Reacties

15/12: Het Zwarte Goud'k Heb dit boek al een tijdje geleden uitgelezen, maar nog niet de tijd gevonden om er iets over te schrijven, maar 't is wel zeker het vermelden waard. Het gaat om een uit het Duits vertaald werk van Thomas Seifert en Klaus Werner en draait, zoals de titel laat vermoeden, rond olie. Ik weet wel dat je tegenwoordig geen krant meer kan openslaan zonder iets te lezen over energie- of petroleumprijzen, over het klimaat, enz., maar de ondertitel van het boek doet het er wel uitspringen: "Olie als bron van hebzucht, oorlog, macht en geld". Het gaat dus een keer niet over de CO2-uitstoot en over hoe we de aardbol om zeep helpen, maar hoe de olie zťlf voor miserie en ellende zorgt. Het boek is een sterk staaltje van doorgedreven research, getuige daarvan de vele bronvermeldingen en de interessante bedrijfsportretten achteraan: na het eigenlijke verhaal worden immers een twintigtal profielen geschetst van de belangrijkste oliemaatschappijen. En hun bijdrage aan deze miserie en ellende.
Voor een deel bevestigt het boek de tegenstrijdigheid die we eigenlijk allemaal kennen: hoe meer olie een land lijkt te hebben en hoe meer miljarden het binnenharkt met de verkoop ervan, hoe slechter het lijkt te gaan met het land zelf en vooral met de bevolking. Hier wordt het allemaal in detail uitgespit. Soms is het echt wel ontluisterend, om het eens met een woord te zeggen dat ik nog nooit eerder zelf gebruikt heb. Enkel landen die het sowieso al goed deden, zullen welvarender worden van oliedollars, de andere zijn hopeloos verloren, dat is de beknopte samenvatting.
En als het er nu al zo grimmig aan toe gaat, zie ik niet echt veel verbetering in het verschiet. Want, ook al geloof ik in milieuvriendelijk en duurzaam leven als enige goeie oplossing om nog ergens te geraken, de olie zal tot de allerlaatste druppel worden opgebruikt en er zal nog veel meer onrecht voor gedaan worden. En als je aan de hand van de bedrijfsportretten te weten tracht te komen bij welke maatschappij je wťl nog je tank mag gaan vullen, dan zal al je moeite tevergeefs geweest zijn.
Tussen haakjes, misschien ken je de paginagrote advertenties van Total nog die onlangs in de pers verschenen: ze doen blijkbaar alle moeite om ook niet-conventionele bronnen te ontginnen om tegemoet te komen aan onze energienoden van de toekomst. Misschien is dit wel veiliger dan gewoon de bodem leegzuigen en een land in de verdoemenis te storten! De bekende Canadese teerzanden bijvoorbeeld... Zij zouden miljarden vaten bevatten en Canada staat nou niet bepaald bekend om zijn horden terroristen. Maar laat Google even los en je vindt al gauw de keerzijde van de medaille: per vat (van 159 liter) moet 2 ton teerzand worden afgegraven dat wordt afgevoerd in trucks (brochuurtje downloaden?) die 400 ton kunnen torsen en in vier scheppen gevuld zijn door al even gigantische graafmachines. En bij het produceren komt vier keer meer CO2 vrij dan bij het importeren vanuit het Midden-Oosten. Momenteel gaat het om een productie van 1 miljoen vaten per dag, terwijl we er dagelijks 84 miljoen opstoken. Da's dus 13,4 miljard liter. Per dag.
Maar dit alles even terzijde natuurlijk... :) Nu ben ik gewoon in de nieuwe Harry Potter aan het lezen en die is ook best leuk!

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.