Reacties

06/11: Flits... uw geld zit in WalloniŽ!Dit tekstje kreeg ik enkele dagen geleden in m'n mailbox. Blijkbaar is het wel lichtjes gedateerd, want Steve Stevaert wordt er nog in vernoemd. De cijfers zullen wel nog redelijk actueel zijn, vermoed ik. Het is een opiniestuk van Erwin Cassiman, medewerker aan de VUB. Geen idee waar het tekstje vandaan komt...

Een verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens. Los van het feit of u ze al dan niet terecht vond, vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de euro's van uw boete gebeurt.
Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het merendeel van uw geld naar het WalloniŽ van Elio's PS verdwijnt. De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan Walen... Best mogelijk, maar we merken toch graag even op dat flitspalen in WalloniŽ bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne. 14 flitspalen tegenover 501 (geteld op de site van Vlaamse Overheid), waarvan liefst 153 in Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. De pakkans is in WalloniŽ bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen.
Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds. Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3,26 euro per inwoner en de Waalse... 6,52 euro per inwoner.
Inderdaad, het dubbele!
Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolg is van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetes, worden de feiten nog frappanter. De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen, voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5% (!) uit WalloniŽ!
Welke lumineuze verantwoording Verhofstadt en Stevaert hiervoor hebben, is tot op vandaag niet bekend. Feit is dat ze zich waarschijnlijk weer eens in de doeken hebben laten doen door Louis Michel en Elio di Rupo.
Vlaams geld in Vlaamse handen? Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord.
Flits... uw geld zit in WalloniŽ!

Erwin Cassiman
Administratief Medewerker
Secretariaat Faculteit Letteren & Wijsbegeerte Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Brussel

Reacties geplaatst

Grappig, ik heb deze e-mail vandaag ontvangen maar daar is de naam Louis Michel al in verwijderd.
06/12 14:53:36
Grappig want de prijs van de flitspalen staat er niet bij!!!!
07/09 17:05:26

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.