in feite koelt de aarde al tien jaar af.
    Hetzelfde verhaal eigenlijk. Van jaar tot jaar kan de aarde wel afkoelen, maar kijk naar het gemiddelde... Hmm, ik denk dat ik ook in dit geval "NASA's Goddard Institute for Space Studies" ga geloven.

Sorry Hans, maar 'k had vanavond echt heel veel goesting om u met de grond gelijk te maken.