Reacties

01/12: Ik wil iets anders.Mijn allereerste politieke stem bracht ik uit voor de VU. 15 jaar geleden, zonder er echt heel goed over na te denken. Ik kom uit een Vlaams nest en dat zit ook nog steeds in mijn bloed. Terecht denk ik, want als ik vandaag lees dat er alweer 6 miljard euro richting WalloniŽ verdween, dan keert m'n maag om. Is het niet terecht om dan te stellen dat er kosten zijn aan de constructie "BelgiŽ"?

Maar ondertussen zijn we dus vijftien jaar en twee kleine kinderen verder. Ik ga er ook van uit dat ik nu met een iets meer mature blik naar de politiek kan kijken. En eigenlijk primeert er voor mij vandaag maar ťťn ding en da's mijn kinderen een betere toekomst geven dan die die vandaag in het verschiet lijkt te liggen. Om nog even op die zes miljard terug te komen: we doen het toch zo slecht nog niet hier in Vlaanderen? We kunnen ze precies toch een beetje missen? Nu ja, echt wel een beetje.
Kortom, de discussies over links en rechts, over BelgiŽ of Vlaanderen, over mensen of bedrijven, ze boeien me niet meer. Als ik denk aan de wereld van de toekomst, dan is dat er een met meer geluk voor mijn kinderen. En dat klinkt ook toepasselijk kinderlijk naÔef he? Toch is het zo.
Ik geloof onder andere in de economische opportuniteiten die liggen te wachten in een drastische energietransitie. Het stoot me voor de borst dat van zodra het woord "duurzaam", of "groen" valt, iedereen in de loopgraven duikt met het geweer in de aanslag. Neerknallen die hippie! Stel je eens voor dat we die miljoenen euro's die we momenteel exporteren naar China, Rusland, Qatar, Saoedi-ArabiŽ, enz. kunnen spenderen aan Vlaamse research, Deense windturbines, Duitse zonnecellen en Belgische slimme 'internetwerken'. De kansen liggen voor het grijpen en mijn kinderen verlangen ongetwijfeld dat we dat ook echt doťn.
Vandaag las ik ook over de petitie om de salariswagens af te schaffen. Ikzelf rij ook met een mooie BMW X1 met Europese tankkaart, maar wees eens heel eerlijk, lezer met bedrijfswagen, rijden we echt niet veel teveel kilometers? Gewoon omdat het kan? Omdat het in onze perceptie gratis is? Jammer genoeg heb ik ook zťťr veel twijfels bij de financiŽle netto-compensaties die we zouden krijgen bij het verdwijnen van de bedrijfswagens, maar goed, je kan maar hopen. In ieder geval heb ik hooikoorts. Mijn kinderen waarschijnlijk ooit ook. En dan heb ik geluk dat ik niet ben opgegroeid in een stad en al bijna gegarandeerd kinderen met astma zal hebben rondlopen. We worden ziek van onze eigen biotoop.
Vorige week maakte ik me lid van Groen. Ik geloof dat het anders kan en moet. Niet anders zoals de menigte stakers het bedoelen, maar echt anders, met een gezonde, maar andere economie.
Laat me even geloven in deze droom, ik wil in ieder geval graag meewerken om er ook een echt project van te maken voor de volgende generatie, zodat wij tenminste nog kunnen zeggen dat we ondanks onze fouten een betere wereld hebben achtergelaten voor onze schatjes.

Reacties geplaatst

Nog geen reacties

Add comment

U moet ingelogd zijn om op dit bericht te reageren.