Reacties

06/02: Rudy Bayens is er weerEen paar jaar geleden begon ik het verhaal van Rudy Bayens te volgen via m'n weblog. Rudy is niet bepaald een groene jongen, is geen early adopter van de nieuwe greentech-spullen, maar gewoon een houder van een melkveebedrijf die verder kijkt dan zijn neus lang is. Na al enkele groene investeringen op z'n palmares gezet te hebben, wou hij doorgaan op dit elan met een heuse biogasinstallatie. Ge moet er maar goesting voor hebben. En zo begon Rudy aan de procedures, met de eerste steenlegging al in gedachten. In 2006 kreeg hij alvast de bouwvergunning.

Afgelopen maandag. De Standaard Online. "De trein der traagheid".

Vlaanderen doet stappen voorwaarts op het vlak van groene energie, maar het gaat langzaam. Heel langzaam. -- Verscholen in het glooiende landschap van het Pajottenland ligt het melkveebedrijf van Rudy Bayens. (...)

En zo vertrok mijn rechterhand in een wijde zwaaibeweging, om met een luide klets op m'n voorhoofd terecht te komen. Niks dan verbazing en eigenlijk ook een lach op m'n gezicht. Onze vriend, die ooit nog zelf enkele reacties schreef op m'n weblog (zie hier en hier), is nog steeds aan het strijden voor diezelfde installatie. 't Is enkel mogelijk in BelgiŽ...

Zoals ook in m'n vorige artikeltjes stond, had de gemeente Ternat al een keer een bus ingelegd om gelijkaardige buitenlandse installaties te bezoeken. Dit alles moest de vooroordelen (stank, verkeersoverlast, ontploffingsgevaar, insijpeling, ongedierte,...) van de buurt de kop indrukken, want het gemeentebestuur van Ternat had er helemaal zin in. En nu lees je dus dat het bestuur z'n kar gekeerd heeft: de provincie en de Vlaamse regering geven hun steun, maar Ternat niet meer. Het artikel gaat daarna nog verder over de targets die BelgiŽ moet halen qua groene stroom en die ondertussen iedereen al uit het hoofd kent. Er volgt terechte kritiek op de tegenwind van de netwerkbeheerders die klagen over het feit dat ons netwerk de elektriciteitsstroom in twee richtingen (i.p.v. enkel van producent richting verbruiker) niet aankan, terwijl het nergens anders in Europa een probleem lijkt te zijn. Tenslotte krijgt Electrabel een schouderklopje voor de bijstook van biomassa in zijn verouderde steenkoolcentrales die eigenlijk meer energie verliezen, dan nuttig gebruiken voor elektriciteit om in het net te injecteren...

Maar goed, beste Rudy, hou de moed er zeker in! En als ik ooit op tijd te weten kom dat na de eerste steen ook de laatste wordt gelegd, dan ben ik er als eerste bij tijdens de opening! :)

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.