Reacties

07/02: Achterstand windenergie groeitDe groei van de Belgische windmolencapaciteit blijft achter bij het Europees gemiddelde. Alweer een feit dat me helemaal niet verbaasd doet opkijken.
Volgens een inventarisatie van de EWEA nam de totale windmolencapaciteit in de EU vorig jaar toe met 7.588 MW tot 48.000 MW, een stijging van 19%.

BelgiŽ vergroot daarmee zijn achterstand ten opzichte van de rest van Europa. Op Luxemburg en Finland na heeft BelgiŽ de kleinste windmolencapaciteit van de EU-15. Oostenrijk heeft een vijfmaal grotere capaciteit dan BelgiŽ en Denemarken overtreft ons land zelfs met een factor vijftien. Duitsland is het land met verreweg de meeste windmolens: zij hebben een opgesteld vermogen van ruim 20.000 MW. Vorig jaar alleen al kwam er 2.200 MW bij, ruim 84 maal zoveel als in BelgiŽ. Spanje komt met een geÔnstalleerd vermogen van 11.000 MW op de tweede plaats. Spanje en Duitsland waren vorig jaar goed voor de helft van de Europese markt.

Het geÔnstalleerd vermogen aan windmolens bedraagt nu 3,3% van de Europese energieconsumptie. In de nieuwe EU-lidstaten staan nog nauwelijks windmolens, maar daar komt snel verandering in: het geÔnstalleerd vermogen verdubbelde er vorig jaar.

... hetgeen me overtuigt dat ik eens iets moet schrijven over mijn grote droom: m'n eigen windturbine(s)!

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.