Reacties

22/12: Dag van de downloadEen tijdje geleden drukte Telenet op de knop. Een hele promotiecampagne die voor mij enkel uitdraaide op een snellere uploadsnelheid vanaf april 2008: de 512 Kbit/s worden 1 Mbit/s. Sinds ik TurboNet heb, heb ik geen last meer van een te krappe downloadlimiet. 35 GB per maand krijg ik er nooit van m'n leven door. Maar 't gaat om het principe... Er zijn blijkbaar slechts een beperkt aantal klanten die effectief door de geluidsmuur gaan en ofwel op smalband komen, ofwel bijbetalen om meer te mogen consumeren. Als je echter de berichten van Tik vzw (de klantenvereniging van o.a. Telenet) hoort, dan blijkt er toch iets anders aan de hand te zijn: Telenet houdt immers geen rekening met de gebruikers die zich bewust inhouden om toch maar enkele megabytes onder de limiet te blijven zodat hun strot niet wordt dichtgeknepen. En dat dichtknijpen kan al na 33 minuten, want zo lang doet een ComfortNet-klant erover om zijn maandlimiet op te souperen. En die 33 minuten kosten je een dikke § 30 per maand.
Maar eerlijk gezegd, waarover gaat het hier eigenlijk? Een normale ExpressNetklant mag 12 GB opgebruiken. Ongelooflijk marginaal, als je weet dat je daarvoor § 43 moet neertellen en dat het over glasvezelnetwerken gaat die niet tellen in gigabytes, maar in terabytes. Voor die § 43 krijg je ook een mailbox van 50 MB, een fractie van wat de Gmails van tegenwoordig aanbieden aan exact nul euro, inclusief ondersteuning van anti-spam en zelfs IMAP indien nodig. 'k Had bijvoorbeeld net een nieuw nummer gekocht via iTunes, wou dit gauw delen met m'n vriendin -want die 8,5 MB vliegen zo naar de overkant met een TurboNetabonnement-, maar de mail raakte niet op zijn bestemming, wegens te groot. Ik rijd met een Bugatti Veyron in een zone dertig mťt asverschuivingen en verkeersdrempels.
Dit marginale boeltje internet kost me § 61,32 per maand en ik kan nog niets eens een legaal gedownload nummer bij m'n vriendin krijgen. Wraakroepend.
Tijd dus om naar het buitenland te verhuizen, waar de markt al lang eens deftig door mekaar werd geschud en waar je heel wat meer waar voor je geld krijgt.
Maar wacht! Er is een goed potje cyberactivisme op komst. Op 30 december is het de Dag van de download!
Telenet- en Belgacomklanten (maar iedereen is welkom!) worden opgeroepen om zoveel mogelijk te downloaden op 30 december. En ook al zie je dit niet zitten, maar wil je wel je steentje bijdragen, dan kan je je toch registreren op de site. In de hoop dat we de markt eindelijk eens deftig kunnen openbreken!
Update: Tik heeft nog een interessant artikel geschreven, naar aanleiding van een item in Peeters & Pichal op Radio 1.

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.