Reacties

30/08: Een helder momentDe grootste warenhuisketen ter wereld, het Amerikaanse Wal-Mart, is van plan om op een jaar tijd 100 miljoen spaarlampen te verkopen aan zijn klanten.
Als ze slagen in dit opzet, en elke verkochte spaarlamp zou een gloeilamp van 60 Watt vervangen, dan wordt het equivalent van het totale energieverbruik van 1,5 miljoen Amerikanen uitgespaard.
Een spaarlamp verbruikt 75 ŗ 80% minder energie dan een gloeilamp en gaat 10 tot 15 keer langer mee: een gloeilamp geeft er na ongeveer 1.000 branduren de brui aan. Inmiddels bestaan ze reeds in alle vormen, dus zelfs kleine inbouwspotjes kunnen vervangen worden door spaarlampen. En terwijl ze vroeger een koud, wit licht uitstraalden, is de kleur ondertussen warm white geworden: hetzelfde aangename gloeilamplicht dus. En tenslotte zijn er ook reeds dimbare spaarlampen verkrijgbaar, iets wat vroeger helemaal onmogelijk was.

Ikzelf ben echter nog een stapje verder gegaan. Op mijn kamer heb ik twee gloeilampspots van elk 40 Watt vervangen door een Decospot LED van Osram. De spots zijn verkrijgbaar met een E14- en GU10-lampvoet: het eerste is de smalle schroefdraad zoals bij kleine gloeilampen, en het tweede de kleine stekker zoals bij hallogeenspots. Ze werken gewoon op 230 Volt. Je moet er wel rekening mee houden dat ze voorlopig een kouder licht produceren dan spaarlampen: LED's zijn nog volop in ontwikkeling, en wit licht is nog maar onlangs uitgevonden. Maar het belangrijkste argument om al je spots te vervangen door LED-spots is wel het verbruik en de degelijkheid: deze LED-spots gaan 25.000 branduren mee, da's 25 keer langer dan een gloeilamp, en verbruiken slechts 0,8 Watt! De 180 cd die zo'n spot uitstraalt is echter wel iets minder dan de gloeilamp van 40 Watt die hij vervangt, maar zelfs al is het equivalent ongeveer 30 Watt, dan blijft het een besparing van 97%! Voor gekleurde verlichting wordt het nog interessanter, want gekleurd gloeilamplicht bestaat in principe niet: het licht straalt gewoon door een gekleurd peertje of door een filter, hetgeen dus zorgt voor heel wat lichtverlies. LED's stralen onmiddellijk hun eigen kleur uit: gaande van rood wat al heel wat jaren bestaat, over groen, blauw,... tot wit.
In totaal had ik 4 spots van 40 Watt en deze zijn nu vervangen door 2 Decospots van 0,8 Watt, en twee spaarlampen van 9 Watt. Totale besparing: van 160 naar 19,6 Watt, of 87%.
Meer informatie over alle mogelijke geuren en kleuren van spaarlampen vind je op megaman.be en osram.be. De twee spaarlampen die ik gebruikt heb, vind je onder de code MM16542 op de site van Megaman. Om alle producten in de winkelrekken te vinden, moet je wel wat zoeken: de Gamma's van om de hoek hebben een redelijk beperkt aanbod. Ikzelf ben me in Sint-Niklaas bij De Lichtwinkel gaan informeren.

Reacties geplaatst

Hallo,

Ik heb uw verhaal over het installeren van uw decospot gelezen...

Ik heb diezelfde DECOSPOT ledlampen gekocht en geÔnstalleerd in mijn armaturen van de tuinverlichting... na een week de eerste van de 8 lampen kapot! Geen nood: we hadden er twee in reserve gekocht! Iedereen kan eens een tegenslag hebben met een lamp die op een maandag werd gemaakt. Maar nu enkele maanden verder hebben alle tien de lampen het begeven... Ik ben gaan klagen, en ik mag binnenkort een nieuwe reeks van 10 lampen verwachten... Ik hoop dat die wat beter meegaan.

Daarom mijn vraag: heb je ook zo een problemen met uw decospots? Ik ben benieuwd!
06/01 21:22:02
Enerzijds ben ik niet zo blij met dit bericht, maar anderzijds wel, want mijn twee spotjes zijn ook al defect! Het eerste ging een week of 3 geleden kapot, en net vandaag kon ik ook het tweede weggooien.
Het is dus echt geen toeval...
In de loop van de week zal ik ook wel een klachtenbriefje sturen naar Osram zelf, want hier is dus wel iets aan de hand.
06/01 21:34:21
Ondertussen zijn mijn twee spots ook gratis vervangen. 'k Ben eens benieuwd of ze deze keer langer zullen meegaan!
28/01 12:21:29
mijn decospots zijn n u 3 maanden oud gekocht bij de macro en de eerrste is vandaag gesneuveld. Geen goode reclame voor millieubesparing.
ron
12/01 03:16:47
Ik was dit nog vergeten aanvullen: ik kon zonder problemen de defecte spots omruilen en met de nieuwe lichting heb ik geen enkel probleem! Blijkbaar was het dus toch een "batch" met productieproblemen, want nu lijkt alles in orde. De hoop dus zeker nog niet opgeven :)
12/01 08:25:14

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.