Reacties

14/10: VerpakkingenElke zaterdag doe ik nog steeds m'n studentenjob: tot 15u vind je me terug in de krantenwinkel op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Vandaag vond ik er alweer een nieuw product terug en ik wil er toch effe m'n mening over kwijt.
Het gaat nl. om nieuwe kauwgom van Mentos: ze bestaan ook gewoon in die klassieke verpakkingen, maar nu zijn ze ook in een lekker trendy plastic doosje te krijgen. De prijs ligt uiteraard heel wat hoger dan de klassieke snoep, want de verpakking betaal je erbij. En daar gaat het net om: het handvol snoep zit in een rechtopstaand plastic doosje dat je nog niet eens een centimeter krijgt samengeknepen. Zo dik is het. Je kan er gewoon bovenop gaan staan, met de voet op de brede kant, en het blijft intact. De verpakking is zwaarder dan de inhoud. Het is gewoon ongelooflijk... Het deed me trouwens denken aan een gelijkaardig verhaal, maar dan op een andere schaal.
Hier zit je met de situatie waarin er enerzijds goed nieuws te melden is van bijvoorbeeld grootwarenhuizen die geen plastic zakjes meer uitdelen, terwijl het op andere gebieden gewoon veel erger wordt. Zo ook met de sigarettenverpakkingen: enkele grote merken, waaronder Pall Mall, L&M, Belga,...gebruiken geen papier meer om hun pakjes te verpakken, maar plastic. Bij L&M zelfs heel dik plastic: het is steviger dan de meeste verpakkingen die je ooit gezien hebt. En daar zitten dan nog eens in plastic, papier en aluminium verpakte sigaretten in. Het doet de overige inspanningen gewoon teniet.
Het andere verhaal -van Thomas L. Friedman- ging over Doha en Dalian en komt uit de New York times, maar werd al op verschillende plaatsen, ook in De Tijd, gekopieerd. Het is echt de moeite waard om de column eens te lezen. In het kort gaat het hierover: al onze inspanningen, "hoera, we hebben 3,6% hernieuwbare energie in ons land!" "We hebben een gloeilamp van 60 Watt vervangen door een spaarlamp van 12!" "Ik heb een dure Toyota Prius gekocht i.p.v. mijn vorige die 1,9 liter per 100km meer verbruikte!", worden gewoon met een vingerknip teniet gedaan door de groei in de ontwikkelingslanden die volop op snelheid aan het komen zijn om Amerika voorbij te steken als grootste energieslokoppen.

Hey, I'm really glad you switched to long-lasting compact fluorescent light bulbs in your house. But the growth in Doha and Dalian ate all your energy savings for breakfast. I'm glad you bought a hybrid car. But Doha and Dalian devoured that before noon. I am glad that the U.S. Congress is debating whether to bring U.S. auto mileage requirements up to European levels by 2020. Doha and Dalian will have those gains for lunch - maybe just the first course. I'm glad that solar and wind power are "soaring" toward 2 percent of U.S. energy generation, but Doha and Dalian will devour all those gains for dinner. I am thrilled that you are now doing the "20 green things" suggested by your favorite American magazine. Doha and Dalian will snack on them all, like popcorn before bedtime.

Nochtans is er zoveel meer mogelijk, maar niemand ziet het, niemand doet het, of niemand wil het. En da's heel erg jammer en laat zoveel kansen onbenut. Zelfs voor onze economie, want ecologie en economie kunnen perfect hand in hand gaan, ook al staat er op de voorpagina van De Tijd van dit weekend een schrikwekkende kop dat de Belgische economie gefnuikt zou worden door de emissiequota die ons werden opgelegd. Er moet een drastische economische verschuiving komen, maar ons land staat wat dat betreft nergens in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken. Het wordt nog een heel lange weg...

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.