Reacties

02/11: Loft



Net zoals half Vlaanderen -ze spelen de film immers in vier zalen tegelijkertijd in Metropolis Antwerpen- ben ook ik dus al naar Loft gaan kijken. Als je al vertrekt met hoge verwachtingen eindigt het meestal in een teleurstelling, maar dat was hier zeker niet het geval! 't Is echter moeilijk om bij dit genre van films te zeggen dat je hem graag nog een keer zou zien, want het whodunnit-gehalte is nu natuurlijk om zeep. En de grappen van Den Dikke ken je ondertussen ook al.
Op voorhand had ik al ergens gelezen dat de film een goeie middelmaat zou zijn, hetgeen eigenlijk kon geïnterpreteerd worden als een compliment volgens de auteur. Met wat hij dan precies heeft vergeleken weet ik niet, maar Loft is in mijn ogen meer dan een goeie middelmaat. Ik schrijf dit tekstje trouwens anderhalve week nadat ik ben gaan kijken, dus 't is niet dat ik nog verblind word door de animo van de premièrevoorstelling.
Ergens anders las ik dan weer dat de vrouwelijke karakters in de film te dun waren, te weinig uitgewerkt. Ook hier wil ik even op reageren, want hoewel de auteur gelijk heeft, is dit helemaal geen punt van belang. De film draait in eerste instantie om de vijf vrienden die de bewuste loft delen en als je de aandacht in een scenario al moet verdelen over vijf hoofdrolspelers, dan krijg je er nooit een deftig verhaal naast als ook nog de edelfiguratie moet uitgediept worden. Volgens mij heeft niemand dit als een gemis ervaren.
En ligt het nu enkel aan mij of is de Vlaamse film duidelijk beter bezig dan vroeger? Je leest bijvoorbeeld nog steeds regelmatig iets over Aanrijding in Moscou die maar blijft scoren op internationale filmfestivals. In ieder geval is het imago van onze eigen films verbeterd, daar ben ik zeker van. 'k Meen me te herinneren dat er vroeger al vaak een aangeleerde afkeer opdook als het ging om een eigen productie. Volledig onterecht.
Mocht je dus nog twijfelen over Loft: ga maar gewoon kijken! Zoveel tijd verlies je er immers niet mee. En breng achteraf je stem uit op imdb.com!

update: een paar uur later kan ik al een vervolg breien aan m'n verhaal, want op deredactie.be staat nu te lezen dat gisterenavond alle Vlaamse filmzalen waar Loft draaide waren uitverkocht. Ondertussen zijn al 300.000 tickets verkocht. Dat heeft Schalkse Ruiter, Buiten De Zone-broekventje-en-wat-nog-allemaal Bart De Pauw héél goe gedaan!

update 03/11/2008: Je kan ook al fan worden van de film op Facebook. 't Begint hier veel weg te hebben van een hype! Momenteel zijn er toch al zo'n 5.407 Facebookers die fan geworden zijn... Netjes...

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.