Reacties

14/03: Kartonnen DozenDankzij de boekencollectie die je momenteel bij Humo vindt ("Humo's klassiekers van nu"), heb ik eindelijk Kartonnen Dozen van Tom Lanoye gelezen. Het verhaal is al 16 jaar oud, maar ik kende het dus nog niet. Sinds deze avond heb ik het dunne boekje uit en 'k vond het echt héél aangenaam om lezen! Gewoon echt leuk en gezellig en mooi en zo. Alleen begrijp ik niet goed waarom hij werkt met de afkorting A******** wanneer hij wil zeggen dat hij met het ziekenfonds naar Amberloup is gegaan. En waarom hij Sint-Niklaas, waar zijn jeugd zich heeft afgespeeld, steeds afkort als P. is me helemaal een raadsel. Zou hij zich schamen? Onlangs zei hij in een interview dat Sint-Niklaas niks meer voor hem was en dat hij nooit nog zou terugkeren, zonder dat er evenwel van een haatgevoel sprake was. Het was in ieder geval leuk om zoveel herkenbaars te lezen, op zijn schoolcarrière na, want ik zat op de Broeders, en hij op 't College. Het feit dat hij 23 jaar ouder is dan ik vergeten we even.

Kartonnen Dozen is het relaas van een banale jeugdliefde en haar allesverterende kracht. In zijn beste roman neemt Tom Lanoye de lezer mee naar het Vlaanderen van de jaren zeventig van de vorige eeuw voor een even nostalgisch als universeel verhaal, een ontroerende en geestige vertelling over een gelukkige jeugd en een turbulente puberteit. Zijn kartonnen dozen herbergen de fantoompijn van een kalverliefde, de herinnering aan een bijzondere moeder én de troost van de literatuur.

'k Vraag me nu toch een beetje af of de hele historie rond Z. voor honderd procent waar is. Ik zou me wel kunnen inbeelden dat hij niet helemaal tevreden was bij het verschijnen van dit boek. Zijn naam wordt weliswaar niet vernoemd en veel indentifieerbaars vind je niet terug, maar toch... Maar ach, 't is ondertussen al heel lang geleden.
Nu 'k eraan denk: als ik me Tom Lanoye z'n snoet voor de geest haal, vind ik hem eigenlijk niet zo'n sympathiek manneke. Eigenlijk ben ik wel blij verrast met Kartonnen Dozen... Misschien lees ik ooit nog wel iets van zijn hand. Aanraders??

Reacties geplaatst

Ik heb ook net het boek 'Kartonnen dozen' van Tom Lanoye uitgelezen. Het begin vond ik eerlijk gezegd wat eentonig en saai. Tom stelde in dit eerste deel van het boek zijn familie voor. Ik wachtte op dat ene moment wanneer ik niet meer ging kunnen stoppen met lezen. Dit is er spijtig genoeg niet van gekomen, hoewel ik het een zeer leuk en boeiend onderwerp vind. Ik lees graag verhalen die in de realiteit ook kunnen gebeuren.

Ook ik stel me vragen bij de afkortingen die Tom Lanoye in zijn boek gebruikt. Het lijkt er op dat hij graag zijn verhaal zou willen delen, maar de details zoals de echte namen en de echte plaatsen waar het zich allemaal afspeelt liever achterwege laat. Ik kan hier wel inkomen, ik zou het zelf net op dezelfe manier doen.

Verder kan ik nog zeggen dat ik me niet echt heb voorgenomen om nog een boek van Tom Lanoye te lezen. Wie vindt dat ik fout ben en dat beter wel zou moeten doen, mag het me altijd laten weten.
25/10 17:04:33

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.